Šta je novo?

Fallout 3 (nastavak II) [spoiler alert]

Ja sam presao sa Toreadorom tj. na pricu. Sta znam, tako mi je igra vishe licila na Intervju sa vampirom :D. Probao sa Brujah-om (nije mi se dopao) kao i sa Nosferatuom (ne dopada mi se stil igranja). Planiram ovih dana da ga opet instaliram i predjem jos jednom sa Malkavianom. Oni mi deluju jako interesantno. Sa onim maminim sinom ne bih igrao ni da mi plate (moj drug je presao sa njim, i danas dan ga prozivam zbog toga :d).

malo igrao, nije losa kao igra, ali je fail kao fallout, humor je bezveze, zombiji i orkovi :s nisam video jel ima elfova i zmajeva? :) rpg deo je kao i ostali konzolaski rpgovi, fps deo je dobar, dok ne dodje do pucanja :) onda iritira pomalo
najvise mi se od svega svidja dizajn pipboya, izgled samog uredjaja, meniji i ostalo je bezveze, intentar je oblivionski, nije mi se svideo ni tamo ni u fo3
dizajn oruzja je *****ski, a najvise me nervira sto se onoliko brzo kvare i propada im kvalitet, mozda ona koja pravi sam igrac budu bolja?
doduse jos od kada sam saznao da bethesda radi fo3, nisam ni ocekivao mnogo, tacno sam to i dobio :) za sada je igrivo, videcu da li cu ga, tj necu zavrsiti kao sto nisam ni oblivion :)

ono DATA FILES mi daje nadu za razne modove :)

Dušane, možeš li mi navesti primer na šta konkretno misliš kada kažeš "konzolaški rpg", pošto kapiram da misliš na igre poput Obliviona? Takvih igara na konzolama nema a da nisu došle sa PC-ja, gde su nastale i godinama postojale kao žanr, dok nisu počele da se portuju na konzole. Odnosno, koji su to RPGovi sa konzola čiju tradiciju nastavlja Fallout 3?

Klasichan primer konzolnog RPG-a je Jade Empire,a mahom to su i oba dela KOTOR-a zbog svoje linearnosti koja karakterishe takve RPG-ove. Chast izuzecima *cough*Fable*cough*

Dobro, ali to nema veze sa Oblivionom niti Falloutom 3. Zato sam i pitao Dušana konkretno zašto je to "konzolaški rpg" i šta podrazumeva pod tim. Elder Scrollsi, System Shock, Gothic, i igre sličnih karakteristika nisu došli sa konzola, već su ovde nastali.

smaraci bi mogli malo da se smire jer igra sve sto je vise igram bolja je!
samo mi nisi jasni oni koji su toliko dizali u nebesa f1 i f2 a sad pljuju na tone, njima definitivno nesto fali
ja bas i neosecam uticaj konzule preterano, mozda u napucavanju ali ovo nije FPS da bi to imalo ikakvog veceg uticaja na igru
7 sam nivo i municije mi jos nije ponestalo, mozda neke imam kriticno malo ali na side questovima bas je skupim a i kupujem je kod trgovaca kad naidjem jer love ima ;)
jedino glavnu pricu nemogu da komentarisem jer je nisam igrao, dok su side questovi dosta dobri

Zeljko, da si odigrao Fallout '97 godine i Fallout 2 - '98, rek'o bi isto sto i ja i milioni razocaranih igraca. Fallout 3 je blago receno tuzan. Ima sva obolenja od kojih je patio Oblivion: pokonzolasenje upravljackog interfejsa, ocajno trece lice, sporost. Fallout fransiza je definitivno mrtva vec godinama, a ovaj "Frankenstajn" nama "folautovcima" pljuje u lice. Ova igra je sve ono sto nismo hteli od nastavka, cak i Ron Perlman izgovara tekst nekako nezainteresovano. Zeleo bih da mogu da skupim snage i da odigram ovo smece u cast Falloutu, ali je suvise bljutav da bih mogao tako dugo da ga gledam.

Zeljko, da si odigrao Fallout '97 godine i Fallout 2 - '98, rek'o bi isto sto i ja i milioni razocaranih igraca. Fallout 3 je blago receno tuzan. Ima sva obolenja od kojih je patio Oblivion: pokonzolasenje upravljackog interfejsa, ocajno trece lice, sporost. Fallout fransiza je definitivno mrtva vec godinama, a ovaj "Frankenstajn" nama "folautovcima" pljuje u lice. Ova igra je sve ono sto nismo hteli od nastavka, cak i Ron Perlman izgovara tekst nekako nezainteresovano. Zeleo bih da mogu da skupim snage i da odigram ovo smece u cast Falloutu, ali je suvise bljutav da bih mogao tako dugo da ga gledam.

pa sticajem okolnosti fallout 1 nisam duze igrao (20-30% igre) ali po arcanumu znam kakav bi bio, ali ni ti a ni ostali niste dali ni jedan argument jaci zasti 3ka ne valja....
mislim 3ce lice... hmm pa igra je pravljena za prvo
sporost nerazumem mislis brzina kretanja lika, verovatno je ta kako bi se izbalansirala tezine da ne bi bila prelaka
interfajs je bolji od arcanuma tako da ni to mi nije jasno....

mozda to po forumima izgleda strasno ali vi koji zestoko pljujete ste 0.5% a mozda i manje, samo ste jako glasni... par ovde, stotinak na codex sajtu i to je sve :)

Igra je bolja od Oblivioa a on nije bio los, bolji od morrowinda u nekim aspektima koje su tamo bile katasrofa (borba) koje su samo odaljivale veliku vecinu od takvih igara

razumite vec jednom, 10 godina je proslo od f1 mnogo toga se promenulo, promenite se i vi malo

PS: odo da spavam vec je jutro, eto koliko sam igrao f3 :p

Poslednja izmena:
dobro, gde ja da prodam ovo što sam revnosno skupljao po kutijama i ormarima :d

Video sam tri trade ekipe blizu Paradise Falls, German HQ i Big Town-a a sad ne mogu da ih nađem :(

Dušane, možeš li mi navesti primer na šta konkretno misliš kada kažeš "konzolaški rpg", pošto kapiram da misliš na igre poput Obliviona? Takvih igara na konzolama nema a da nisu došle sa PC-ja, gde su nastale i godinama postojale kao žanr, dok nisu počele da se portuju na konzole. Odnosno, koji su to RPGovi sa konzola čiju tradiciju nastavlja Fallout 3?

nisam mislio da su sa konzola direktno, konzolaske vise kao zbog konzola, neke stvari se mnogo pojednostavljuju, ili uklanjaju, a opet dodaju se neke stvari tipicne za igre sa konzola, instant akcija... verovatno da bi se kasnije prebacili igru na konzole, naravno te izmene ne znace u startu da je to lose, ali za neke stvari ne leze, pogotove ako se ne urade kako treba.
sto se mene tice, fo3 je ok igra, ali ne treba da nosi ono 3 u imenu, trebalo je da naprave neki novi fo serijal/offshoot da kazemo tako :) bar u fo univerzumu moze da se napravi dosta igara

...Ron Perlman izgovara tekst nekako nezainteresovano...
joj, jel citate vi sta pisete, ron perlam izgovara tekst neizanteresovano, ijaaaooooo

igraj igru, ne kao nastavak fo, nego kao recimo fps avanturu sa rpg elementima i bice ok :)

Poslednja izmena:
da si odigrao Fallout '97 godine i Fallout 2 - '98

Ja jesam odigrao te igre, tada tj bilo je to '99, jedan za drugim, i jesu odlicne igre, ali to je bilo tada, i igra je izvukla maximum koji je mogla za to vreme, tada ne bih ni mogao da zmislim igru kao FP rpg jer ruku na srce tadasnje igre u prvom licu delovale su jadno u odnosu na ove danas. Gledajuci iz danasnje prespektive i posle nekoliko sati igranja F3, vidim da nisu pogresili. Uporedjujuci iskustva igranja F2 i F3 zakljucio sam da mi je lakse da udjem i osetim ceo taj svet igrajuci ga iz prvog lica, i to mi se prvi put desilo jer ja licno nisam veliki ljubitelj FP igara. Bio je jedan momenat, dok sam lutao po nekoj kuci i u decijoj sobi video na deciji kostur kako grli plisanog medu a u drugoj sobi dva zagrljena kostura na velikom krevetu. Nema sta, Bethesda je ovim odigrala na klasicnu filmsku patetiku i uspela je u mom slucaju, ali je bar razmiljala o sitnim detaljima koji ceo svet cine realisticnijim i zivotnijim. Da budem iskren postoje manjkavosti i stvari koje bi mogle da budu drugacije, ali kod mene je uvek tako, kod svake igre postoji nesto sto bih zeleo da bude drugacije. Nadam se da ce izbaciti constraction kit i poceti da stizu modovi. Za sve ovo vreme oko hypa igre nisam pogledao ni jedan trejler niti pogledao ni jedan screenshot, osim onog pljuvanja koji je igra dobijala na ovom i jos nekim forumima nisam imao drugih informacija, tako da sam granicu ocekivanja postavio veoma nisko i moram da prizna da je sve ispalo daleko iznad mojih ocekivanja, za sada sam zadovoljan kako sve izgleda. Mogu ja da kukam zasto sve nije ko sto je nekad bilo, al od kukanja nema vajde, tako da moram da se pomirim trenutnim stanjem stvari i igram ovo sto imam. na kraju ako se nekome ne svidja njegovo je pravo da tako misli. A sto se nezainteresovanog Perlmana tice, malo ga tu preteraste. Ispada da je on nezainteresovan sto igra izgleda ovako ili sto licno ne voli Bethesdu. Razlog njegove "nezainteresovanosti" ( meni deluje sasvim ok) pre neko treba da trazi, ne u tome kako igre izgleda, vec u tome da Perlman i nije neki glumac (opet da napomenem da je meni on sasvim pristojan u svojoj profesiji)

Počelo je mnogo da se tupi u ovoj temi,tako da me više i ne interesuje.
Nekome se svidja a nekome ne.
Big deal.
Da nećete dokažete nekom nešto,možda,a?.
Svi imamo formirana mišljenja tj zreli smo ljudi pa paz" da ne naterate nekog da misli drugačije.
Mnogo se razvodnilo,pa i ako treba nekome neki hint on ne može 3 dana da ga nađe.

Na zapadu ima jedna čudna stvar, a to je da velika većina klinaca/mladića koji su igrali Fallout 1 i 2, za ovih 10-ak godina, malo odrasla, zaposlila se, zasnovala porodice i igranje im je daleko od prioriteta. Ostaje samo lepo sećanje na sate provedene uz C64, Amigu, ili 386-ce, 486-ce i prve pentiume.
Današnjoj klinčadiji koja roštilja Crysis da pokažeš kako izgledaju igre uz koje smo provodilni silne sate i dane, kao što su FO 1 i 2, Baldur`s Gate ili Planescape Torment, verovatno bi se uljudno nasmejali, pitajući se šta ima zanimljivo u par stotina mrljavih piksela. Zato i razumem zašto je Bethesda, ponešena uspehom Obliviona, napravila Fallout 3 u istom "sistemu". Zbog današnjih klinaca i dece onih koji su igrali Fallout 1 i 2, ne zbog onih zaluđenika koji i dalje nisu odrasli (među koje i ja spadam) a kojih je jako malo u zemljama gde se igre najviše prodaju.
Zato me strašno nervira pljuvanje po ovoj igri, jer je, zaboga, prošlo 10 godina od Fallout 2, a znate li šta je 10 godina u IT industriji?? Već vidim da će kad se pojavi novi Duke Nukem For(n)ever biti isto baljezganje u vezi toga da li je Duke isti kao pre 12 (!!!!!!!) godina ili opet uvaljuju "konzolašku foru".
Ja sam, čim sam se dočepao FO3, zaboravio da sam odigrao prva dva, prepustio se igri i uživam u njoj, jer igra je veoma dobra. To što nema nekih sitnica kojih ima u prva dva dela igre ne smatram za propust, već čistu potrebu da igra bude prihvatljivija što većem broju dece i ljudi, a to je nešto sa čim moram da se pomirim. Jer kako se kreće industrija igara, uskoro ćemo slaviti izlazak bilo kakve igre za PC. Nažalost.

ajd ljudi da se ne lazemo, jel igra neko sada igre iz 90tih? ja sam igrao fo1/2 kada su izasli, fo1 pogotovu, jedna od retkih igara koju sam presao nekoliko puta, ali sada ne bih mogao da ih igram, niti ih igram. Jesu legende, i jesu bolje od fo3, to stoji :) ali 2008 je, svi hocemo bling bling, voice acting...
Imho, problem fo3, i bethesde je sto su mnogo stvari hteli, i lose su ih ukombinovali.
Trebalo je recimo da odrade nesto ili 3d izometrijski kao recimo witcher gde bi mogao special da se bolje iskoristi, borba potezna/ili uz pauze, da se taktizira. Ili da urade rpg/shooter kao mass effect gde (lite)rpg deo ne smeta shooter delu. I naravno da odustanu vise od ovog prokletog gembryo (ili vec koje mu je ime) enginea :) sve izgleda korektno, ali se vidi zastarelost. Unreal engine bi bio ok sto se mene tice.
kao sto rekoh ranije, posto nisam mnogo ocekivao, nisam ni razocaran, nije fallout, ali je igrivo

Vidiš, a borba u Witcheru je najkonzolaškija moguća, na primer, i za nju bi moglo sa punim pravom da se ustvrdi da je takva. A igra nema nikakvih aspiracija prema konzolama. Borba joj se zasniva na tome da ti u pravom trenutku udariš pravi taster (levo dugme miša ovde, X ili A tamo). Opet, meni je to samo pokazatelj koliko se zastranjuje kada se nešto kritikuje kao konzolaško ili kakvo već. Koga briga ako to sve dobro funkcioniše?

Kapiram primedbe, ali i dalje ne mogu da prihvatim da su ove igre kao celina išta manje od odličnih :)

da, ali kao sto sam rekao, ako je nesto konzolasko ne znaci automatski da je lose, zavisi kako se implementira. cd projekt je to uradio bolje od betheste

Nego jedno pitanje, moguci spoiler, po opisu iz SK iz novembarskog broja, MK je naveo da postoje neki kompanjoni u igri, ja za sad samo nadjoh pseto. Da li je to tacno ili je on nesto utripovao, isto pitanje vazi i za prevozna sredstva, da li postoje il' mora da se sipci naokolo?

da, ali kao sto sam rekao, ako je nesto konzolasko ne znaci automatski da je lose, zavisi kako se implementira. cd projekt je to uradio bolje od betheste

Da, Poljaci su čudo, šta napraviše od onog Bioware Aurora endžina, koji je 2002. "poteravao" Neverwinter Nights. U retko kojoj igri je svet bio tako "živopisan" kao kod Vešca.
A zanimalo me je, upravo zbog toga, kakav je to trailer od 700 mega izbacio Bioware za Dragon Age: Origins. Nema šta, kad se majstori dohvate posla, ono će biti tata za sve FRPG-ove koji su se pojavili do dana današnjeg. Ako se ostvari pola onoga što priča tip koji komentariše igru, ono će biti vrh. A s obzirom da sam još 2005 čitao da se radi na njoj, ima da bude do džadža...,)

Nego jedno pitanje, moguci spoiler, po opisu iz SK iz novembarskog broja, MK je naveo da postoje neki kompanjoni u igri, ja za sad samo nadjoh pseto. Da li je to tacno ili je on nesto utripovao, isto pitanje vazi i za prevozna sredstva, da li postoje il' mora da se sipci naokolo?

Imas jednog lika (zaboravih kako se zove) u Megatonu..ali moras da mu platis 1000 capsova da bi isli u poharu..btw mozes da ga angarzujes jedino ako imas negativnu karmu, nece sa tobom ako si dobrica.

Ako je toliko vremena proslo i publika se toliko promenila da nista od onoga sto je cinilo Fallout time sto jeste nema prodju na trzistu. Koj ***** su kupovali licencu za debele pare. Zasto, cemu? Ako ce praviti potpuno drugciju igru. Cemu svo ulagivanje fanovima starih FO s laznim obecanjima kada su minorni deo publike? To je ono sto ne mogu da shvatim.

jel igarate igru ili samo palamudite, dajte neke komentare o igri ili je toliko plitka da nema sta da se komentarise

kome nisu jasni argumenti zasto fo3 nevalja nek procita ceo topik, ne valja se ponavljati milion puta

Pojednostavljen je special kao i cela igra ceo sistem ceo univerzum (da bi bio prihvatljiviji za prosechnog konzolasa)
-mergovani su First Aid i Doctor (radijacija lechi crippled limbs, kao i stimpack, o jea imerzija)
-mergovani su Throwing i Traps
-mergovani su Sneak i Pickpocket (sve logichno, zar ne)
-umesto da tvikuju i izbace nepotrebne perkove oni su ostavili iste, josh pogorshali vec postojece, i ubacili neke svoje koji veze sa mozgom nemaju (al ajde Black widow je okej cak sam jednom imao opciju da to iskoristim, doduse na samom pocetku igre), ali su zato ubacili perk koji je ekivalent budzenju Luck-a za 5 poena, ili su recimo Rage samo promenili u Nerd Rage (ha kako smeshno)... Sve je overpowerd tako da pred kraj igre opet mozesh sve sa likom (oblivion?), te nema potrebe da igras igru ponovo (pogotovo sto su i kvestovi isti za dobrog/losheg lika u ogromnom broju slucajeva)
- igra ima 4 kraja a ne 200 kako su se hvalili u svojoj kampanji
-Tagovani skillovi ne udvostrucuju ulozene poene samo povecaju startan broj poena u skillovima
-Skill ne moze preko 100
-Broj oruzja je tri puta manji nego u originalima (a neko se odusevljava i sa ovom cifrom)
-Oprema nema nikakav lore, nikakve opise i zanimljivosti, samo Tezina i Damage
-VATS je overpowered, vishe stete nanosish u njemu nego van njega, na samom pocetku sa malim small gunz skillom imash 80% za pogodak u glavu
-za medjustavke u qestovima ne dobijash exp
-za obijanje jedne pisljive brave dobijash 30 expa
-nema posledica za tvoje negativne poteze u toku igre
-karmu mozesh da kupujesh
-spor si kao kornjaca prilikom trchanja
-skok ima lag
-nemas side weapon, morash svakih 30 sekundi da menjas oruzje ulaskom u pipboya i kliktanjem
-inventory mogao mnogo bolji
-nema shortcutova na tastaturi

Trenutno 7 lvl, imam 80% ranged oruzja u inventaru popravljene skoro na max kao i armor, tonu municije, oko 2k capsova, ubijam mutanta iz dva pucnja iz hunting riflea (koji je isto imba totalno, o sniperu da ne pricam)
na 3 lvlu pokupio combat armor a na 6 power armor (koji izgleda smeshno kao helloween kostim za 13ogodisnjaka... stanem pored BOS paladina i vishi sam od njega za glavu, a on sam izgleda 5 puta sitnije od supermutanta, pardon superorka... to nije to, ko misli da jeste zajbo se :)

- speech ne morash da budzish, jer je totalno random da li ce ti uspeti, quick load i to je to (ne ne koristim taj exploit ali je vredno spomena)
- grananje dijaloga, ravno nuli

-igra puca svima, cim malo odmaknesh sa igranjem
-AI katastrofa, zaglavljuje se na coskove i ivice, juri glavom bez obzira, gubi se kada jurni da te napadne
-"taktika" u borbi napred opali, nazad, relaod, repeat
-borba repetitivna, ne moze da se iskljuchi slowmotion
-igranje iz treceg lica nemoguce (iako su palamudili kako su to sjajno odradili)
-o grafici bilo dosta reci, nekima se svidja nekima ne, generalno nista specijalno
-nemogucnost preskakanja tutoriala

+ porpavka itema, i mogucnost pravljenja opreme od junka (doduse sama oprema je ocaj, ali opcija kao takva je super)

ko nije video i igrao bolje od ovog, razumem da mu je ovo super igra, meni je tresh za klince, bez da vredjam bilo koga jer je i sam igram ali sa muchninom

Imas jednog lika (zaboravih kako se zove) u Megatonu..ali moras da mu platis 1000 capsova da bi isli u poharu..btw mozes da ga angarzujes jedino ako imas negativnu karmu, nece sa tobom ako si dobrica.

imash vishe kompanjona, mogu se voditi max 2 u isto vreme
ja nisam nishao na dogmeat i dalje
mozes fast travel da koristish na world mapi za lokacije koje si posetio i otkrio peshke

Poslednja izmena:
Samo bih da kazem da meni igra ne puca;na sestrinom kompu amd 4000+ 2 giga ddr 800 i 2600pro 256rama sve na medium i imam preko 8 sati igranja a takodje ne puca ni kod burazera e8400, 2 giga ddr 1066, 4850 golden sample i sve na max high.. preko 5 sati igranja. verija reloaded 5.5 giga.

Dogmeat cunja po Junkjardu.
Meni je Fallout kao sex.
When it's good, it's good [FO1 i 2] When it's bad [FO Tactics i FO3], it's still good. :D

Vrh Dno