Ništa, od sada samo QR kod sa PDF računa.
Čisto da napomenem, tehnički gledano si zaštićeniji kada plaćaš pomoću IPS skeniraj na internetu (prodajnom mestu), budući da je taj način specifično regulisan za kupovinu. Skeniranje QR koda sa računa je prost prenos novca sa računa na račun, pa je teže reklamirati ga i slično. Naravno, ostaje da ti je drugo isplativije na konkretnom primeru EPS-a, ali uopšteno kažem, u smislu da stvarno nije bilo nikakve potrebe da se stresiraš oko tog neuspelog plaćanja. Jasno je bilo da bi morali da ti vrate novac.
Ovde je taj posrednik, tj. platni procesor, Alta Pay.
Nije mi jasno samo zašto ALTA Pay ima račun kod Intese a ne u ALTA Banci
Sigurno ima više razloga, ali možda je glavni taj što se čini da Alta banka tehnički nije osposobljena da bude prihvatilac takvih plaćanja. Intesa je, s druge strane, najveći igrač tu, pa ima smisla što su oni odabrani. Pada mi na pamet i zaštita konkurencije, ne znam da li bi bilo regularno da sve bude u istim rukama. Bolje je pitanje zašto novac ide na račun Alta grupe umesto direktno EPS-ov, to je ono što ljude žulja. Okej, EPS izgleda nema ugovor sa Intesom, nego samo sa Altom, a Alta sa Intesom, ali pitanje je zašto je to tako.
Pretpostavke su razne, da ih ne ponavljam, ali mogao bih da navedem jedan kuriozitet za koji pretpostavljam da nije široko poznat. Taj posrednički račun Alta grupe na koji novac ide ne podleže blokadi, tako da bi plaćanje moglo da se nastavi i u nekim nezgodnim okolnostima. Ostali podležu, što ovi na koje plaćamo preko naloga za uplatu (ili QR koda sa računa), što ostalih trgovaca u Intesi. Primera radi, i Gigatronu IPS plaćanja preko interneta idu u Intesu, ali taj račun podleže blokadi.
A zašto ne plati karticom na portalu EPS direktno preko opcije plati karticom? Zašto mora preko mBanking
I tu ima proviziju, to mu je najveći problem.
Videćemo sledeći mesec da li će biti 5 ili 7 %
Biće 7% umesto stavke 5 sa snimka ekrana, gde ti je sad 5%, znači dodatnih 2% zapravo. Nismo još sigurni šta se dešava sa stavkom 6, mada se čini da se ukida, ali super ako ipak i ona ostane. Stavka 7 ti ostaje nula jer nisi platio preko portala, a sledeći račun je najverovatnije poslednji na kome se ona i pojavljuje.