Prijatelju braniš neodbranjivo. MTS ima portal gde moeš da platiš račun bez provizije ako si izabrao banku koja ne naplaćuje proviziju za ebanking i mbankig. Zašto i EPS nebi to omogućio, ako nema nekih skrivenih namera da nekažem želja. Ispada da treba da smo srećni što su im provizije fiksne, malo mi to čudno razmišljanje.
Kako ih tačno branim? Navodim da je ideja da ne žele da plaćaju bankarsku proviziju za kartična plaćanja (za razliku od MTS-a i drugih), usput ih poredim. To je prosta konstatacija, ne odbrana, i ta njihova namera je neskrivena, i u slučaju EPS-a, i u slučaju Infostana (kod njih pogotovu, jer je to eksplicitno i rečeno), i u slučaju platforme ePlati. Sinoć sam napisao da zato jedinu upotrebnu vrednost toga vidim kod ljudi koji nemaju srpske račune, žive u inostranstvu i tako to, pa im je to najzgodnija, ako ne i jedina opcija plaćanja.
Ti svakako i struju možeš da platiš bez provizije, ne znam shvataš li to. Imaš Bank MAX, skeniraš QR kod sa računa i preneće ti se novac tačno u paru. Možda te buni to što se preko EPS-ovog portala nudi plaćanje tipa IPS skeniraj, ali to nije ista stvar. Tebi kao korisniku izgleda skoro identično, jer skeniraš kod i potvrđuješ plaćanje, ali se u pozadini drugačije obrađuje. Ukoliko skeniraš QR kod sa računa, ti si inicirao plaćanje, pa ti i snosiš trošak, koji ti je nula jer imaš Bank MAX. S druge strane, ukoliko skeniraš QR kod sa portala, EPS je to plaćanje inicirao, pa na njih i padaju troškovi realizacije transakcije. Oni te troškove ne žele, pa ti zato uvećaju račun za 28,77 dinara, i taj novac ode banci. Da upotpunim poređenje, kada bi imao Bank Lite, na kom jedan nalog košta 50 dinara, toliko bi ti i bilo naplaćeno kada bi skenirao QR kod sa računa, dok bi ti skeniranje QR koda sa portala bilo besplatno, ali bi ti EPS opet uvećao račun na ime svoje provizije.
Omogućeno je. Na računu se nalazi IPS QR
Edit: e, upravo to.
Normalno bi bilo da pošto je ovo neki međuračun da se novac automatski stornira i vrati
Trebalo bi da se instant i vrati. Ukoliko se to nije desilo, prihvatiće plaćanje. Tu je sad nezgodno što se ne knjiži odmah, pa ćeš tek prekosutra videti da li je prošlo kako treba...
imaš proviziju kod EPS-a tj. ALTA Banke i kada plaćaš preko IPS
Edit 2: to je druga stvar, nisu isti QR kodovi u pitanju. Prokomentarisao sam to u međuvremenu, u prvom delu ove poruke.