Šta je novo?

EPS račun preko neta

Jos u petak 10.11, na starom portalu(podrucje Kraljeva)se pojavio racun i odmah mogao da se skine pdf, a evo tek jutros na novom ali nema ga za download, vec samo pise zaduzenje.

Nego, u vezi onog umanjenja za racionalnu potrosnju, da li bi to trebalo da pise negde na racunu ako ga ima, ja nisam uspeo da pronadjem...?! :unsure:
Iznos za placanje za oktobarski racun je manji u odnosu na prosli mesec(septembar), a potrosnja u kWh veca....:rolleyes:
U obracunu samog racuna, stavka 4(zaduzenje za elektricnu energiju u obracunskom periodu) je zbir stavki 1,2 i 3 i iznosi 4700,96din, dok posle pod stavkom 8(osnovica za obracun akcize) koja je zbor stavki 4,5,6 i 7, iznos je 3425,17din.
Ili je neko umanjenje ili greska u obracunu...:D
Screenshot 2023-11-13 100302.jpg

krepo sajt...
1699867522142.png

Meni je krepo stari portal, koliko vidim sticice ponovo racun u papirnom obliku pre nego li u digitalnom

Ni danas nema računa. Da li je stari sajt aktivan? Za BG koji je?

Da li neko zna šta kod pravljenja novog naloga treba da se unese umesto JMBG ako se brojilo vodi zajednički na oba supružnika? Nije ni njegov ni njen JMBG, niti bilo kakva kombinacija ta dva...

Dobio sam EPS na telefon i rekli su mi da ce tek od sutra 15. imati stanje racuna za oktobar, verovatno da ce onda i na portalu da bude.

Sad sam zvao EDB Banovo Brdo, gde pripadam, kažu da je brojilo očitano 3.11., ali još uvek nema računa.

Nego, u vezi onog umanjenja za racionalnu potrosnju, da li bi to trebalo da pise negde na racunu ako ga ima, ja nisam uspeo da pronadjem...?! :unsure:
Iznos za placanje za oktobarski racun je manji u odnosu na prosli mesec(septembar), a potrosnja u kWh veca....:rolleyes:
U obracunu samog racuna, stavka 4(zaduzenje za elektricnu energiju u obracunskom periodu) je zbir stavki 1,2 i 3 i iznosi 4700,96din, dok posle pod stavkom 8(osnovica za obracun akcize) koja je zbor stavki 4,5,6 i 7, iznos je 3425,17din.
Ili je neko umanjenje ili greska u obracunu...:D

Juce je na portalu postavljen novi pdf sa konacnim obracunom u kome su dodate stavke za popust za racionalnu potrosnju i koji objasnjava neslaganje u zbiru svih stavki, odnosno umanjenje iznosa za uplatu. :)
Screenshot 2023-11-14 103108.jpg

Juce je na portalu postavljen novi pdf sa konacnim obracunom u kome su dodate stavke za popust za racionalnu potrosnju i koji objasnjava neslaganje u zbiru svih stavki, odnosno umanjenje iznosa za uplatu. :)
Meni nije jasno kako oni to obracunavaju racun i po kojoj logici obracunavaju akcizu i pdv na popust za racinonalnu potrosnju i popust od 5% na to sto redovno placas racune do navedenog datuma. Zar te stavke ne bi trebale da su izuzete i da se ne obracunava akciza i pdv na to sto ti daju kao podsticaj za redovno placanje i kontrolisanu potrosnju struje.

Na kraju ako ti je umanjen racun a pocetna cifra za placanje ti je 4.700 a na kraju treba da platis 4.717 gde je tu onda popust uracunat?

Posto jos uvek nema ppairnog racuna reko aj da vidim da li je stigao online.
Naravno nema nista ali mi se pojavio dug od 118 rsd koji pre neki dan nije postojao :D

Nemam pojma. Uvek sve placao na vreme. Pre neki dan sam se registrovao na ovaj novi sajt i duga nije bilo.

Na starom portalu racuni su stizali negde izmedju 9-12 u mesecu. Na ovom novom Jos uvek nista, sve imam trip da ce pre stici u sanduce nego elektornski :D
S obzirom na štrajk poštara, nisam siguran.
Stigao na mejl.

Meni nije jasno kako oni to obracunavaju racun i po kojoj logici obracunavaju akcizu i pdv na popust za racinonalnu potrosnju i popust od 5% na to sto redovno placas racune do navedenog datuma. Zar te stavke ne bi trebale da su izuzete i da se ne obracunava akciza i pdv na to sto ti daju kao podsticaj za redovno placanje i kontrolisanu potrosnju struje.

Na kraju ako ti je umanjen racun a pocetna cifra za placanje ti je 4.700 a na kraju treba da platis 4.717 gde je tu onda popust uracunat?
Akciza i pdv se obračunavaju nakon umanjenja, ako postoje naravno.
U ovom slučaju - 4700,96 su stavke 1+2+3 kako je i napisano, na to ima popust za redovno plaćanje i u ovom slučaju popust za racionalnu potrošnju. E tek sada se obračunava akciza pa onda PDV na sve to i onda na to se doda RTS pretplata.

@Milan1980

Ma muljaju oni samo tako sa tim racunima, kada se pogleda koliko samo izadje struja a onda koliko je struja toliko jos platimo sve ostale njihove namete od akciza i pdv-a pa garantovana snaga snabdevaca i slicne gluposti koje su nabacali da ne mozes da ih povatas u muljazi.

Jer ako je tako kako kazes da se akciza i pdv obracunavaju nakon umanjenja, zar nije onda logicno da samo pisu oni brojevi na koje se odnosi akciza i pdv. Ovako mi samo pali crveni lampion u glavi da nesto tu ne stima.

I najveca glupost koju je drzava dozvolila je to da se na tudj racun dozvoli naplata usluge za drugo lice, konkretno mislim na RTS predplatu. Jer svi znamo da RTS uvede svoje racune da ih niko zivi ne bi placao.

Jel mogu da potvrde clanovi foruma koji su u drugim zemljama sveta da li tako nesto kod njih postoji?

Pa sve je lepo navedeno na računu, smatram da je prikaz obračuna dobro odrađen.
Stavke 1,2,3 odnosno sabrane pod stavkom 4. plaćamo "EPSu", a akcizu i pdv plaćamo državi. Gledaj na el.energiju kao na bilo koji proizvod za koji takodje plaćamo pdv, a na pojedine proizvode i akcizu.
Pretplata za medijski servis je posebna priča i mali broj ljudi bi plaćao da postoji poseban račun samo za to.

Što se tiče nove aplikacije, pa meni je i stara bila sasvim OK, ovo sada sa ovim grafikonima, prikazima, mogućnosti da preuzmem u excelu i slično je meni apsolutno nepotrebna. Previše mi nešto šareno za moj ukus :) Po meni bolje da su račun jednostavno dodali u ono eSanduče pa da mogu na jednom mestu da preuzmem sve račune.

Slazem se da sve pise ali smatram da 5% kojih daju na popust za redovno placanje i popust za ustedu energije nema potrebe da stoji u konacnom zbiru za akcize i pdv. Ispada da naplacuju akcizu i pdv na svoje popuste koje daju.

Pa baš obrnuto, ne računaju akcizu na taj popust. Popust ima predznak minus, tako da ako to izostaviš, osnovica za akcizu biva veća, pa platiš višu akcizu.

@MalaStrela
@Milan1980 ti je sve lepo objasnio, prvo se od iznosa za utrosenu energiju oduzmu ona 3 popusta, pa se tek onda racuna akciza i pdv.

Mene tu najvise nervira sto se pdv racuna i na akcizu, pa i ona je vrsta poreza!
Po meni bi ona trebala da bude izuzeta od obracuna pdv-a, kao sto je slucaj za taksu za javni servis(RTS), koja me inace vise nervira od pdv-a na akcizu! :LOL:

Pa to pokušavam da objasnim, te stavke su minusne i oduzimaju se од stavke 4. pa samim tim i ne ulaze u obračun akcize i pdv.

@Millan1 Zakon o PDVu se ne slaže sa tobom :) Bilo je naravno polemike oko toga, ali dok je tako u Zakonu (ne mogu da tražim koji je član tačno) tako će i biti obračunato. Da nije u skladu sa zakonom bilo bi izmenjeno.

@Millan1 Zakon o PDVu se ne slaže sa tobom :) Bilo je naravno polemike oko toga, ali dok je tako u Zakonu (ne mogu da tražim koji je član tačno) tako će i biti obračunato. Da nije u skladu sa zakonom bilo bi izmenjeno.
Ne kazem da nije po zakonu, iskreno i ne znam, vec mi je nelogicno... :rolleyes:
Da se ja pitam, promenio bi' taj zakon, al' se ne pitam, j.b.g...:D

Poslednja izmena:
Posto jos uvek nema ppairnog racuna reko aj da vidim da li je stigao online.
Naravno nema nista ali mi se pojavio dug od 118 rsd koji pre neki dan nije postojao :D
Evo sada i ja proveravam jer sam rešio da platim račune, ali još uvek nema ništa.
Dok je bio stari sajt Elektrovojvodine račun se pojavljivao 5-10 u mesecu. Nažalost stara stranica za proveru stanja
više ne radi, pa sada imamo bolje i naprednije rešenje...
Inače i meni se pojavio dug od 104 dinara kog pre neki dan nije bilo.

Dali to ovde pise , tako je od pocetka i uvek malo prebacim

Prilozi

• Screenshot_7.png
    Screenshot_7.png
    18.8 KB · Pregleda: 81
U plusu si 35 dinara, nije to dug.

Prilozi

• Screenshot_20231114_192432_Chrome.jpg
    Screenshot_20231114_192432_Chrome.jpg
    33.2 KB · Pregleda: 71
Nazad
Vrh Dno