Šta je novo?

EON Smart Box (SBB) (nije tema o EON aplikacijama - videti prvu poruku)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel mi se čini ili su otključani kanali dostupni samo preko EON Boxa, a ne i preko aplikacije?

Dostupni su i na aplikaciji.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Na eon smart boxu mi pise serijski br i kod za aktivaciju. Kako da zaobidjem to da udjem u meni? Nemam pretplatu.

Nikako. To su podaci koje javis operateru da ti aktivira uredjaj

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

• Like
Reagovanja: M J
Pitanje za sve koji imaju eon van sbb mreze - da li neko ima momente kada bukvalno ne moze da gleda tv koliko secka? Exe-net optika, mreza provereno radi dobro, test brzine iz eon aplikacije oko 2 mbit

Pitanje za sve koji imaju eon van sbb mreze - da li neko ima momente kada bukvalno ne moze da gleda tv koliko secka? Exe-net optika, mreza provereno radi dobro, test brzine iz eon aplikacije oko 2 mbit
Meni se nikad to nije desilo, radi mi perfektno, supernovin internet EX AVcom

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Imam ja i sve je ok na mts optici, radi kao sat. Eon smart box, komp...

Desava se obicno uvece. Ja sam imao problema ovog januara februara namts vdsl-u. Silne sam prigovore pisao mts-u. Kad sam trazio raskid uo popravili su link od mog mesta ka sbb-u kako kazu. Umanjili su mi dva racuna. Problem je u linku ka sbb serverima. Sve ostalo radi u punoj brzini.

Desava se obicno uvece. Ja sam imao problema ovog januara februara namts vdsl-u. Silne sam prigovore pisao mts-u. Kad sam trazio raskid uo popravili su link od mog mesta ka sbb-u kako kazu. Umanjili su mi dva racuna. Problem je u linku ka sbb serverima. Sve ostalo radi u punoj brzini.

Upravo, obicno uvece se desava dok preko dana radi generalno ok. Ping do stream servera je 8ms skoro bez jitter-a, ali po traceroute bih rekao da iz nisa stream ide do SOX-a u bg-u, pa se vraca za nis preko telekom linka, do exe-neta, i na kraju mog box-a. Cisto sumnjam da su ti linkovi "tanki" da ne mogu da preguraju ovaj saobracaj, ali posto ne znam na sta drugo da sumnjam ovo mi je za sad jedino objasnjenje.

Bilo je gremlina i pre 4-5 nedelje 2-3 večeri u periodu 21:30-23:00h. Tj evo sad baš bacih pogled na istorijat speedtest-ova i vidim da je kod mene poslednja takva epizoda bila 20.11. u 22:30 kad je ZLOrionu brzina ka SBB pala na 7.5 Mbps. Pre toga 17.11. palo na 3.5 Mbps. U tom periodu su se takođe i nekolicina Supernova korisnika žalila na probleme sa gledanjem Eon stream-a.

@petri: Kad ti se raspadne Eon stream pored tog testa u okviru Eon app uzmi uradi i speedtest.net test ka SBB serveru i proveri/potvrdi da su i ka tome jadne brzine. Da rešiš dilemu da li je to globalno raspad ruta od tebe tj tvog provajdera ka SBB destinacijama a ne "samo" hipotetičnko preterano opterećenje na Eon serverima. Pa onda naoružan tim rezultatom da "napadaš" ExeNet podršku da to sređuju.

Izgleda da su ti problemi regionalne prirode (plus neki provajderi ih imaju češće od drugih) i da je to češća pojava "dole" po centralnoj i južnoj Srbiji nego li ovde nama severno / po Vojvodini.

Bilo je gremlina i pre 4-5 nedelje 2-3 večeri u periodu 21:30-23:00h. Tj evo sad baš bacih pogled na istorijat speedtest-ova i vidim da je kod mene poslednja takva epizoda bila 20.11. u 22:30 kad je ZLOrionu brzina ka SBB pala na 7.5 Mbps. Pre toga 17.11. palo na 3.5 Mbps. U tom periodu su se takođe i nekolicina Supernova korisnika žalila na probleme sa gledanjem Eon stream-a.

@petri: Kad ti se raspadne Eon stream pored tog testa u okviru Eon app uzmi uradi i speedtest.net test ka SBB serveru i proveri/potvrdi da su i ka tome jadne brzine. Da rešiš dilemu da li je to globalno raspad ruta od tebe tj tvog provajdera ka SBB destinacijama a ne "samo" hipotetičnko preterano opterećenje na Eon serverima. Pa onda naoružan tim rezultatom da "napadaš" ExeNet podršku da to sređuju.

Izgleda da su ti problemi regionalne prirode (plus neki provajderi ih imaju češće od drugih) i da je to češća pojava "dole" po centralnoj i južnoj Srbiji nego li ovde nama severno / po Vojvodini.

Brzina do niskog sbb-a u fulu sto bi rekli mladi sa multi strimovima, ali single stream mi je malo cudan..
https://www.speedtest.net/result/10613693120.png
https://www.speedtest.net/result/10613702635.png
Deluje mi kao neki throttling.. mozda?

Ako ti Eon ne vuče stream sa servera u Nišu nema preterano smisla ni da testiraš SBB server u Nišu već u BG, NS ili odakle ti vuče stream.
Ako se dobro sećam taj speedtest u okviru Eon app kad izbaci rezultat merenja piše negde i domen/hostname servera koji je odradio speedtest pa vidi po nazivu jel BG ili NS ili nešto treće... A možeš i za svaki slučaj da otvoriš ovaj link u pretraživaču na kojem god uređaju hoćeš (komp, mob) i proveriš da i kod tebe su praktično svi EON CDN serveri iz BG (svima hostname počinje sa "SBB-BG").. pošto spisak CDN servera za EOn stream koji API server vrati varira od regiona do regiona i države do države.

Brzine zavise očigledno od regiona destinacije ali i polaznog. Evo ti npr moji "single" speedtest.net rezultati:

SBB NS = 424 Mbps
SBB BG = 66 Mbps (a multi je 447 Mbps)
SBB Niš = 335 Mbps

Paket je "500" Mbps ZLOrion optika. Ja sam u opštini Ruma, dakle 60km od BG i 45km od NS.

Poslednja izmena:
Ako ti Eon ne vuče stream sa servera u Nišu nema preterano smisla ni da testiraš SBB server u Nišu već u BG, NS ili odakle ti vuče stream.
Ako se dobro sećam taj speedtest u okviru Eon app kad izbaci rezultat merenja piše negde i domen/hostname servera koji je odradio speedtest pa vidi po nazivu jel BG ili NS ili nešto treće... A možeš i za svaki slučaj da otvoriš ovaj link u pretraživaču na kojem god uređaju hoćeš (komp, mob) i proveriš da i kod tebe su praktično svi EON CDN serveri iz BG (svima hostname počinje sa "SBB-BG").. pošto spisak CDN servera za EOn stream koji API server vrati varira od regiona do regiona i države do države.

Brzine zavise očigledno od regiona destinacije ali i polaznog. Evo ti npr moji "single" speedtest.net rezultati:

SBB NS = 424 Mbps
SBB BG = 66 Mbps (a multi je 447 Mbps)
SBB Niš = 335 Mbps

Paket je "500" Mbps ZLOrion optika. Ja sam u opštini Ruma, dakle 60km od BG i 45km od NS.

Testirao sam SBB server u nisu jer svaki put kad merim brzinu iz EON-a vidim sledece
SBB-NI-VT-R2-1 ili SBB-NI-VT-R2-2. Takodje vidim na ruteru da tv stream ide sa adrese 5.22.188.229 sto bi trebalo da je ovaj R2-2. Takodje traceroute pokazuje da paketi idu do BG, preko SOX-a i nazad do nisa. Izgleda da ne postoji interkonekcija medju provajderima u ovom delu drzave.
Single thread speed test prema sbb serverima u nisu je u trenutku testiranja bio 30-ak mbps ili manje u downloadu, dok je prema beogradskom bio tricavih 14-15 mbps. Zanimljivo je sto upload uvek ide full speed bez obzira na lose rezultate download brzina.
Multi thread speed test naravno ide full. Single thread speed test do raznih tacaka u okruzenju takodje full (recimo probao magyar telekom).
Jedini zakljucak je da postoji neki throttling u smeru od sbb-a ka telekom mrezi. Ne verujem da je do samog kapaciteta jer bi onda i upload brzina bila pogodjena.

Sve u svemu sad mi je jasnije gde problem moze da bude... hvala za ideju da testiram ovo ovako, nije mi palo na pamet da uopste moze da postoji ovakav problem.

Meni recimo sad mer u proseku 16Mb ka serveru u Beogradu kroz Eon app. Kad je sve u redu ide do 35Mb(Vdsl 50/8).Oseca se lag pri promeni kanala sad.

@petri: OK, zato sam i napisao "ako ti ne vuče stream iz Niša", i zato sam ti ostavio link do "/servers" API endpoint-a jer tu najlakše možeš da pogledaš koji su ti CDN serveri u opticaju... meni su praktično svi serveri koje mi vraća iz BG i iz 5.22.186.xxx opsega.
Nema svako fensi ruter da ima uvid u takve stvari.

@petri: OK, zato sam i napisao "ako ti ne vuče stream iz Niša", i zato sam ti ostavio link do "/servers" API endpoint-a jer tu najlakše možeš da pogledaš koji su ti CDN serveri u opticaju... meni su praktično svi serveri koje mi vraća iz BG i iz 5.22.186.xxx opsega.
Nema svako fensi ruter da ima uvid u takve stvari.

Svakako veliko hvala za info i za link! Bas si mi pomogao da zapravo sagledam celu situaciju iz drugog ugla, a i manje bih se drndao da sam ranije znao za ovaj endpoint.
A ruter je daleko od fensi osim sto trci openwrt na njemu pa ponekad moze i nesto interesantno da se vidi.

Meni recimo sad mer u proseku 16Mb ka serveru u Beogradu kroz Eon app. Kad je sve u redu ide do 35Mb(Vdsl 50/8).Oseca se lag pri promeni kanala sad.

Izgleda da je u pitanju malo ozbiljniji problem izmedju mts mreze (i sinova) i sbb-a. Testiracu kad ne secka da vidim koliko moze da dobaci, ali svakako cu morati i ja da davim exenet/mts ili koga vec....

Ja sam prilično siguran da je ovde kod mene na selu Orionu "nadprovajder" (još uvek) Telekom/MTS iako sad to nije lako uočljivo na traceroute jer su pre par meseci čačkali i na mestu gde su bili hop-ovi ka 212.200.xxx.xxx IP adresu (= Telekom) sad stoje 10.xxx.xxx.xxx privatne adrese (dakle furaju neki VPN).
I to je totalni cirkusu od rutiranje gde se klackaju čas javne adrese čas privatna mrežama... Osim toga pre par meseci su umesto kroz sox.rs počeli da rade direktan peering sa SBB-om...

Питам се какве везе има оволико писање о стримовима са сбб сервера и сецкањем канала са овом темом.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

Tema je Eon box, a pisanje je u vezi problema koje on ima. Ne postoji posrbna tema za Eon box van sbb mreze.

Jedno pitanje: Da li će mi raditi EON box ako ga ponesem iz stana i priključim na drugom mestu preko mts adsl-a i openvpn-a na vpn server koji je u SBB mreži?

Jasno mi je da bez coax-a neću imati live tv ali pitanje je šta je sa epg i premotavanjem? Da li će raditi?

Da, trebalo bi da radi. Dok sam bio na SBB-u, držao sam podignut VPN server kod kuće, i kačio se sa druge lokacije i drugog pravnog vajdera. Doduše, nije bio EON Box, ali ne vidim razliku

Drugari, kako se radi factory reset boxa?

U podevavanjima sam izabrao "dolby digital" ili tako nesto i od tada nemam sliku a cujem zvuk.

Kako da ga fabricki resetujem i da li mora nesto posle toga da se radi?

• Like
Reagovanja: M J
Da li EON Box (van mreže) ima WiFi uključen regularno ili mora neka gimnastika oko toga?

Možeš li da me uputiš na uputstvo?

Pretragom nisam ništa našao.

OBAVEŠTENJE!!! [emoji3]

Pošto smo ranije diskutovali o mnogim opcijama koje nedostaju na Box-u i EON daljincu naš drag forumaš @shamanNS i ja smo našli rešenje za mnoge stvari a to je Button Mapper aplikacija!

Ta aplikacija omogućava mapiranje tastera na EON daljinskom koja Vam može obezbediti mnoge opcije koje Vam nedostaju i možda ono najbitnije OTT vlasnicima Box-a, WiFi! [emoji3]

Uradite sledeće:

1.Preuzmite Button Mapper na Vaš telefon/tablet ili apk na Box direktno. Ako ste preuzeli app na telefon/tablet pošaljite app sa Send Anywhere-om na Box (potrebno je unapred sideload-ovati apk Send Anywhere-a, kasnije je sve lakše a i sama aplikacija je brutalno korisna).

2.Preuzmite Nova Launcher, pošaljite ga na Box i instalirajte. Ne otvarajte Nova Launcher!!! Ne verujem da se može desiti išta ozbiljno ali samo kliknite na "DONE" i zaboravite na Nova Launcher! Poznato je da Android TV mrzi 3rd party launcher-e.

Otvorite Button Mapper (ovde počinje magija). Dozvoljavanje pristupa Button Mapper-u se radi na sledeći način: Settings>Device Preferences>Accessibility>Skrolujte dole do "Services">Omogućite Button Mapper.

Otvorite Button Mapper i kliknite na "OK" a zatim na "Add Buttons". Ponovo kliknite na "+ Add Buttons" i onda izabrano dugme na EON daljincu. Ja sam izabrao PLAVO dugme na dnu.

PRVO ĆEMO NAMESTITI SINGLE TAP. Kliknite na PROG_BLUE>Customize>Single tap i u padajućem meniju kliknite na "System" i na dnu kliknite na "Toggle WiFi". Zatim na EON daljincu kliknite na PLAVO dugme i na dnu ekrana će pisati "WiFi Enabled". Ali kako ćete se konektovati na WiFi?!

SADA ĆEMO PODESITI DOUBLE TAP ZA PLAVO DUGME. Sada ponavljamo isto ali s' obzirom da već imamo mapirano PLAVO dugme samo treba uraditi sledeće: PROG_BLUE>Customize>Double tap i u padajućem meniju kliknite na "Shortcuts". Sad nam je Nova Launcher od pomoći jer ima fenomenalnu funkciju a to je "Activities". Kliknite na "Activities" i skrolujte do "Settings" i kliknite na ".connectivity.setup.WiFiSetupActivity". Izađite iz aplikacije najbolje!

Za kraj ostaje da kliknete DVA PUTA na PLAVO dugme na EON daljinskom i Vaša WiFi konekcija će se pojaviti! OBAVEZNO otkačite LAN kabl inače ćete misliti da ste sve uzalud radili! [emoji6] Otkucajte lozinku i prebacite Box tamo gde Vam znači WiFi tj. nemate LAN kabl, KRAJ! [emoji3]

- - - - -

Druga stvar je MUTE opcija koju EON daljinski nema! Jednostavno se i ovo rešava. Odabrao sam CRVENO dugme na daljinskom. Da ponovimo, dugme se mapira ovako: Button Mapper>Add Buttons>+ Add Buttons>kliknite CRVENO dugme na daljincu>PROG_RED>Single tap>Media>Mute volume.

Od sada na OTT Box-u imate WiFi a na svakom EON Box-u MUTE funkciju kao i dostupne sledeće tastere za BILO KOJU APLIKACIJU I PREČICU DO PODEŠAVANJA! Slobodni tasteri su: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, PROFIL (dugme pored HOME), TTX (samo OTT), RECORD, CRVENO, ZELENO, ŽUTO, PLAVO.

PREPORUČUJEM da brojeve NE MAPIRATE AKO ih redovno koristite u EON TV aplikaciji jer kapirate šta ćete napraviti onda? [emoji6] Iz nekog razloga ne radi Long press već samo Single tap i Double tap tako da ukupno imate 34 dostupnih mapiranja (Single tap + Double tap) sa brojevima i 14 mapiranja bez brojeva.

Uživajte!

P.S. Možete svašta mapirati, drug @shamanNS se razočarao što Box ne menja osvežavanje automatski između 60Hz, 50Hz i 24Hz, sa Button Mapper-om sad direktno iz Kodi-a menja osvežavanje bez da izlazi iz Kodi-ja i ručno menja znate već kako kroz podešavanja, sad preko mapiranog dugmeta otvara podešavanja rezolucije. Ako imate pitanja ili još ideja za kul prečice pišite! [emoji6]

Ne igrajte se previše sa Nova Activities, ako Vam nije jasna neka prečica pitajte!

- - - - -

WiFi ON/OFF: U Button Mapper aplikaciji.

MUTE: U Button Mapper aplikaciji.

WiFi spisak dostupnih mreža/Unos lozinke/Forget: .connectivity.setup.WiFiSetupActivity

Direktno do podešavanja: .MainSettings

Direktno do podešavanja rezolucije/osvežavanja: .display.outputmode.ScreenResolutionActivity

Direktno do spiska aplikacija: .device.apps.AppsActivity

Direktno do podešavanja tastature ako koristite Null keyboard pa Vam je nekad potrebna virtuelna tastatura: .inputmethod.KeyboardActivity

I još dosta toga...

Pa vežbaj polako, tako sam i ja vežbao i aktivirao... Samo vežbe... Uputstvo prati i nema da se zezneš...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno