U poslednjih godinu dana 2 puta sam doživela neprijatnost u vezi garancije duže od zakonske 2 godine. Prva neprijatnost mi se desila u Tehnomaniji prilikom kupovine RAM memorije. RAM memorija koja se kod svih ostalih trgovaca prodaje uz 5 ili čak 10 godina garancije kod njih nema nikakvu produženu garanciju. Nisam dobila ni garantni list, samo fiskalni račun. Oni imaju istog dobavljača kao i ostali trgovci. Poslala sam im mail i tražila garantni list nakon kupovine, ali pošto sam proizvod kupila u maloprodaji nisam uspela ništa da postignem. Druga situacija se desila u Emmi prodavnici u Beogradu, gde me je prodavac ubeđivao da mi za usb flash koji kod njih ima garanciju od 5 godina i ne treba garantni list. To mi je bilo neverovatno, pre 10 i više godina garantni list nikada nisam ni tražila, a uvek sam ga dobijala bez obzira na dužinu trajanja garancije. I meni se više puta desilo da prodavac prepravlja podatke na garantnom listu u vezi serijskog broja ili dužine trajanja garancije, možda bi trebalo insistirati na tome da se ispuni novi garantni list na ispravan način, ali nisam videla nijednog trgovca da to čini.
Savet za korisnika kome je prepravljena dužina trajanja garancije za matičnu ploču: Zaposleni je dodatno opečatio mesto gde je izvršio prepravku, to bi trebalo da bude dovoljan dokaz za servis.