Šta je novo?

Elite: Dangerous

Na steam-u je Early Access, ali nesto mi se ne daje ~40 evrica (to je cena sa popustom) da bih mogao da se spustam na planete. Kad dodaju jos malo feature-a koje stoje na stranici razmislicu.

može lako da se desi da je 1.5 poslednji veliki update za "regularnu" elite: dangerous, odnosno da će sledeći update biti 2.1.

ne znam samo kako planiraju da drže te dve igre u sinhronizaciji, bar kad se radi o tim bitkama u svemiru, jer, mogao bih se kladiti, ovo sa povećavanjem heat-a pri korišćenju shield ćelije, sigurno nije poslednja promena u fine tunning balansiranju elite.

Koliko sam cuo, apsolutno neprovereno, planiraju podrsku za Dangerous tokom 2016.

Sta trenutno moze da se radi na planetama? Ako je samo vozikanje po pustarama ne daju mi se ovolike pare.

Da li u igri koristite freetrack? Imam oroblem neće da radi u igri posle zadnjeg peča prestao da radi. Do tada sve radilo extra.

koristim opentrack i radi bez greške. čak omogućava i naginjanje glave.

što se tiče sletanja na planete, dobijaš pre svega "širu" (dublju?) i realniju mapu, planetarne instalacije i baze, kao i materijale kojima možeš da kraftuješ bolju municiju, fsd boost i slične stvari. to možda ne zvuči kao mnogo, pogotovo s obzirom da za sada možeš da slećeš samo na planete bez atmosfere, ali iako je to ostala ona ista elite: dangerous, gameplay iskustvo je, meni lično, mnogo bogatije nego što je bilo.

da li treba dati pare za horizons?

odgovor leži u tome kako inače igraš elite: dangerous. ukoliko si "euro truck space simulator" trader, koji uglavnom igra u solo-u, ili ti je osnovna zabava bounty huntovanje u "pve" maniru, onda mislim da treba još da sačekaš da obogate priču i sa planetama koje imaju atmosferu, pa da vidiš zanima li te to ili ne. ukoliko imaš ekipu sa kojom lutaš okolo, pvp-uješ i zavlačiš svoj nos gde god ti padne na pamet, nema smisla da propustiš da ga zavučeš :) i na planete.

inače, shield cell nerf koji su izazvali povećanjem heat-a koji se time generiše nije onoliko strašan kako je u početku izgledalo. maltene čak i najveći cellovi mogu da se ispale bez oštećenja broda ukoliko se aktiviraju sami, pa gameplay nije drastično promenjen, kako je tokom bete izgledalo da će biti. aktivacija sistema je zakomplikovana i dodat je jedan klik više (developeri su stvarno bili ozbiljni kad su rekli da im nije cilj da neke stvari budu jednostavne, čak naprotiv), a uveden je i cooldown pri paljenju bukvalno svega, čak i onoga što se pali /gasi po prioritetima.

nisu upropastili igru, to je najbitnije.

koristim opentrack i radi bez greške. čak omogućava i naginjanje glave.
Probao opentrack iako imam freetrack ali nece da radi tj. u opentracku vidim da kamera radi i tri tacke od ir dioda se vide ali u igri nece da funkcionise da li ima neka posebna podesavanja kako bi to radilo i u igri ili bi trebalo da radi cim se pokrene exe fajl opentracka.

otvori opentrack, podesi adjustment pokreta (najbolje linearno) u mapping sekciji, i klikni START. ako je sve uredu, oktopod bi trebalo da reaguje na tvoje pokrete.
učitaj elite i moralo bi automatski da radi bez ikakvih dodatnih podešavanja.

Poslednja izmena:
otvori opentrack, podesi adjustment pokreta (najbolje linearno) u mapping sekciji, i klikni START. ako je sve uredu, oktopod bi trebalo da reaguje na tvoje pokrete.
učitaj elite i moralo bi automatski da radi bez ikakvih dodatnih podešavanja.

Meni radi u opentrack aplikaciji ali nece da radi u igri? ne pomera se kamera jednostavno ne reaguje, koji protokol koristis? Ja sam bio na freetrack-u ali sam promenio na UDP ali ni tu ne radi, ne kontam u cemu je problem. Probao sam u drugoj igri koju igram u War Thunderu ali ni tu nece da radi???

EDIT: Proradio je kada sam mu promenio neke protokole Tracker i Protocol

Poslednja izmena:
jeeeeeee!
i ja sam imao problema prvog dana dok nisam nasetovao, ali od tad nije više bilo smetnji.
uživaj!

jeeeeeee!
i ja sam imao problema prvog dana dok nisam nasetovao, ali od tad nije više bilo smetnji.
uživaj!

Malo sam se igrao sa tim krivama dok nisam podesio možeš da mi okačiš prin screen tvojh podešavanja opentracka (mislim na krive)

Malo sam se igrao sa tim krivama dok nisam podesio možeš da mi okačiš prin screen tvojh podešavanja opentracka (mislim na krive)
podesio sam ih linearno u odnosu 1/3, da ne budu krive, jer mi pokret glavom kad su krive nikako nije prirodan, pogotovo u delu gde se obraćam bočnom interjfesu (target i system paneli).

all_zpsfdeloqi5.png

roll me u principu nervira, mada je prirodan i zato ga nisam totalno eliminisao, već sam povećao prag tolerancije, i smanjio samu kretnju.

ne kažem da je ovo idealno, ali meni odgovara. svako koga znam da koristi treker ima neka svoja podešavanja.

podesio sam ih linearno u odnosu 1/3, da ne budu krive, jer mi pokret glavom kad su krive nikako nije prirodan, pogotovo u delu gde se obraćam bočnom interjfesu (target i system paneli).

all_zpsfdeloqi5.png

roll me u principu nervira, mada je prirodan i zato ga nisam totalno eliminisao, već sam povećao prag tolerancije, i smanjio samu kretnju.

ne kažem da je ovo idealno, ali meni odgovara. svako koga znam da koristi treker ima neka svoja podešavanja.

Igrao sam se sa trekerom juče Meni je treker sa desne strane tj Klip varijanta, podesio sam tako da mi Yaw bude 160 x 15 kada je tako podešen mogu da vidim i iza sebe da mi je kriva kao kod tebe imao bih samo pogled sa strane koji ne ide više od 90 stepeni, pič mi je na 100, hvala print screenu što si okačio pomogao mi je da uporedim te krive i meni su one izlomljene pod isti uglom nema zakrivljenja i mogu ti reći da sam veoma zadovoljan sa opentrackom jer ga ja koristim takođe i u war thunderu gde je od presudne važnosti da vidiš da li ti se neko nakačio iza :) tj. "seo na rep". Da li si dirao ose x,y,z?

Poslednja izmena:
Vredi li kupiti igru bez expanzije i vredi li igrati na tastaturi i misu?

Expanzija uključuje i originalnu igru, kompletan *****izam koji su napravili. Ja sad sa base igrom moram praktično opet da kupim istu igru zajedno sa expanzijom, a s'obzirom na stanje igre ne pada mi na pamet. Vredi igrati sa mišem i tastaturom...

Hi all ! XD Sta mislite koji brod da uzmem posle Viper MK III za bounty hunting ? Planiram Vulture pa posle njega jos jedan ( Cobre mi se ne svidjaju ni malo ). Poceo sam igru pre 10ak dana i imam samo 10 milke , inace igram na Thrustmaster Hotas X joysticku i mnogo mi se svidja bolje nego misem i tastaturom (planiram da do kraja sl god uzmem neki drugi hotas CH ili x52 pro ili x55 saitek ).

stara cobra (mk3) jednostavno može da istenkuje više u bounty huntingu, može da primi više hull reinforcement-a, može da hostuje više shield ćelija i najbitnije - može da pobegne od svih osim od cuttera i clippera (a i od njih ako su npc-ovi u pitanju). kad na to dodamo i da ae brzo kreće po zvezdanoj mapi, kao i da za full opremljenu treba taman oko desetak milki, bojim se da, na putu do vulture-a baš i nemaš puno izbora.

Igrao sam se sa trekerom juče Meni je treker sa desne strane tj Klip varijanta, podesio sam tako da mi Yaw bude 160 x 15 kada je tako podešen mogu da vidim i iza sebe da mi je kriva kao kod tebe imao bih samo pogled sa strane koji ne ide više od 90 stepeni, pič mi je na 100, hvala print screenu što si okačio pomogao mi je da uporedim te krive i meni su one izlomljene pod isti uglom nema zakrivljenja i mogu ti reći da sam veoma zadovoljan sa opentrackom jer ga ja koristim takođe i u war thunderu gde je od presudne važnosti da vidiš da li ti se neko nakačio iza :) tj. "seo na rep". Da li si dirao ose x,y,z?

kažem, svako ima neki svoj setup i svako ima svoj način na koji koristi treker. jedan drugar drži monitor na manje od pola metra od očiju, pa je kod njega tek totalno luda linija.
vidim ravno iza i ja, ali se nagnem u levo kad okrećem glavu za 60 stepeni udesno (toliko treba da dobijem 180), i obrnuto (ne znam da li si skapirao, ali nije ni bitno :) kad su mi linije u krivoj, imam problem pri tim ekstremnim vrednostima, a bočni interfejsi u eliti su taman negde u toj zoni, i to mi predstavlja ozbiljan problem.
nisam primetio da x, y i z imaju uticaja na elite dangerous, armu3 ili dcs, pa ih ni ne koristim.

Ja vozim Vulture-a, i nije toliko savršen u odnosu na Cobru koju sam promenio pre njega. Iskreno pokidam sve sa dva Large Pulse lasera ali problem sa njim je Power, sa najvećim Power generatorom nemam dovoljno energije da držim upaljen dovoljno dobar shield cell pa moram da ugasim FSD da bih ga koristio. Plus imam osećaj da je manje pokretan od Cobre...

uuuufff...
vulture je sporiji od cobre, i to mu je jedina mana u odnosu na cobru. fakat, nema dovoljno struje, i u nekom idealnom pvp borbenom setupu isključujemo čak i life support kod deploy-evanja oružja, ALI (veliko, veliko ali) ima štit koji je po snazi veći od onog na recimo FAS-u (dakle medium brodu, a vulture je small), a koji na njegovoj veličini deluje kao zaštitna loptetina oko broda, dok FAS-ov štit deluje kao tanušna cerada. ima i ta dva large hardpointa na koja obično stavimo dva gimballed pulsa, ili ko baš insistira, jedan gimballed pulse i jedan fixed beam (koji se opet isključuje / uključuje), i to je mnogo ozbiljnija vatrena moć od kobrine 2m 2s kombinacije hardpointa.
istina, vulture je nerfan poslednjim menjanjem dijagrama shield ćelija (pa dve manje više nisu bolje od jedne veće, već je obrnuto) i više ne možemo da na njemu držimo i dobar fuel scoops, ali isto to je urađeno i sa FDL-om i ostalim borbenim brodovima koji imaju jak štit a malo compartmenta.
pokretljivost (dakle NE brzina) je zapravo, po nekom mom iskustvu, primarna osobina vulture-a i jedino još FAS može tu nekako da mu parira.

slažem se - bio bi mnogo bolji brod da ima više struje, ali ionako mi je neralno da brod klase small opušteno lovi anakonde i pitone, i pogotovo kad pogledamo odnos cena / mogućnosti, vulture je apsolutni šampion u svim kategorijama.

Yup video sam i ja da Vulture ima manu sa power-om . Nekako mi su svi ostali brodovi mnogo skupi za bouny hunting a on mi je bas odgovarao po ceni . Videcu za neki drugi cak i razmisljam da kupim ove teretnjake T7 ili T9 i da krenem malo trade ali ima vremena .

ma ne bre... ako si u borbi uzmi vulture. veruj mi. složićemo ti brod da te ne smara previše.

kakvi crni kamioni :) to je za one što vole euro truck simulator ;)

Uzeo sam ga pre 1h tj malopre i zadovoljan sam . Neki lik me jurio po celome sistemu samo da me ubija . 5x puta me ubio (jos sam bio u viperu ) nemam pojma zasto (nisam imao bounty) i onda ja odem 2 sistema uzmem Vulture dodjem i oprasim ga jer mi je bio wanted xD , posle stize poruka kao uzece Anakondu i videcu ja boga i eo jos ga cekam nema ga XD . Nego mozete slobodno da mi date malo instrukcija sta da stavim u Vulture trenutno sam kratak imam samo 2 milke ali polako cu skupiti , btw igram trenutno kao bounty hunter xD

moze sa anakondom samo da ti gleda u dupe :)
realno nemas novaca da potpuno opremis vulture-a, kreni od maksimalnih a power planta i a power distributora, pa maksimalni štit, oružje koje ti odgovara, pa a4 ili b4 shield cell bank, najbolji fsd, najbolje thrustere...

stavi i dva chaff-a i bar jedan heat sink...

ali polako, za sad nemas para ni sa sta.

moze sa anakondom samo da ti gleda u dupe :)
realno nemas novaca da potpuno opremis vulture-a, kreni od maksimalnih a power planta i a power distributora, pa maksimalni štit, oružje koje ti odgovara, pa a4 ili b4 shield cell bank, najbolji fsd, najbolje thrustere...

stavi i dva chaff-a i bar jedan heat sink...

ali polako, za sad nemas para ni sa sta.

Mislim se izvesno vreme da uzmem sigricu jer mi se jako igra nesto na fazon Freelancer-a (po meni jedna od najboljih i dan danas,mislim na komande i kako je reseno sve jos te 1999 god) ali kada citam npr mmike savete,imam utisak da treba da imas full enciklopediju u glavi da bi mogao da mrdnes metar od stanice...
Odnosno,cini mi se da onaj ko zna bolje tehniku od pilotiranja ima ogromnu prednost... bar sam ja to nekako sklopio sliku iz vasih postova...

I zanimaju me 2 stvari:

1. Da li ima Graveyard-ova iliti Gravefield-a,gde odes i pretrazivanjem olupina/ostataka skupljas ostatke rude,ostecene opreme ili oruzja koje mozes posle podati ili popraviti i nabaciti na svoj brod ako je kompatibilno? To je inace Freelancer fazon,spora ali odlicna stvar za skupljanje parica i naoruzanja i opreme...
2. Nigde ni na jednom snimku nisam video da u toku leta/voznje mozes da iskljucis stabilizatore tj video sam samo da pri skretanju ceo brod "hvata krivinu" tj skrece polukruzno (kao sto i treba sa stabilizatorima) ali me zanima da li mozes iskljuciti stab. i npr letis pravolinijski,stab-off,okreces se za 180° ali ti i dalje letis pravolinijski? To daje mnostvo opcija pri stategiji dog fighting-a...

a vidi, to se ja samo pravim važan jer sam klasičan nolifer koji je rust zamenio elitom :)

freelancer je ipak drugačija igra jer je imala nekakvu glavnu priču i taj "personalni momenat", elite je nema. nijedno od tog dva. pritom je i flight mehanika drugačija, yaw je drastično nerfovan u odnosu na roll, a prilično u odnosu na pitch, pa letenje ima taj old school feeling koji elite vuče već 30 godina. opet, ljudi koji igraju mišem i kontrolišu brod na jednak način na koji su to radili onomad u freelanceru očigledno postižu jako dobre rezultate i ima ih, najmanje jednako ako ne i više među vrhunskim igračima nego ljudi koji igraju pomoću hotas kompleta.

tehnika pilotiranja je inače, ako mene pitaš, tek treća na listi bitnog kada pričamo o pvp-u. bitku pre svega dobija bolje složen brod (prva stvar), pa onda pilot koji bolje žonglira strujom koju dodeljuje podsistemima (to su ti čuveni pips-i). stvar je u tome da sa četiri (maksimalan broj) pipsa u nekom podsistemu imaš mnogo veću prednost nego neko ko ima tri pipe, a kamoli manje. tako je potrebno dodavati struju na engine kad god krećeš u dostizanje, struju na štit kad god si pod paljbom, i struju na oružja kad god pucaš iz prezahtevnih (čitaj: onih koji u momentu nanose veći damage po cenu veće potrošnje) oružja. tek na trećem mestu dolazi opšte snalaženje u prostoru i pilotske veštine.

1) nema toga jer oprema nema taj presonalni karakter. svaki plasma accelerator puca potpuno jednako kao svaki drugi plasma acc, i tu nema izuzetaka. ono što može nakratko da bustuje oružja i recimo drajv su materijali koje sakupljaš na površini planeta a čijom sintezom dobijaš boost pakete (fsd injection, plasma munitions, explosive munitions, itd), mada je po meni to preveliko zamlaćivanje za sasvim kratkotrajnu dobit. jednostavno, previše vremena potrošiš da napraviš nešto što očas ispucaš :(

2) to se ovde zove flight assist i njegovo jahanje (uključivanje, odnosno isključivanje prema potrebi) predstavlja osnovu naprednog pilotiranja.

te neke stvari koje ovde pominjem poslednjih dana, a koje deluju kao da pričam nešto mnogo komplikovano, su zapravo promene koje su se dogodile od poslednjeg update-a (1.5 odnosno 2.0 za one koji su kupili ekspanziju). dosta toga je promenjeno u mehanici slaganja broda, čitav sistem slaganja shield ćelija (način da tokom borbe "ubrzano" povratiš oštećeni štit) je okrenut naopačke i ljudi bi trebalo da to znaju jer stari trikovi jednostavno ne vrede.

Poslednja izmena:
Hvala na opsirnom odgovoru...

Originalni FL jeste single player igra ali FL community je modovao igru i dan danas je cepaju u multiplayeru,gde mi se najvise svidja ubacivanje velikih battleshipova koji su extra jaki ali solo ama bas nista ne vrede... imas klanove sa bazama na planetama i sisteme i ide koljacina,naravno mozes da trgujes,svercujes itd itd...
Jedina mana igre je ogranicenost prostora,ako se secas kako su odradjene mape i naravno grafika... dosta o FL...

Jos jedna stvar: kupim igru npr preko Steam... da li kasnije idu mesecne nadoknade/bonusi za kintu/premium nalog i sl ili si je kupio i to je to?

kupiš preko stima i to je to.

ako si kupio elite: dangerous, imaš sve do update-a 1.5 i nećeš moći da slećeš na planete, sakupljaš materijale i slično. ne zvuči mnogo, ali planete same po sebi dosta povećavaju playground, a i planetarne misije su sasvim zanimljive. opet, elite: dangerous je manje više potpuno džabalesku :) i to nije za zanemariti.

ako kupiš elite: horizons, imaš celu igru (dakle i elite: dangerous) zaključno sa poslednjim pečem koji će izaći negde u ovo vreme naredne godine. do tada, igru bi trebalo da obogate multicrew komponentom (više ljudi u istom brodu upravlja različitim stvarima), kao i da prošire broj planeta na koje je moguće sleteti, mada ima naznaka da planete sa atmosferom neće biti deo horizonsa.

za pravi novac je iz store-a moguće dokupiti samo skinove za brodove. premium naloga nema. svi igrači su u istoj kategoriji, osim što je backerima i founderima jeftinija kupovina i manje osiguranje (rebuy broda kada ostanu bez istog).

Hvala za sav info MM... valjda je proradio Steampa da se pocastim...

Nazad
Vrh Dno