Šta je novo?

Elite: Dangerous

opreeeeeeez, sačekaj da potvrde da su transakcije bezbedne. ovo noćas je katastrofa, i to sve u vreme winter sales-a :(

Uspeo sam da malo unapredim Vulture . potrosio sam oko 8 milke na njega jedino sto mi nije sve na max jer bi inace imao bas problema sa power-om. Nekako i heat sink i chaff launcher ne koristim nemam problema sa pregrevanjem ( jer brod inace nije skroz unapredejen xD) . Za sada uzimam oko 2 milke za sat vremena nekada i manje oko 1 milke ali to je mnogo vise nego sa viperom na kome sam uzimao 1 milka za par sati jer anakondu i pitona i tako slicne nisam smeo sam da napadam. Razmisljam se za koji brok kasnije da se opredelim nekako mi svi spori i ne vrede onih para za koje se prodaju .

Za PvE FAS je mnogo dobar. Nije neki stit i to mu je najveca mana, ali se zato i extra brzo dopuni.

Nisam upalio igru od kad je izasla expanzija, moracu ovih dana definitivno da vidim novine. :)

slazem se, fas je dobar izbor za misije i pve, a ko ume, koristi ga i za pvp, jer ima snazan oklop i ozbiljne, lepo rasporedjene hardpointe. pritom cena mu je opremljenom taman dovoljno niza nego fdl-u ili pitonu. ali, za sve to ce ti trebati 50 do 80 miliona i to ako kupujes kod kineza, tako da... skupljaj parice ;)
ili slozi asp-a za misije na udaljenim kolonijama.

Kako sam se pogubio... trebalo mi par sati da pohvatam kako sve (otprilike) funkcionise...
Napravih tesku pocetnicku,ostadoh bez goriva... :) Sreca,self destruct radi...
Letenje ok,skoro identicno FL,sto mi ide u korist...
Jos uvek se ne snalazim najbolje sa mapama i destinacijama,ali polako...

Sta preporucujete za pocetak,Open ili Solo i sta je najbolje za pravljenje parica,mislim na totalni pocetak?

Poslednja izmena:
U igri postoji jedna organizacija, Fuel Rats se zovu. Njih mozes pozvati u pomoc kada ostanes bez goriva u brodu koji nije pocetnicki Sidewinder. Kontaktiraj ih na zvanicnom forumu Elite ili na Elite Dangerous subredditu. Na istim lokacijama mozes pronaci aplikacije koje ce mnogo pomoci oko mapa, ruta, trejda itd. Preporuka za Open ukoliko te ne zeza internet pa izlazak iz cruise modova traje neprijatno dugo. Pogotovo dok vozis Sidewindera jer ne placas opravke a sticaces uskustvo u PvP ukoliko naletis na druge igrace (imaju CMDR uz ime bas kao i ti, svi ostali su AI NPC). Mozes posle birati Solo ili Open pri svakom ponovnom ucitavanju igre, nisi vezan za mod u kojem startujes igru.

Edit: Fuel Rats imaju i sajt (http://fuelrats.com/i-need-fuel/).

Poslednja izmena:
Moram se presaltati na Solo play,na open jedva docekaju bleju kao ja i dezintegracija momentalna... ubise me vec 6-7 puta...
Bilo mi smesno sad,naletim na neke Gold kanistere i taman da pokupim pojave se 4 full opremljene Cobre,ni zdravo nisam stigao da kazem :)

Jedno je sigurno... igra je extremno beginner unfriendly,ali znam da (ako) kada se uigram i budem napredovao,zalicu za pocetkom,jer je ipak on uvek najinteresantniji...

Interesantno da igra uopste ne baguje na Cruise na Open,ocigledno je dobar net,ali zna cesto da mi zabaguje (ili je bug) kada radim Fuel Scoop-ing...
Skupim gorivo,udaljim se od zvezde,ukljucim frame drive (ili kako se vec zove),charging i taman da krene pafff,sledeci kadar mi je temperature preko 200% iako je püre starta bila na stabilnih 64%,prste ostecenja i iako sam vec par svetlosnih godina od zvezde temp i dalje raste... jednom sam pao na 30% HP...

Poslednja izmena:
Ja striktno solo igram, nemam živaca da trpim trolovanje drugih igrača...

I sta dobijaju ubijanjem npr mene sitne ribice? Neki mizerni exp pretpostavljam?
Ne kotam poentu,osim trolovanja... ispravite me ako gresim...

gde ćeš bolju poentu od trolovanja :)

Ni meni nije jasno, a inače ne volim trolovanje u Mp igrama.

Za pocetak samo solo. Nikakvu prednost nema pocetnik u open play osim mogucosti da naleti na neizivljene bu.... .
A dovoljno mu je vec svojih muka dok ne savlada sve sta i kako.

Tek ne razumem te likove koji u opremljenim brodovima bleje u pocetnom sektoru i cekaju da dezintegrisu novajlije. Pure fun.

Tek ne razumem te likove koji u opremljenim brodovima bleje u pocetnom sektoru i cekaju da dezintegrisu novajlije. Pure fun.

Zato što nisi profesionalac za polje poremećenih ljudi sa kompleksima i mentalnim problemima. Mada njih i ti profesionalci teško razumeju.

ok, ako je zaista tako, treba zaobići tih prvi par sistema, ali dalje od toga, insistiranjem na SOLO modu, samo ograničavamo sami sebe na interakciju sa dosadnim npc-ovima.

Isto ti je,zadnji put sam bio u nekoj vukoj... i opet ista prica...
Sinoc sam se prebacio na Solo i zar par sati skontao u full-u mape.voznja,skokovi,bezazlena punenja,cak odradio cak 1 misiju i prodao mape za 50k... jeeeee..... :)

svaka tebi čast. ja celu noć lešinarim okolo ne bih li našao žrtvu, i nemam sreće poput tvojih progonitelja :(

Nemoj meni cestitati vec njima :)
Mada me nije ni jednom isti lik razmontirao... nego reci mi sta dobijas sa otresanjem novajlija,u cemu je poenta?

Svrljanjem po galaksijama u Open mi bese interesantno da u zabacenim sistemima naletim na 5-6 Sidewindera u istom sistemu... valjda odmaraju od trolova...

Stvar je u tome sto su ti likovi pvp orijentisani igraci a Elite: Dangerous nije bas najbolja igra za pvp igranje jer je svemir ogroman a group play lose resen (samo do 4 igraca u wingu, sto je smesno). U igri ne postoje napredni sistemi za organizovanje klanova. Slag na tortu je odluka Frontiera da omoguci igracima koji igraju solo da uticu na otvoreni univerzum. To je verovatno uradjeno kao ustupak ljudima koji su trazili offline mod.

Najbolja sansa da naletis na ljudskog igraca je startna lokacija za novajlije ;)

ne radim ti ja to. jedini brod klase small koji napadam je vulture, i to SAMO ako je alajnovan uz federalce (zahary kadson ili felacio winters) a i njega gledam da ne uništim nego ga ostavim na do 5% hulla (najčešće manje od 3).

inače, u igri nije implementirano baš ništa u smislu motivacije da napadaš cmdr-e a ne npc-ove. jedino što možeš da dobiješ (i dobićeš) su kazna i mesto na listi ucenjenih glava. u tom smislu, tvoje pitanje zalazi u domete retoričkog :)

E da,fereralci i ostalo.... moze li blic brifing ko koga i zasto?
Tj ima li smisla,prednosti i sl ako se prikljucim nekom? U stvari,moze li se uopste prikljucivati ili je na FL fazon,napadas neku frakciju pa te pritivnik iste pocinje gotiviti?
Znam da ima sve na netu al mi nekako lakse i razunljivije kada vi objasnite...

blic brifing je - prati galnet :)

ukratko: postoje tri velesile (alliance, federals i empire) i u okviru svake po nekoliko podfrakcija. podfrakcije guraju deo igre koji se zove power play, a koji ti daje određene smernice šta treba da radiš i kako, i u odnosu na to kako si odradio domaći zadatak te nagrađuje. sve to možeš i da zaobiđeš tako što se ne pledge-uješ ni za jednu frakciju.
sve vreme se odmotava neka priča, ukratko - u poslednjih godinu dana je nestala predsednica federacije i dve frakcije koje vladaju federacijom su zamenile uloge - nekadašnja predsednicina frakcija sada je opozicija, a nekadašnji shadow president je sada na vlasti. u imperiji je pre neki mesec ubijen car na sopstvenom venčanju, i za njegovog naslednika je proglašena njegova ne baš sasvim legalna ćerka koju je imao sa ljubavnicom kojom je planirao da se oženi. ekipa koja je optužena za ubistvo, imperijalna anarchy frakcija empire's dawn je od tada na udaru i maltene svi se trude da ih obrišu sa zvezdane mape. istovremeno besni rat između pirata i (najčešće imperijalanih) snaga koje brane ugrožene sisteme.
primetićeš da nisam baš najbolje upućen u sve to, mnogo je sadržaja, pa ne stignem da sve to ispratim.

poenta je da se moja (nazovi) gilda (realnije bi bilo nazvati je borbena škola) pridružila imperial high command-u i da koordinira svoje (mahom powerplay i povremeno, "na izazov", pvp) napore sa ostalim gildama i klanovima koji naginju imperiji. na žalost, nemamo baš nekakvog organizovanog otpora jer su izgleda svi bolji pvp-eri u imperiji. u tom smislu, neki od nas, "za svoj groš" dežuramo u sistemima koji su označeni kao HQ za federalne frakcije i lovimo njihove cmdr-e koji su tu najčešće u prolazu da predaju merite. na taj način ne trolujemo igru baš sasvim (dovoljno je odpledge-ovati se od federalnih frakcija i nisi nam više meta), a i pratimo neki opšti role play koji dobar deo gilde sledi praveći zanimljiv lore oko svega.

priključivati se nekome (mislim dakle na power play) ima smisla, naročito ako si bacio oko na neki od specijalnih delova broda koji se može dobiti samo ako si dobar vojnik neke od frakcija, i jasno je - ako si spreman da grindaš te merite. ALI pošto si potpuno nov, bolje pusti da se sve malo slegne i da dobiješ neku ideju šta čemu služi i šta ti zapravo treba a šta ne. svako od nas ima neke sopstvene afinitiete i stil letenja i borbe, pa nije loše da se prvo malo "ušemiš" pre nego što počneš da guliš bilo čiju uniformu.

Hvala na opsirnom odgovoru,sada su mi jasnije neke stvari...

Osim sta je to merit,ali to cu da izguglam :)

Ehhheheh ja sam bas kod FelAcie, tu sam uglavnom u Cerno sistemu (Kanwari) već mi je friendly status, pomažem independentima trenutno.

bacio si oko na pulse disruptor? :) heh... bilo bi interesantno testirati jednom i to čudo.

Bolje piratsko oružje i od piratske fakcije :)

Volim kada nesto igram i nemam pojma sta se desava... tj zasto... :)

Jos se patim na pocetku tj bez para sam (budzio SideWindera,cisto da udjem u fazon da ne pucam kintu bzvz na jacim letelicama),lutam po sistemima,zezam se sa sitnim misijama i tako...

Prosvercovao neke droze,dobio 120k,sve ok proslo...
Nosim neki metal za 6k,kazne me sa 1000 krede zbog neceg... definitivno prelazim na tamnu stranu :)

Nego treba mi jedno objasnjenje: kada udjem na bulletin board,ima misija gde treba da koknes nekog,dobra kinta,ali za destinaciju pise samo sistem a ne i mesto gde ces ga naci...
Pokusao sam par puta i ne nalazim ih... tj kako naci nekog u sistemu koji je ogroman,koja je fora za nalazenje?

Odgovor na prvo pitanje: kada dobiješ neku transport misiju, obrati pažnju da li je tovar zabranjen na stanici sa koje ga izvozis i na stanici na koju ga transportujes. Ako jeste to znači da moraš da prokrijumcaris robu jer te na ulazu i izlazu u orbitalnu stanicu skeniraju (po nekad) i ako imaš ilegalnu robu eto kazne.

Robu krijumčaris tako što ukljuciš silent running I proletis kroz kapiju. Imaš tutorijale po yt-u.

Što se tiče pronalaženja brodova, skoči do zvezde u datom sistemu i cepaj u supercruise-u, redovno prati contacts tab na levom ekranu, videćeš ga tu negde u glavnom... Ako ne, iskoči do obližnjih stanica pa čekiraj opet kontakte. Ja ne znam lakši način :(

Poslednja izmena:
Ti nazovi ga tasks ili quests kako god kada treba da trazis nekog po sistemu su bzveze gubljenje vremena , kao tezak noob ja sam uzeo jedan takav "zadatak" i nasao lika iz prve ali kasnije kada sam uzeo trebalo mi je oko 1 sat da ga nadjem , posle sam procitao da su ovi iz ED malo lose to odradili i da uglavnom ljudi to zaobilaze . E ovako da dam i ja moje misljenje o igi ED (ukratko igra me je razocarala i ono kada sam vec dao para igracu je ): ima sta da se radi (bouny hunting , trading , mining ...)grafika je super prihvatljiva je zvuk je ekstra letenje mi je ok mada moze da se poboljsa i to je to od dobrog, a od losih strana sam uvideo da ne moze biti vise od 4 CMDR u wing-u sto je smesno i glupo , manje vise igra je samo grind, powerplay prica mi je meh ni malo se ne izdvaja nije mi ni malo zanimljiva interakcija sa npc-om se vodi preko chat table sto mi je smesno, interakcija sa svemirskim stanicama i ostalim tako gradjevinama u svemiru mi je prazna (lock ask permision to land i to je to nemas cak ni odgovor nego ti tvoj on board comp kaze permission granted ), tutorial-i su kratki i ne objasnjavaju mnogo, premalo brodova sa previskom cenom (odatle sam izvukao da ce mnogo vremena da se provede u grind za credite) , ovo sletanje na mesece , male planete i tome sl je bzveze i dalje je sve nekako prazno kao da oni jos razvijaju igru kao da moram da sacekam 2020 da bi dobio nesto sl SC ili Freelancer-u ali pak malo bolje i teze . Sto se tice cene nemam problema sa njom ako me interesuje igra platicu je bez prob , vidim dosta se zale na cenu kao svake god izazi nesto novo pa ne mogu da placaju skupo im (izgledami oni nemaju pojma kako je ziveti u Srbiji gde prosecna plata na god nivou ne prelazi 2k eu)

Ako sam dobro informisan igru jednom uzmes i cao... sad bese na Steamu 13e,sto nije neka cifra (izlazak u grad na picence)...
Verujem da je prosecni mladi nemac vise para potrosio na kupovinu petardi i vatrometa za novaka nego na igre u zadnjih 5 god zajedno...

Sa druge strane tesko je pogoditi zlatnu sredinu da bude svima ok...

Fora je da je igra tj playground ogroman... Freelancer je imao super pricu ali ogranicen prostor i kada dodje kraj price,vise nije interesantno,tako da developerima preostaje samo grind koji ce te drzati duze vreme...

Voznja moze da bude bolja ali bice komplikovanija=gubis casual igrace=ne valja...

Zanima me jos jedna stvar: da li igraci mogu da prave svoje frakcije,drze svoje sisteme i sl?

Vrh Dno