Šta je novo?

Elite: Dangerous

elite na žalost nije rpg jer nema najbitnijeg rpg momenta - budženja skilova i karakteristika. istina, ljudi koji igraju elite često role play-uju, ali to je do lične mašte i afiniteta. bogati lore koji je izrastao oko igre se trenutno koristi u smislu generisanja događaja koji prevashodno utiču na power play i community goal-ove, pomalo na background političku simulaciju koja možda jednog dana preraste u upravljačku simulaciju. nejasno je za sada šta frontier dev (ubuduće - fd) zaista planira sa tim.
na žalost, najglasnije glave u elite communitiju su očigledno single play offline orijentisani igrači koji su već podigli ogromnu galamu kada je izostavljen offline mode, i čini se da im fd od tad pa do sad konstantno podilazi.
bukvalno ništa u gameplay mehanici ne nagrađuje niti upućuje igrače na pvp okršaje. nećeš dobiti više novca ili merita ukoliko si sredio pravog igrača a ne komp-a, piraterija je manje - više smešno jadan izvor prihoda u odnosu recimo na bounty hutning (što je totalno nelogična besmislica), a čak su iz igre još onomad izbacili i brojač ubijenih commandera, valjda da se ljudi ne bi ložili i jurili ostale igrače u cilju povećanja pvp skora. poslednjim update-om (od juče) su veliki tvrdi brodovi načinjeni još tvrđim, a power plant čije je svođenje na 0 do juče dovodilo do eksplozije broda sada to radi u smešno malom procentu slučajeva. kao što rekoh - čini se da je ideja da se nepvp igrači što je moguće više zaštite od griefinga iskusnih pvp ubica koji vrebaju okolo.

e sad, kao i tebi, i nekima od nas je klasično pve igranje beskrajno dosadno, pa su se ljudi organizovali u ekipe, wingove, gilde, klanove i slično. mi napadamo ostale igrače ne očekujući nikakvu nagradu u igri, već radi prestiža. naši neprijatelji su komanderi koji su pledžovani za federalne sile (dakle felicija winters i zahari hadson piloti), a najčešće ih čekamo okolini zvezda koje su u igri obeležene kao njihovi hq sistemi - rhee i nanomama. stress test beta verzije novog update-a smo iskoristili da se uključimo u veliki pvp event "cobre protiv vipera" gde smo imali priliku da isprašimo prvu ekipu čuvenog CODE klana. zadovoljstvo koje se javlja kada čitamo/slušamo kako nas pljuju i prozivaju, a mi smo njima oborili dva broda a oni nama nijedan, je neprocenjivo :)

postoje indicije da će elite: horisons ekspanzija ići malo više u pvp pravcu, ali o tom, potom.

Hvala na detaljnom objasnjenju. Pogledao sam malo i ovo poko powerplaya ali da.. kako si rekao, suština igre nije interakcija sa ostalim igracina.

Pratim pomalo igru kako je izasla ali sam beskonacno puta do sada probao slicne igre (slicne vezano za objektiv) i jednostvano gubim vrlo brzo interesovanje jer nema izazova. Proprati cu i najavljeni "DLC" ali mislim da za sada ovo nije za mene.

pazi - sendboks. ako umeš sam sebi da nađeš zabavu, nećeš zažaliti :)

Hm, pa nije problem sam sebi naci zabavu ali ja nikako ne vidim da me bilo ko od tih power politicara nesto posebno privlaci bilo cime da bih ja isao okolo i lomatao se zbog njega. Kontam da se motivacija moze naci u druzenju sa ljudima. Na osnovu cega/gde se skupljate nalazite itd? nisam svatio da postoji nesto mnogo razvijen sistem guilda?

pazi - sendboks. ako umeš sam sebi da nađeš zabavu, nećeš zažaliti :)

Davno su me prestale drzati solo igre. Ne vidim neki izazov. Igra kao igra je sjajna ali mi fali motivacije.. ***.

Ipak sam uzeo pa ..vidjet cemo, mozda se navucem.

Evo malo korisnih linkova:

Za ship outfiting:
http://coriolis.io
http://www.edshipyard.com

Za nalazenje trade ruta, i jos svasta nesto:
http://elitetradingtool.co.uk/
http://eddb.io/trade/loops

Za Power Play:
https://www.reddit.com/r/EliteDangerous/comments/37x36x/power_primer_the_who_is_who_of_13/
https://www.reddit.com/r/EliteDange...wer_control_effects_the_policies_and_bonuses/

Za rudare link za pristine metalic sisteme:
http://imgur.com/a/vEqgv

[edit] Mislim da je najlepse sam otkrivati igru na pocetku, naci recimo svoju prvu trade rutu, ili uzeti prvi bounty...
Ali evo i jedan spoiler video ko zeli malo da ubrza stvari:

Poslednja izmena:
Ipak sam uzeo pa ..vidjet cemo, mozda se navucem.

Valjda se nisi prešao i uzeo samo osnovnu igru? 10€ skuplji je pre-order ekspanzije sa kojom se dobija i osnovna igra a izlazi do kraja godine.
Ok morao bi da sačekaš dva meseca ali valjda ti nije hitno :d

Ja se razmišljam da uzmem umesto samo ekspanzije komplet pa da mi to bude main nalog kad izađe a ovaj svoj da dam nekom, taman da imam s kime da igram :)

Hvala Spirit za ovo, baciću pogled, ja sam izgrindao rank 5 u PP za 3 dana i danas sam valjda dobio rank - sledeće nedelje bi trebalo da legne 50 miliona plate :)
Ne mogu da proverim jer ne mogu iz hotela krzavim internetom da updejtujem igru, stalno puca upgrade :(
Neverovatno mi da nisu klijent satvili kao torent da mogu da skinem ko čovek...

Uzeo sma samo igru preko g2play za 30€ a nemaju na listi ekspanziju. Kako kazes, svejedno bi morao cekati tako da bi opet uzeo prvo igru.

naša ekipa se zove balkan integalactic guerilla. na frontierovom forumu imamo "balkan community thread" gde se može stupiti u kontakt sa igračima elite sa ovih prostora.

Interesantno izgleda ali bar po ovim buildovima od pre par meseci deluje da nece biti ispeglano u skorije vreme. Mislio sam da imaju bolju tehnologiju za generisanje planeta od Vladimira Romanyuka, ali izgleda da za sada to nije slucaj.

Ciji je ovo nalog ako nije tajna?

Ocekivao sam vise od strima sa obzirom koliko je blizu Horizons ekspanzija, no videcemo vec kad izadje. Iskreno ocekujem bar dva veca patcha za planet landings dok ne budu na nivou sadasnje igre, mada ovo sto sam video deluje skroz nice sa vizuelne strane.
Ono sto me kopka je kako su zamislili krafting sistem, a takodje jedva cekam i novi sistem story driven misija.

Trenutno se malo zamajavam Sothis runovima, sve mi se cini da ce nerf biti uskoro. Juce sam zaradio oko 110m iz dva runa, iako sam tek Entrepreneur trade rank.

Misije su solidno odradjene, nije bas krcato tim od 4+ miliona, treba dosta cekati da se pojave. Problem je sto se reset misija ( na 5 minuta valjda) vidi samo ako se promeni mod igre, sto je na neki nacin cheat. Nekima ne smeta, neko smatra exploitom, sto ljudi sto cudi.
Ja recimo ne razumem cemu reset misija u sistemu, ako mi stalno budu prikazane iste. =)

Prihvatam samo te od preko 4 miliona, uglavnom bude najvise ovih od oko 5 i 6 miliona. Za misije od 8-10m je potreban Tycon/Elite trading rank.

Sto se tice tonaze, nema nekog pravila. Desavalo mi se da ponesem 2T robe za 5miliona, takodje se desavalo i da 12T budu samo 4m.
Koristim ASP od 80T nosivosti, nakupi se taman da ne izmori tura previse. Nije ni sve u parama, stackovane misije donesu bas dosta interdikcija, a uspesan scan sa toliko illicit tovara ume da zaboli za reputaciju... u sustini skroz fun mod, nadam se da ce jos da porade na njemu.

au... kakve misije :) a ja nisam verovao kad su mi pričali :eek:

Postoji neki problem sa serverima pa može da se desi da hyperspace jump potraje nekoliko minuta (meni je danas jedan trajao desetak minuta).
Našao sam da je rešenje da se formira privatna grupa (čak i ako igrate solo) i da igrate sami group play, ja sam probao i nisam imao više dugotrajne skokove.

~4500 brodova danas prošlo kroz stanicu u Sothisu, ludilo :d
Ja sam danas dobar 90 milki iz dva kruga ali sam u drugom imao peh da mi otresu kargo nakon jedne interdikcije pa sam jurio po galaksiji da kupujem materijal da imam da predam misije :d
Nije toliko op jer bih verovatno slično zaradio u BH sa rank 5 bonusom iz PP ali svakako je prijatna promena a plus se budže i trade i exploration rankovi što mi dođe super.

Nisam se jos upustao u PP, svidja mi se sto mogu da skacem po mapi gde i koliko hocu... ali planiram uskoro. Prvo stitove prismatic da otkljucam, a posle verovatno odem na bounty hunting.
Koliko moze da se uzme za sat bounty huntinga sa rank 5?

Sto se tice Sothisa, prava lova je na Tycon/Elite - 8-10m po misiji. Brutale. Meni je najbolje sto vreme proleti neverovatno brzo.
Rankovi skacu ko blesavi. Jos malo pa sam Elite u trgovini, stigao sam tu za par dana a bio na pocetku Entrepreneura. Znaci tri najveca levela za 3-4 dana, gde nije op. :D

Inace, posto je community goal postignut prilicno brzo, uskoro ocekujemo Clipper za kupovinu bez obriza na Imperial rating. :)

Pa nisam nikad računao ali neki generalni osećaj mi je bio oko 20 miliona (nakon 1.4). Zavisi i od toga koliko brzo naiđe spawn sa velikim brodovima.
Možda može i više sa drugačijim setapom ali ja nosim samo lasere da ne gubim vreme sa resupply.

Bilo je jos ovakvih primera, lepo za videti :)

Capture.JPG

Hoce li biti banovanih?

Naravno da ne :)
Zašto bi bilo, ja sam se možda loše izrazio nije bio baš bug već feature.
Nije ni prvi a verovatno ni poslednji exploit u ED.

Nadam se da neće dirati BH bonus jer mi je to jedina šansa da opremim Anakondu krvavo stečenu prethodnih dana :)

Nisu skroz ukinuli misije po njihovim recima, napravili su ih mnogo redjim. Zele da regulisu malo tonaze, razdaljine i slicno, a za to ce trebati malo vremena.

U Sothisu se ne mogu naci skoro uopste, ni Ceosu, ali cujem da je moguce naleteti na ok broj na nekim drugim mestima koja su na istu foru.
Samo treba napraviti pretragu na mapi prema government type i stanovnistvu, a onda dici ponovo reputaciju sa lokalnim frakcijama.
Nije profit kao do sada, ali se i dalje moze uzeti 20tak mil za 2h.

imaš li neku sličnu lokaciju već u bukmarku? :-devil-:

Nisam mnogo igrao posle nerfa, ali bio sam do Takurua sistema, i bude recimo 3-4-5 legalnih transport misija na istu destinaciju. Budu oko milion svaka, ali to je vec 3-4-5 miliona za jednu destinaciju.
Ovo pricam za jedan refresh, to jest jedan bb screen. Kad resetujem misije, ponovo bude par istih za transport legal goods, samo na drugu destinaciju.
Jos ako se pojavi normalna smuggling misija od 4+m eto veselja. I dalje mi je to zanimljivije od bulk tradinga, iako sad imam i Type 9 i Condu.

jel sam ispravno svatio da ne postoji nista posebno na tim misijama osim velika kolicina para? nisam isao da proverim posto mi je tako zvucalo a za tako nesto bi me mrzelo da sredjujem asp-a

nije to baš tako malo... dosta je to para. kad završim, eto meni predrkane pvp anakonde od 6oo meleona

Da budem iskren, izmuzao sam te misije najvise zbog para. Jeste zanimljivo jurcanje sa piratima, bezanje od security forces, prikradanje military outpostima dok okolo patroliraju 3 broda spremnih za mi rebnu fines...

Ali posle 4-5 runova i to malko dosadi. Ali kada na kraju runa pogledas trade rating, i kolicinu para, lakse sebi kazes ajde jos jedan. :)

Pre runova u asetima sam imao oko 150m, sada sam blizu 900.
Imam Type 9 full sredjenog za trgovinu, Battlecondu od 500m, Pythona takodje full A spremnog za bilo kakav comunity goal ili PP.
I Clipper eno stoji samo hull kad je vec mogaop da se uzme bez ratinga, i FAS za zabavljanje u RES i War Sites.

Ako nista, lakse mi je sto vise ne moram biti opreterecen besomucnim A-B trade grindanjem, ili kampovanjem u RES sa PP bonusom kad zafali para.
Upalim igru i radim za sta sam u tom trenutku raspolozen.

Ono sto jedva cekam je VR sledece godine da sidje u mase, ova igra ce biti fenomenalno iskustvo siguran sam.
Verovatno exploring ostavim do tada, za sada me bas ni malo ne privlaci.

nije to baš tako malo... dosta je to para. kad završim, eto meni predrkane pvp anakonde od 6oo meleona

Najsmoreniji brod u citavom Elite univerzumu. Valjda ce sa multicrew ekspanzijom napraviti nesto zabavno od Anaconde i slicnih krstarica koje ce ubaciti vremenom.

Vrh Dno