Blago tebi.U Jagodini je haos.Procedura je sledeca.Nesrecnik koji se prvi ranom zorom pojavi ispred stanice od pandura dobije prazan papir A4 formata i duzan je da ON(ne gospoda koja je za to placena) popisuje ljude koji se tog dana pojave za broj.U pola 7 pandur izlazi napolje,a onaj nesrecnik cita spisak(dok mu pandur dise za vratom,da ovaj jelte ne bi nesto izmuvao) i purtaju po 5 ljudi u stanicu(dnevna kvota je max 20 ljudi).Ja se prijavih na spisak za 13-ti,a stiglo se sa izdavanjem brojeva za ljude koji su se pritavili 4-tog.Sto je najgore sada moram da se svako jutro nacrtam ispred stanice u pola 7,jer ako se slucajno desi da ne dodju nesrecnici koji su pravili spisak za 5-ti,6-ti itd(btw oni vucaraju spisak kuci,jer ovi iz SUP-a nece da se obavezuju time) taj spisak se ponistava i ide se na sledeci dan,ljudi sa ponistenog spiska moraju opet da se prijavljuju ili zakazu na salteru(termini su u decembru).Stvarno ne znam sta je bilo tesko da ONI prave te spiskove,uzmu brojeve telefona i dan unapred obavestavaju narod da dodje po brojeve?Ovako kako je sad stanje osecam se kao marva,jer nas upravo tako tretiraju.Druga stvar,koja vec nema veze sa ovom temom je to da daju pasose ljudima iz pm,koji Srbiju nisu ni na razglednici videli(satro igrace za reprezentaciju,ustvari klubovi se na taj nacin dovijaju da izbegnu visak stranaca u timu),dok za njih ne postoje ljudi koji ovde zive i rade 50 godina,koji su imali i zdravstveno i socijalno,i lk(uredno produzena pre 3-4 godine,izgubljena pre skoro godinu dana,mozda i jace) jer su na volseban nacin nestali sa spiska drzavljana.Radi se o mojoj majci,prilikom vadjenja nove lk ispostavi se da je nema u spisku drzavljana(a pre toga imala lk,zdrastvenu mislim wtf?).Posto je rodjena u Skoplju trebao je izvod iz m.k.r i uverenje da li je drzavljanin republike Makedonije ili ne.Uzmem sudsko ovlascenje i zapalim za Skoplje,kad oces,za ova dva dokumenta mora se doci licno!A kako da zena dodje licno kad nema nista od dokumenta?Jedva nadjemo neku vezu,dobijemo izvod iz m.k.r,nadju je u spisku drzavljana Republike Makedonije(lol) ali za izdavanje potvrde traze neki dokument koji dokazuje gde je bio njen otac 45-te ili 48-me ili vencani list roditelja

I tako Makedonci mlate praznu slamu,nasi okrecu glavu i vicu nije to nas problem,a zena ostade bez ikakvih prava zbog birokratije.Ja se raspisah,izvinite ali morao sam da se nekom izjadam,pojede me sve ovo.Ako neko zna gde da se obratim za pomoc neka napise ovde ili na pm.Isao bih i kod Dacica licno da znam da bi bilo neke vajde,ali do tih ljudi se tesko stize.Jedino da se pojavim u novinama,propisno ispljujem sistem i eventualno skrenem paznju na moj problem.