Šta je novo?

Elektronske licne karte

Može da se desi da ti traže da kod sebe očitaju ličnu kartu na njihovom čitaču ako ga imaju, a ako ga već nemaju onda nemaju pravo da ti traže da overavaš.

Ljudi, potrebna mi je fotokopija ocitane licne karte? Gde se to radi? U murji ili negde drugde?

Za čitanje LK potreban ti je čitač kartica i aplikacija Čelik koju skineš sa sajta MUP-a. Za aplikaciju ćeš lako al za čitač moraš da se snađeš :)

moje iskustvo sa varijantom overene fotokopije od januara ove godine:

Zvanicni stav maticne slzbe opstine Zvezdara jeste da oni mogu da garantuju overom SAMO za info na obrascu licne karte, dok to NISU U MOGUCNOSTI za podatke koji se skladiste na elektronskom cipu, jer su ti podaci podlozni FALSIFIKOVANJU. Nisam uspeo da dobijem overen papir, vec sam samo fotokopirao lk takvu kakva jeste bez prebivalista i tu su mi lupili pecat... Oj Srbijo medj' sljivama i informaticki nepismenim ljudima...

Ajde po drugi put: Svako ko vam traži "kopiju" elektronske lične karte je dužan da vam očita istu i odštampa podatke koji su mu potrebni. U slučaju da neće to da vam uradi, a time ugrožava neko vaše pravo, obavezno zovite šefa, načelnika, pa direktora firme, a na kraju i inspekciju odgovornu za taj prekršaj. Preporučuje se zvanje sa mobilnog telefona i ne pomeranje sa šaltera.

Narode, prelistah pola threada i nisam video - jel' menjao neko adresu (prebivalište/boravište, šta god da je) u čipovanoj LK?

Kakva je procedura, da li se isto čeka u redu sa ostalima, zakazuje, jure brojevi ili ima neki alternativni šalter? Da li je neophodno prisustvo vlasnika stana kao što piše na sajtu MUPa? Pitam pošto su i ranije tamo pisale razne stvari, pa sam se prijavio na prethodnu adresu samo sa kopijom vlasničkog lista koji mi je prethodni staodavac dao, a ne bih sad da čekam opet + cimam čoveka ako nije neophodno. Šta posle sa pasošem (novi) i vozačkom (stara), jel i za to mora da se menja adresa?

Menjao ja prebivalište. Nije isti šalter na kome se uzima LK, već postoji poseban šalter za promene prebivališta, boravišta (barem u MUP Kragujevac), nije bilo gužve, velike, barem kada sam ja bio. Najbolje je da odeš i proveriš šta ti treba, jer to zavisi od MUPa do MUPa, a rekao bi i od šalteruše. Ja iskopirao sve što sam imao, vlasničke listove i slično, prijavljivao sam se na adresu oca (mog rođenog), bilo je neophodno njegovo prisustvo, i mislim neka potvrda o kućnom br. koja se u opštini dobija za cca 1000rsd ili tako nešto (lopine). Plus klasika popunjeni zahtevi i uplatnice za promenu prebivališta.

Ako menjaš prebivalište obavezan si da promeniš prebivalište i u vozačkoj, stari obrazac (ne znam kako ide za novi), to su sada počeli da proveravaju i da lupaju kazne. Da na jednoj slavi nije čovek ispričao kako ga odraše za 5000,00 ne bi nikada otišao da to odradim, pa bi onda možda i ja na teži način saznao. Za tu promenu ide samo neki obrazac, uplatnica i mora da im nosiš belu, čistu fsciklu, opet barem tako beše u Kragujevcu. Na starom obrascu imaš na poslednjoj stranici mesto za promenu prebivališta, ako si već menjao i popunjeno je verujem da ćeš morati i novi obrazac da kupiš, tj. da zameniš vozačku, pa i to da platiš.

Pasoš je putni dokument i važi do isteka roka, ne bi trebalo da ga menjaš zbog promene prebivališta.

Ali najbolje ti je da odeš do MUPa lokalnog i proveriš.

Poslednja izmena:
Ajde po drugi put: Svako ko vam traži "kopiju" elektronske lične karte je dužan da vam očita istu i odštampa podatke koji su mu potrebni. U slučaju da neće to da vam uradi, a time ugrožava neko vaše pravo, obavezno zovite šefa, načelnika, pa direktora firme, a na kraju i inspekciju odgovornu za taj prekršaj. Preporučuje se zvanje sa mobilnog telefona i ne pomeranje sa šaltera.
koji broj da se zove?

@skydiver - hvala puno na informacijama, upravo to mi je trebalo, koliko vidim, neću se uskoro zvanično seliti, bar dok ne istekne vozačka, prosto da ne poveruje čovek šta sve treba da se uradi da bi samo upisali novu adresu u čip... Jel' ima još uvek onog dela sa odjavom prebivališta u starom MUPu na kojem sam bio prijavljen ili sad može u bilo kojem da se odradi promena? Znam da je glupo pitanje, ali mnogo šta nije logično ovde kod nas...

Pošto imaš LK sa čipom odjava bi treblao da može da se odradi u bilo kom MUPu, ili mi bar tako rekoše kada sam otišao da se odjavim...kao, jao nisi morao da dolaziš, to si mogao i tamo...sad koliko je to tačno ne znam, jer sam se ja odjvio kada sam već došao, platio i popunio sve.

Ja bio da zamenim, i tražio bez čipa .... devojka me čudno pogleda .... ne znam zašto ....

A pored mene na šalteru 2 babe podižu , o komentar lika koji daje: o, vi ste bako tražili sa čipom? A odgovor je : Pa kako, znamo i mi stari šta je dobro ... ja ostao bez teksta ... e, baba baba ....

Jedina mana lk sa čipom je to što su, izgleda, čipovi lošeg kvaliteta. Meni je crko, a momenat crkavanja odabrao Marfi lično :-(
Ni jednu drugu manu ne vidim, baš kao i te babe :)

TT

npr
Svako ko vam traži "kopiju" elektronske lične karte je dužan da vam očita istu i odštampa podatke koji su mu potrebni.
a on nema, pa mi palamudi, pa treba da se raspravljam, pa onda tvoje
momenat crkavanja odabrao Marfi lično
, pa onda primer
Problem je sto nemaju citace chipovanih LK. Resenje je da ako neko ima chipovanu LK treba da ode do MUP-a da mu je procitaju i odstampaju na papiru, lupe pecat i taj papir priloziti sa prijavom radnika.
, a pošto sam na istoj adresi 35 godina, ne planiram da menjam, tako da mi sasvim odgovara obična, sa adresom na sebi ...

A gospoDŽa baka, čim joj prvi neko bude zatražio da ide negde da odštampa, ima da kuka kako "oni" ništa ne znaju, i hebo ih onaj ko ih tu postavi ... a ako bude slučaj kao tvoj, da joj gekne čip, pa bude morala da ide ponovo u red ... uh, što bih voleo da joj vidim facu tada.....

dok sam bio mojim poslom u MUPu, krenuli su da uvaljuju LK sa chipom i ljudima koji nisu trazili... ali niko nece opet da ceka, pa progutaju i preuzmu.

mozda oce da se rese lose serije na zalihama, kao i sa ovim sugavim ŠĐČĆWQY tablicama...

Ja sam dobio te Č_ tablice, tesko ih je izbeci ako je dan za to slovo, jedino da se dodje drugi dan, ali opet moze da ti upadne neko od tih slova na drugoj poziciji.

moje iskustvo sa varijantom overene fotokopije od januara ove godine:

Zvanicni stav maticne slzbe opstine Zvezdara jeste da oni mogu da garantuju overom SAMO za info na obrascu licne karte, dok to NISU U MOGUCNOSTI za podatke koji se skladiste na elektronskom cipu, jer su ti podaci podlozni FALSIFIKOVANJU. Nisam uspeo da dobijem overen papir, vec sam samo fotokopirao lk takvu kakva jeste bez prebivalista i tu su mi lupili pecat... Oj Srbijo medj' sljivama i informaticki nepismenim ljudima...

Tako se ja uvek pravim lud kad mi traže fotokopiju LK, što je najsmešnije nikada nisu pravili problem oko toga što nema adrese prebivališta...

Ja sam dobio te Č_ tablice, tesko ih je izbeci ako je dan za to slovo, jedino da se dodje drugi dan, ali opet moze da ti upadne neko od tih slova na drugoj poziciji.
Mogao si u drugu stanicu - udjes pitas koja su slova i na levo krug.....ja krenuo od savske gde je bilo DŽ i zavrsio na cukarici sa gde sam uzeo YW

Da li su usvojili ovaj zakon o produzenu vazenja starih LK i novih na 10 godine, da li su sada manje guzve?

I mene isto interesuje, ja sam za mene već predao, jer mi svejedno ističe sada u avgustu, ali recimo sestri mojoj ističe 2013, pa da ne baca pare i vreme ....

nije jos, ali imate fora do jula... jer ima toliko da se zameni starih LK, da nema sanse sada da krenu i samo to da rade - da stignu do zakonskog roka.

tako da samo malo strpljenja, bice usvojeno... ipak su sada drugi prioriteti u Vladi :)

Pa naravno kad su kompletno nesposobni... Nacrtani kamen bi pokvarili.

Ma meni je istekla još u martu i ne bih ni vadio novu (nek me hapse), da nisam već dao pare za izvod iz matične i državljanstvo.
Nego ovo za 10 umesto 5 godina važenja, da li to važi i za već izvađene LK ili će važiti samo nakon uredbe?

Poslednja izmena:
nakon.

Znači, ja koji sam već predao ću dobiti novu na 5 godina, a za neki dan će početi da ih daju na 10 godina? Koji sam ja maler ....

Nekom zivot majka nekom matjeha :)

Nazad
Vrh Dno