Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@sarcevic @ormo @Thunderbolt tagovao sam vas jer sam na ovom thread-u pročitao da imate Lynk&Co 02, pa bi mi značilo mišljenje iz prve ruke.

Razmatram kupovinu tog modela, ali sam na Redditu i u komentarima na YouTube pročitao da se neki vlasnici žale na zvuk iz zadnjeg dijela vozila, spominje se problem sa zadnjom osovinom. Opisuju ga kao neko krckanje/kliktanje pozadi, najčešće pri kretanju iz mjesta ili zaustavljanju tj. pri sporijoj vožnji.

Evo par komentara/diskusija na koje sam naišao:
I'm at nearly 25k km, the car had to be serviced at around 10k km since the rear axles developed a clicking noise. Waited about a month, serviced the same day by Volvo dealer. There is some slight dash noise when it's cold, but very slight, had one "cricket" which I fixed.
Reddit #1

Hi, I'm owner of LynkCo-02 for 7 months with 14.000 km, last few months strange noise appeared from the rear of the car,it's not loud like tuc,tuc and happens when accelerating from stop and when stopping to 0.
Reddit #2, a na ovom linku možete pronaći audio zapis tog zvuka koji je opisan.

oprez pri kupovini jer u Srbiji ne znaju da ga popravljaju, ovlasceni servis je Volvo ali na zalost ne znaju nista o njemu, pojavio se problem "krckanja" na zadnjem trapu koji je sve glasniji i ucestaliji, imaju preko 15 reklamacija za isti problem ali niti znaju niti pokusavaju da ga rese, samo kazu to je normalno i vozi, primljena reklamacija i kontaktiracemo vas, i tako se sad ceka da kontaktiraju. posle dosta istrazivanja sam nasao da im je to generalno fabricki problem, znaci nije vezan za Srbiju samo, u drugim zemljama je taj problem resen zamenom obe zadnje poluosovine a kod nas kazu vozi i to je to, tako da me brine na duze staze sta ce biti po pitanju servisa. Sam auto je ok sa svojim nekim manama i vrlinama ali generalno je dobar. svakako veliki minus je sto kao imamo servis a zapravo nemamo i to me tera na razmisljanje da ga prodam sto pre. Ako ste ga uzeli onda sa srecom i da vas lepo sluzi.

YT video gdje je objavljen komentar

Ne želim da donosim zaključak samo na osnovu par komentara, ali mi se čini da ovo možda nije potpuno izolovan problem, pa me zanima da li je neko od vas ili drugih vlasnika imao slično iskustvo?

• Like
Reagovanja: mnt
@Dovla93 A nisi razmisljao o Leapmotor B10? Nesto jeftiniji auto, ali zato LFP baterija, brze punjenje, pa cak i za nijansu veci auto.

Poslednja izmena:
  • Like
Imam Zoe ZE50 R110 2021. Prilicno je mali potrosac, po gradu sa ovim trenutnim temperaturama je oko 12.5kWh/100km potrosnja. Inace DC(CCS) punjenje na Zoe nije bas nesto brzo, jer cak i od tih 45kW koliko moze da povuce maksimalno, jako brzo opadne brzina punjenja. Vec krene da opada nakon 50% napunjenosti. Ako nemas nameru da putujes mnogo van grada nije od velikog znacaja ako nema CCS. AC punjenje na Zoe je fenomenalno jer je jedan od retkih EV-a koji moze da iskoriti u full-u 22kW snagu, znaci za nesto malo vise od 2.5 sata se napuni baterija.

Potencijalne kvarove i boljke, i na sta da obratis paznju pri kupovini mozes pogledati tu:
Gledam neki manji gradski EV polovan, iz ovog teksta vidim da je tu Renault ZOE Q210 najbolji izbor po opisu, ima ih od 6200e 2014-to sa 108k kilometara, šta mislite o tom modelu? Bio bi namenjen za lokal, Svilajnac, mali grad, jedan pravac nam je 3KM do grada od kuće, nešto dalje selo oko 10km jedan pravac, tamo ima struja pa bi mogao i da se dopuni ako je potrebno nekad. Imam solarnu elektranu kući pa gledam i to da iskoristim koliko je moguće a ostalo da se puni noću na nižoj tarifi.
Sad bi uzeo tako nešto manje za početak, za par godina će i klinac da krene da vozi pa taman njemu da služi kao drugi auto.

Za tebe, da, super je Zoe za početak, ali klinca ortaci ima da ismevaju jer vozi električni automobil, prosto već mogu da predvidim taj mentalitet tinejdžerski, koji je prisutan i u mnogo starijim osobama neretko 🙂

@djalf ja bih iskreno izbegavao te stare q210 Zoe, cuo sam da imaju i problema sa punjacem, a popravka kosta kao pola auta.. Bolje gledaj neki noviji Zoe, tipa 2017-2019 godiste, R90/R110 i da je kilometraza do 100 hiljada.

EVC baš je napljuvao taj noviji Zoe, ima mnogo više kvarova od starog.

Za tebe, da, super je Zoe za početak, ali klinca ortaci ima da ismevaju jer vozi električni automobil, prosto već mogu da predvidim taj mentalitet tinejdžerski, koji je prisutan i u mnogo starijim osobama neretko 🙂
Manje će da ga zezaju nego da vozi biciklu.

Iskreno i ja sam u pocetku zbog pouzdanosti gledao da uzmem stariji tip Zoe sa tim Continental motorom Q210, odnosno Q90 koji je dolazio sa vecom baterijom od 40kWh. Ali tesko se to moze naci, plus je dosta tih Zoe iz prve generacije prodavano sa baterijom na rentiranje(placa se pretplata od oko 70eur mesecno). Kad kupujes kod nas polovan tesko je to da se proveri. A na stranim oglasima je to jasno naglaseno, i primerci sa kupljenom baterijom su po par hiljada evra skuplji. Bilo je slucajeva da su ljudi kupili polovan uvezen iz inostranstva, a nisu znali da je baterija na rentiranje i onda Renault moze daljinski da onemoguci punjenje jer se ne placa renta. Naravno moze da se zaobidje sistem tako sto se iskopca telematics jedinica (TCU), ali pravno gledano ti i dalje nisi vlasnik celog vozila.
EVC je objavio post na tu temu:

Kod novijeg tipa motora R(240, 90, 110, 135) glavni problem moze da bude lezaj. Spreman sam na taj rizik, a i popravak nije nesto preskup. Kod mene je zasad ok, ne cuje se, auto je tek na 54000km.

Pa dvoumim se polovan renault zoe, vw up, ili dacia spring. Naravno da uvezem sam sa pravom kilometrazom. Pa cisto ako neko ima iskustva sa polovnim da podeli
U istoj sam situaciji,planiram kupovinu polovnog el.auta, par meseci čitam , pratim i ono što sam do sada zaključio, daciu spring treba izbegavati, ona samo ima znak dacie, a inace svi delovi su kineski, sklapa se u Kini i prilično je loš što se tiče kvaliteta ,a i dometa.Što se tiče zoe , čini mi se do 2018 je baterija od 22 kw, a od tada ugradjuju bateriju od 41 kw .
Inace , godišnje prelazim oko 22 000 km , žena vozi nekog starog citroena c3, prelazi oko 8 000 godišnje, idemo dva puta do Crne gore i još nekoliko dužih putovanja po zemlji - kada sam sve ove podatke ubacio u Chat gpt , izračunao mi je da ušteda na gorivu, bi bila bar 20 000 dinara mesečno ( zadržao bih moj auto ,citroena prodao, a električni bi se punio na kućnom punjaču) .
Blizu sam odluke da uzmem neki zoe 2019-2021 godište, a veći mi ne bi trebao jer 90% vožnji u autu je jedna ili dve osobe

Ovo je baš dealbreaker...
Без обзира на све, да живим у кући тражио бих електрични ауто који ми одговара док не нађем. Овако сам и даље осуђен на Сус или милд или класичне хибриде.

Svakako je u planu, imam i komšiju koji drži autoplac pa može i da dotera nešto od preko pa i Zoe koji je ok. Mi pređemo 10-12k godišnje, većina je to lokal, supruga često ide 50km u jednom pravcu, tu već ne znam dal ima dovoljno autonomije za povratak, magistrala i naseljena mesta su u pitanju pa je to mahom 50-70km/h i jedno letovanje Grčka. Do KG sad slabo idemo jer je most preko Velike Morave zatvoren od jula prošle godine zbog lošeg stanja, preko leta do jeseni je bio pontonski koji je vojska postavila ali ga svakako malo koristila jer je užas za prelazak. Novi most sa obilaznicom je u planu ali to neće bar 2-3 godine.
Gledam i da ne dajem puno para jer nešto skuplje se neće isplatiti, bar dok klinac ne stasa da vozi. Ja ne vozim skoro uopšte jer radim od kuće i izbegavam zbog problema sa kičmom.

• Like
Mi pređemo 10-12k godišnje, većina je to lokal, supruga često ide 50km u jednom pravcu, tu već ne znam dal ima dovoljno autonomije za povratak
Zato sam ti ja i preporucio da gledas noviji Zoe, sa minimum 41kwh baterijom. Sa njim bi mogao da odes do KG i nazad cak i sada kada most nije u funkciji. A najbolje bi bilo ako mozes da nadjes ZE50, sa 52kwh baterijom. Sa njim bi vec mogao da odes do BG i nazad bez problema.

Da, ako pise "Batterie Miete" ili "Akku Miete" onda je baterija na rentiranje. Nisam siguran da li je to bas neka fizicka SIM kartica, a i ako jeste sumnjam da moze lako da se izvadi. Lakse je otkaciti kompletan TCU kao sto je EVC objavio.

A pošto je na rentiranje jel imate i garanciju na nju za sve to vreme ili se samo plaća renta bez garancije? Ko plaća popravku takve baterije? Da li postoji limit nakon kojeg neće naplaćivati najam?

Ja koliko znam Renault nije nikada u Srbiji prodavao Zoe sa rentiranjem baterije. Ali da, kada rentiras bateriju rizik od kvara baterije je kod onog ko je njen vlasnik, ne na korisniku, tj tebi. Ukoliko se pokvari, duzni su da ti je zamene. Za limit ne znam, mislim da ne postoji, nego placas rentu sve dok ne odlucis da otkupis bateriju.

Sada taj model sa rentiranjem baterije jedino jos nudi Nio, ali ni oni ne posluju u Srbiji.

Da, ako pise "Batterie Miete" ili "Akku Miete" onda je baterija na rentiranje. Nisam siguran da li je to bas neka fizicka SIM kartica, a i ako jeste sumnjam da moze lako da se izvadi. Lakse je otkaciti kompletan TCU kao sto je EVC objavio.
Znači ako krene da blokira morao bi na svako punjenje da otkačinjem TCU? Nije neko rešenje pogotovo što neću ja to da vozim 99% vremena.

Ili ga otkacis jednom i to je to - predpostavljam da moze i tako. Verovatno ima neko upozorenje ili lampica ali bolje i to nego da ne puni.

Po rečima poznatog feminiziranog pevača i tekstopisca Milana Stankovića - "Balkan, Balkan, Balkan, ovo je Balkan!" 😂

Realno, koga briga, nek probaju da te tuže kao drugog vlasnika ili probaju da ti oduzmu bateriju u Srbiji, good luck, najam baterije je ionako bila bezvezna praksa sa njihove strane.

Mogu da mu oduzmu. Ali postavlja se pitanje legalnosti prodaje rentirane baterije

Ili ga otkacis jednom i to je to - predpostavljam da moze i tako. Verovatno ima neko upozorenje ili lampica ali bolje i to nego da ne puni.

Vozi električara, ali neka nostalgija vuče...
Screenshot_20260519_211659_Chrome.jpg

Pa postoji neki ugovor koji moraš da preuzmeš. Prvo pitanje je možeš li uopšte kao stranac da preuzmeš lizing u tuđoj zemlji. Drugo, ako dođeš u Srbiju i prestaneš da plaćaš, kako se to zove?

Evo šta kaže chatgpt

Screenshot 2026-05-20 at 09-13-12 ChatGPT.png

Nazad
Vrh Dno