Uh koliko frustracije i tenzije u odgovorima kada se procita ovako odjednom sve 🙂
Narod generalno nije za promene i promene se jako tesko uvode, kod nas je to puno izrazenije.
Sto se subvencija tice, ne vidim da iko treba da ima problem i da smatra da mu je nesto oduzeto i da je on nesto odvojio iz svog dzepa da bi drugi "procvetao". Subvencija za ev vozilo kod nas je manja nego sto iznosi PDV za prosecno vozilo. Znaci nista ti niko ne daje, vec ti samo smanjuje porez koji treba da das a oni dobiju.
Cinjenica jeste da ako subvencije ne bi postojale neki ljudi ne bi ni kupili auto - sto je slucaj kod mene tako da sam vas u oba slucaja uskratio za taj pdv koji bi vi iskoristili na bolji nacin.
Takodje, ne vidim neki veliki licni uspeh u tome sto sam ja ili bilo ko drugi kupio jeftiniji model jeftinijeg proizvodjaca iz Kine. Ali itekako vidim benefite za sve oko mene pa i mene sto ne vozim dizela iz 2015 nego novi auto. Inace i taj dizel koji sam vozio je dosta iznad proseka za Srbiju.
Punjenje na besplatnim punjacima i jeftinoj tarifi nocu jeste jedan od glavnih razloga kupovine. Sta ko misli o tome, da li je odrzivo ili ne. Hm.. Mozemo da pricamo o tome kada budem prodavao ovaj auto nakon isteka garancije i razmisljanja koji novi da kupim, elektricni naravno.
Nakon voznje od nesto vise od mesec dana i predjenih 2500km ja stvarno ne planiram da ponovo kupim dizela ili benzinca. Za svih 2500km nisam ni osetio po dzepu placanje struje, mesecni racun za struju nisam primetio, punjenje na besplatnim punjacima na autoputu nisam osetio.
Da li je cimanje dok se ceka punjenje. Pa da, jeste, uopste nije konforno sedeti u autu i cekati da se napuni pogotovu ako oko tebe nema neko sadrzaja. Da li je cimanje da se planira put, ooo da jeste.
Da li je uzivanje voziti jeftiniji kineski auto, nije. Da li je uzivanje voziti dizel audi/bmw iz 2005 ili 2010, apsolutno NE. Cekanje da se od gradske voznje nakupi garezi u dpfu i usisu i onda gledati kako da skinem dpf i da svi oko mene udisu cestice jer mene manje kosta... oba roditelja su mi otisla prerano. Kada ce drzava krenuti da postuje propis koji je donela, nikad jer nece imati podrsku naroda za to a trenutno su podrske najbitnije kako bi "svima" bilo lepo.
Cinjenica jeste da ev manje zagadjuje lokalno, lakse je odrzavanje, jako manje kosta koriscenje auta, nema bacanja energije dok cekate u koloni ili semaforu, ne smeta mu kreni stani relacija. Uvek postoji opcija dopune preko solarnih panela.
Cinjenica je isto da mi srbi u proseku vozimo toliko da mali servis radimo jer je prosla godina a ne 20kkm.
Ali je zato glavni argument cekanje na punjacu i cimanje oko planiranja puta jednom u 3 ili 6 ili 12 meseci. Glavni argument kako se tamo negde iskopavanjem litijuma i proizvodnjom baterija mnogo vise zagadi, wow sto bi rekli mladi 🙂 A gle ovo, cela zemlja nam je 400km uzduz i popreko.
Solarni paneli. Sto se njih tice, cim vidim da neko pise kako je glupo investirati u nesto sto ce se otplatiti za 20 godina znam da ne vidi dalje od nosa.
Instalacijom solarnog panela, koji kupis jednom u tih 20 godina, dobijas mogucnost proizvodnje energije bez dodatnog troska svakog lepog dana u narednih 20 godina. Znaci ne znam da li ti koji tako pisu mogu da shvate recenicu: Kupis jednom panel sada i narednih 20 godina pravis energiju koja te ne kosta nista. - kapiras? Znaci ne zavisis od uglja, nafte, gasa, nuklearke... Sunce sija pa sija, ne mozes mu nista.
Cinjenice: jesu problemi zbog pikova struje i povecanja napona mreze. Da svi sada imamo solarne panele i invertere on grid u ulici/naselju, podigli bi napon preko 250v.
Ovde treba da utrci drzava kao institucija (ne paravan za kombinacije) i uradi projekte za akumulaciju viska energije.
Manja akumulaciona jezera gde bi se visak energije trosio za izbacivanje vode a onda lepo nocu ili kada nema sunca tu energiju pravio turbinama i koristio. Opet jednom ulozeno, voda ide gore-dole, radi narednih 100 godina.
Imamo izuzetne mogucnosti za sve ovo sto sam naveo, takvu lepu poziciju da nema dela zemlje gde ne moze da se napravi akumulaciono jezero ili mesta gde sunce ne sija tako jako, najbolje prakticno u evropi.
E da, inace volim automobile. Da imam para voleo bih da posedujem e60 m5 v10 za vikend, land cruiser za duzi put, nekog japanca za tjuning tipa supra ili gtr, onda jedan kombi dizel da mogu da vozim povremeno nekad nesto, motor gold wing bilo koju seriju za letnju voznju.... e da ovde nema struje 🙂
Struju vozim sada da idem na posao, u prodavnicu, vikend izlet, zavrsavanje milion gluposti u gradu i oko njega, povremen odlazak na duzi put i tako dalje 🙂
Dodao bih jos na ovaj dugacak post... Posetio sam veci deo evrope. Razmisljanje koje mi imamo za automobile, bolje audi/bmw/merdeces 2.0 dizel iz 2005/2010 nego nov kinez, opel, reno, itd. Imaju: Albanija, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna.
Od Slovenije pa na tamo ko ima 20k eur u dzepu kupuje novog opela ili slicno pre nego q5 iz 2015. Q5 ide kod nas ili bugara gde se skine dpf, vrati kilometraza, prepravi i zbudzi da to radi i vozi se naravno jos 200kkm jer motori su jako dobri i sve to radi kako treba.
Inace Slovenija nije tako bogata, pa da kazemo lako je njima imaju novca (kao Ch, De ili ostali) ali jako se retko vidja auto stariji od 5 godina, ko ima novca vozi luksuzan auto, ko nema vozi jeftin ali isto tako nov i odrzavan.
Izvinjavam se na dugackoj poruci.