Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sad sam video BYD Dolphin Surf. Drugar koji ga vozi kaže da ide lepo ali da kočnice nisu nešto sjajne. Materijal sedišta dno, oseti se pod rukom da je 'obična kesa' kako on kaže. Dugme za 'P' za menjač on kaže da je neintuitivno, ja sam ga provalio za 10 sekundi bez instrukcija. Kaže potrošnja tek nešto preko 10 kWh u gradu, to i nije loše.

Renault 5 udobniji za klasu, materijali mnogo kvalitetniji, ali je i cena mnogo jača. Surf ima više mesta za noge pozadi ali manji gepek i nema 3 sedišta nazad kao 'petica'.

• Like
Reagovanja: mnt
Кочнице на сваком електричном делују слабо због тежине.

Кочнице на сваком електричном делују слабо због тежине.

Drugar je vozio poveći broj EV automobila. Ovo kaže u odnosu na njih.

Žali se i na mod jače rekuperacije, ali nisam najbolje shvatio šta mu smeta. Ja lično to ni ne volim da koristim.

Sto se tice pozicija cenim da bi Lidl bio bas dobar jer imaju dosta radnji.

Sad nam svima fali Vesic... on je gurao pricu da punjacima bas jako... kontam da je jedan od razloga sto je i sam vozio EV.😊😊

• Like
Reagovanja: mnt
Taj Vesićev plan nije aktuelan koliko znam. A i bio je realan kao da smo usvojili plan Srbija 2030. na Mesecu.

Siguran sam da bi Lidl i kod nas izgradio punjace u svakom marketu samo kad bi mogao da se resi problem naplate punjenja.
A kakav je problem naplate punjenja? Ne vidim da imaju problem sa naplatom parkiranja… Shodno tome, mogu bez problema da naplaćuju i punjenje…

Za one koji pitaju šta ćemo sa silnim baterijama kad im padne efikasnost za EV vožnju:

1778494727056.png
Originalni post:

750€ platili bateriju, inverter su već imali. Instaliran je battery emulator i baterija misli da je još u kolima, inverter misli da koristi kućnu bateriju za solar.
I dobili su 30kWh kućne baterije sa starog Huyndai Ioniq za sitan novac. Ne vidim da su napisali koliki je stvarni kapacitet ove korišćene baterije, ali i sa 50% je odlična upotrebna vrednost (a verovatno je više).

Polako postaje mutna granica između tema o EV i solarnih panela. U stvari, baš kako i treba. Oba sistema rade u simbiozi.

Немају сви простор, могућности, а ни жељу за овакве експерименте. Постојећа батерија у колима је довољна да се користи као бафер за потребе енергетског балансирања. Баш малопре ми дође један мејл на ту тему. Отпадом нек' се бави ко је за то задужен.
1778495954557.png

Na Lidlu bi uveo kad već postoji ona kućica sa radnikom iz obezbeđenja da taj radnik mora da pokrene punjenje NFC posebnom karticom i da ne uključuje taxi vozila. To bi bilo za početak dobro rešenje dok ne počne jednog dana da se naplaćuje. I takođe bi naplaćivao makar kroz parking ako neko ostavi auto sa preko 80% na punjaču (kao što Tesla naplaćuje na svojim punjačima kada je gužva). A i država ili taxi udruženja bi mogli da instaliraju svoje punjače na taxi stanicama, pa nek’ pune tamo do mile volje.

A kakav je problem naplate punjenja? Ne vidim da imaju problem sa naplatom parkiranja… Shodno tome, mogu bez problema da naplaćuju i punjenje…
Firme kao Lidl ne zele da se bave nicim sto je u sivoj zoni, necim sto nije jasno zakonski regulisano.

Ove punjace kod nas su verovatno instalirali da bi ispunili neke svoje sustainability kvote i to je to.

Jeste čudno, ali i kod mene je tako (Blok 45).
Brojilo je definitivno na 6. spratu, imao sam kuršlus u stanu pre jedno 2 godine, i iskočio je osigurač glavni kod mog brojila koje je upravo tu gde sam napisao. A kao što sam već rekao, komšija je već izvlačio struju (on živi vrata do mene, takođe 6. sprat) i električar je odatle spuštao kabl po vertikali. Ceo sprat ima brojila na zidu naspram lifta, u velikim metalnim ormarima.

Tu sam i saznao cenu (600 EUR ruke + nekih 700 EUR materijal, sve ukupno oko 1300 EUR ga je izašlo). Njemu je garažno mesto na -2, i dosta dalje od te vertikale gde je spuštan kabl (morao je da razvlači na -2 još jedno 30m do svog mesta, po plafonu garaže). Ali opet, 600 EUR ruke i 700 EUR materijal je nerealno. Gledao sam cene materijala (kabla prvenstveno), i daleko je jeftiniji nego što je njemu naplatio majstor. Mene će verovatno izaći nešto jeftinije ali opet, ***...

Problem je što za prodaju električne energije ide registracija pravnog lica koja predviđa ozbiljne troškove, polaganje depozita reda miliona evra, i prijava planova potrošnje električne energije za svaki sat svakog dana, uz plaćanje penala kada promašiš tu svoju prognozu. Dok se ne pojednostavi procedura, ne treba očekivati ulazak u ovu priču drugih igrača. EPS bi mogao da uđe ozbiljno u tu priču, ali naravno nemaju sluha i čekaju da drugi skine kajmak.

Pa tako, valjda, trenutno funkcioniše. Što je punjač brži, veća je cena, nema veze koliko si struje preuzeo.

To je dozvoljeno naravno, ali je problematično kako naplatiti količinu preuzete energije, razlika je da li se auto puni snagom 150-250-300-400kW, pa se za isto vreme može preuzeti ozbiljno različita energija. I onda je pružaocima tih usluga lakše da instaliraju punjače manje snage i da naplaćuju manje, a da mogu da usluže veći broj vozila sa njihovom maksimalno podržanom snagom punjenja. U suprotnom dolazi do velikog otpora potrošača, naplaćuje više a auto ne podržava tu snagu punjenja.

Ovaj zakon treba da se reši što je pre moguće i da se ne izmišlja nikakva topla voda - kakva crna naplata po vremenu provedenom na punjaču, to je totalno nerealna metoda naplate, apsolutno treba da se insistira na realiziciji zakona prodaje električne energije za vozila po kWh, i totalno mi je nerealno da Srbija toliko kasni i da još uvek nije rešeno, pogotovo sad kad interesovanje za EV počinje da raste.

Budući da je tek pre neki dan rešeno pitanje negativnih cena na berzi električne energije, mislim da će ovo pitanje dugo biti nerešeno, osim ako se naravno neko od podobnih ne odluči da upliva u tu priču.

Treba da im se skrene pažnja, jako je mali broj vlasnika EV u Srbiji da bi država nešto sama rešila, boli ih uvo da žure, niko se ne buni, vlasnici ćute. Pišite Ministarstvu rudarstva i energetike i Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS), organizujte neka mirna okupljanja sa transparentima, privucite pažnju medija, pravite neke peticije, pišite ključnim ljudima koji bi mogli da ubrzaju stvar, stvarno je sramno biti poslednja država u Evropi gde se struja prodaje na minut.

Imate i Udruženje E-mobilnost Srbija, pišite njima da vidite šta može da se uradi da se ubrza. Ne može drugačije u Srbiji, dok nekom ne sedneš na vrat, ništa od toga. Pokažite im da infrastruktura nije prikladna isto, kad se reši prodaja po kWh, tada zainteresovati operatere punjača da šire mrežu, ima tu ogromnog potencijala za zaradom, ako sad nije najbolji trenutak sa ovom situacijom sa gorivom, ja ne znam kad će biti da se progura priča oko EV-a.

Brate ja kad se zanimam oko ovih stvari iz inostranstva a realno nemam većih dodirnih tačaka sa Srbijom, jer sam jako ubeđen da struju ima smisla voziti, ako ne kao glavno, barem kao drugo vozilo za sad. Treba se izboriti za ove stvari, obrazovati masu, približiti im priču, ali interesovanje van ove sitne teme na forumu je bukvalno nikakvo, na društvenim mrežama se pišu gluposti i ljudi nemaju pojma o temi električnih automobila generalno, melju istu vodenicu što su čuli od nekoga. Fale vam polovnjaci, fali punjenje u zgradama, fale punjači, fali interesovanje - mnogo toga fali, ali treba se malo iscimati da se situacija promeni.

Charge&GO je nedavno promenio način naplate za punjače kad su zauzeta oba priključka. Ranije su naplaćivali po punoj ceni po minutu iako mi auto vuče duplo manje kW sa punjača i pritom moram više minuta da provedem na punjaču, a sada naplaćuju polovinu cene po minutu dok god sistem detektuje da se pune dva vozila istovremeno, što je fer bar toliko koliko može da bude fer dok ne bude naplata po kWh.

Uh koliko frustracije i tenzije u odgovorima kada se procita ovako odjednom sve 🙂

Narod generalno nije za promene i promene se jako tesko uvode, kod nas je to puno izrazenije.

Sto se subvencija tice, ne vidim da iko treba da ima problem i da smatra da mu je nesto oduzeto i da je on nesto odvojio iz svog dzepa da bi drugi "procvetao". Subvencija za ev vozilo kod nas je manja nego sto iznosi PDV za prosecno vozilo. Znaci nista ti niko ne daje, vec ti samo smanjuje porez koji treba da das a oni dobiju.
Cinjenica jeste da ako subvencije ne bi postojale neki ljudi ne bi ni kupili auto - sto je slucaj kod mene tako da sam vas u oba slucaja uskratio za taj pdv koji bi vi iskoristili na bolji nacin.

Takodje, ne vidim neki veliki licni uspeh u tome sto sam ja ili bilo ko drugi kupio jeftiniji model jeftinijeg proizvodjaca iz Kine. Ali itekako vidim benefite za sve oko mene pa i mene sto ne vozim dizela iz 2015 nego novi auto. Inace i taj dizel koji sam vozio je dosta iznad proseka za Srbiju.

Punjenje na besplatnim punjacima i jeftinoj tarifi nocu jeste jedan od glavnih razloga kupovine. Sta ko misli o tome, da li je odrzivo ili ne. Hm.. Mozemo da pricamo o tome kada budem prodavao ovaj auto nakon isteka garancije i razmisljanja koji novi da kupim, elektricni naravno.
Nakon voznje od nesto vise od mesec dana i predjenih 2500km ja stvarno ne planiram da ponovo kupim dizela ili benzinca. Za svih 2500km nisam ni osetio po dzepu placanje struje, mesecni racun za struju nisam primetio, punjenje na besplatnim punjacima na autoputu nisam osetio.
Da li je cimanje dok se ceka punjenje. Pa da, jeste, uopste nije konforno sedeti u autu i cekati da se napuni pogotovu ako oko tebe nema neko sadrzaja. Da li je cimanje da se planira put, ooo da jeste.
Da li je uzivanje voziti jeftiniji kineski auto, nije. Da li je uzivanje voziti dizel audi/bmw iz 2005 ili 2010, apsolutno NE. Cekanje da se od gradske voznje nakupi garezi u dpfu i usisu i onda gledati kako da skinem dpf i da svi oko mene udisu cestice jer mene manje kosta... oba roditelja su mi otisla prerano. Kada ce drzava krenuti da postuje propis koji je donela, nikad jer nece imati podrsku naroda za to a trenutno su podrske najbitnije kako bi "svima" bilo lepo.

Cinjenica jeste da ev manje zagadjuje lokalno, lakse je odrzavanje, jako manje kosta koriscenje auta, nema bacanja energije dok cekate u koloni ili semaforu, ne smeta mu kreni stani relacija. Uvek postoji opcija dopune preko solarnih panela.
Cinjenica je isto da mi srbi u proseku vozimo toliko da mali servis radimo jer je prosla godina a ne 20kkm.
Ali je zato glavni argument cekanje na punjacu i cimanje oko planiranja puta jednom u 3 ili 6 ili 12 meseci. Glavni argument kako se tamo negde iskopavanjem litijuma i proizvodnjom baterija mnogo vise zagadi, wow sto bi rekli mladi 🙂 A gle ovo, cela zemlja nam je 400km uzduz i popreko.

Solarni paneli. Sto se njih tice, cim vidim da neko pise kako je glupo investirati u nesto sto ce se otplatiti za 20 godina znam da ne vidi dalje od nosa.
Instalacijom solarnog panela, koji kupis jednom u tih 20 godina, dobijas mogucnost proizvodnje energije bez dodatnog troska svakog lepog dana u narednih 20 godina. Znaci ne znam da li ti koji tako pisu mogu da shvate recenicu: Kupis jednom panel sada i narednih 20 godina pravis energiju koja te ne kosta nista. - kapiras? Znaci ne zavisis od uglja, nafte, gasa, nuklearke... Sunce sija pa sija, ne mozes mu nista.

Cinjenice: jesu problemi zbog pikova struje i povecanja napona mreze. Da svi sada imamo solarne panele i invertere on grid u ulici/naselju, podigli bi napon preko 250v.
Ovde treba da utrci drzava kao institucija (ne paravan za kombinacije) i uradi projekte za akumulaciju viska energije.
Manja akumulaciona jezera gde bi se visak energije trosio za izbacivanje vode a onda lepo nocu ili kada nema sunca tu energiju pravio turbinama i koristio. Opet jednom ulozeno, voda ide gore-dole, radi narednih 100 godina.
Imamo izuzetne mogucnosti za sve ovo sto sam naveo, takvu lepu poziciju da nema dela zemlje gde ne moze da se napravi akumulaciono jezero ili mesta gde sunce ne sija tako jako, najbolje prakticno u evropi.

E da, inace volim automobile. Da imam para voleo bih da posedujem e60 m5 v10 za vikend, land cruiser za duzi put, nekog japanca za tjuning tipa supra ili gtr, onda jedan kombi dizel da mogu da vozim povremeno nekad nesto, motor gold wing bilo koju seriju za letnju voznju.... e da ovde nema struje 🙂
Struju vozim sada da idem na posao, u prodavnicu, vikend izlet, zavrsavanje milion gluposti u gradu i oko njega, povremen odlazak na duzi put i tako dalje 🙂

Dodao bih jos na ovaj dugacak post... Posetio sam veci deo evrope. Razmisljanje koje mi imamo za automobile, bolje audi/bmw/merdeces 2.0 dizel iz 2005/2010 nego nov kinez, opel, reno, itd. Imaju: Albanija, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna.
Od Slovenije pa na tamo ko ima 20k eur u dzepu kupuje novog opela ili slicno pre nego q5 iz 2015. Q5 ide kod nas ili bugara gde se skine dpf, vrati kilometraza, prepravi i zbudzi da to radi i vozi se naravno jos 200kkm jer motori su jako dobri i sve to radi kako treba.
Inace Slovenija nije tako bogata, pa da kazemo lako je njima imaju novca (kao Ch, De ili ostali) ali jako se retko vidja auto stariji od 5 godina, ko ima novca vozi luksuzan auto, ko nema vozi jeftin ali isto tako nov i odrzavan.

Izvinjavam se na dugackoj poruci.

Prosle godine kada smo kupovali stan, bila je opcija u izgradnji od investitora da se razvuce instalacija do garaznog mesta, sa posebnim brojilom i snagom od 22kw. Jos uvek nemamo el. auto, ali je bila odlicna prilika da se u tom trenutku ovo uzme. To je kostalo pausalno oko 3.000e. Nije bilo bitno da li se kablovi razvlace 20m ili 200m. Ali zgrada ima postavljenje prskalice, senzore, ventilaciju... Mesecni racun od EPS-a samo za prikljucak, bez potrosnje je 1.800din.

Kada je drug kupovao stan, pitao je investitora da mu izvuce kabl iz strujomera do njegovog garaznog mesta, ali on nije hteo, zato sto je potrebna posebna sigurnosna zastita, eloborati i nije hteo da ulazi u tu pricu.

Kod drugog druga u garazi su ljudi sami razvlacili kablove iz strujomera, pa jedan produzni kabl, pa drugi krpljen selotejpom. Bilo je situacija da vidi neko da je povezan auto i misli da je zajednicka struja zgrade, pa izvuce produzni kabl... Komsija radi struju, ocas posla ce da razvuce kabl iz strujomera. Kao stvoreno za neki kratak spoj i ode cela zgrada.

Zato bih uveo stroge kazne za ove vratolomije sa spustanjem kablova sa 6 sprata, samovoljnim razvlacenjem instalacijama kroz zgradu i slicno. Ukoliko nema mogucnosti odmah da se izvede instalacija, tu su javni punjaci ili vozi obican auto.

Није шести спрат на другом крају града већ 15-ак метара изнад приземља. Нисам ни ја за то да се ове ствари раде напамет, али може лако да се одради прорачун и изведе инсталација до паркинг места са одговарајућим каблом.

Sad sam video BYD Dolphin Surf. Drugar koji ga vozi kaže da ide lepo ali da kočnice nisu nešto sjajne. Materijal sedišta dno, oseti se pod rukom da je 'obična kesa' kako on kaže. Dugme za 'P' za menjač on kaže da je neintuitivno, ja sam ga provalio za 10 sekundi bez instrukcija. Kaže potrošnja tek nešto preko 10 kWh u gradu, to i nije loše.

Renault 5 udobniji za klasu, materijali mnogo kvalitetniji, ali je i cena mnogo jača. Surf ima više mesta za noge pozadi ali manji gepek i nema 3 sedišta nazad kao 'petica'.
a u 5ci mogu da sednu 3 pozadi , ne zezaj P)

Hteo bih sa vama da podelim šta mi se desilo, kako neko drugi ne bi prošao kroz isto. Tek sada vidim koliki problem može da bude kupovina kineskog automobila — ne zbog samih automobila, već zbog toga što pojedini brendovi očigledno nisu izabrali ozbiljne i proverene dilere.
Posle dosta razmišljanja odlučio sam da kupim nov, a ne polovan električni automobil. Živim u kući, imam solarne panele i oko 90% vožnje mi je lokalno, tako da mi je EV imao smisla.
Kada su u februaru krenule subvencije, gledao sam razne modele i na kraju se odlučio za Dongfeng Nammi Box. U tom trenutku su imali dobar popust, a BYD Dolphin još nije bio dostupan kod nas, tako da za oko 21.000 evra realno nije bilo mnogo drugih opcija.
Početkom februara uplatio sam kaparu u auto kući iz Subotice, uz obećanje da vozilo stiže u martu. Malo su me i požurivali pričom da imaju ograničen broj sivih modela i da moram brzo da uplatim ako želim baš tu boju.
Posle dve nedelje su me kontaktirali i pitali da li želim drugu boju koja stiže ranije. Odgovorio sam da, ukoliko nemaju sivu, želim povraćaj kapare. Na to su mi rekli da nema problema i da će biti isporučen model koji sam uplatio. Iskreno, druge boje su mi bile baš loše — uglavnom dvobojne ili potpuno beli.
Prošao je sajam automobila, ali se niko nije javljao. Kada sam video koliko neozbiljno izgleda njihov štand, bukvalno u hodniku sajma, iskreno sam počeo da sumnjam koliko je cela priča ozbiljna.
Kontaktirao sam menadžera prodaje i tada mi je rečeno da se čeka AMSS procedura, što je ostavilo utisak da je automobil već stigao u Srbiju. Nedelju dana kasnije dobijam potpuno drugu priču — da sivog modela zapravo nema i da mogu da mi ponude neku drugu boju.
Nakon toga sam napisao mejl direktorki, kao i svim vlasnicima te auto kuće, sa molbom da mi vrate novac ukoliko nisu u mogućnosti da isporuče vozilo koje sam uplatio (prijatelj advokat me je savetovao da koristim mejl, da bi postojali pisani tragovi). Naglasio sam da ću zbog njihovog odugovlačenja izgubiti sajamske popuste kod drugih uvoznika (pre svega BYD) i državnu subvenciju, što me dovodi do ozbiljnog finansijskog gubitka pri kupovini drugog automobila.
Ni posle skoro dva meseca niko mi nije odgovorio na mejlove, niti me je iko kontaktirao.
U međuvremenu sam došao do kontakta CHINAMOTORS-a za Evropu, kojima sam poslao kompletnu dokumentaciju i celu prepisku. Od njih sam dobio obećanje da će istražiti šta se tačno dogodilo.

Znam da nije za ovu temu ali me živo interesuje treba li prodavac da plati penale jer nije isporučio vozilo u dogovorenom periodu?

Znam da nije za ovu temu ali me živo interesuje treba li prodavac da plati penale jer nije isporučio vozilo u dogovorenom periodu?
Komplikovan je odgovor na to pitanje, zavisi da li postoji ugovor, ili sta pise u ponudi po kojoj si porucio auto..

Ako si dao kaparu, mozes da trazis da se vrati duplo u slucaju raskida krivicom prodavca, ukoliko si dao avans, onda nema nikakvih penala osim ako nisu navedeni u ugovoru. Ovi odnosi se regulisu zakonom o obligacionim odnosima, i zakonom o zastiti potrosaca.

Nazad
Vrh Dno