Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

maxy, možeš li objasniti kako se u Srbiji dobija pravo da se postavi svoj punjač i da se naplaćuje punjenje? Da li recimo, prosumer to može da uradi? Ne mislim tehnički, neko pravno. Da li postoji način da se registruje firma koja se bavi prodajom struje za punjenje EV-a?
Ne poznajem ove problematiku detaljno, ali znam da privatne firme koje trguju električnom energijom moraju posedovati licence. Uslove za izdavanje licenci ne znam (mogu se svakako izguglati), ali pretpostavljam da zahtevaju i određen profil zaposlenih i ko zna šta još, pored naravno novca. Za najam parkinga po minuti je dovoljno da budeš registrovan u apr.

Koliko ja znam kod nas u zemlji postoje samo dva brza punjaca koja naplacuju punjenje po KW. Jedan je kod Nove Pazove, drugi Brestovac blizu Leskovca. Kako su oni dobili dozvolu nemam pojma, znam da imaju postavljene solarne panele, pa verovatno zbog toga.

Sigurno da je mnoogo lakse postaviti brzi punjac i naplacivati parking, nego dobiti licencu za prodaju struje. Kod drzave ne postoji volja da se to uredi, tako da ne vidim da ce se tu nesto menjati skorije.

Kako ne postoji volja kad nove benzinske pumpe moraju imati i punjače, a postojeće će naterati da ih postave?

Kao što je @nemanja-992 napisao, na punjačima koji nisu besplatni se plaća minut jer niko osim države ne može da prodaje direktno struju, kao što je to u inostranstvu, osim kod privatnika koji proizvode svoju struju, oni prodaju kilovate, što je često isplativije.
Koji su besplatni?
nisam video ni jedan besplatan osim za teslu, a koliko znam na njima se ne mogu puniti drugi automobili?

To što spominješ za kredit je verovatno charge&go. Lično ne punim tamo, nije mi isplativo.
Da, charge & go je to sa kreditom
Video sma da i orion ima punjace. ne znam koliko oni kostaju?

Koji su besplatni?
nisam video ni jedan besplatan osim za teslu, a koliko znam na njima se ne mogu puniti drugi automobili?
Ima besplatnih koliko hoces po Srbiji. Npr putevi Srbije na svakoj poprecnoj naplatnoj rampi su postavili besplatne punjace. E sad, oni nisu ekstra brzi oko 30-40kw, i neki put ne rade, ali su besplatni. Nais sa obe strane, Vrcin ka BG, Preljina, Subotica ka BG..

Onda Lidl je postavio besplatne punjace u BG, NS i Zlatiboru. Ikea takodje ima besplatan punjac.

Onda Parking Servis, ne znam kako je po drugim gradovima, ali u KG u javnoj garazi ima dva punjaca AC 22KW, placas samo parking 80din sat, a punjenje besplatno...

To nesto od skoro? Ja znam za lokaciju gde su pre bili Teslini, tamo nema nista sada. Ima u Ava parku 2 komada, ali nikad ne rade...

IKEA mislim da ima odavno, nemam pojma da li rade. Video sam par puta da se neko puni ali nisam skoro bio.

Nema kod ikee ti punjaci su izmesteni i nalaze se kod Ava parka
jedan ne radi (isecen kabl) a drugi je charge&go, i nisu besplatni
samo za teslu je besplatno

U NS ima free punjač kod Lidla na Limanu (dva priključna mesta), i kod Unikredit banke, preko puta Promenade.

Ima IKEA punjac, nalazi se na prvom parking mestu do glavnog ulaza, to je A9 parking mesto. Jedino sto je cesto zauzet.. I treba vam sopstveni kabal.

Nema kod ikee ti punjaci su izmesteni i nalaze se kod Ava parka
jedan ne radi (isecen kabl) a drugi je charge&go, i nisu besplatni
samo za teslu je besplatno
U malo reči si mnogo stvari pomešao.
  1. Ti punjači koji su izmešteni u AVA park su Teslini superchargeri, a ne taj AC punjač koji ima isečen kabl, on je tu instaliran nov, nije pre bio nigde.
  2. Postoji Ikein AC punjač sa dva priključka za sve EV, koji je tu još odavno (pre Teslinih) i tu je i dalje, nije izmešten, nalazi se odmah ispred ulaza.
  3. Osim superchargera, postoji samo jedna stanica za punjenje u AVA parku. Ima dva priključka od kojih je jedan isečen. Nisu različite stanice ili priključci, oba pripadaju istom uređaju.
  4. Nijedan punjač nema veze sa Charge&GO platformom.
  5. Besplatna su oba AC punjača, i u AVA parku i ispred Ikee.

Kako ti se pokazao i3? Nekako sam uvek bio pun predrasuda, iako nisam seo u njega, valjda zato što mi je delovalo da im je visoka cena za ono što nudi, tj. da plaćaš više brend...

Kao što je @nemanja-992 napisao, na punjačima koji nisu besplatni se plaća minut jer niko osim države ne može da prodaje direktno struju, kao što je to u inostranstvu, osim kod privatnika koji proizvode svoju struju, oni prodaju kilovate, što je često isplativije.

To što spominješ za kredit je verovatno charge&go. Lično ne punim tamo, nije mi isplativo.
Meni super gradski auto. Visoko sedenje, okretan. Moram samo napomenuti da mi je ovo četvrti primerak, svi su Rex.

U AVA Parku prineseš bilo koju NFC/RFID karticu na punjač, npr. beskontaktnu platnu karticu, možda i telefon može.

A ispred Ikee samo pritisneš zeleno dugme na punjaču sa strane, a za zaustavljanje crveno dugme.

Evo malo brojki za Avgust 2025 od strane JATO - najprodavaniji modeli i proizvodjači u Evropi za Avg 2025.

1759128565982.png

1759128526670.png

Volkswagen kida, gledao sam skoro Bjorn je testirao novi ID.3 pure 52kwh i bas ga je nahvalio. Efikasan auto, mali potrosac, brzo punjenje do 145kwh... U Nemackoj daju odlicne opcije finansiranja, vi za 350eura mesecnu ratu dobijete taj auto koji je velicine golfa.

U Nemackoj daju odlicne opcije finansiranja, vi za 350eura mesecnu ratu dobijete taj auto koji je velicine golfa.
Procitaj i sitna slova u ponudama... Videces da nije bas tako odlicno finansiranje.

Мене фејсбук удави са реклама за кола, само што не плаћају да узмем нека.

Ево тазе резултата летњих мерења пређеног пута (десно) и одступања у процентима од WLTP (лево), рачунајте да норвешка лета нису врела као на југу Европе.
IMG_4074.jpeg

Poslednja izmena:
I u Srbiji itekako ima smisla imati BEV.

Imamo blagu klimu, zime nisu jake. Struja nam je jeftina a gorivo preskupo. Iako mreza punjaca nije sjajna, zemlja nam nije velika pa se i ne prelaze neke preterano velike kilometraze. A kao sto smo videli u prethodnim komentarima, postoji veliki broj besplatnih punjaca, i po gradovima i na autoputevima.

Šta će nam BEV za malo km?

Dzabe kad nemas funkcionalnih punjaca u vise od pola zemlje. Ako ti je domet manji od 300km jedino da se kacis na dalekovod

Nazad
Vrh Dno