Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

U teoriji mozes, a da li si probao da uradis to u praksi? Sta je jos od dodatnih modula i "prebudzivaca" potrebno da se ta reklamna opcija realno upotrebi i koliko to sve kosta, to si zanemario. Plus sto je za najnovije generacije automobila tesko uopste "naterati" bilo koji afrermarket alarm da radi osnovne funkcije, a ne da pali na daljinski.

Imao sam u mom GLC 300D, proizveden u decembru 2019.

Nisi napisao posto je i sta je sve dodatno bilo potrebno da se budzi. 100% sam siguran da je bilo preko 1000 EUR i da su bile potrebne odredjene modifikacije da bi to radilo.

Može da radi klima na bateriju, ako je kompresor električni, a kod Yarisa izgleda da jeste. Kratko, ali sasvim dovoljno.

U svakom slučaju ne mogu da uporedim Yaris i 3, koji će verovatno na kraju da efektno bude veći trošak po km kada bude vreme za rastanak.

Nije valjda da klima tako malo troši? Mene su ubeđivali da ću morati da zovem šlep zato što neću sitći do punjača ako slučajno upadnem u beogradsku gužvu popodne. Ili ako budem čekao na granici po suncu.

Klima na Tesli troši ako se dobro sećam 4-5 KW maksimalno. Evo neka bude 3 kW (a sigurno je više zbog staklenih površina i krova) , to za 40 minuta gužve skine 2 kWh. Da dodamo da bi da nema gužve prolazak kroz Bg trajao 10 min pa je razlika onda 1.5 kWh. Dakle izgubljeno 7-10 kilometara dometa.

Za tih 90 sekundi električna klima na yarisu potroši 0.1 kWh od svojih 0.76 kWh (i to ako uzmemo da koristi za Yaris maksimalnih 3 kW). Ostalo ode na pogon.

Nisi napisao posto je i sta je sve dodatno bilo potrebno da se budzi. 100% sam siguran da je bilo preko 1000 EUR i da su bile potrebne odredjene modifikacije da bi to radilo.

Bilo je 2 opcije, jedna je bila da se budži, druga opcija je da kad hoću da daljinski palim grejanje/hlađenje ostavim rezervni ključ negde u kolima, a Pandora zaključa brave. Ovo pod 2 je bilo 550e po tadašnjoj ceni. Inače smo pričali o novim EV i novim hibridima, spomenuo sam opciju usput, mislim da je offtopic.

А то је неопходно за поливање сиротиње у тракторчићима са футуристичких висина?

Smatram da je neophodno da je neko nešto koristio pa da moze da se vodi diskusija. Poenta mog posta je da svi koji voze EV uživaju u njemu i opet bi ga kupili i zamisli njima ne smeta što mora da ga puni na putu do Grcke. Sa druge strane 90% je njih videlo EV na ulici, ili nekom Nemanji smeta što mora da stane 4x do Grčke da dopuni, a nikad se provozao u EV nije.

Зато сам и написао, свако ко је у могућности нек' проба неки, ако има могућности за рентање може и то да се испроба на неколико дана/недеља.

Smatram da je neophodno da je neko nešto koristio pa da moze da se vodi diskusija. Poenta mog posta je da svi koji voze EV uživaju u njemu i opet bi ga kupili i zamisli njima ne smeta što mora da ga puni na putu do Grcke. Sa druge strane 90% je njih videlo EV na ulici, ili nekom Nemanji smeta što mora da stane 4x do Grčke da dopuni, a nikad se provozao u EV nije.

Evo, kao što sam ranije napisao, meni ne smeta to do Grčke, ja za godišnji odmor iznajmim auto, pošto sam odustao od držanja velikih auta samo zato što mi 2x godišnje zatreba toliki prostor.

Sa druge strane, iako sam imam iskustva sa preko 10 različitih EV modela (pa i nekoliko motocikala), ne vidim zašto bi neko morao da ih vozi i to ne znam koliko da bi učestvovao u diskusiji.

Svako normalan stavi zahteve na papir, i ima pravo da od auta traži šta njemu treba. Neko npr malo prelazi (Heinz) pa mu se rok ROI i prodajna vrednost auta u tom trenutku nešto ne gađaju (vidi sliku)

1758902713851.png

Uz to, lepeza proizvoda na tržištu je ogromna (Kinezi - Tesla - Japanci - Evropljani) a baterije se toliko brzo razvijaju da će neko za 5 godina mnogo teže prodati auto koji ne može do Vranja da dogura vozeći 130 km/h.

Što bi se reklo - lako je Norvežanima i pomodarcima da guraju i finansiraju razvoj tehnologije, Srbi se priključuju onda kad i Passat pređe na struju.

Ma gde sad da prodajem stan, da se selim...
A zaboravih da napomenem važnu stvar. Ja gorivo ne plaćam.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno