Ne idemo na Halkidiki od 2017.Evo je ruta sa ABRP, BG-Halkidiki, 4 pauze, sve ukupno sat vremena. Ja mislim da nije strasno. Nisam u fazonu da testiram, jer imam drugi SUS auto, ali sledece godine, ako padne neki ID.4 ili Tesla Y, vrlo sam rad da isprobam.
Nije 10% kriticno, mada se slazem da treba planirati malo ranije punjenje. 10% je oko 30-40km dometa, sto je sasvim dovoljno da se ode do sledeceg punjaca tamo gde je infrastruktura iole razvijena.Ово је кнапирано само тако, поуздати се да ћеш долазити са 10ак процената батерије у летњој гужви и имати сигурно слободан и исправан пуњач је прилично оптимистично.
То те чека додатно у сваком случају. Не тражим длаке у јајету, пут до Халкидикија је напоран и без поменутог допуњавања, ја до Солуна идем авионом последњих неколико година, такси до хотела и лагано.Pa da, jer kad krenes ka Grckoj, na benzinskim pumpama nikad nema guzve, sve pumpe rade savrseno i natocis za 2 minuta bez cekanja. A i naplatne rampe su uvek prazne, proletis kao da si u F1. Realno, i da punjenje traje 2 sata ukupno na putu to je nista naspram pauza, cekanja i nerviranja koje svi imamo, samo sto to ljudi vise ne racunaju jer su navikli. A za EV se traze dlake u jajcetu
Sto se mene tice, ko sta voli nek izvoli![]()
Gledao sam par klipova na YT nekog lika iz HR što promoviše Tesle, tamo odakle on kreće i kuda ide nije za poređenje sa rutama preko MK za GR.Kada vozis EV na daleki put: 1) prelomis u glavi da pauze pravis tamo gde ima punjaca, a ne gde ti hoces 2) pocnes da se ponasas kao ljudi koji jako puno koriste mobilni / laptop na putu, gde god nadju uticnicu tu ga ustekaju makar na 10tak minuta da se dopuni.
Мислио сам на поменути пут из Београда, и ја углавном одатле идем за Грчку.Zavisi odakle putuješ.
Овде је вероватно кључни део где се не слажем са добрим делом учесника, нови е-ауто није ништа ни модернији ни интересантнији од новог стандардног аута. И обични и хибриди имају сет опреме и зезалица као и е-ауто коме је то занимљиво, једини реалан разлог куповине за мене могу бити поменути намети за стандардна возила и уштеде (гориво, сервиси, путарине итд.) које пружа е-ауто, тј. проста математика. Свима топло препоручујем да пробају неки, мени је то занимљиво да пробам, али ме не "ради" ни мало. За мене би била револуција да му кажем - вози ме сад до аеродрома у Ослу и планирај једну паузу у Бургер Кингу, да се завалим позади разгледам и фоткам планине и језера, али (пре)далеко смо ми још увек од тога.Mora više pauza, ali to čovek mora da prelomi u glavi da li za iste pare da vozi nov 15-20 hiljada eur skuplji, neuporedivo moderniji i interesantniji auto, ili star sa svim minusima koje stari automobili nose, ali da si slobodan da točiš gde želiš.
Kod BEV imaš situaciju da možeš da voziš za male pare puno kW. 250 ili 500 KS auto i troši ti 1€ / 100 km.Овде је вероватно кључни део где се не слажем са добрим делом учесника, нови е-ауто није ништа ни модернији ни интересантнији од новог стандардног аута. И обични и хибриди имају сет опреме и зезалица као и е-ауто коме је то занимљиво, једини реалан разлог куповине за мене могу бити поменути намети за стандардна возила и уштеде (гориво, сервиси, путарине итд.) које пружа е-ауто, тј. проста математика. Свима топло препоручујем да пробају неки, мени је то занимљиво да пробам, али ме не "ради" ни мало. За мене би била револуција да му кажем - вози ме сад до аеродрома у Ослу и планирај једну паузу у Бургер Кингу, да се завалим позади разгледам и фоткам планине и језера, али (пре)далеко смо ми још увек од тога.
Šta je modernije i interesantnije na elektro autu, a da ga nema na sus autu istog godišta.Mora više pauza, ali to čovek mora da prelomi u glavi da li za iste pare da vozi nov 15-20 hiljada eur skuplji, neuporedivo moderniji i interesantniji auto, ili star sa svim minusima koje stari automobili nose, ali da si slobodan da točiš gde želiš. Meni je ABRP otvorio oči koliko zapravo više ima punjača nego što sam mislio.
Ovo ti sve imaju hibridi Tojote, Renoa sa boljom opremom već neko vreme, od 25000e plus. I kompletan set asistencija uključujući hends fri na neko vreme na autoputu. GPS za poziciju auta preko aplikacije, kompletno logovanje vožnji sa brzinom, itd. Možda imaju i drugi jeftiniji modeli, za ove znam iz prve ruke. Futuristički osećaj ne komentarišem.EV daje futuristicki osecaj, regenerativno kocenje, voznju jednom pedalom, daljinsko ukljucivanje klime i stalno azurirani digitalni sistemi, sve sto uglavnom kod SUS auta iste generacije i cenovnog ranga nema.
Voznju jednom pedalom i daljinsko ukljucivanje grejanja i hladjenja tesko da imaju hibridi. Mozda imaju plug in hibridi, ali obicni hibridi tesko.
Ne može biti za iste pare sa uračunatim troškovima, mislim da si se preračunao debelo i to u hiljadama EUR ako ne desetinama.Овде је вероватно кључни део где се не слажем са добрим делом учесника, нови е-ауто није ништа ни модернији ни интересантнији од новог стандардног аута. И обични и хибриди имају сет опреме и зезалица као и е-ауто коме је то занимљиво, једини реалан разлог куповине за мене могу бити поменути намети за стандардна возила и уштеде (гориво, сервиси, путарине итд.) које пружа е-ауто, тј. проста математика. Свима топло препоручујем да пробају неки, мени је то занимљиво да пробам, али ме не "ради" ни мало. За мене би била револуција да му кажем - вози ме сад до аеродрома у Ослу и планирај једну паузу у Бургер Кингу, да се завалим позади разгледам и фоткам планине и језера, али (пре)далеко смо ми још увек од тога.
I kako ce to da radi kada je motor iskljucen? Ta baterija na yaris mild hibridu nema ni ceo jedan kilowat. Nema sanse da grejanje ide preko nje, vec iskjucivo preko motora..Open the MyToyota app, go to the climate section, and tap "Start" to activate the climate control using your last selected settings or to set a new temperature.
Da ti ne citiram, postoji i za Clio.
I kako ce to da radi kada je motor iskljucen? Ta baterija na yaris mild hibridu nema ni ceo jedan kilowat. Nema sanse da grejanje ide preko nje, vec iskjucivo preko motora..
To moze da pusti samo da duva ventilator, ali da hladi ili greje bez ukljucenog motora nema sanse.
Kad se krene na put, prvo pišanje je kuci, drugo pišanje je u more. Nema pauze🤣Pa da, jer kad krenes ka Grckoj, na benzinskim pumpama nikad nema guzve, sve pumpe rade savrseno i natocis za 2 minuta bez cekanja. A i naplatne rampe su uvek prazne, proletis kao da si u F1. Realno, i da punjenje traje 2 sata ukupno na putu to je nista naspram pauza, cekanja i nerviranja koje svi imamo, samo sto to ljudi vise ne racunaju jer su navikli. A za EV se traze dlake u jajcetu
Sto se mene tice, ko sta voli nek izvoli![]()
U teoriji mozes, a da li si probao da uradis to u praksi? Sta je jos od dodatnih modula i "prebudzivaca" potrebno da se ta reklamna opcija realno upotrebi i koliko to sve kosta, to si zanemario. Plus sto je za najnovije generacije automobila tesko uopste "naterati" bilo koji afrermarket alarm da radi osnovne funkcije, a ne da pali na daljinski.Možeš i bilo koji auto osposobiti ugradnjom npr Pandora alarma da se daljinski upali i ugreje/ohladi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari