Koliko košta gorivo i servisi u periodu od 5-6 godina, u Norveškoj, plus neki kapitalni kvar na autu od deceniju koji se može očekivati kada već ima 15 i više godina? A sve vreme voziš auto star od 10 do 16 godina, a mogao bi od 0-6 i da nikad ne ideš na pumpu?
Moje skromno mišljenje je da Norvežani maestralno dobro vladaju svojim novcem i svojom politikom. Naterali su propisima sve da voze novo i bezbedno, čisto (po njih). Doslovce su na samom vrhu lanca ishrane, a mala nemnogoljudna zemlja.
Генерално је у Норвешкој исплативо имати е-ауто, за куповину новог нема апсолутно никакве дилеме око избора, али ето постоје и изузеци попут мене још увек, мада неће бити актуелни још дуго, тј. прелазак на струју следи како год (можда успем да прескочим наредну куповину аута и то је то).
Суштина код мене је да сам далеко од "цивилизације", на годишњем нивоу прелазим прилично мало (око 10.000 км), на локалу ми је све близу па ми је потпуно небитно шта возим, али због неколико дужих тура сваке године, кућних потреба, а највише зато што сам навикао на простор и положај возим пространог каравана са добрим дометом. Не раде ме гигантски екрани, радари, камере и сл. чуда, не осећам се футуристички у ентеријеру од рециклираних материјала и пластичних имитација бамбуса, иначе бих до сад прешао на исте. Возам повремено фирмина кола, и рентакар па имам прилику да испратим трендове.
Не плаћам паркинг, не плаћам путарине, не плаћам трајект, да возим 20.000 годишње и да идем 50+ км сваки дан на посао/са посла и мени би ови прорачуни изгледали другачије. Увек се сетим колеге који је возио Рено Зои, имао савршену комбинацију мале инвестиције и велике уштеде, па схватио да сваки дан у тој кантици проведе бар 2 сата сваки дан, и онда купио Теслу Икс да се вози као господин. Да проводим два или више сати дневно у ауту вероватно бих и ја подигао стандарде.
Тесла 3 свакако није ни близу онога што је мени занимљиво, за сад су то ID7 i A6 Avant E-tron, алтернативно сув попут Enyaq и сл.
Nye Audi A6 Avant e-tron quattro er en fullelektrisk stasjonsvogn med et sporty og progressivt design og med en helt ny digital brukeropplevelse. Rekkevidden er på opptil 664 kilometer.
www.audi.no
Utforsk Volkswagen ID.7 Tourer. En revolusjonerende elektrisk stasjonsvogn med lang rekkevidde og innovativt design. Perfekt for en aktiv familie.
www.volkswagen.no