Тако је, само варира, негде можеш паркирати на нешто са type2 пуњачем а да не пуниш.
Што се других постова тиче, многи су у праву. Многи су већ написали суштину и за Норвешку и генерално за електрична возила.
Живим у Норвешкој 13 година и возим електро ауто 8+ година. 2016. године сам купио, тј. наручио (тада се чекало неколико месеци на доставу) Hyundai Ioniq Electric у full опреми са 28KW батеријом. То је један легендарни класик који после 8 година и преко 100.000 км није имао деградацију батерије, јако је аеродинамичан и има екстремно малу потрошњу. Лети се могло до 250 км, а зими у најгорем случају 150 км. Не бих га ни продавао да ми није 4. дете на путу.
Презадовољан сам аутом, јако леп за вожњу и удобан, и скоро никакав квар нисам имао за то време експлоатације. Много сам пара уштедео са њим и пуно ми је лепих вожњи донео. Дефинитивно пун погодак, иако је у то време када сам га ја купио и овде у Ослу то било тек у повоју. Неке главне предности тог модела су мала потрошња, велика поузданост и екстремно брзо пуњење. Могао сам на већини DC пуњача да извучем 67KW ефекат, па ви израчунајте колико је то брзо на батерију од 28KW нето. Никад нисам био на брзом пуњачу више од 15 мин. То је нешто што се можда занемарује код брзог пуњења за нове кориснике, а то је тај ефекат пуњења који је највећи/најбржи од 20-80(90)%.
Никада нисам променио оригиналне плочице и дискове – тако сам га и продао. Једном је мењано уље у "мењачу" (тако га овде зову, иако то није мењач у класичном смислу) на 60.000 км и једном актуатор за порт за пуњење (у гаранцији), мада је и то мала ставка. Екстремно економичан и јако забаван за вожњу. Размишљао сам се да га пребацим ћалету за Србију, али ми и у Србији треба ауто са 7 седишта када дођем са породицом.
Што се Норвешке тиче, нема ту никаквих пореских олакшица. Као што је неко написао, постоји увозна такса за фосилце која је јако висока, а за електричне је нема. То значи да нису они смањили таксу за електро, него набацили за фосилце.
Истина је да је овде сва струја из хидроцентрала (скоро сва) и да је има пуно да се извози. Јесте мало парадокс, као што неко написа, да се у северној земљи промовишу електро возила знајући да зима утиче на домет, али да није овако северно и да није богата водом, онда не би било струје из хидроцентрала и онда то не би имало смисла као што има. Свакако најпогоднија земља за електрична возила.
Нисам поборник "зелене агенде" нити ме то занима, али уживам у чистом ваздуху за који у Србији мора да се оде далеко од Београда. Ауто сам узео из економичности и одлука ми се потврдила као исправна.
Нека рачуница је да су мени путарине (велика ставка у Норвешкој) биле до скоро бесплатне, сада су увели нешто мало. Одржавање је практично непостојеће, а цена пређеног километра је око 12 пута јефтинија од фосилца.
У зависности од пређене километраже, може да се уштеди месечно на електро ауту и 500-600 евра, с тим да та уштеда расте са пређеним километрима. То му дође једна месечна рата за нови електрични ауто.
@nidza Да, пуни се код куће на AC пуњачу type2, а на брзим пуњачима повремено. Норвежани многи имају викендице и тамо се иде са ел-аутом. Функционише то јако добро, мрежа брзих пуњача је одлична, новија кола имају веће домете и све то за сада иде јако добро.
Ја сам прошло лето имао са породицом део одмора по Скандинавији, где сам ишао између осталог и у Legoland у Данској и до Шведске. Прешло се ту једно 2000 км са Ioniq-ом који има 28KW батерију – никакав стрес за мене, жену или децу у смислу стајања на брзо пуњење.
Zoe, e-Golf, Nissan Leaf прве генерације итд. су почеци електрификације и, наравно, да у 2025. немају шта да траже на тржишту. Али су и даље то економични аутомобили који могу доста новца уштедети и пружити забавну вожњу.
Ја лично ћу се тешко икада више вратити на дизел/бензин, мада ми ни то није проблем. Али, такво је стање ствари – мени је то неисплативо овде где живим, а није да патим са електричним аутом и сањам о дизелу, далеко сам од тога, чак напротив.