Понашај се лепо, нисмо чували овце ти и ја. Нити ти знаш мене нити ја знам тебе.
Izvini, nasao si se necim uvredjen? Ti iznosis mogucnost atentata sa kineskim vozilima, to u stvari znaci da su kinezi dobri (ili bilo koji proizvodjac koji je tako okarakterisan?
Ako nisi sposoban da prihvatis kontra argumente bez arogancije, onda ne pisi selektivne stvari.
Da citiram tvoje spekulacije:
У контексту безбедности и сигурности се не поставља питање да ли тај неки жели да урадили нешто или не, већ ”да ли може, да ли је у могућности”. Не ослањаш се на ничију ”савест”, доброту или осећај за правду. И тај GDPR je мртво слово на папиру, па већ сада је толико пута прекршен без озбиљнијх последица.
GDPR nikako nije mrtvo slovo na papiru i itekako se primenjuje i stiti mi zadnjicu svaki dan, makar u mojoj okolini.
Takodje Tesla moze da ti upadne u sistem kada god hoce i ocita sta hoce. Cak si mogao i sa Flipper Zero da je hakujes, nadam se da su to resili.
I Tesla (citaj americka vlada) i kinezi bacaju kao prackom info satelite u orbitu, mrtva trka ko je gori od njih.
Da si tako napisao, nista ne bih komentarisao.
Ако и даље не можеш да претпоставиш зашто су то урадили, напиши да не конташ па ћу ти одговорити.
Ne znam, kada sam bio u Bosch i Siemens R&D sekcijama, ni jedna nije bila u tunelu ili pod zemljom. Da bi blokirao spoljne radio signale ili imao izolovan, kontrolisan sistem ne treba ti tunel, to je bila poenta. I nije ni tunel u pitanju vec rudnik.
Clanak je iza paywall i jedva radi sa GTranslate. Takodje pise da su ga odradila 3 novinara. Ne IT inzinjera, ne IT security ekspert, ne RF inzinjera vec 3 novinara sa nekim Telenor security likom?
I to zato jer je neki politicar sumnjao na njegovo kinesko vozilo salje podatke kinezima, ako sam dobro razumeo izmesan prevod?
E sada, da sam arognatan kao ti, mogao bih da krenem tvojim sistemom odgovora, ali posto nisam, lepo cu ti objasniti + ce ostali mozda sa malo vise kritike citati novinarske clanke:
Da li stvarno mislis da tri novinara + security lik bolje poznaju tu materiju i da su pre provalili od vojno-vladajucih institucija? Da li stvarno mislis da neko vozilo/predmet/sw koji predstavlja stvarnu, realnu pretnju nekoj drzavi bi uopste preslo granicu, da budem tacniji - da ta "pretnja" nije pod kontrolisanim uslovima?
Popricaj sa nekim vojnim licem ili likom iz drzavne bezbednosti na visem nivou, iznenadices se i to poprilicno. Npr
@Marti Misterija bi mogao esej da ti napise o tome.
Ne vidim ceo clanak ali sudeci po slikama i naslovnoj, ovde nema reci o naucnoj metodi, o kojoj pocinjes da ucis jos u osnovnoj.
A ta metoda je sa razlogom naucna i sa razlogom je tako smisljena i sastojala bi se da dovedes prave strucnjake i da se testira taj kinez, tvoj auto (koji god da je), moja mazda, Gizmova Tesla, Mitrov VW itd i na kraju uporedimo sve podatke i donesemo zakljucak da li kinez stvarno radio nesto ekstremno ili ne.
Ako ne, nikom nista jer su svi isti. Ako da, dovedes jos jaci tim usko profilisanih eksperata koji ce da razvale problematnu tacku i iznesu prave kompletno dokumentovane zakljucke, sa kojima ce objaviti zvanican rad (ne znam tacan srpski naziv za to) gde ce Pera u Australiji ili Djura u Amerikama moci da odradi isto ili slicno i pokusati da obore te teze/zakljucke odnosno da li su validni ili ne.
U zatvorenim sistemima/korporacijama/drzavnim institucijama je slicno, samo sto je tajno i u uskom krugu.
Tako se to radi u Tojoti, u Boschu, u Siemensu i jos par koje ne bih imenovao gde su svi lideri u svojim bransama i cudno, svi rade sa kinezima i to debelo...
Tako da spusti arognaciju i paranoju sa "sta bi bilo" vec uzivaj u EV i normalnoj forumskoj diskusiji.