Šta je novo?

Elder Scrolls IV: Oblivion

Čekam recenzije pre kupovine, ali definitivno izgleda obećavajuće

A popust neki za nas što imamo original na Steamu?
Pritom nije remaster iako se tako zove, nego remake.

Svakako je dž na Gamepass, pa ću je tako i probati.

Primetio sam da igra ima ozbiljniju atmosferu, ton, boje, dosta se razlikuju od originala. Mehanički je jako slična.

Deluje sasvim solidno, budi nostalgiju ali ne vredi 55e a i vise za Deluxe...
30e max kao nova, ili 10e za nas koji imamo GOTY verziju iste, ali dobro, hvataju na staru slavu.
Pucali su u noge Skyoblivionu, ali videcemo koja ce verzija biti bolja.

U kreiranju nema da se bira pol već imaš type 1 što bi bilo muško jelte i type 2 za žensko, mislim da je sve jasno :D

Anyway odigrao sat-dva, izgleda odlično

Da me neko slušao dok sam gledao reveal video mislio bi da sam neki ludak
smile.gif

Happy noises all around!

Sa realne strane:
  1. Preskupo,
  2. Sigurno puno bagova,
  3. Radio drugi studio,
  4. Dolazi fan made Skyblivion

Kupujem i ovo ali za par meseci kada budem našao vremena da igram, bude na popustu i ispeglaju.

1. Preskupo i još "pecaju" kupce na Steam jer igra bolje radi na početku dok si u zatvorenom prostoru a tamam ti treba 2 sata to da pređeš i onda nema refund kad krene slideshow na otvorenom.
2. Ne da ih ima, nego krenuli već negativni za bugove
3. Nema to veze, i D2:R je radio drugi studio i uradili su vrhunski posao, Bethesdin studio se i onako pati da pravi Starfield 2 ili neki DLC u Creation Engine.
4. Mislim da će Skyblivion bolje biti odrađen i sa više detalja, ne znam samo kako koji su sredili leveling sistem.

Probaću ovaj remaster, ali ne daju mi se pare Bethesdi, a dobiće ih preko Doom Dark Ages.

Alal vera ala opraviše Oblivion. Bukvalno ono što kažu izgleda kao što se sećam kako je izgledala daleke 2006. godine :D
Sve je popravljeno, čak ni performanse nisu toliko loše mada sam morao paliti frame gen i upscaling algoritam da bi dobio uvek preko 60 fps, čak i u Imperial City i u momentima kada učitava okolinu napolju. Sve osim hardware Lumen sam napucao na Ultra, 1440p. Da je bolji CPU manje bi varirao fps ali i ovako je ok. Traversal stutter je tu, ipak je ovo UE5 a i Oblivion i starije ES igre su uvek imale stutter kada se učitavaju ćelije tako da je to nekako prirodno za ovu igru :)

Kada se samo setim kako je bio zahtevan Oblivion kada se pojavio i šta sam od opcija sve morao gasiti da bi dobio koliko toliko igrivo iskustvo a nije bilo ni blizu 60 fps, pre tu između 10 i 25 fps na Radeon 9500 Pro ili šta sam već imao tada. Posle zamenio za HD 3650 pa je išlo kao nešto bolje. Ovo sada je pesma. A jes Oblivion imao ružan rendering udaljenih brda, mada je verovatno prva igra u kojoj su se mogla videti zelena brda sa drvećem sa tolikim draw distance-om. Gothic, Gothic II i Morrowind ipak nisu bili na tom nivou a Crysis je došao tek sledeće godine.

Uglavnom, jako ovo fino izgleda grafički a i vrlo je igrivo, prođoše četiri sata nisam osetio. Ipak i pored svih mana Oblivion DALEKO bolja igra nego li Skyrim, uvek bila.
Još kada bi isti tretman odradili za jednu od najboljih The Elder Scrolls igara, Morrowind, mojoj sreći ne bi bilo kraja. Daggerfall očekivati sa ovim nivoom prikaza je nerealno, ali bilo bi fenomenalno.
1. Preskupo i još "pecaju" kupce na Steam jer igra bolje radi na početku dok si u zatvorenom prostoru a tamam ti treba 2 sata to da pređeš i onda nema refund kad krene slideshow na otvorenom.
2. Ne da ih ima, nego krenuli već negativni za bugove
3. Nema to veze, i D2:R je radio drugi studio i uradili su vrhunski posao, Bethesdin studio se i onako pati da pravi Starfield 2 ili neki DLC u Creation Engine.
4. Mislim da će Skyblivion bolje biti odrađen i sa više detalja, ne znam samo kako koji su sredili leveling sistem.

Probaću ovaj remaster, ali ne daju mi se pare Bethesdi, a dobiće ih preko Doom Dark Ages.
1. A to je kao novo, pa i originalni Oblivion je tankovao fps čim prođeš prolog i izađeš iz sewersa-a. Taman pomisliš da možeš igrati jer imaš 45 fps sa lowest supported grafičkom u sewers, kada napolju slide show... ovde je još i dobro, pada ali i dalje je relativno visok FPS a za divno čudo implementacija FSR3 u ovoj igri nije grozna kao što je inače, niti ima previše artefakta zbog framegena.
2. Od bagova ja video grafički, senka od mača koja se odslikava na jezeru, nema veze sa grafičkim opcijama, jednostavno vizualni bag. Ostalo još nisam primetio.
3. Ovo je na nivou D2:R ili Silent Hill ili Resident Evil igara, taj nivo kvaliteta rimejka ili remastera, zovi kako hoćeš. Još i Dead Space spada u ovu grupu. Odličan posao u svakom slučaju.
4. Možda sa više detalja u mehanikama igre i boljim nekim game sistemima, grafički nema šanse da izgleda bolje niti se zastareli Skyrim endžin može meriti sa UE5. Ovde se čak i nisu previše cimali oko combata pa je drastično bolje nego u Skyrimu. Šta bi bilo da su se potrudili oko toga...
Pritom će verovatno lošije raditi Skyoblivion nego ovo, imaju one Skyrim mod liste sa napucanom grafikom, tu 5090 daje 45 fps kada se sve nabudži. Nije Skyoblivion baš tako grafički raskošan ali biće sigurno daleko zahtevniji od vanilla Skyrima.
U kreiranju nema da se bira pol već imaš type 1 što bi bilo muško jelte i type 2 za žensko, mislim da je sve jasno :D

Anyway odigrao sat-dva, izgleda odlično
Sve dok nema Type 3, Type 4 i Type 999 dobri smo. Ipak je to na kraju male and female Khajit, ma šta pisalo i nemaš da dodaješ pišu i povećavaš ga niti postoje romance gay, queer i slične opcije ala Dragon Age.

Poslednja izmena:
@Envoy imamo sličnu konfiguraciju, koje drajvere koristiš?

Vezano za performanse, kod mene @4K, sve na ultra uključujući i Lumen Hardware RT, DLSS - Quality, FG na OFF, 60-100fps, u prosjeku oko 80 rekao bih.

Btw, igra je osjetljiva užasno na gpu overclock pa puca posle 10 sekundi na klokovima na kojima sam bio ubijeđen da je stable (testirano sa desetine sati Kingdom Come) :)

Vezano za performanse, kod mene @4K, sve na ultra uključujući i Lumen Hardware RT, DLSS - Quality, FG na OFF, 60-100fps, u prosjeku oko 80 rekao bih.

Btw, igra je osjetljiva užasno na gpu overclock pa puca posle 10 sekundi na klokovima na kojima sam bio ubijeđen da je stable (testirano sa desetine sati Kingdom Come) :)
Jesi izasao iz kanalizacije? Kasnije je dosta veca zahtevnost, bar kod mene.

Da, da, došao sam do Oblivion prolaza.

2. Od bagova ja video grafički, senka od mača koja se odslikava na jezeru, nema veze sa grafičkim opcijama, jednostavno vizualni bag. Ostalo još nisam primetio.
It's not a bug, it's a feature SSR-a. :)

Meh...
Kad treba Skyblivion da izadje? Kad Godo vaskrsne?

Kad se setim samo da sam original igrao u 20 fps ovo je odlicno. :D

Dosta ljudi se zali da boje izgledaju isprano, a to je zapravo zbog vremena (obkala) i magle. Dosta brzo se formiraju oblaci i onda se izgube senke i kontrast.
Kada se zakuca suncano vreme pomocu komande, igra moze da ima kolorit sa zivim bojama.

U svakom slucaju, ovo se poprilicno uklapa u ono sta sam ocekivao od igre.

UdMK7bt.jpeg

cwuWUog.jpeg

oKYvrrX.jpeg

Secate se kad je izasao original jedan lik je ubrzo napravio texture pack koji je drasticno prolepsao igru. Todova banda ni do danas nisu uspeli da naprave bolje....

@Envoy imamo sličnu konfiguraciju, koje drajvere koristiš?
572.83 Game Ready

Tako je to sa UE5 igrama, deluje sve stabilno OC ili UC, pustis Unreal igru i dobijas CTD.

Ok, stalo mi srce kad sam malopre hteo da uđem u igru, otvorio load a tamo ništa... a igrao 3-4 sata.
A onda videh da treba da se klikne na ime... 😅

Ono što treba pohvaliti je da u nazivu stoji remaster jer je stvarno remaster. Jedino što me vuče da igram dalje je nostalgija ali mislim da bi bilo mnogo bolje da je ovo bio remake. Naravno, to zahtijeva previše development vremena ali svakako pohvale i za ovo što su odardili. Nema previše novih naslova da se igra, tako da je ovo leglo ok.

I ja sam instalirao :)
"Isprobavaju se" buildovi i gameplay ;)
Sam ton grafike i atmosfere deluje ozbiljnije i manje je fantasy čini mi se, videćemo kako izgledaju druge regije.
Igra li neko igru na najtežem difficulty-u? Ja volim ali mi ovo za sada deluje baš teško na masteru.

Planiram da igram kao Imperijal, Ritual birth, Strength & Willpower kao primarni atributi, a skilovi: blade, armorer, light armor, athletic, acrobatics, destruction, restoration. Dakle, nekakav battle-mage sa two handed Claymore-om gde mi je okretnost jako bitna.

Da li je Oblivion generic kao i Skyrim, ili je više ručno pravljen?
Mislim na tamnice itd, pošto me generičnost Skyrima svaki put smori posle desetak sati igranja. Jedva sam nagurao osamdesetak sati prošli put u Skyrimu.

Da li je Oblivion generic kao i Skyrim, ili je više ručno pravljen?
Mislim na tamnice itd, pošto me generičnost Skyrima svaki put smori posle desetak sati igranja. Jedva sam nagurao osamdesetak sati prošli put u Skyrimu.
Meni su questovi kao i cela priča u Oblivionu zanimljiviji i ima manje MMO-likosti u dizajnu nego što je to bio slučaj kod Skyrima.
Tamnice nisu loše mada ponavljanja ima jer ih je baš dosta. Ima više vrsta tamnica nego u Skyrimu, pogotovo one vilenjačke, baš imaju neki mystic vibe.
Jel igra neko u 3rd person modu I kakva je generalno kamera u istom?
Vecina čini mi se igra first person. However, mislim da je ovo najbolja iteracija trećeg lica u TES igri, i gameplay-ski i "animativno".

Znam da je prilagođeno 1st person ali nadam se da ima još ponekog, poput mene, koji više preferira 3rd person a počeo je pa može reći nešto više o fluidnosti kretanja kamere, FoV etc.

Jel igra neko u 3rd person modu I kakva je generalno kamera u istom?

Ja sam igrao u trećem licu nekih sat dva i deluje mi da je kretanje i kamera isto kao u Skajrimu.

Btw jel se dešava još nekome na 4k monitoru ili TV da igra prilikom lansiranja prebaci rezoluciju uređaja u 2560x1440?
Ali u igri piše da je 4k iako uređaj prijavljuje da je 2560x1440.
Skaliranje rezolucije je na 100% tako da nije do toga sigurno.
Šta god da podesim TV radi na 2560x1440 dok je u igri (desktop inače podešen da radi u 4k) a igra prijavljuje da radi u 4k.
Nikad u životu nisam imao ovakav problem.

Mod za stutter pomaže ali i dalje je tu microstutter tamo gde je bio full stutter. Stavio sam fsr framegen dlss mod i u 4K na OLEDu imam 60-80 fps sa dlss4 performance i fsr frame gen sve ultra osim, motion blur off, chromatic off (preko ultra moda kroz ini ugašeno) i software lumen na high. Nema više animation laga zbog fsr3, radi fino. Upalio sam i ray reconstruction Ali nisam testirao performance.

Treće lice je poboljšano u odnosu na vanilla Oblivion ali nije ovo tip igre za igranje iz trećeg lica.

Nazad
Vrh Dno