Sada ako imate neku aždaju (8800GT+) od grafičke, posebno neku verziju sa 768mb+ grafičkog rama. Preporučujem bolje texture:
Qarl's Textures Pack 3 (~2gb + 1.3 patch ~10mb) - izgled bliskih textura je višestruko bolji, kanalizacija, zatvor , pećine i sve ostalo imaju bolje i detaljnije texture koje su vece rezolucije, i već sa ovim igra je preporođena.
Sam vannila Oblivion zauzima oko 250mb graficke memorije, sa ovim texturama prelazi 512mb, i uz svaku grafu sa 512mb ili manje dolazi do seckanja jer mora često da swapuje texture. Kod mene prelazi 750mb VRAMa.
Ko ima
512mb grafičku može da proba smanjenu verziju QTP3 ,
Qarl's Texture Pack 3 - Redimized, ja sam probao ove dok sam još imao 7900 GTO 512mb i dobro se pokazalo, razlika nije primetna na prvi pogled.
E sad problem je što texture srednje daljine izlgedaju i dalje očajno i vidi se velka razlika između QTP3 i vanila srednjih i dalekih textura, plus ima neki odvratan Noise efekat na dalekim texturama (tu i tamo). Neću puno da pišem ima odličan site za detaljno objašnjene.
LandscapeLOD Textures for Oblivion 1.2 trebaju vam mape veće rezolucije ,tj. Color Maps i Normal Map zajedno čine LOD (Level of Detail) , sad šta je šta i kako funkcioniše sve tamo ima objašnjeno, i silna uporedenja. Jedino na šta treba obratiti pažnju je da mape veće rezolucije znače više zauzetog VRAMa, ali i više detalja. I sama kombinacija sa mapama 1024x1024 je dovoljna.
QTP3 se jednostavno instalira, samo ga raspakujete u /Oblivion/Data folder tj. Textures i Mesh folderi treba da se poklope, isto tako i patch 1.3 za QTP3.
Kad ovo odradite, potrebna je još jedna sitnica u OBMM da se odradi. Pošto Oblivion engine ima neku foru da ponekad neće da prihvati nove texture potrebno je odraditi,
Utilities >
Archive invalidation vidi sliku za podešavanja i
Update now
Posle instalacije QTP3, možete stavljati i neke druge texture, mada sam QTP3 sadrži puno toga, ali nema ništa novo od lokacija. Postoje i neki brutalni modovi sa nabudženim paralax mapama za zatvor, kanalizaciju itd, znači još grafike. Ne zaboravite da odradite
Archive invalidation pri savakoj instalaciji novih grafičkih dodatak.
Neki linkovi:
Tu ima par spiskova dobrih modova, naravno većina linkova neradi ,ali sve nadje google, tako da
na pitanja gde ima ovo ili ono neodgovaram
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Recommended_Mods
Ogroman spisak modova, i lik ih lepo označio koji su dobri (ovde sam i ja birao modove).
http://sites.google.com/site/aelius28/home
Jedan od glavnih sajtova za modove, mada ima ih još bar 2.
http://www.tesnexus.com/
Od modova za gameplay uzeo sam
Oscuro's Oblivion Overhaul
Koji menja sistem levelovanja sveta, za nešto mnogo bolje i realnije, i čini Cyrodiil mnogo
opasnije mesto, što sam i osetio. Udjem u najbližu pećinu i naletim pri kraju 3. nivoa pećine na Gargoyle kojeg nisam uspeo da ubijem a rešetao ga pola sata sa bar 100 strela,a blizu da pridem ni govora, i morao sam da bežim a uspust sam imao isto muke sa Mystic Imp i nasao Akavir Katanu

bar, ali kontam da je Gargoyle čuvao nešto mnogo bolje, to je suština ovog moda trud se ispalti, uvek ima dobro loota i ako ste 1lvl, samo dali možete ubiti čuvara loota. Ali zato nemojte igrati tvz. Svaštara ,nego lepo odabri rase i birthsing ,u odnosu da klasu tj. uska Specijalizacija. Wood Elf + Steed FTW za bežanje.
Ovaj mod sadrži gomilu drugih modova ,tako da mora da se pazi šta se stavlja dalje jer ako se nešto poklopi biće džumbus/crash. Ima ga u Full i Lite verziji koja se dodatno pođešava. Celo upustvo za njega je 53 stane pa izvolite (ima ga na linku gore).
Još jedan mod koji je po mojom testu A MUST jer solidno poboljšava perforamnse, jer znamo kako Gamebryo engine ima super memory management :eyebrows:
Streamline zahteva OBSE, i ima čak funkciju dinamičkog menjanja nivoa detalja ,timer save game itd. Naravno sve funckije mogu da se podese, ima kratak guide,simple je. Zbog textura najpotrebniji je Streampurge deo, ostalo nije tolko.
Slike bez LOD mapa i sa lod mapama, iz neke dzungle moram jos da uhavatim scrshot, skoro stalno me smara kiša ili magla.

I spisak modova, textura i LOD koje koristim (.RTF)
http://www.mediafire.com/?sg1uxbqw189wgsk
Sve testirano na mašini iz podpisa, 95% ide na 60Fps između učitavanja lokacija hoće da padne na 25FPS ali na kratko, ipak je to škrbavi Gamebryo.
Hvala svima, i uživajte do Skyrima

Pozz