Šta je novo?

Elder Scrolls IV: Oblivion

samo se ti smej pa cesh i biti kao taj tvoj smajli ":d " ;)

ne ma nije problem do engine-a i 3d-a (glupo bi i bilo da jeste) vec do ostatka kojeg chini igru onakvom kakva jeste...

Imam problem sa Fps-om u igri. Sve je na max setings, bez AA i Vsync off, 19:10 rezolucija. Patchovana vanila verzija igre, kada startujem igru i ona scena u zatvoru tu Fps ide preko 70, ali cim na primjer promijenim kameru iz prvog lica u trece frejm padne na 40 i nesto, vratim u prvo lice fps ide "normalno" preko 70?! U trenutku kada onaj Kralj dolazi sa svojom gardom, cim se pojave, ispred moje celije tu fps padne na 35fps?! :confused:

Da li neko zna u cemu je problem, kako da ga rijesim? Posto mislim da ovo nijen normalna pojava, ne bih rekao da je E8500 na 3.1GHz usko grlo za Oblivionov ai. (konf. je iz potpisa i Win7 64bit, catalyst 10.2)

Inace Fallout 3 radi normalno, non stop preko 60 fps, sa svim setovanjima na max bez AA naravno, a koristi isti engine kao i Oblivion?!

ma idi bre iseko sam se mislim najvili V deo ili bar neku ekspanziju...

Pa jesu, Fallout: New Vegas :D

A ja se zacudio da neko zna odgovor;) Posto izgleda da niko ne zna, na isti problem sam naisao po netu ali niko nema neko resenje.
Neki je trip, na primjer, dionica na samom pocetku sa onim Emperorom i njegovim vitezovima, gdje god su oni u kadar pocinje da sjecka pane na 34fps, cim okrenem kameru na drugu stranu fps skoci preko 70.
Kada ubiju kralja i rastanem se sa vitezovima, slijede dionice u kojima sam sam kroz one kanalizacije. Tu me napadaju oni goblini i pacovi i tu radi normalno, nema drasticnog pada frefma.
Onda kada sam izasao napolje radi sve ok do trenutka kada naidjem na nekog npc-a, frejm opadne na tih 30tak, i tako stalno. Cim je u kadru neki Ai. pocne da "sjecka"?!
U pitanju je obicna, vanila, verzija Obliviona i instaliran zadnji patch 1.2.

Poslednja izmena:
A ja se zacudio da neko zna odgovor;) Posto izgleda da niko ne zna, na isti problem sam naisao po netu ali niko nema neko resenje.
Neki je trip, na primjer, dionica na samom pocetku sa onim Emperorom i njegovim vitezovima, gdje god su oni u kadar pocinje da sjecka pane na 34fps, cim okrenem kameru na drugu stranu fps skoci preko 70.
Kada ubiju kralja i rastanem se sa vitezovima, slijede dionice u kojima sam sam kroz one kanalizacije. Tu me napadaju oni goblini i pacovi i tu radi normalno, nema drasticnog pada frefma.
Onda kada sam izasao napolje radi sve ok do trenutka kada naidjem na nekog npc-a, frejm opadne na tih 30tak, i tako stalno. Cim je u kadru neki Ai. pocne da "sjecka"?!
U pitanju je obicna, vanila, verzija Obliviona i instaliran zadnji patch 1.2.

Imas neki mod sto bi trebao da regulise stutter, ne znam tacno ime. Pogledaj na TES Nexus.

ma idi bre iseko sam se mislim najvili V deo ili bar neku ekspanziju...

Pravo TES Nexus. Koji ce ti ekspanizija kad ima modova sto boljih od bilo cega moze napraviti Bethesda.

^Thanks:D Stuttering, prvi put cujem, sad cu da probam pa cu da javim da li je pomoglo.;)

Možda je bilo na rasprodaji u Elektronikiju ali nisam siguran. Imaš ovde nekakav kombo (Bioshock+Oblivion).

STOP_RIGHT_THERE_CRIMNAL_SCUM_by_Bedbug200.jpg

Stop right there criminal scum :D

Da li Oblivion GOTY za PC ima više igde da se nađe u ovim onlajn šopovima što šalju u Srbiju, a da cena nije neka suluda (kao na amazon.co.uk gde košta 70 funti)?

Uz sav ovaj hype oko Skyrima poželeo sam da ponovo uživam u Oblivionu, naravno 2011. je, igra je vec matora, masina nabudzena, pa ajde da vidim kolko može matori Oblivion engine da se podmladi i zategne.

U ovom kratkom tutorijalu cu se primatno baviti budžem grafike i neke optimizacije, a mnogo manje (samo jedan mod) za sadržaj u samoj igri.
Instalacija:
Redosled je manje više jednostavan. Preporučujem da se instalira sve živo što su izdali za Oblivion, tj. samu igru ,dodatak Shivering Isles, i zvanicni DLCovi kojih ima 9. I naravno zvanični (poslednji) patch , i plus par nezvaničnih patcheva koji ispravljaju tone i tone zaostalih buggova i grešaka u samim questovima.
Naravno, ako imate GOTY (Game of the Year) verziju onda počnite od dela sa patchevima (13.).
// Game
1. Oblivion
2. Shivering Isles
3. ShiveringIsles_v1.2.0416English.exe (zvanicni patch)
// DLCs
4. Oblivion - Knights of the Nine.exe
5. Oblivion - Wizard's Tower.exe
6. Oblivion - Vile Lair.exe
7. Oblivion - Thieves Den.exe
8. Oblivion - Spell Tomes.exe
9. Oblivion - Orrery.exe
10. Oblivion - Mehrunes Razor.exe
11. Oblivion - Horse Armor Pack.exe
12. Oblivion - Fighter's Stronghold.exe
// Unofficial Patches
13. Unofficial_Oblivion_Patch_v3_2_0_Installer_Version-5296.exe
14. Unofficial_Oblivion_Patch_v3_2_0_Hotfix_Installer-5296.exe
15. v1_4_0_Self-Installing_EXE_version-10739.exe (Uonfficial Shivering Isles Patch)
16. Unofficial_Official_Mods_Patch_v15_Installer_Version-9969.exe
17. UnofficialPatchSupplementals.omod 334.omod (zapakovan sa obmm)

Mada pre same instalacije poslednjeg dodatka za sve neoficijelne patcheve ,preporučujem da instalirate Oblivion Mod Manager (poslednji je 1.1.12) bez ovog alata dalje modovanje je nemoguće, posebno ako hoćete da ubacite neki dodatni sadrzaj ili poboljšate texture. Za sada je potreban da se odradi omod paket poslednjeg seta ispravki (17.)

Kada skinete UnofficialPatchSupplementals dobice gomilu foldera sa gomilom .esp fajlova , u OBMM ima opcija Create tu obacite temporary folder u koji ste raspakovali UnofficialPatchSupplementals i javice vam da je detektovao skriptu za konverziju i samo izaberete nivo kompresije sto i sada nije totalno bitno i klik na Create omod.OBMM se instalira u direktorijum same igre i tu ima folder obmm/mods, tu se nalaze svi .omod fajlovi.Temp folder od UnofficialPatchSupplementals mozete obrisati.

I u OBMM u desnom panelu pojaviće se kreirani mod paket koji pored sebe ima zeleni kvadrat ,samo dvoklik da ga aktivirate (kvadrat postaje plavi), javiće vam da se poklapa sa neki starim .esp fajlovima to sve stavite YES i onda na levom panelu vidite niz .esm i .esp fajlova, koje je potrebno aktivirati i namestiti u pravi redosled ucitavanja (Load Order opcija u OBMM) da nebi došlo do kolizije modova i da bi uopste radili kako treba.

Na priloženoj slici je dat redosled kako to otprilike treba da izgleda ,naravno sve zavisi i od instaliranih ostalih modova, jer neki zahtevaju da se ucitaju pre ili posle nekog, to jedino mozete saznati u readme fajlu samog moda, ili intuicijom :)

Sledeći vrlo bitni dodatak je Oblivion Script Extender v0019b ,bez ovog mnogi kompleksniji modovi nece da rade uopšte. Instalacija je jednostavna samo raspakujete u direktorijum igre.
Da bi uopšte OBSE radio svoj posao , igra mora da se pokrece preko obse_loader.exe. Tako da pri prvom pokretanju igre preko launchera ili u samoj igri ,nasvirate grafiku do daske i ako imate Nvidia grafu, stavite HDR na On a AA na off, AA uključite preko Nvidia control panela na kolko već mislite da može vaša karta da izvuče. (HDR + AA, radi samo na 8x00 i novijoj generaciji i ATI x1x00 i noviji, mada ima neka caka da se natera i na slabijim ali mučenje je).

Posle podesene grafike stavite shortcut da pokrece obse_loader.exe a ne Oblivion.exe.

PS: Ako vam igra puca pri izlazku , i ne sačuvava podešavanja ima i za ovo leka (ovo može da bude do novih drivera, mene je to mučilo 1. put), treba vam obse dodatak FastExit_2, mali .dll koji stavite u \Oblivion\Data\obse\plugins i koji odrađuje lep izlazak iz igre i sačuvavanje podešavanja.
Sledeće što je potrebno da se edituje to je Oblivion.ini u \Documents\My Games\Oblivion. Neću da objašnjavam ni jednu stavku šta znači, jedino šta je potrebno. Ko hoće više da šteluje ima na
http://www.tweakguides.com/Oblivion_1.html sve detaljno.

Neke ključne stvari:
bAllowConsole=1 - konzola na ~
uExterior Cell Buffer=102 - veći baferi za lokacije ,brže tranzicije između lokacija
uInterior Cell Buffer=16 - isto to samo unutrašnje lokacije
iPreloadSizeLimit=262144000 - ovo nebi smelo više od 250 mb, bez obzira kolko RAMa imate, igra nemože cela da stoji u RAM-u, jednostavno crashuje.
// Podešavanja za više krvi (ko voli nek izvoli)
fDecalLifetime=999 - ovo se svaki put resetuje na 10 ako se uđe u Video opcije u igri
iMaxDecalsPerFrame=999 - ako imate neki stari računar max na 50 ili 100
fMinBloodDamage=0.0001
bUseThreadedBlood=1
bDecalsOnSkinnedGeometry=1
// Malo manje trave ,mene lično smara sva ona travčuga
iMinGrassSize=60 - default je 80 a već na 50 ili manje ,mnogo je manje po zemlji ,i poboljsava performanse na starim sistemima.

Na tweakguides ima još dosta stvari, najviše što može da posluži je deo o [Memory, Loading & Multithreading Variables], tu piše šta kako radi i da sa threadovima ne sme se preterivati ,bez obzira dal je quad ili dual core CPU u pitanju ili single, engine je ipak pravljen u doba kad je dual core bio samo u serverima ;), pa nema optimizacije za više jezgara.
Igra je sada maks spremna za igranje, i ko neće nove texture i neki mod može da počne sa igranjem, ostalima preporučujem pravljene buckup celog foldera igre , jer svaka greška kod loše postavljenog moda ili loš sam mod ,može da pokvari celu instalaciju.

Poslednja izmena:
Sada ako imate neku aždaju (8800GT+) od grafičke, posebno neku verziju sa 768mb+ grafičkog rama. Preporučujem bolje texture:
Qarl's Textures Pack 3 (~2gb + 1.3 patch ~10mb) - izgled bliskih textura je višestruko bolji, kanalizacija, zatvor , pećine i sve ostalo imaju bolje i detaljnije texture koje su vece rezolucije, i već sa ovim igra je preporođena.
Sam vannila Oblivion zauzima oko 250mb graficke memorije, sa ovim texturama prelazi 512mb, i uz svaku grafu sa 512mb ili manje dolazi do seckanja jer mora često da swapuje texture. Kod mene prelazi 750mb VRAMa.

Ko ima 512mb grafičku može da proba smanjenu verziju QTP3 ,Qarl's Texture Pack 3 - Redimized, ja sam probao ove dok sam još imao 7900 GTO 512mb i dobro se pokazalo, razlika nije primetna na prvi pogled.

E sad problem je što texture srednje daljine izlgedaju i dalje očajno i vidi se velka razlika između QTP3 i vanila srednjih i dalekih textura, plus ima neki odvratan Noise efekat na dalekim texturama (tu i tamo). Neću puno da pišem ima odličan site za detaljno objašnjene.
LandscapeLOD Textures for Oblivion 1.2 trebaju vam mape veće rezolucije ,tj. Color Maps i Normal Map zajedno čine LOD (Level of Detail) , sad šta je šta i kako funkcioniše sve tamo ima objašnjeno, i silna uporedenja. Jedino na šta treba obratiti pažnju je da mape veće rezolucije znače više zauzetog VRAMa, ali i više detalja. I sama kombinacija sa mapama 1024x1024 je dovoljna.

QTP3 se jednostavno instalira, samo ga raspakujete u /Oblivion/Data folder tj. Textures i Mesh folderi treba da se poklope, isto tako i patch 1.3 za QTP3.
Kad ovo odradite, potrebna je još jedna sitnica u OBMM da se odradi. Pošto Oblivion engine ima neku foru da ponekad neće da prihvati nove texture potrebno je odraditi, Utilities > Archive invalidation vidi sliku za podešavanja i Update now

Posle instalacije QTP3, možete stavljati i neke druge texture, mada sam QTP3 sadrži puno toga, ali nema ništa novo od lokacija. Postoje i neki brutalni modovi sa nabudženim paralax mapama za zatvor, kanalizaciju itd, znači još grafike. Ne zaboravite da odradite Archive invalidation pri savakoj instalaciji novih grafičkih dodatak.

Neki linkovi:
Tu ima par spiskova dobrih modova, naravno većina linkova neradi ,ali sve nadje google, tako da na pitanja gde ima ovo ili ono neodgovaram
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Recommended_Mods
Ogroman spisak modova, i lik ih lepo označio koji su dobri (ovde sam i ja birao modove).
http://sites.google.com/site/aelius28/home
Jedan od glavnih sajtova za modove, mada ima ih još bar 2.
http://www.tesnexus.com/

Od modova za gameplay uzeo sam Oscuro's Oblivion Overhaul
Koji menja sistem levelovanja sveta, za nešto mnogo bolje i realnije, i čini Cyrodiil mnogo opasnije mesto, što sam i osetio. Udjem u najbližu pećinu i naletim pri kraju 3. nivoa pećine na Gargoyle kojeg nisam uspeo da ubijem a rešetao ga pola sata sa bar 100 strela,a blizu da pridem ni govora, i morao sam da bežim a uspust sam imao isto muke sa Mystic Imp i nasao Akavir Katanu :D bar, ali kontam da je Gargoyle čuvao nešto mnogo bolje, to je suština ovog moda trud se ispalti, uvek ima dobro loota i ako ste 1lvl, samo dali možete ubiti čuvara loota. Ali zato nemojte igrati tvz. Svaštara ,nego lepo odabri rase i birthsing ,u odnosu da klasu tj. uska Specijalizacija. Wood Elf + Steed FTW za bežanje.
Ovaj mod sadrži gomilu drugih modova ,tako da mora da se pazi šta se stavlja dalje jer ako se nešto poklopi biće džumbus/crash. Ima ga u Full i Lite verziji koja se dodatno pođešava. Celo upustvo za njega je 53 stane pa izvolite (ima ga na linku gore).

Još jedan mod koji je po mojom testu A MUST jer solidno poboljšava perforamnse, jer znamo kako Gamebryo engine ima super memory management :eyebrows:
Streamline zahteva OBSE, i ima čak funkciju dinamičkog menjanja nivoa detalja ,timer save game itd. Naravno sve funckije mogu da se podese, ima kratak guide,simple je. Zbog textura najpotrebniji je Streampurge deo, ostalo nije tolko.
Slike bez LOD mapa i sa lod mapama, iz neke dzungle moram jos da uhavatim scrshot, skoro stalno me smara kiša ili magla.

I spisak modova, textura i LOD koje koristim (.RTF)
http://www.mediafire.com/?sg1uxbqw189wgsk
Sve testirano na mašini iz podpisa, 95% ide na 60Fps između učitavanja lokacija hoće da padne na 25FPS ali na kratko, ipak je to škrbavi Gamebryo.

Hvala svima, i uživajte do Skyrima ;)
Pozz

@zokocx
Prijatelju ja sam se pogubio u ovim tvojim postovima, skinuo sam Oblivion sa dva dodatka i hocu da pikam, e sad me zanimalo da li postoji kao za recimo STALKER neki mod koji instaliras i igra lepse izgleda...kad sam video ovo tvoje ccc cini mi se da je komplikovano?

Poslednja izmena:
@PLAYBoY
Ovde to bas nema kao u STALKER-u,tu moras da kombinujes više stavari, tj. može da se nađe neki alternativni mod da igra bolje izgleda i da se ubaci sa Oblivion Mod Manager ali i onda moras da radis Archive invalidation ,ali nisam probao ni jedan osim QTP3.
Nije tolko komplikovano kolko izgleda, mnogo je gore kad moras po netu da trazis koji mod je dobar. U 1. postu imas spisak sta kompletna igra sadrzi ako imas sve odovojeno ,trebalo je da skines GoTY verziju koja ima i dodatak i sve DLC-ove i patch, onda ti samo trebaju neoficijelni patchevi ,koje lako nadjes na netu i redom ih instaliras. Mada moras da koristis Oblivion Mod Manager da bi ih namestio u pravi redosled. I ovo vec kad odradis mozes da igras igru komotno. Ima jos 3 koraka za bolje texture, skines QTP3 i QTP3 patch 1.3, raspakujes ih u dir igre , odradis Archive invalidation po slici u 2. postu i vec igra bolje izgleda.

:D sta da ti kazem procitaj 2 puta. Ja sam se trudio da bude jasno a ne predugacko.

Au pogubio sam se kompletno... xD

Krenuo redom da skidam kako si obelezio i prvo sto treba to sev skinuti a dok intaliram po redosledu qq lele xD

Najvažnije je OOO jer on čini TES4 igrom kakva je trebala u startu da bude,a ova kozmetika manje više.

Ima još bezbroj dobrih modova,ovu igru svako može da pretvori u ono što želi. Ja sam i zaboravio kakva je vanila.

Poslednja izmena:
@PLAYBoY
Ovde to bas nema kao u STALKER-u,tu moras da kombinujes više stavari, tj. može da se nađe neki alternativni mod da igra bolje izgleda i da se ubaci sa Oblivion Mod Manager ali i onda moras da radis Archive invalidation ,ali nisam probao ni jedan osim QTP3.
Nije tolko komplikovano kolko izgleda, mnogo je gore kad moras po netu da trazis koji mod je dobar. U 1. postu imas spisak sta kompletna igra sadrzi ako imas sve odovojeno ,trebalo je da skines GoTY verziju koja ima i dodatak i sve DLC-ove i patch, onda ti samo trebaju neoficijelni patchevi ,koje lako nadjes na netu i redom ih instaliras. Mada moras da koristis Oblivion Mod Manager da bi ih namestio u pravi redosled. I ovo vec kad odradis mozes da igras igru komotno. Ima jos 3 koraka za bolje texture, skines QTP3 i QTP3 patch 1.3, raspakujes ih u dir igre , odradis Archive invalidation po slici u 2. postu i vec igra bolje izgleda.

:D sta da ti kazem procitaj 2 puta. Ja sam se trudio da bude jasno a ne predugacko.

Sve sam uspeo, hvala puno na ovim ogromnim postovima i svaka cast kad te nije mrzelo to da pises, sve sam instalirao i sve radi... samo nisam ovo stavio:Streamline_3dot1_Open_Beta, Streamline_3dot1_Open_Beta_Patch

EDIT: sad sam i to stavio...fino izgleda igra, ja je nikada radnije nisam igrao tako da i ne znam a losije xD

Poslednja izmena:
Imam problem jedan u igri pa ako neko zna resenje:
jako cesto mi se desava da ne mogu da otvorim sanduke i razne kutije, ne daje mi ni da pokusam da ih "lockpick"-ujem, samo su ljubicaste boje i kad kliknem da ih otvorim nista se ne desava, da li je do ovih dodataka sto sam stavio ili ne?
evo SS:
oblivion2011030912400436.jpg

Poslednja izmena:
Nikad nisam imao takav problem na originalu (bez dodataka, ali sam jednom koristio omod i imao neke ljubicaste bagove sa senkama itd)
Da li je neko koristio Nehrim, kakva su misljenja...neki ga bas hvale.

To nije bug. Igra, mod, ne dozvoljava lockpick dok borba traje.

Evo bas sam sad pogio neke trolove i ne mogu neka 3 sanduka da otvorim...smor, ni ne igra mi se vise...ubijao sam ih 10 min...

Evo bas sam sad pogio neke trolove i ne mogu neka 3 sanduka da otvorim...smor, ni ne igra mi se vise...ubijao sam ih 10 min...

Čučni :D

Bez zezanja,OOO mod ne dozvoljava lockpick u stojećem položaju ili dok borba traje.
Takođe ne dozvoljava lockpick Hard i Very Hard brava ako je nizak Security skill.Ovo drugo može da se isključi preko konzole komandom Set LapMinLock to 0

Poslednja izmena:
Ehhh treablo je da boldovanim napisem da OOO mod nije bas za pocetnike, tj. moze da se podes kao Lite da bude laksi ali na full je dosta tezak. Naravno ja vec imam taktiku za razradu lika pa mi je lako :D, tj. snalazim se.

@fortes, to je to, smo treba da "upase sablju" i onda mogu da otvorim kovcege...

hvala ti, a i ostalima

Vrh Dno