Šta je novo?

Elder Scrolls IV: Oblivion

Ako je poboljšano u odnosu na originalnu verziju koju sam inače (od)igrao u trećem licu onda je to odlično.

Ovo je totalan haos šta napraviše sa resolution scaling, niko ne zna na kakvoj rezoluciji igra i sa kojim podešavanjima što zbog bagova što zbog UI koji ne radi ono što treba. @Envoy ti te performanse možeš da imaš samo u 1080p, samo 5090 može to da postigne.
Elem evo video koji govori o ovome:

DLSS 4 performance i FSR frame gen, znači 30 fps bez frame gen. Inače sam primetio da je igra osetljiva na pozadinske programe poput web browsera. Meni fps 30% niži kada imam Firefox upaljen, imam 32GB RAMa.

Inače na Ultra preko 100 fps ne ide pa makar igrao sa 5090 u 1080p.

Da li je Oblivion generic kao i Skyrim, ili je više ručno pravljen?
Mislim na tamnice itd, pošto me generičnost Skyrima svaki put smori posle desetak sati igranja. Jedva sam nagurao osamdesetak sati prošli put u Skyrimu.
Da se ne bi *****ao, Oblivion je notorious po generičnosti tamnica... to je prva stvar zbog koje ga nikada nisam završio, druga su grozomorne Oblivion kapije a treća što su neprijatelji sunđer za damage kako leveluješ. Tako se desi da istu pećinu posetiš na prvom nivou i 25. i da ti na 25. treba 2 minuta da izbiješ običnog skeletona.
Kad smo kod generičnosti tamnica, ljudi zaboravljaju da je sve to radio jedan čovek pod žestokim crunch-om. Sa Oblivionom kreću užasi Bethesda razvoja igara... posle fantastičnog Morrowinda on je udario temelje svemu što je trulo u Bethesdi

Bas tako,Oblivio je, iako solidan,najlosija igra u serijalu (mada ni Skyrim mu nije daleko). Morrowind je za njih savrsenstvo

Ja slusam narodnjake, od mene se nece opariti. Mozda uzmem za 2e kad stigne nostalgija.

Ja se nadam da ćemo dobiti neki patch na sve ovo.
Da dobićemo, samo neće biti patch nego Skyblivion. 😁 Patchovanje ovo oni godima, ili ostaviti moderima da se mcrvate sa UE5 boljkama.

Skyblivion mod rade sa ljubavlju, gledao sam u njihovom vlogu da se trude da skoro svakoj tamnici/pećini/reševini daju neki identitet da ne budu sve generičko.

Ogroman je to posao, ja bi iskreno bar 30% toga izbacio jer baš kvari imerzivnost. Sećam se pre 14+ godina igrao ja Oblivion da ga pređem pre Skyrima (sve skoro prešao osim glavne priče) i odzumiram tako mapu i vidim kolko je sve zgusnuto. Tačno se videlo da su išlli na prazni sadržaj, da razvuku igru veštački a manje na smisleni kvalitet. Po meni je to loš dizajn što CDPR sa W3 lepo potvrdio da ne može tako.

PS: Uzeo ovo da igram čisto iz nostalgije, i da vidim šta su uradili sa UE5 i kako mrcvari grafičku, ako sam Oblivion mogao 2006 da igram sa 25-35 fps mogu i ovo na 30-80 fps 😆, nije competitiiv online FPS pa da mora 100+ FPS konstantno.
Bas tako,Oblivio je, iako solidan,najlosija igra u serijalu (mada ni Skyrim mu nije daleko). Morrowind je za njih savrsenstvo
Nisam dovoljno igrao Morrowind.
Jedino što mogu da potvrdim kvalitetniji (bolje pisanje i naracija) ima Oblivion u odnosu na Skyrim. To se posebno vidi u sporednim questovima.

Naravno da će moderi morati da se angažuju, a kako bi drugačije kada je Bethesda u pitanju pa makar to bio i remaster a ne potpuno nova igra.

Evo dobar mod za difficulty scaling. Igram na expert ali postaje frustrirajuće, naročito kada ima više protivnika. Skok sa Adept težine na expert je preveliki. Na Adept neprijatelji imaju HP scale od 1.0 i previše je lako, nema nikakvog izazova. Na Expert HP pool je tri puta veći i zadaju više DMGa i kako levelujete postaje sve gore. Propustili su šansu samo da postave slidere pa da ljudi podese kako njima odgovara.

https://www.nexusmods.com/oblivionremastered/mods/58?tab=description

Na PS5 igra jako lepo radi.
Nisam ljubitelj konzola ali da mi treba 5090 da bih igrao neki remaster normalno...

ne treba 5090 :)

Ne slažem se. Serijal je dostigao dno sa Skyrimom. Oblivion ima problema kao što ste naveli ali je priča relativno interesantna za ispratiti a i Shivering Isles je super DLC. Gradovi su fino dizajnirani i interesantni.

U Skyrimu nema apsolutno ništa interesantno, jedini razlog popularnosti igre su generacije koje nisu igrale Morrowind ili Oblivion, pa im je Skryrim kao prva TESolika igra bila wow. Kako su igre bivale lošije tako je i muzika Jeremy Soula bivala sve gora, ja ne znam nijednu numeru iz soundtracka Skyrima, Oblivion ima pamtljivih numera a Morrowind je Jeremy Soulov magnum opus. Sad se setih, ima ona Dovakhin tema koja je meni lično bezveze, ali eto to sam upamtio.

Mada i Skyrim je igretina za ovo poslednje smeće što su izbacili, Starfield. Realno, od njih se ne može očivati da će napraviti TES VI, jer su očekivanja publike ogromna a oni su studio koji je kreativno bankrotirao, poput Bioware, Blizzard-a i tako tih zaboravljenih asova koji su nekada žarilili i palili scenom. Zato ćemo gledati ove remastere i rimejke jer mora Microsoft nekako da se naplati, od novih Bethsoft igara neće sigurno.

Edit: Znate kako znate da zika iz igrice dobra? Kada ghoulovi što rade na Pinku ukradu vašu ziku iz igre i ubace kao pozadinsku muziku tokom vremenske prognoze kao što su radili sa muzikom iz Morrowinda i Heroja :D

Poslednja izmena:
Meni su smor obe, i skajrim i oblivion (imam 50h u obe zajedno naspram 1000h u morrowindu) ali je oblivion vise generican. Vecini se skajrim vise svidja te ja nisam pricao o svom misljenju,koje je negativno za obe igre.

"Stavio sam fsr framegen dlss mod i u 4K na OLEDu imam 60-80 fps sa dlss4 performance i fsr frame gen.."
Malo da te trolujem,kakve veze ima OLED sa ostalim sto si napisao :) i kako se FR razlikuje na oled vs ne-oled monitorima :)

Sala,naravno

Pa da nije OLED TV sigurno ne bi igrao na njemu nego bi imao više fps na 1440p 27 IPS monitoru, ako me razumeš :)
Jer 4K je mnogo veliki udar na performanse nativno u odnosu na 1440p, da nije ovih nVidia kerefeka ni u jednoj novijoj igri to ne bi mogao gurati a da je koliko toliko pristojno iskustvo.
Čak i u Schedule I sa rudimentarnom grafikom u 4K pada ispod 60 fps.

60 fps je napolju, a u tamnicama ide i do 80 fps. Iz mog iskustva mnogo je bolji filing FSR frame gen 60 fps nego li 30 fps bez framegen. 30 fps je jednostavno tromo i meni lično nije igrivo, sve ove kombinacije su bolje osim kada u igri baguje Lossless scaling jer tada input lag prebaci 100ms pa to onda zaista nije podnošljivo, ali nisam imao takvih problema sa dlss-to-fsr modom. U određenim igrama se Lossless scaling ne oseti a daje mnogo u odnosu na zakucanih 60 fps (emulatori, mobilni portovi itd.) Recimo već više od 45 fps je bolje iskustvo od framegen 60 fps, ali treba to dobaciti sa ultra setovanjima, treba puno stotina evra dati na GPU i CPU da bi se to obezbedilo u novijim igrama.

Onaj Portugalac testirao i dobija samo 5-8ms više u Oblivion Remastered sa DLSS framegen u 4K nego li bez framegen, 35ms vs 40-45ms što je realno za ovaj tip igre zanemarljivo a fps je 1.9 puta veći. Igra sa 5090.

Meni je najveci shok Skyrima bio nedostatak custom spelova i obicnih inace, i uproscena alhemija.
Sad kad krenem opet da pravim 3 efekt poison i custom spelove uhh

patch (na game pass 1.9GB)

Davne 2005-6 sam igrao Morrowind i iako mi se jako svideo, ubi me ručno pisanje beleški u posebnu svesku jer nisam mogao sve da ispratim XD Sada vidim da je ta igra bila dekadama ispred Skyrima. Bejah mlad i nestrpljiv, što i možda nije loše jer bih je mogao odigrati prvo pre Obliviona.
Mene jedino ubija što nemam previše vremena za igre, a jednu igru kada krenem posvetim joj se 100% i samo nju igram.
Ipak ću odigrati, ili bar probati da odigram Morrowind pre Obliviona. Nadam se da će dotle da izbace neke modove za tamnice da ne budu tako generične.

Poslednja izmena:
Super je osećaj vratiti se ponovo u Cyrodill, ovo mi je bila prva RPG igra.
Tek ulazim opet u taj svet, ali baš se vidi da je igra stara 2 decenije, i koliko su igre napredovale na svim poljima u međuvremenu.
Igram uporedo i Kingdom Come Deliverance 2, znači nebo i zemlja su igre u svakom pogledu, od sveta do kvestova i gejmpleja.

Moraću malo da izmenim neke modove pošto imam neobičan i značajan pad fps kada je zalazak sunca da bi se fps ponovo vratio nekih par minuta kasnije. Mislim da je krivac Ultra mod. Bukvalno se ništa ne dešava i najednom tankuje fps na jedan period da bi se vratio. Zbog toga ultra pa ni high setovanja nisu baš idealno rešenje i mislim da je to razlog zašto se ljudi žale, jednostavno je igra vrlo nepredvidiva i nestabilna a ovaj poslednji patch nije ništa ispravio samo napravio probleme.

Za sada igri treba barem 20tak modova da bi se ispravile mnoge stvari, kako bude išao razvoj modova tako će taj broj rasti. Od ovih Virtuous kao i od Bethesde ranije, nema vajde u tom pogledu, našla krpa zakrpu... posle ovakvih igara sve više cenim CDPR i CP2077.

Realno gledano optimizacija je nula jer igra je uglavnom prazna i svako malo loading screen, nema smisla da bude ovoliko zahtevno. Project Altar my ass...

Da se ne bi *****ao, Oblivion je notorious po generičnosti tamnica... to je prva stvar zbog koje ga nikada nisam završio, druga su grozomorne Oblivion kapije a treća što su neprijatelji sunđer za damage kako leveluješ. Tako se desi da istu pećinu posetiš na prvom nivou i 25. i da ti na 25. treba 2 minuta da izbiješ običnog skeletona.
Kad smo kod generičnosti tamnica, ljudi zaboravljaju da je sve to radio jedan čovek pod žestokim crunch-om. Sa Oblivionom kreću užasi Bethesda razvoja igara... posle fantastičnog Morrowinda on je udario temelje svemu što je trulo u Bethesdi
Ako si bas lose levelovao mozda. Oblivion je smesno laka igra ako se zanemari umobolni sistem levelovanja koji je kako mi se cini korigovan u ovoj ediciji igre.

Ako je poboljšano u odnosu na originalnu verziju koju sam inače (od)igrao u trećem licu onda je to odlično.
Ne mogu se sjetiti kako je bilo u orginalu ali sada je odrađeno odlično, ja igram u trećem licu. (mada je brzo trčanje presmiješno, ali to je bar lako srediti nekim modom, vjerovatno je već i izašao)

To me je oduvek ubijalo u pojam kod Bethesde - ni kod kojeg drugog izdavača nisam morao da instaliram ni približno toliko modova kao što je to bio slučaj sa njihovim igrama, da bi igra bila onakva kako Bog zapoveda! Uvek je morala tona mostova da bi se nešto ispravilo, ulepšalo ili čak učinilo igrivim...

Što bi se oni patili sa peglanjem igre kada može community to da odradi za džabe pa još da dižu igru u nebesa.

Nazad
Vrh Dno