- Učlanjen(a)
- 03.09.2000
- Poena
- 1,445
Ne mogu ničim da nateruju firme van PDV sistema da uđu u sistem ako to ne žele-mogu oni da šalju e-fakture ako hoće ali nisam dužan da je primim već da tražim da šalju običnu fakturu kao i do sada. Mi nismo u pdv sistemu i ne pada mi napamet da ulazim u sistem e-faktura ako po zakonu ne moram.Mnogo komplikacije i već vidim da će velike firme insistirati da im kupci koriste sistem eFaktura jer je jako zeznuto ispratiti kome kakav obrazac i način fakturisanja primeniti.
Šta je tačno backdraw registrovanja na sistem e-faktura? Sva pravna lica ti šalju fakture u sanduče.Ne mogu ničim da nateruju firme van PDV sistema da uđu u sistem ako to ne žele-mogu oni da šalju e-fakture ako hoće ali nisam dužan da je primim već da tražim da šalju običnu fakturu kao i do sada. Mi nismo u pdv sistemu i ne pada mi napamet da ulazim u sistem e-faktura ako po zakonu ne moram.
@PJ "Pre ili kasnije, svako mora imati sanduče da primi e-fakturu"- samo registrovanje naloga znači ulazak u sistem i iz njega nema izlaska minimum 2 godine tako da to nikako ne treba raditi ,tako mi je knjigovođa objasnila. Za nas paušalce dok/ako ne uvedu obavezno zakonom nastavljamo sve po starom.
Ako si van PDV-a i nisi dobrovoljni korisnik sistema e-faktura (SEF-a) takvu fakturu, ako ti neko pošalje,po zakonu nisi obavezan da prihvatiš. Mogu oni da je pošalju naravno ali videće u sistemu da faktura "nije prihvaćena". Pored takve e-fakture, koja tebe ničim ne obavezuje, oni moraju da pošalju i običnu fakturu kao i do sada. To važi za sve one van PDV-a (oni van PDV-a koji prodaju dobra i usluge javnom sektoru moraju da uđu u sistem!) osim za one koji iz nekog razloga hoće da uđu dobrovoljno. Nikako se ne treba sam registrovati iz znatiželje na sistemu jer to automatski povlači ulazak u sistem minimum 2 godine! (bilo je dosta takvih slučajeva) Tako mi je knjigovođa objasnila.A kako će se primati fakture za usluge od državnih preduzeća (struja, smeće...) ako oni šalju samo e-fakture a mi koji smo van PDV-a se ne regustrujemo na e-faktura?
Koliko sam ja razumeo državna preduzeća sva prelaze na e-fakturu.
Knjigovodje imaju uvid u efakture, pa ako imas poslovni softver koji izvezenu e-fakturu sa portala mozes uvezes u program, tj. u kalklulaciju... stampanje je nepotrebno.Dobro, sad sam proverio i vidim da sam se registrovao na e-faktura, verovatno sam isprobavao kako to ide, budala, znači ne dobijam više papirne fakture, dobijam sve fakture u moje sanduče na sajtu i tako u naredne 2 godine. Mada je opet glupo , ja ću morati da odštampam tu fakturu sa sajta da bih napravio kalkulaciju. Tako da opet ode neko drvo.
Jasno je to, ali to znaci da svaki put pre izdavanja fakture moras proveriti da licda saljes ili ne? I sta da rade ljudi sa par stotina faktura mesecno, ogromno vreme se gubi na tu proveru.Ako si van PDV-a i nisi dobrovoljni korisnik sistema e-faktura (SEF-a) takvu fakturu, ako ti neko pošalje,po zakonu nisi obavezan da prihvatiš. Mogu oni da je pošalju naravno ali videće u sistemu da faktura "nije prihvaćena". Pored takve e-fakture, koja tebe ničim ne obavezuje, oni moraju da pošalju i običnu fakturu kao i do sada. To važi za sve one van PDV-a (oni van PDV-a koji prodaju dobra i usluge javnom sektoru moraju da uđu u sistem!) osim za one koji iz nekog razloga hoće da uđu dobrovoljno. Nikako se ne treba sam registrovati iz znatiželje na sistemu jer to automatski povlači ulazak u sistem minimum 2 godine! (bilo je dosta takvih slučajeva) Tako mi je knjigovođa objasnila.
Na sajtu Ministarstva finansija postoji lista korisnika sistema e-faktura i u njoj se proverava da li je neko uopšte u sistemu ili ne. Ako jeste-šalje se e-faktura ,ako ne onda obična. Koliko sam čuo tu listu Ministarstvo uredno ažurira.
![]()
ÐиÑÑа коÑиÑника ÑиÑÑема елекÑÑонÑÐºÐ¸Ñ ÑакÑÑÑа
www.efaktura.gov.rs
Jasno je to, ali to znaci da svaki put pre izdavanja fakture moras proveriti da licda saljes ili ne? I sta da rade ljudi sa par stotina faktura mesecno, ogromno vreme se gubi na tu proveru.
Sve zavisi od toga da li ste u PDV sistemu ili ne: ako jeste morate od 1.1.2023. u sistem e-faktura ako niste onda kao i do sada, po starom. Osim ako izričito želite svojom voljom da uđete u sistem ili ako poslujete sa javnim sektorom (državnim ustanovama)-onda morate u sistem.Izvinjavam se sto upadam sa ovim pitanjem, videh temu, pa prosto da proverim sa magovima sta mi je raditi
Naime, ne znam da li treba da predjem na sistem fakturisanja od 2023.
Dizajner po struci, radim samo sa stranim klijentima, tj kompanijama/pravnim licima i Upworkom.
Hvala
Pausalac.Sve zavisi od toga da li ste u PDV sistemu ili ne: ako jeste morate od 1.1.2023. u sistem e-faktura ako niste onda kao i do sada, po starom. Osim ako izričito želite svojom voljom da uđete u sistem ili ako poslujete sa javnim sektorom (državnim ustanovama)-onda morate u sistem.
Imate objašnjenu tabelu na prethodnoj strani:
![]()
eFakture
Od 1.5.2022. privatni sektor ima obavezu izdavanja e-faktura prema državnom a od 1.7.2022. kreće i obaveza čuvanja primljenih faktura. Od 2023. godine čuvaju se sve iz svih smerova (društveno-društvene, društveno-privatne, privatno-društvene, privatne-privatne). info sa paragraf.rs Da li ste se...forum.benchmark.rs
A pošto poslujete sa inostranstvom imate i ovde lepu tabelu gde se i to pominje:
![]()
Kada se izdaju eFakture a kada ne - matrica primera - Experta
Već je poznato da je sistem eFaktura počeo sa radom 01.05.2022. godine, i to kroz tri faze: Faza I – izdavanje faktura od strane javnog sektora i privatnog sektora ka javnom sektoru Faza II – izdavanje faktura od strane javnog sektora privatnom sektoru Faza III – izdavanje faktura unutar...experta.rs
Zna li neko redosled pravljena e faktura za javna preduzeca? ( od nove godine za sve firme)
1. Kucanje racuna na fiskalnoj.
2. Pravljene e fakture.
3. Refundacija racuna na fiskalnoj?
Da li je ovo ispravno?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari