Evo da i ja potvrdim sva ova pisanija oko slanja, refunda, dispute-a,....
Dakle, ako prodavac ne želi da isporuči na drugi način nego što je naglašeno to je njegovo pravo. Ja sam uglavnom uvek pronalazio rešenje u komunikaciji sa prodavcem.
Ukoliko prodavac pošalje neadekvatnu stvar, uglavnom uvek postoji opcija da se stvar vrati prodavcu i dobije se druga, prava roba. Ipak, prodavac obično naglasi da sve troškove vraćanja snosi kupac, a kod nas se to ne isplati, uglavnom.
Refund ako stvar ne stigne obično prolazi za neku jeftiniju stvarčicu, ali i to bez refunda shippinga (obično), retko prodavac radi total refund.
Vređanje nije uobičajeno (ja nisam nikada doživeo do sada, a kupujem evo već 2 godine), obično i prodavac gleda da ne popije negativ feedback tek tako, a i eBay savetuje da se rešenje uvek nađe 1:1, pa tek ako ne ide da se otvori dispute, gde je eBay posrednik.
Savet je da se sve skuplje stvari osiguraju od gubitka - ja sam juče obavio jednu transakciju za ukupno $505 i osigurao robu na $400 (ne može se osigurati shipping), a to me je koštalo $5, smešno.
Takođe, iako mi je PayPal na hrvatsku ovaj US seller mi je izašao u susret i poslao robu, iako šalje samo na PayPal adrese. Lepo sam ga pitao da mi pošalje na eBay adresu, zatražio mi scan AmEx kartice da bi potvrdio da se slaže ime sa PayPal nalogom; broj kartice sam naravno zatamnio, osim poslednje 3 cifre, poslao elektronski izvod iz banke kao potvrdu adrese i nije bilo problema.
Dakle, osnovni savet - dogovor!!!