Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Upravo sam prvi put porucio nesto sa Ebay-a, a prethodno nisam kontaktirao prodavca... Pisalo je da je free shipping worldwide, "excludes" su samo Kanada i PO Box, a predmet salje iz Grcke(Soluna), postoji li mogucnost da otkaze posiljku, jer je npr., velika postarina za Srbiju?

Poslednja izmena:
Poslao grk, ispostovao je free shipping...:)
Cak sam dobio i registrovani broj za pracenje.

Koji je rok kad treba roba da se posalje od dana potvrde (order confirmed). Proslo je 12 dana, a ne dobijam mail da je poslato. Poslao sam poruku prodavcu pre 2 dana - nista. Danas vidim da se taj artikal vise ne prodaje - izbrisan je. Sta mi je ciniti dalje?

Odmah uradi cancel order i za 3-4 dana ti novac leze nazad, nema druge. Nece taj da posalje nista.

Onda pisi podrsci, odmah ce da ti vrate pare jer je taj prevarant. Mozda je vec i uklonjen sa sajta.

Jutros mi stigne mail da je Shipped. Nigde tracking broja (free shipping).

Tako i mene munta sad jedan, dva puta poslao sa brojem za pracenje i sve stiglo ok a sad poslao i kao nema. 100% nije ni poslao jer neki broj posiljke, bilo kakav mora da postoji jer na Aliexpress ga uvek imas.

Upravo sam prvi put porucio nesto sa Ebay-a, a prethodno nisam kontaktirao prodavca... Pisalo je da je free shipping worldwide, "excludes" su samo Kanada i PO Box, a predmet salje iz Grcke(Soluna), postoji li mogucnost da otkaze posiljku, jer je npr., velika postarina za Srbiju?

Poslao grk, ispostovao je free shipping...:)
Cak sam dobio i registrovani broj za pracenje.
.

Stiglo mi ovo sa free shippingom iako ga je prodavac sudeci po markicama platio 5.3e i sve je ok, izaslo jeftinije nego da sam kupovao kod nas ili direktno od proizvodjaca...:)
Nego vidim da na Ebay-u nema opcija da se nesto potvrdjuje o prispecu posiljke, pise status da je "delivered", pretpostavljam da je dovoljno samo da ostavim feedback i to je to sto se tice ove kupovine?

Da li je neko primetio promenu izgleda sajta kad se ode pogledati lista stvari koje su otkacene za "gledanje" ...?

Imam dve glupe situacije na Ebay,pa ako moze neki savet,bio bih zahvalan....

Na jednoj aukciji (USA prodavac,stotine ocena 100% fedbeck) sam dobio nesto,vrlo povoljno (sakoro dzabe) u odnosu na to koliko ta stvar kosta....inace,na toj aukciji nije bila opcija da salje worldwide (a i u Srbiju)....pre isteka aukcije sam pitao prodavca da li hoce da salje za Srbiju,odgovorio je da nikada nije slao van USA,ali da ce nabraviti izuzetak i da ce pitati u posti kolika bi bila postarina do Srbije,pa ce mi javiti,ali nista mi nije javio.....ja bidovao i pobedio na aukciji,trazio od prodavca invocie sa postarinom,a prodavac ne odgovara vec nedelju dana.....(?!).....da li se smorio sto je stvar dostigla tako malu cenu,pa nece ni da mi posalje i coolira me?..............sta raditi u takvoj situaciji?.....ima li svrhe da se obracam EBAY podrsci?

A druga situacija,takodje USA prodavac,stotine pozitivnih ocena.....uzeta stvar isto na aukciji,po vrlo povoljnoj ceni.....stvar je tako mala da moze da stane u neki manji (ojacani pucketavi sa unutrasnje strane) koverat......prodavac tvrdi da je posalo najeftinijom postom USPS First Class Mail,i postarina za tako mali koverat je bila svega 3-4$.....ali to je poslato (bar tako prodavac tvrdi) jos 10 avgusta,a do danas do mene nista nije stiglo....(?!)......nikakvo pracenje nemam,ali nikada do sada mi se nije desilo da mi ne stigne obican koverat iz bilo kog kraja sveta..............prodavac kaze da ce mi dati refund bez problema.......ja se pitam,da li se i on smorio sto je stvar prodao vrlo jeftino,pa mi ustvari nista nije ni poslao,drzao moje pare par nedelja i sada hoce da mi ih vrati?.......ili jednostvano,da li je moguce da obican koverat iz SAD do Srbije putuje vec 25 dana?

Imam dve glupe situacije na Ebay,pa ako moze neki savet,bio bih zahvalan....

Na jednoj aukciji (USA prodavac,stotine ocena 100% fedbeck) sam dobio nesto,vrlo povoljno (sakoro dzabe) u odnosu na to koliko ta stvar kosta....inace,na toj aukciji nije bila opcija da salje worldwide (a i u Srbiju)....pre isteka aukcije sam pitao prodavca da li hoce da salje za Srbiju,odgovorio je da nikada nije slao van USA,ali da ce nabraviti izuzetak i da ce pitati u posti kolika bi bila postarina do Srbije,pa ce mi javiti,ali nista mi nije javio.....ja bidovao i pobedio na aukciji,trazio od prodavca invocie sa postarinom,a prodavac ne odgovara vec nedelju dana.....(?!).....da li se smorio sto je stvar dostigla tako malu cenu,pa nece ni da mi posalje i coolira me?..............sta raditi u takvoj situaciji?.....ima li svrhe da se obracam EBAY podrsci?

A druga situacija,takodje USA prodavac,stotine pozitivnih ocena.....uzeta stvar isto na aukciji,po vrlo povoljnoj ceni.....stvar je tako mala da moze da stane u neki manji (ojacani pucketavi sa unutrasnje strane) koverat......prodavac tvrdi da je posalo najeftinijom postom USPS First Class Mail,i postarina za tako mali koverat je bila svega 3-4$.....ali to je poslato (bar tako prodavac tvrdi) jos 10 avgusta,a do danas do mene nista nije stiglo....(?!)......nikakvo pracenje nemam,ali nikada do sada mi se nije desilo da mi ne stigne obican koverat iz bilo kog kraja sveta..............prodavac kaze da ce mi dati refund bez problema.......ja se pitam,da li se i on smorio sto je stvar prodao vrlo jeftino,pa mi ustvari nista nije ni poslao,drzao moje pare par nedelja i sada hoce da mi ih vrati?.......ili jednostvano,da li je moguce da obican koverat iz SAD do Srbije putuje vec 25 dana?

Odgovor 1. Ako si dobio na aukciji i ako ti je ovaj potvrdio da hoće da šalje u Srbiju pa te kulira otvori dispute.

Odgovor 2. Može da putuje 25 dana ali ne čekaj baš dugo, ako ne stigne paket opet traži od prodavca da ti vrati pare ako ti ne vrati otvori dispute.

1. Kako da otvori dispute kad nije ni platio? Prodavac mu je naknadno trebao dostaviti fakturu jer nema opciju slanja za Srbiju , ako prodavac to ne želi da uradi ne postoji način da ga natera.
2. Na ebay piše predviđeno vreme za dostavu od do, povrat novca se traži ako prođe taj drugi krajnji datum ( ima rok 30 dana posle da podnese zahtev)

Naručio sam par puta preko eBay, I nikad nisam imao problema, sad se javio jedan, ali nisam još potvrdio da mi je stigla porudžbina, jer ne znam da li tu treba da se žalim, ili tek kada ga ocenim postoji opcija da se otvori dispute ?
Poslao sam prodavcu redovnu poruku da predmet nije potpuno ispravan.

Meni su neki diskovi putovali iz Amerike preko mesec i po dana, isto tom najjeftinijom poštom. Stigli su na kraju, ali sam se baš načekao.

Naručio sam par puta preko eBay, I nikad nisam imao problema, sad se javio jedan, ali nisam još potvrdio da mi je stigla porudžbina, jer ne znam da li tu treba da se žalim, ili tek kada ga ocenim postoji opcija da se otvori dispute ?
Poslao sam prodavcu redovnu poruku da predmet nije potpuno ispravan.

Kada ga ocenis nema vise mogucnosti za zalbu.

Koliko god možete, kupujte robu koja je u Evropi, prvenstveno u UK. Stiže za manje od 5 dana, mahom su u pitanju kineksi preprodavci i vrlo su poslovni. Ja sam do sada imao gomilu porudžbina (HBA kartice, optički kablovi....) i sve je bilo ok.

Za one koji imaju dilemu oko toga šta da rade ako paket kasni i sl. - ako prodavac nije dostavio kod za praćenje pošiljke, pošaljite mu poruku da vam ga da. Kada prođe rok u kojem pošiljka treba da stigne, pošaljite poruku prodavcu. Ako se ne javi, otvorite žalbu na eBayu i javiće se momentalno i u 99% slučajeva dobićete novac nazad gotovo odmah.

Trebao bi mi savet. Poručio sam displej za tablet, stigao je, ali imam problem sa njim, brljavi touchscreen, javljaju se dodiri sami od sebe, poznatiji kao "ghost touch". E sad, poslao sam prodavcu poruku, i on mi predlaže da im vratim nazad, da će mi uplatiti 11funti(koliko sam i njima platio slanje) pa će oni proveriti displej i poslati mi drugi, ili vratiti novac. Meni se ne šalje za UK jer je cena verujem veća od tih 11funti, i jos ostajem bez tog displeja,tj tableta sigurno 2meseca. Problem se javlja povremeno, za koji imam snimak gde se vidi, tako da bi mi najviše odgovarao neki % povraćaja. Pa ukoliko crkne skroz, kupio bih drugi, verovatno ponovo kod njih. E sad, kako i šta dalje ? Kao što skoro napisah u ovoj temi, problema nisam imao do sad.

Ti si upao u onaj problem sa garancijom robe nabavljene van nasih prodavnica (na ebay, ali...), povratak robe, popravka ili zamena uz slanje neispravne stvari kosta vise (cesto) od vrednosti onog sto si kupio.
Plati slanje ili nemoj, trecu moguscnost nemas izuzev da pokusas traziti delimicni refund ali nisu ni oni ovce, traze da provere i eto nas na pocetku...

Postarina ne bi trebala biti skuplja od 11 funti, mada dosta zavisi od težine. Za pošiljke lakše od 500 grama je ispod 700 dinara (ekran valjda nije težak) , a već za 501 gram cena je skoro duplo.

Ma otvori case na ebay opisi problem, dokumentuj slikama (videima) i napisi da ti se ne isplati vracanje nazad jer te kosta vise od samog proizvoda. U 99% slucaja dobijas full refund uz izvinjenje. Nije to ali.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Slanje u UK je 2100-2200 dinara.
Više puta sam vraćao robu u UK, poslednji put pre 3-4 meseca majica sa greškom 400 grama 600 dinara ...

Edit: obračun poštarine sa postinog sajta za 499 grama + avionski prenos= 690 dinara
0f0f7741081ecbe9a33693b8c032d8eb.jpg

Poslednja izmena:
Da naravno, kad je 499 grama onda je pismonosna pošiljka (air mail) tj sve ispod 2 kg je vodi kao pismo, a paket (air parcel) je ako je teži od 2 kg ili ako je vanstandardnih dimenzija

Nazad
Vrh Dno