Evo i ja da se javim, batch Q807A223
ulazi u win sa default naponom, tj. nije default posto imam ili auto ili da dodam nesto malo, pa sam dodao +0.012. Default mu je 1.22x V E sad, to sto on ulazi u win je jako lepo, medjutim evo nocas se resetovo komp posle 5 sati orthos-a (small fft's) na 4GHz @ 1.32V (default + 0.1V). OCCT je prosao 3 sata testa bez problema. Sad sam ga digao na 1.36V pa cu nocas opet ostaviti da vidim jel mu je to sad dosta, ako jeste malo cu smanjiti pa probati ponovo prekosutra.
temperature po real-tempu su 41C idle, 68C max (na orthos small fft's posle 30min). Bios i ostali programi (osim OCCT-a i njegovog internog citaca) vide 10C vishe. Najnoviji coretemp pojma nema sta cita, vidi TjMAx kao 100C sto je netacno. Dakle jedino RealTemp radi. (i OCCT)
Sa 1.4V je isao na 4.2GHz, vrteo testove uglavnom uspesno, ali nije bio stabilan. Temp je bila skoro 80C na orthos-u tako da sam od 4.2GHz definitivno odustao :d
Danas overklokuju svi pa i oni kojima nije potrebna stručna pomoć zar ne gx-x, ali nema veze naučićeš i ti, polako :d
Ovako small FFTs je test procesora i algoritam koji ortos koristi u tom slučaju 100% opterećuje procesor, stoga i posle 40h testiranja niko ne garantuje da je stabilan sistem. Druga stvar koristite default test, ali ne Ortosa, ponavljam ne Ortosa nego multi prime95 programa. Dovoljno je od 4-8 sati, ali sasvim dovoljno. E sad što se tiče metodlogije testiranja, to je neka druga priča! U prvih sat vremena testiranja ubaciti četiri CPU testa 3DM 06 programa, isti postupak ponoviti i poslednjih sat vremena testiranja.
Druga stvar vezana je za skraćivanje oc potencijala kod 45nm procesora. Svi do sad oceri u svetu bili su ubeđeni da je napon osnovni krivac, što i jeste, ali vrtela se tvrdnja da na bilo kojem hlađenju ne sme da se pređe 1.45 V, što je pogrešno. Sme da se pređe, sme da se dosegne i 1.5 V, ali ne sme tem da pređe 70C. Imao sam priliku da testiram preko 15 45nm (Woldale procesora) u poslednjih pola godine. Znači sve se beležilo, i na kraju kad su svi rezultati prelistani, zaključak se sam nametao. Naime, svi E8200 koji su bili na granici stabilnosti tj. na 4.1 GHz više nisu mogli da rade na postavljenim naponima, sem nekolicine, a ta nekolicina pogađajte, hmmm pa ta nekolicina nije prelazila 70C koliko god ih opterećivali. Stoga zaboravite što je bilo sa 65nm, i razmišljajte u pravcu očuvanja vaših procesora.
P:S
Tema je počela sa naslovom vezanim za bath, ja mogu da tvrdim i u to sam 100% siguran da bath nema veze sa krajnjim oc-om, to je puka sreća. E sad mogu da tvrdim i to da na osnovu 1xE8400 i 5xE8200 koji su izrađeni u Q808A256, može da se donese jedan ne toliko puzdan zaključak ali opet nekome može da koristi, tj. sa pomenutom nedeljnom procesori se dosta manje grejali od ostalih…