Šta je novo?

E8x00 batch

GoranM je imao losh e4300, sa vodom jedva na 3.1 ili tako nesto, mozda si na njega mislio. :)

E da, on je. :) Profulao sam puno toga, i model i juzera. :)

Inace, mastercula me je mislim pitao za VID procesora. RealTemp kaze 1.2250 za razliku od onih 1.1~ iz coretempa....

Inace, mastercula me je mislim pitao za VID procesora. RealTemp kaze 1.2250 za razliku od onih 1.1~ iz coretempa....
I kod mene je drugacije shto se VID tice, Core Temp prikazuje 1.1V a Real Temp 1.2125V.Meni deluje kao da Real Temp prikazuje napon setovan u BIOSu.

Bas tako. Ali pitanje je da li to jeste VID sto bios setuje ili nije. Posto smo navikli na coretemp navikli smo i da mislimo da nije. Mislim, zabole me bash na kraju krajeva, samo kazem da je ovde sad drugacije :D

Evo i ja da se javim, batch Q807A223

ulazi u win sa default naponom, tj. nije default posto imam ili auto ili da dodam nesto malo, pa sam dodao +0.012. Default mu je 1.22x V E sad, to sto on ulazi u win je jako lepo, medjutim evo nocas se resetovo komp posle 5 sati orthos-a (small fft's) na 4GHz @ 1.32V (default + 0.1V). OCCT je prosao 3 sata testa bez problema. Sad sam ga digao na 1.36V pa cu nocas opet ostaviti da vidim jel mu je to sad dosta, ako jeste malo cu smanjiti pa probati ponovo prekosutra.

temperature po real-tempu su 41C idle, 68C max (na orthos small fft's posle 30min). Bios i ostali programi (osim OCCT-a i njegovog internog citaca) vide 10C vishe. Najnoviji coretemp pojma nema sta cita, vidi TjMAx kao 100C sto je netacno. Dakle jedino RealTemp radi. (i OCCT)

Sa 1.4V je isao na 4.2GHz, vrteo testove uglavnom uspesno, ali nije bio stabilan. Temp je bila skoro 80C na orthos-u tako da sam od 4.2GHz definitivno odustao :d

Danas overklokuju svi pa i oni kojima nije potrebna stručna pomoć zar ne gx-x, ali nema veze naučićeš i ti, polako :d

Ovako small FFTs je test procesora i algoritam koji ortos koristi u tom slučaju 100% opterećuje procesor, stoga i posle 40h testiranja niko ne garantuje da je stabilan sistem. Druga stvar koristite default test, ali ne Ortosa, ponavljam ne Ortosa nego multi prime95 programa. Dovoljno je od 4-8 sati, ali sasvim dovoljno. E sad što se tiče metodlogije testiranja, to je neka druga priča! U prvih sat vremena testiranja ubaciti četiri CPU testa 3DM 06 programa, isti postupak ponoviti i poslednjih sat vremena testiranja.
Druga stvar vezana je za skraćivanje oc potencijala kod 45nm procesora. Svi do sad oceri u svetu bili su ubeđeni da je napon osnovni krivac, što i jeste, ali vrtela se tvrdnja da na bilo kojem hlađenju ne sme da se pređe 1.45 V, što je pogrešno. Sme da se pređe, sme da se dosegne i 1.5 V, ali ne sme tem da pređe 70C. Imao sam priliku da testiram preko 15 45nm (Woldale procesora) u poslednjih pola godine. Znači sve se beležilo, i na kraju kad su svi rezultati prelistani, zaključak se sam nametao. Naime, svi E8200 koji su bili na granici stabilnosti tj. na 4.1 GHz više nisu mogli da rade na postavljenim naponima, sem nekolicine, a ta nekolicina pogađajte, hmmm pa ta nekolicina nije prelazila 70C koliko god ih opterećivali. Stoga zaboravite što je bilo sa 65nm, i razmišljajte u pravcu očuvanja vaših procesora.

P:S
Tema je počela sa naslovom vezanim za bath, ja mogu da tvrdim i u to sam 100% siguran da bath nema veze sa krajnjim oc-om, to je puka sreća. E sad mogu da tvrdim i to da na osnovu 1xE8400 i 5xE8200 koji su izrađeni u Q808A256, može da se donese jedan ne toliko puzdan zaključak ali opet nekome može da koristi, tj. sa pomenutom nedeljnom procesori se dosta manje grejali od ostalih…

Space, reci mi koliko bi za svaki dan bezbedno mogli da budu napon i maksimalna temperatura na Q6600 sa kulerom tipa Hyper TX?

Poslednja izmena:
Space, reci mi koliko bi za svaki dan bezbedno mogli da budu napon i maksimalna temperatura na Q6600 sa kulerom tipa Hyper TX?

Pazi okvirno od 3.3GHZ do nekig 3.6GHz je ono što može jedan smrtinik na tom hlađenju da očekuje, veliku ulogu igra i ploča bilo je zilon priče o tome, napjanje, mem itd. Stoga ako je G0 gledaj da ti tem ne prelazi u fulll loadu za zadato vreme testiranja preko 80C i naponom slobodno možeš da ideš koliko hoćeš, e sad ako mislim qa ćeš ići daleko preko 1.5 V to su pusti snovi, znači napon od 1.35V do nekih 1.48V je onaj koji može da se očekuje.

@Spacemaster:

:) Small fft's vrtim na pocetku da vidim da li je CPU stabilan dovoljno. Posle vrtim blend i sve ostalo u multi prime-u, OCCT i tako to. Nisam imao potrebe da preterano testiram memoriju recimo, posto je vec radila na tim taktovima na toj ploci sa tim naponom bla bla. :)

Pazi okvirno od 3.3GHZ do nekig 3.6GHz je ono što može jedan smrtinik na tom hlađenju da očekuje, veliku ulogu igra i ploča bilo je zilon priče o tome, napjanje, mem itd. Stoga ako je G0 gledaj da ti tem ne prelazi u fulll loadu za zadato vreme testiranja preko 80C i naponom slobodno možeš da ideš koliko hoćeš, e sad ako mislim qa ćeš ići daleko preko 1.5 V to su pusti snovi, znači napon od 1.35V do nekih 1.48V je onaj koji može da se očekuje.
U redu, hvala, uskoro kad ga kupim testiracu kao sto si mi preporucio.

Evo, malo rezultata sa E8400

Poslednja izmena:
nije ti dobar TjMAx, nije 105 vec 95C, u prevodu: temperature su ti jos nize :D (za 10C)

Poslednja izmena:
Kako sad odjednom TjMax95C a ranije je u C2Duo temp guide-u informacija bila105C?

E8x00: Tcase Max 72.4c, C0 Stepping, Tjunction Max 105c, Vcore Default 1.1125, TDP 65w, Delta 10c
-Tcase/Tjunction-
--70--/--80--80-- Hot
--65--/--75--75-- Warm
--60--/--70--70-- Safe
--25--/--35--35-- Cool

idu godine, vremena se menjaju... :D Ozbiljno, TjMax za 8xxx seriju je 95C , dakle nije 105C ;)

PS. Ja ukljucio ovaj EIST i C1E (intel kaze da je sad to advanced EIST i C2E) i radi savrseno, 3GHz na def i ladnoca :p Kad nesto krene da kuva vraca lepo na 4 ghz :)

Sve u svemu gx-x, ubo si dobar primerak :), kad vidim ljude sa 8400 kojima za 4Ghz trazi preko 1.4V... :S:
Samo ja josh da poliram Tuniqa pa da vidim shta moze ovaj moj.:smoke:

Ovo je dobar primerak ? :zgran: Hmmm...A ja cekam predvece drugi cpu da probam posto kontam da sam bas losh(iji) primerak ubo... Ipak bi ja to voleo na ispod 1.3V da ide na 4GHz stabilno. :)

Jos ce ispasti na kraju da sam stvarno dobar primerak ubo. Ma, i ja svasta ocekujem od tih procesora, kad sam uzimao 2180 drugar mi rece: "evo ga, probavam ga, radi na 3GHz" ja reko 'bem ti 3ghz, probaj 3.4~3.6 :d Od ovoga sam ocekivao da na 1.35V idem na ~4.2GHz bez nekog velikog grejanja, ali eto, corak :)

Ovo je dobar primerak ? :zgran: Hmmm...A ja cekam predvece drugi cpu da probam posto kontam da sam bas losh(iji) primerak ubo... Ipak bi ja to voleo na ispod 1.3V da ide na 4GHz stabilno. :)

Jos ce ispasti na kraju da sam stvarno dobar primerak ubo. Ma, i ja svasta ocekujem od tih procesora, kad sam uzimao 2180 drugar mi rece: "evo ga, probavam ga, radi na 3GHz" ja reko 'bem ti 3ghz, probaj 3.4~3.6 :d Od ovoga sam ocekivao da na 1.35V idem na ~4.2GHz bez nekog velikog grejanja, ali eto, corak :)
I ti si stekara :d neki 8400 bi mogao na 4 GHz lakse nego 8200

Pa znate vi moju filozofiju, ja uvek uzimam najjeftinije i onda vijam ove skuplje :D

Pa da dobar, cak i vrlo dobar.Pratio sam pomno temu 8400/8500 na XSu, gomila njih ima 8400 kojima treba ~1.4V za 4Ghz. A primerci koji traze manje od 1.3V za 4Ghz su bar po meni odlicni. :)

Poslednja izmena:
Još malo rezultata:

Ako neko može da okači neki link gde se potvrđuje da je Tj.max. za 8xxx seriju 95C.

Poslednja izmena:
Zvanicni link neces naci, samo nagadjanja po forumima

@garson:

evo malopre uzeh jedan stariji batch (primerak iz starijeg 7xx batcha) nece win da digne na default-u, tako da moj definitivno jeste ok, nije bas najbolji al ne zalim se :p

Tomas73 ima ok primerak, ako taj small fft's tako bude radio 7 sati sve je super. Moj sa +0.1V radi 3 sata i onda pukne

Čudna je ova serija 8xxx, na def naponu npr. na 3774MHz pukne Orthos dva puta, prvo posle minut i po pa
posle šest min. a posle toga pegla 7h bez problema. Na netu ima raznih teorija o "zagrevanju" ali meni to nekako
ne pije vodu iako sam se sam uverio nebrojeno puta da mu treba neko vreme da se "zaleti" i onda pichi.
Ima i teorija da se posle određenog vremena procesor koji je izložen većim naponima i temperaturama ponaša tako
da mu za isti klok treba sve veći napon.
Ja moj istini za volju nisam pržio na većem naponu od 1.375 (uBiosu sa Loadline calibration), pa se nadam da mu se
neće prohteti za većim naponima posle određenog vremena.

Poslednja izmena:
zaboravi na teorije o zagrevanju, ako im je verovati, onim koje imaju imalo smisla, za neko vreme ces morati podici napon. A po meni to sve nema smisla. Ko je os cuo za burn-in proceosra...Kao sto rekoh, ovaj drugi primerak koji sam probao je is starije batcha (7xx) i na default nije hteo da bootuje win na 4ghz, na +0.1 je bootovo a bio nestabilan u roku od 10 sec, moj na +0.1 tera bar 3 sata orthos...Dakle ljudi - kockanje ! Ici ce svaki na 4ghz samo je pitanje imate li cime da ga hladite i kakav cete primerak nabosti. Za 3600mhz kontam da ce maltene svaki hteti.

Još malo rezultata:
... jos nekih 11 sati testa i moze se reci da je solidno stabilan :)
Salu na stranu, jedan sat Orthos-a je isuvise kratak period da bi se sudilo.

BTW, de vidi i digni malo voltazu NB-a, vi's da ti je protok PCIe magistrale pao na x1...

Poslednja izmena:
Čudna je ova serija 8xxx, na def naponu npr. na 3774MHz pukne Orthos dva puta, prvo posle minut i po pa
posle šest min. a posle toga pegla 7h bez problema. Na netu ima raznih teorija o "zagrevanju" ali meni to nekako
ne pije vodu iako sam se sam uverio nebrojeno puta da mu treba neko vreme da se "zaleti" i onda pichi.
Ima i teorija da se posle određenog vremena procesor koji je izložen većim naponima i temperaturama ponaša tako
da mu za isti klok treba sve veći napon.
Ja moj istini za volju nisam pržio na većem naponu od 1.375 (uBiosu sa Loadline calibration), pa se nadam da mu se
neće prohteti za većim naponima posle određenog vremena.
To je prica koja navodno vazi ukoliko se CPU "przi", tj. ukoliko je duze vremena (Orthos-ovanjem, npr. :)) izlozen maltretiranjima na temperaturama >70 stepeni...
Ukoliko je niza temperatura, nema problema.

... jos nekih 11 sati testa i moze se reci da je solidno stabilan :)
Salu na stranu, jedan sat Orthos-a je isuvise kratak period da bi se sudilo.

BTW, de vidi i digni malo voltazu NB-a, vi's da ti je protok PCIe magistrale pao na x1...

Nisam ni tvrdio da je stabilan ali obećava,
Što se tiče PCIE 1x, provalio sam, ovo je screen od pre par meseci kada sam
nabavio CPU. Hvala u svakom slučaju.

@gx-x: Koji su ti podeseni naponi za plocu za tih 500MHz FSB-a? (pll, nb, fsb i ostalo)

Poslednja izmena:
nema to na ovoj ploci, ovo samo radi :)

edit: ima gMCH (cini mi se da je to objedinjen napon za chipset, tj i NB i SB) to preporucuju da stoji na auto posto ploca sama kontrolise te napone odvojeno. Ima FSB termination, on je na 1.35V i to je sve, nista drugo nema vezano za to.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno