Šta je novo?

E8x00 batch

E kanda sam ja naleteo na nekog halavog vucka :d
Stabilno na 4GHz ide tek pri naponu od 1,45V.
A ploca ima pad napona u proseku za 0,04V :wall:

Pojavio mi se neki bug kad podignem magistralu na 500MHz sa multijem 8 i memoriju na 500
Ni u Everestu, niti u SpeedFan-u ne bude (nepokazuje) temperaturu za MB (Asus P5E)!!!
A inace na ostalim taktovima normalno sve temperature pokazuje.
Jel se nekom isto javlja?

Problem je prilicno cudan, pretpostavljam da ce ga nesto cudno i resiti ;)

PA NE MOGU DA VERUJEM!!!
:banana:
Jesi li ti to znao, ili si samo lupio?
Cim sam podigao FSB na 510MHz uredno prikazuje temperature!!!
Svaka cast Marko.
:wave:

Ma on stalno lupa, pa je sigurno i ovo lupio xD :d

paaa na 500 se menja strap chipseta pa sam pretpostavio da je nesto oko toga. Radice najverovatnije i na 498 i 502...510 sam lupio onako odokativno :)

Imam jedno pitanje u vezi kombinacije E8400 i DDR2-800 memorije. Ako sam dobro shvatio, ukoliko bi se FSB podigao sa defualt 333 MHz na 400MHz, tada bi procesor radio na 9x400 = 3600MHz. E sad ono sto mene zanima, ako se memorija setuje da radi DDR2-800MHz, da li to znaci da ona radi (na svojo deklarisanoj vrednosti) sinhrono, tj. sa 1:1 FSB:DRAM ratiom?

Posto ovo nije neki zverski OC (ispravite me ako gresim), da li je E8400 sposoban da radi na stock voltazi pri ovom clocku, i da li ASUS P5K Premium (koji razmisljam da kupim) moze da radi sa onlikim FSB-om (400MHz)?

Poslednja izmena:
Pa ako je FSB 400MHz i memorija 400MHz (800) odnos je 1:1, tj radice sinhrono.
A maticna koju si naveo moze i vise od 400MHz FSB, a da li ce procesor raditi na default voltazi- zavisi od primerka.
Moj nece, tj. moram mu podici napon sa 1,2 na 1,32 da bi radio stabilno.
A i ne greje se jako procesor- na CM 212 temp ne prelazi 55C.

Za 4GHz trebaće vam Q814A559 E8500 procesor, jednim delom šala, naravno da će moći i sa dobrim E8400, ali evo ja sam rešio da nađem sebi dobar primerak za LN2 takmičenje, a našao sam tri dobra (svi idu na manje od 1.266V na 4GHz) :d

Evo i jednog testa u trajanju nešto više od 1h na vazduhu!
4010 MHz na naponu od 1.2 V ;)

Poslednja izmena od urednika:
Za 4GHz trebaće vam Q814A559 E8500 procesor, jednim delom šala, naravno da će moći i sa dobrim E8400, ali evo ja sam rešio da nađem sebi dobar primerak za LN2 takmičenje, a našao sam tri dobra (svi idu na manje od 1.266V na 4GHz) :d

Evo i jednog testa u trajanju nešto više od 1h na vazduhu!
4010 MHz na naponu od 1.2 V ;)

:d daj da se menjamo :d
Moj nece bez 1,4V na 4 GHz stabilno.
Bio bih zadovoljan i sa 1,3V za 4Ghz.

Poslednja izmena od urednika:
Pogledaj ovde http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1468656&postcount=37 ...moje neko licno misljenje da ne treba siliti sa naponom da bi se otkrila neka "stabilnost" orthos ili prima sa ovim 45nm 8xxx C2D
Dovoljno je pronaci neki napon na kom radi sve sto zaista koristite na masini !

Slazem se.
Mada ova P5E ima podobar vDroop, tako da uvek moram u Bios-u staviti 0,04V vise.
Sad za FSB 400 (3,6GHz) napon je 1.34 u idle-u, dok kad pokrenem Orthos pada za 0,03-0,04V.
A za 500 FSB x multi 8 treba i 1,46V.
Prilicno halav primerak. :mad:
Mada me malo nervira taj pad napona (jer je prethodni Athlon s745 sa 1,8GHz bez dizanja napona radio na 2,6GHz, dalje ploca nije mogla)
Mada, primetio sam (kod korisnika na forumu) da procesori E8200 su mnogo bolji klokeri, tj. sa manje dizanja napona rade stabilno na vecim ferkvencijama.

Pozz :wave:

Poslednja izmena:
Mada ova P5E ima podobar vDroop, tako da uvek moram u Bios-u staviti 0,04V vise.
Sad za FSB 400 (3,6GHz) napon je 1.34 u idle-u, dok kad pokrenem Orthos pada za 0,03-0,04V.
Uradi ovo sa grafitnom olovkom 2b/7b http://www.overclock.net/motherboard-volt-mods/270322-p5e-vdroop-pencil-mod.html

Mada, primetio sam (kod korisnika na forumu) da procesori E8200 su mnogo bolji klokeri, tj. sa manje dizanja napona rade stabilno na vecim ferkvencijama.
Mislim da nema bas nekih pravila kod serije 8xxx pogledaj ovde http://users.pandora.be/OAP/wolfdaleOClist.xls

i jos nesto zanimljivo vezano za 8xxx seriju,taj takozvani "Degradation Burn in" http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=179965

Uradi ovo sa grafitnom olovkom 2b/7b http://www.overclock.net/motherboard-volt-mods/270322-p5e-vdroop-pencil-mod.html

Mislim da nema bas nekih pravila kod serije 8xxx pogledaj ovde http://users.pandora.be/OAP/wolfdaleOClist.xls

i jos nesto zanimljivo vezano za 8xxx seriju,taj takozvani "Degradation Burn in" http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=179965

Mrzi me da skidam kuler (CM Hyper212) jer tacno od njega ne mogu da pristupim tom delu MB.
Procitah to sa xtrema, ali nisam sve skontao.
Aj mi pojasni u cemu je stvar, ako si skopcao sve (ako te ne mrzi).
Ne kontam bas najbolje sta je pisac hteo da kaze :)
Odradicu konverziju u Rampage pa cu videti jel koristi (neki useri su mi rekli da ima koristi)
Hvala na obavestenjima :)
pozz

... i da li ASUS P5K Premium (koji razmisljam da kupim) moze da radi sa onlikim FSB-om (400MHz)?
Mani da se šališ :p ... 400MHz je mačji kašalj za P5K Premium a FSB 500 je ubola iz prve (po skoro istim setovanjima koja sam drzao za moj CPU na predhodnoj ploci P5B Deluxe).

Za 10.600,00 din. sam kupio "P5K Premium" pre dve nedelje i oduševljen sam istom.
Vdrop je najmanji koji sam ikada video - na mojim podesavanjima u Bios-u je setovano 1.425V a CPU-Z ocitava 1.408 bilo da je u leru na desktopu ili pod Prime95 25.6 ... nema oscilacija u voltazi plus vdrop od samo 0.017V :-devil-:
(Bios 0612, Core 2 Duo E6600, 3500MHz @ 500x7 @ 1:1 tj. DDR2 1000MHz, PSU: CoolerMaster eXtreme Power Duo 650W).

Poslednja izmena:
Čudna je ova serija 8xxx, na def naponu npr. na 3774MHz pukne Orthos dva puta, prvo posle minut i po pa
posle šest min. a posle toga pegla 7h bez problema. Na netu ima raznih teorija o "zagrevanju" ali meni to nekako
ne pije vodu iako sam se sam uverio nebrojeno puta da mu treba neko vreme da se "zaleti" i onda pichi.
Ima i teorija da se posle određenog vremena procesor koji je izložen većim naponima i temperaturama ponaša tako
da mu za isti klok treba sve veći napon.
Ja moj istini za volju nisam pržio na većem naponu od 1.375 (uBiosu sa Loadline calibration), pa se nadam da mu se
neće prohteti za većim naponima posle određenog vremena.

100% TACNO
(da je 8xxx serija cudna- ima verovatno neko razumno objasnjenje :))
Uverio sam se na svom primerku!
Mada...
Ranije nije hteo na 3.6 brez 1.32V, a sad hoce i sa 1.25V da vrti Orthos bez zakucavanja (oko 1h rada)
Kad sam ga kupio- nije hteo ni 10-ak sekundi bez 1.34V na Orthosu a da ne pukne!
A i na 4GHz hoce sa 1.3V -a ranije 1.45 (mada verovatno nije 100% stabilno jer me mrzi cekati vise od 1h Orthos-ovanja)
Samo nek nastavi tim tempom jos malkice :D

@samer:

pa ja sam onomad bio stavio 1.4V kod tebe i radio je + bio ladan ko spricer (prosto neverovatno kolko je bio ladan), ostavi tako, ostavi preko noci nek trci testove, ne spavas valjda tamo u kuhinji :D

@samer:

pa ja sam onomad bio stavio 1.4V kod tebe i radio je + bio ladan ko spricer (prosto neverovatno kolko je bio ladan), ostavi tako, ostavi preko noci nek trci testove, ne spavas valjda tamo u kuhinji :D

Da znas- nekad i zaspim.:D

Stigao sam do 4ghz sa 1.4v i dalje nece znaci stavio mu i 1.45V i nije hteo na 4.1ghz probao sam sa 520fsb i nece jos cu danas da potrazim pa javljam ovo sam juce ovako namestio

4ghz1000cl58h47minorthos.jpg

probaj sa 1:! odnosom fsb:ram ;) cenim da ces biti na 4ghz sa 1.34V, ako ne, nemas sta da izgubis :p

Poslednja izmena:
:trust: A sa kojim sa ja odnosom radio ? :d :D e moj gx-x al si obnevideo :d

lol, pogledao sam samo na brzinu cpu-z shot i zakacio ono 6-9 i istripovo se... :S:

izvinjavam se na zabuni :p

Sta da ti kazem, od pune kese bombona ti si uhvatio vnogo :)

Nazad
Vrh Dno