Šta je novo?

[E72] Zvanicna tema

Posto si kupio polovnjaka za pocetak odradi "hard reset" da vrati sva podesavanja na fabricka(da ne bi lupao glavu sta je sve promenjeno).
"Sh i Ch" nisu nasa slova !
Znam da si mislio na Š i Ć,ali ono sto si mislio nije jednako onome sto si uradio,napisao si nasa slova,postuj to "nase" da bi te(nas) postovali.

Dosao sam na ovaj forum da bih diskutovao o problemima na zadatu temu a ne o pravopisu.

Najlakše ćeš utvrditi koji je originalni Product code za tvoju E72, tako što ćeš virnuti na telefonu ispod baterije (Pogledaj ispod IMEI-a, pod CODE). Aj` uzdravlje

Ljudi, kako da kada slusam MP3 a u dzepu mi je tel, da menjam pesme, odnosno smanjujem i pojacavam, a tel je naravno zakljucan.. Ranije na sonyeric. sam oba radio na volume+/-

I drugo pitanje, da li postoji neki mobile tracker za E72, nedao bog neko ti ukrade mob i kada promeni sim, ti da dobijes info o toj kartici i slicno?

Thx u napred na odgovoru!

Poslednja izmena:
Da li postoji nacin naterati ovaj telefon da izgovara ime pozivaoca na srpskom ako je kao default language izabran engleski... poludeh ovih dana od telefona na srpskom, samo da bi mogao da izgovara imena koliko-toliko razumljivo...

Potreban ti je srpski voice language file, ali ako se dobro sećam, to ne postoji za Symbian. Ili ga bar ja nisam našao.
Imao sam ga na Androidu i radio je prihvatljivo, ali ne dovoljno dobro za svakodnevnu upotrebu. Tj. za izgovaranje imena je bio OK, a za voice recognition je imao uspešnost preko 70%, što dobro, ali nije dovoljno dobro.

Jasno, ali nije problem u tome. Telefon sam uzeo u telenoru, ima i srpski, naravno, ako stavim da je phone language english (posto se jezim od tehnike na srpskom i srodnim jezicima), ne dozvoljava mi da koristim srpski voice language za voice dial i say caller's name. Na drugom telefonu sa androidom sam to vec namestio, i poprilicno dobro funkcionise.

Najradije bih bacio ovu nokiu u djubre i kupio jos jedan tel sa androidom, ali budjavi bt u kolima ne saradjuje ni sa jednom drugom "markom" :wall:

Prvo sam pogledao sajt i ustanovio isto sto i ti ;)

samo me kopkalo da li je izvodlivo da phone language bude engleski, a voice lang srpski ali ocito to nije izvodljivo na ovoj igracki :(

a sto je toliko bitno to izgovaranje imena? :-/

^^ Izvodljivo je, ali džaba kad ne postoji srpski jezik koji je tebi potreban.
Control panel > Phone > Speech.

joriq, predpostavljam da je korisna stvar za ljude koji stalno koriste HF i stave automatsko javljanje. Ne vidiš ime na ekranu, već ti telefon prvo kaže ko zove, pa otvori vezu.

pa ok, al ako je vec stalno u voznji, moze:
a) da zamijeni plejer, kad vec, po njegovim rijecima, nece da saradjuje ni sa jednim proizvodjacem sem sa nokijom (tu je vise smece plejer, nego telefoni :d )
b) nabavi drzac za tel, tako da mu je na vidnom mjestu kad zazvoni.

Na kraju krajeva, razgovor preko mobilnog je opasan dok se vozi :d Nije poenta samo u drzanju telefona, vec i u koncentraciji, gledao sam neke testove gdje su iskusnim vozacima davali BT slusalice, i onda, dok voze izmedju cunjeva, trazili od njih da daju prilicno komplikovane odgovore preko slusalice. Cunjevi su padali samo tako :)

@PJ hvala, otvorio si mi oci ;)

@ joriq - najcesce nosim telefone u trobici, a s obzirom na to kooliko puta dnevno udjem/izadjem iz kola smatram nosac potpunim promasajem, tj imam jedan u kolima koji nisam upotrebio vec dobrih 6 meseci od kako sam kupio jabra arrow.

najlakse mi je da telefone ne mrdam iz torbice, a da se javljam na tel na bt slusalici ili na volanu u zavisnosti sta zvoni... eto, zato mi je bitno :D

i dalje imam e72, i nisam nimalo odusevljen tzv. naprednim opcijama (nedavno sam uzeo Desire HD, nebo i zemlja), ali ipak bih prije rekao da je smece plejer koji nece da se upari preko BT sa bilo cim sem sa nokijom, nego e72 koja nece da izgovara imena "po serbski" :) BT podrska bi trebalo da je univerzalna, a podrska za nas jezik, pa, tu i tamo, dosta slabo, vise je iznenadjenje kad je ima, nego kad nema :)

Ljudi, kako da kada slusam MP3 a u dzepu mi je tel, da menjam pesme, odnosno smanjujem i pojacavam, a tel je naravno zakljucan.. Ranije na sonyeric. sam oba radio na volume+/-

I drugo pitanje, da li postoji neki mobile tracker za E72, nedao bog neko ti ukrade mob i kada promeni sim, ti da dobijes info o toj kartici i slicno?

Thx u napred na odgovoru!

Ako zna neko o cemu pricam moze pomoc? :d

IT agents, Mobile F Secure, Eset Mobile Security, Kaspersky, svi sada imaju opciju anti theft (obaveštenje o promeni kartice, remote lock & whipe i slično)

F Secure je free, Kaspersky je trial, za ostalo ne znam.

Za mp3, pogledaj da li program DzMusicKey radi na S9.3.

IT agents - nije free
Mobile F Secure - free
Eset Mobile Security - beta
Kaspersky - trial

Hvala vam obojici!! Instalirao sam F-Secure free..
Ovo za MP3 je bas ono sto sam trazio i sto mi treba.

:happy:

@ PJ: drzi shift i vozi po inbox-u ;)
Otvorio si mi oci, posle 14 meseci imanja i koriscenja ovog telefona, ja za ovako markiranje tek sad saznajem :D
Doduse da budem iskren, mozda mi je 5-6 puta trebalo da markiram vise od 3 stavke, ali dobro :) Posto poruke uvek brisem po principu mark all -> delete :D

Evo da javim i utiske posle 14 meseci. Telefon je 95% kao prvog dana. Ovo se odnosi na spoljni izgled i kvalitet. Nigde nije izlizan, ogreban, ima jedno udubljenje na gornjoj zadnjoj ivici (blizu power tastera) ali za to nije on kriv, vec ja koji sam ga lansirao sa krova automobila na beton :D
Doduse naglasicu da mi je u 95% padova bio u futroli, mozda je i zato ocuvan/neizgreban, ali svejedno veoma je kvalitetno uradjen i ja sam veoma zadovoljan.

Probleme koji ste pisali sa firmware-om 52.005 i nisam primecivao posto kameru/galeriju koristim jednom u nedelju dana, ako i toliko. Sve ostalo mi radi ok. Jedino jos nisam probao Garmin sa ovim firmware-om (nisam nesto ni imao potrebu da ga koristim), ranije mi je malo pravio problem (pucao) kad je ukljucen i bluetooth (bt slusalica).

Jedino sto mi je futrola stradala posle ovih 1+ god. koriscenja :) Sva se izlizala, pomalo je krenula i da se razdvaja. Jel zna neko mozda gde da uzmem istu ovakvu (originalnu)? Pitao sam u Alpha Copy, lik mi kaze da ne moze da se naruci ova sto ide uz telefon (jer ide samo uz telefon, ne kao dodatna oprema). Imaju i neke zamenske, ali bih opet ovakvu da nadjem samo novu, pa ako imate predlog iznesite ga :)

I da pitam jel neko ima iskustva sa 16gb karticom u ovom fonu? Ova od 8gb mi vec postaje tesna, pa bih stavio vecu, samo ne znam kako ce telefon raditi sa njom.

I da pitam jel neko ima iskustva sa 16gb karticom u ovom fonu? Ova od 8gb mi vec postaje tesna, pa bih stavio vecu, samo ne znam kako ce telefon raditi sa njom.

Baci pogled... http://discussions.europe.nokia.com/t5/Eseries-and-Communicators/E72-and-32GB-SD-cards/td-p/820763

Ja sam moju E72 ovih dana prodao,i tesko mi je palo...stvarno mi je bio pouzdan telefon i dobro me je sluzio...ali,prelazimo na nove tehnologije :D...ako mi nekad bude zatrebao jos jedan fon,ovaj model cu sigurno imati u vidu.

Cool, ako moze 32GB, onda ce i 16GB moci sigurno, hvala! :)
Meni jedino sto ponekad zasmeta na mom je mali ekran, i sto ponekad oce da zabode kad u operi izotvaram milion tabova, ali dobro, i ja previse ocekujem od telefona pa hocu da mi glumi PC :D

Zamenu (adekvatnu) vidim samo u E7, ali mnogo mi je skup :) E6 me nervira jer je ekran i dalje mali (sta mu vredi veca rezolucija kad je opet istih dimenzija).
Ali kao sto sam napisao vec, odusevljava me kvalitet telefona (mislio sam da ih ovakve vise ne prave), zato mi se i ne menja. A iskreno - ne treba mi bolji. :)

54.005 i kao i uvek, krajnje kreativan opis izmena:

Performance improvements
Usability improvements

pa nisi pogledao link koji sam ja dao:
Here is the official change-log from All About Symbian –:

SIM Lock 3.0 and B2B Certificate, phase 1 added
Startup settings baseline updated (wk47, 2010) (new dates etc.)
After a hard reset or on first use, Camera shortcut is replaced with Ovi Store shortcut in the Home screen
Removal of Ovi Files (service is now outdated)
Vlingo application removed

Some E72 owners who updated to firmware v52 are also reporting improved camera performance, especially in Auto-Focus.

vrijedi apdejtovati samo zbog ovog boldovanog :d Izem ti apgrejd :p

Otvorio sam link, ali sam ga tek naknadno pogledao stranicu. I izrazio svoje negodovanje "$/&( ti update koji premešta ikonice"....svi prisutni su me pogledali na način da mi je bilo neprijatno što nisam ćutao :d

Update: ja sam se ponadao da će update rešiti problem sa krčanjem zbog noise reduction. Ja sam isključio NR, ali i dalje imam povremeno krčanje kada je veća buka u okruženju.

Poslednja izmena:
ja sam se ponadao da ce srediti stucanje kamere, mada iskreno, posle vise od pola godine me interesuje samo kao kuriozitet, problem je odavno poznat i siroko rasprostranjen, nije postojao sa ranijim fw-ima, a pored Desire HD i Canon s95 me njihov VGA video ne interesuje, sa stucanjem ili bez njega. Takodje, u jednom od fw-a se tel sam zakljucavao i kad nije na pocetnom ekranu, pa su to iskljucili, a kad vec experimentisu sa tim, mogli bi da ostave korisnicima da sami odluce o tome...

edit: i ja mogu da kazem "$/&( ti update koji brise vec postojece programe, i precicu za kameru mijenja sa OVI store (kao da se na OVI store ide 15 puta dnevno, pa mora da je pri ruci)" :d

Poslednja izmena:
nego, zna li ko sta konkretno znaci:
SIM Lock 3.0 and B2B Certificate, phase 1 added
Startup settings baseline updated (wk47, 2010) (new dates etc.)

?

Ljudi, upao mi E72 u vodu. Izvadio sam ga odmah, izvadio bateriju i sim karticu, skinuo prednju masku i osušio.
Kada stavim bateriju i pokušam da ga uključim aktivira se ona početna vibracija, kao i uvek pri uključivanju, ali ekran ne reaguje.

Ima li šanse da se ovo sredi (bolje osuši ili šta već) u kućnoj varijanti ili je servis neizbežan?

I ako može neki red veličine, koliko može da košta popravka, ako je neko imao slično iskustvo?
I preporuka servisa u Bg-u (može i na pm ako ne sme ovde).

Hvala.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno