Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Pozdrav svima.

Na eUpravu sam vec dugo registrovan sa korisnickim imenom i lozinkom. Nedavno sam napravio novu licnu kartu i na njoj sam dobio i digitalni sertifikat. Nabavio sam citac kartica, instalirao CELIK i onu TrustEdge ID aplikaciju i uredno procitam karticu i sertifikat sa iste.|

E sad kako da se prebacim na logovanje sa sertifikatom? Ako pokusam da se logujem sa sertifikatom a ne sa lozinkom, Mozila Firofox procita sertifikat i unesem PIN ali mi eUprava javi da je doslo do greske prilikom odjave ili prijave. Pokusao sam da napravim novi nalog sa digitalnim sertifikatom, sve dobro procita sa kartice ali ne da da se registrujem zato sto je JMBG vec zauzet.

Da li treba Firefox da se dodatno podesi, skinu dodatni sertifikati ili ja negde gresim.

Izgleda da je proradilo, problem je bio sto sam ja isao na "Prijava Pro" i tu kad odaberem logovanje digitalnim sertifikatom, nije radilo. Onda sam probao sa "Prijava" i tu odabrao digitalni sertifikat i prodje logovanje bez problema.

Треба ми појашњење око пореза.
Пријавио сам се на lpa преко.
Кад одем на станање на рачунима по општини има салдо главница - 46,07 дин, салдо камата 0 дин и салдо - 46,07 дин зелене боје.
Кад одем на увид у укупан дуг на пореским рачунима има салдо потражује 46,07 дин и салдо дугује 0 дин.

Сад ми није јасно шта по преставља. Плаћао сам колико треба, прву рату сам платио и више, чак сам и тај износ од 46,07 дин уплатио посебно. Јел то претплата, или дуг.

Zeleno obeleženo - toliko si u plusu, kada je crveno - toliko si u minusu.
I to je, od prilike, sve što ja razumem u toj njihovoj tabeli. Pokušao sam da rastumačim ovo što @PJ pominje, ali sam brzo digao ruke 😔

@kibicer predpostavimo da je račun 1.1. na nuli.
45 dana od početka prvog tromesečja, sistem te zaduži za tamo neki iznos, izračunat na osnovu prethodne godine. Ako čekaš da vidiš iznos, pa da platiš, velike su šanse (ali ne i obavezno) da ćeš platiti neku kamatu za taj jedan dan. Što znači da račun opet nije na nuli. Kamata se pripisuje svakog dana, dok imaš crveni saldo.
45 dana od početka drugog tromesečja te zaduze nekim iznosom (drugačiji u odnosu na onaj prvi), opet na osnovu neke procene od prethodne godine.

E do treće rate već stigne i poresko rešenje i sada ti ona prva dva zaduženja odbiju knjižnim odobrenjima (sa pogrešnim datumima, da to radi pravno lice, smatralo bi se prekršajem), a zaduže te po rešenju. S obzirom da je rata po rešenju uglavnom manja nego ona prethodne godine (sem pre nekoliko godina kada su nenormalno podigli poreske stope), ako si bio na nuli, sada si pozleneo.

Poslednje dve rate meni uvek budu jednake.

Idiotske stvari:
  • čekanje na poresko rešenje nekoliko meseci. Ja ih dobijam od marta do avgusta.
  • zaduživanje perioda po nejasnoj metodi i to sa datumom isteka valute plaćanja. Ako je obaveza za prvi kvartal, prikaži obavezu 1.1. ili prvog radnog dana u godini.
  • retroaktivni datum na knjižnom odobrenju.

Ali, pazi sad, ALI, sistem je zlato, u odnosu na naknadu za odvodnjavanje za poljoprivredno zemljište u Vojvodini. Tamo nema portal, već stara škola karambol.

Ove godine su rešenja uradili nekog datuma u martu. Ja sam rešenje dobio negde u julu.
Na uplatnici stanje na dan rešenje minus 1 dan, stoji NULA. Kao što bi trebalo.
Ispod piše stanje na dan rešenja, neki iznos, koji je u mom slučaju recimo 80% manji od rešenja. Kako je moguće da dan pre rešenja imam nulu, a dan posle rešenja imam samo petinu rešenja?

Drugo rešenje na koje plaćam tu naknadu je na prvom datumu imalo nulu, a na dan rešenja zaduženje 150% rešenja. A ovde je trebalo da bude oko 25% od rešenja, jer je bila pretplata od prošle godine.

Izvode možeš da dobiješ samo u Novom Sadu, tamo su konstantni redovi, a na e-mail upit su mi dogovorili nakon sat vremena... Polovinom jula...

Potvrđujemo prijem mejla. Prosledili smo ga kolegama u nadležnu službu.

Molimo za malo strpljenja i razumevanje, jer imamo oko 750.000 obveznika naknade, sa mnogo dilema, pitanja, zahteva i slično.

A da ne platim u roku to što traže, kamata ide...

Uh ***...
Hvala ti, meni je ipak dovoljno da imam uvid u stanje poreskog salda, a ne kao ranijih godina...

Da zatvorim svoj slučaj sa vozačkom poručenom preko euprave. U petak sam im poslao mail preko kontakt stranice euprave, i od tada pa u narenih 2h sve se rešilo. Promenili su se svi statusi i na Poštiniom sajtu se pojavila pošiljka, sa stausom "predata". Danas mi je vozačka isporučena i to je to.

Znači da sam urgirao preko kontakt stranice i ranije, verovatno bi i ranije bilo rešeno. Negde je u MUP-u zapelo 100%.

Da li bi bio neko ljubazan da mi protumači ovo , porez na imovinu je u pitanju :
Saldo kamata 0
Saldo glavnica -526
Saldo ukupan -526

btw platio sam 3 rate ove godine, bilo je tu preko plaćeno na svakoj rati po 200 dinara recimo, okvirno
Prepostavljam da ta cifra znači da četvrtu poslednju ratu umanjim za ovaj iznos ?

Tako je, ovo - (minus) znači da si u preplati

Očekivao sam malo bolji pregled, sve uplate, izmirene račune, detalje neke itd.
Malo je sve ovo šturo i konfuzno ali dobro, najbitnija stvar je prikazana.

Primera radi imao sam opomenu krajem prošle ili početkom ove godine, trebalo da platim 12k više ni ne znam zbog čega, nebitno, platio sam odmah, bio je fazon imaš 5 dana, ako se dobro sećam, očekivao sam da vidim da je to proknjiženo , ali avaj. Mada sudeći po ovim podacima pretpostavljam da jeste a i nema razloga da ne bude 🙂

Danas sam uradio brzi test, zbog sutrašnje intervencije neophodan je negativan test. Zbog guzve i zbog toga sto ima sa pozitivnim testom, sto pre da odem kazem necu da cekam da mi stampaju test(znam se sa radnicama u laboratoriji posto mi majka radi u DZ). One rekose oke mozes sa euprave. Ceo dan proveravam na eupravi i ezdravlje i dalje stoji samo PCR test od pre mesec dana. Pre mesec dana radio sam 27. PCR, stigla poruka 29. otiso na ezdravlje i preuzeo test. Zvao sam laboranticu popodne i kaze mi ma sve ide na eupravu samo kasne sa azuriranjem.
E sad dal sam se zeznuo zna li neko dal na eupravu ima antigen ili samo PCR rezultat? Kada sam preuzimao PCR stajao mi je Antigen test ali nemam pojma odakle sam ga preuzeo dal sa eurpave ili ezdravlje. Preuzeo sam i zeleni dig sertifikat i na njemu pise kada sam prelezao Kovid nista vise.

Danas sam uradio brzi test, zbog sutrašnje intervencije neophodan je negativan test. Zbog guzve i zbog toga sto ima sa pozitivnim testom, sto pre da odem kazem necu da cekam da mi stampaju test(znam se sa radnicama u laboratoriji posto mi majka radi u DZ). One rekose oke mozes sa euprave. Ceo dan proveravam na eupravi i ezdravlje i dalje stoji samo PCR test od pre mesec dana. Pre mesec dana radio sam 27. PCR, stigla poruka 29. otiso na ezdravlje i preuzeo test. Zvao sam laboranticu popodne i kaze mi ma sve ide na eupravu samo kasne sa azuriranjem.
E sad dal sam se zeznuo zna li neko dal na eupravu ima antigen ili samo PCR rezultat? Kada sam preuzimao PCR stajao mi je Antigen test ali nemam pojma odakle sam ga preuzeo dal sa eurpave ili ezdravlje. Preuzeo sam i zeleni dig sertifikat i na njemu pise kada sam prelezao Kovid nista vise.
Uvek se nalazi poslednji rezultat testiranja na covid-19 koji uključuje i PCR i antigen testove koji su obavljeni u referentnim državnim laboratorijama.

Onda samo nisu azurni, sada sam proverio i dalje nema novog rezultata.

Gde se proverava stanje za porez na e-upravi?
registrovan sam, al samo imam izvod u sandučetu za ovu godinu?
da li ima veze sa nivoem pouzdanosti?

Može i prijava mobilnim telefonom, ona "dvofaktorska autentifikacija". Kakve reči bokte.

Gde se proverava stanje za porez na e-upravi?
registrovan sam, al samo imam izvod u sandučetu za ovu godinu?
da li ima veze sa nivoem pouzdanosti?

Nije lako pronači ali ima ga negde po menijima, pogledaj pod usluge, mislim da je kod lokalne samouprave, zatureno je.
Ako se loguješ samo korisničkim imenom i lozinkom, onda ti kaže da nemaš pristup.
Pristup dobiješ samo logovanjem digitalnim sertifikatom ili dvofaktorskom registracijom, ima tamo na sajtu spisak filijala gde možeš da dobiješ parametre za logovanje, odabereš najbližu, odeš, daš ličnu kartu i daju ti parametre odštampane, otkucaš ih u ConsentID aplikaciji i to bi onda bilo to, imao bi pristup.

evo sad sam nešto googlao mora da se ode do pošte po kod i da se instalira aplikaciaja...

ja sam po LIB - ili kako već to zovu - za logovanje, išao do opštinske poreske uprave

Svaki Kvalifikovani elektronski sertifikat važi do 5 god. Ako ti je frka sa vremenom a ne možeš da čekaš zamenu lk na sajtu pošte odradiš prijavu, uplatiš i sve ti je gotovo za 3-4 dana, donese ti kurir na vrata. To te košta zajedno sa čitačem 4,5-5,5k u zavisnosti da li je na 3 ili 5 god.
Da li je potrebno dokumente predati lično ili je moguće poslati ih poštom?

Verovatno može i poštom, ja sam nosio lično, nazovi kontakt centar i raspitaj se. Ako šalješ bolje ti je onda da juriš sertifikat da upišu u lk i nemaš troškove, na onih 3-5 dana dodaj putovanje pošiljke i bude više od nedelju dana za izradu.

Да ли вам ради пријава на еУправа преко ConsentiD?

Сад ради и мени, конкретно е-здравље ми није радило.

Jel' probao neko da omogući na esanduce slanje računa u papirnom formatu ?
Ima opcija da se isključi slanje, što sam i uradio pre par godina, ali da bi se omogućilo ponovo slanje papirnog računa mora da im se pošalje email, što sam i uradio ali stigao mi generički neki odgovor gde mi se objašnjava kako zapravo da vidim uvid u račun bez da mi šalju račun.

Računa za šta?

Ako misliš na e.sanduče Info stana, to nije esanduče od euprave ( pošto je tema o eupravi, pa da se ne povede rasprava nevezana za temu ).

To su tako perfidno napravili da ljudi lako pomešaju stvari.

Euprava ima svoje esanduče koje služi za dobijanje onih potvrda o vakcinaciji, rešenja o porezu, rešenja iz katastra itd, a računi za Info stan idu e.sanduče i mislim da nemaju apsolutno nikakve veze sa eupravom.

Ovo je euprava esanduče: https://edostava.euprava.gov.rs/#/inbox

Ovo je infostan e.sanduče https://esanduce.rs/prijava

Poz,

Nisam pomešao, nego nisam hteo da otvorim novu temu (ne znam ni da li postoji već esanduce tema, mislim da ne postoji koliko sam tražio malo).
Da, račun za infostan je u pitanju.

Nisam pomešao, nego nisam hteo da otvorim novu temu (ne znam ni da li postoji već esanduce tema, mislim da ne postoji koliko sam tražio malo).
Da, račun za infostan je u pitanju.
Najbolje onda nova tema, a da moderatori prebace ovo u tu temu, da se ne mešaju babe i žabe, slično zvuči, ali nije to to.

Nazad
Vrh Dno