Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

To sa produženjem vozačke radi odavno. Mislim da sam 2014. tako uzeo plastičnu.
Slažem se da bi bilo jednostavnije da je sve na jednoj plastici (lk, vozačka, zdravstvena)

Estonija je zemlja lider u digitalnoj razvijenosti.

Ako nekoga zanima zakazivanje za pasoš za dete, iako prijava termina ide na roditeljsko ime (plus član porodice), na uplatnici moraju biti podaci deteta. Naravno, na zahtevu eUprave nigde ne pište šta se i koliko plaća, već na posebnom portalu treba da se izabere svrha i mesto.
Ne znam zašto za neke usluge postoji direktan link za plaćanje, a za neke ne, ali tako je kako je. I meni nije radilo generisanje plaćanja preko komercijalne banke, već samo otp.

Što se šaltera tiče, s obzirom da se ja, koji sam iole informatički pismen, jedva snalazim eUprava uslugama i portalima, možda je bolje čekati u redu i ne nervirati se mnogo

Ako je placena naknada za izdavanje pasosa po hitnom postupku... da li je i dalje potrebno zakazivanje? (Naravno nemoguce je zakazati i posle xyz pokusaja)
Ili da se napravim lud i odem sa placenom potvrdom :)

Na Bežanijskoj kosi piše da oni koji su platili izradu po hitnom postupku imaju prioritet i pri predaji dokumenata, tj. ulaze preko reda...

Kolegi istekla lična karta pre 5 dana, odradio je sve korake preko eUprave, uplatnice, slikao LK, itd. međutim odbili su mu zahtev jer mu je LK istekla. Pretpostavljam da to znači da će morati da ide lično u MUP i da čeka red?! 😇

Da li je neko skoro produzavao vozacku preko Euprave?Sve odradio, dobio broj za pracenje posiljke,ali mi od 09.08. stoji status zaduzena za isporuku?Kakva su iskustva?

Nije vozačka ali jeste slanje poštom. Užasna su isksutva, i u supu kažu da nije do njih, već do pošte. Za sve što postoji opcija da se preuzme u ustanovi, treba izabrati to

Meni od 02.08.2021. stoji "ПРИХВАЋЕН НА ПОРТАЛУ И ПРОСЛЕЂЕН МУП-У". Nakon koliko dana od podnošenja zahteva su ti poslali poštom?

Meni od 02.08.2021. stoji "ПРИХВАЋЕН НА ПОРТАЛУ И ПРОСЛЕЂЕН МУП-У". Nakon koliko dana od podnošenja zahteva su ti poslali poštom?
Jel potreban elektronski potpis za zamenu vozačke? Znam da tako piše na portalu, ali obzirom da ga nemam, rekoh, možda može i bez njega?

Da, treba i potpis. Time kao potpisuješ zahtev da si saglasan da se na taj način podnese zahtev za izdavanjem nove vozačke dozvole.

Ja sam 03.08. Imao taj tvoj status, a 06.08.
Пратите испоруку Возачке дозволе преко сајта ПТТ Србије, Ваш број пошиљке

Nisam ni znao da mi istice 02.09. dokk me nisu zaustavili i skrenuli paznju. A po onim najbeci guzvama se lomio da prvo produzim klincu pasos, pa sebi rekoh ajd i licnu (posto je ostecena), pa isteko el sertifikat i na kraju sad vozacka, pomislih ajd bar to moze bez odlaska da se zavrsi, al izlgleda bice zavrzlame.

Ja sam 03.08. Imao taj tvoj status, a 06.08.
Пратите испоруку Возачке дозволе преко сајта ПТТ Србије, Ваш број пошиљке

Nisam ni znao da mi istice 02.09. dokk me nisu zaustavili i skrenuli paznju. A po onim najbeci guzvama se lomio da prvo produzim klincu pasos, pa sebi rekoh ajd i licnu (posto je ostecena), pa isteko el sertifikat i na kraju sad vozacka, pomislih ajd bar to moze bez odlaska da se zavrsi, al izlgleda bice zavrzlame.
Znači 3 dana nakon podnošenja su je poslali, pa je posle bilo do Pošte. Kod mene je to čekanje već u 15. danu. Pisao sam im preko onih poruka, pa ću da vidim za 1-2 dana da li će da odgovore, da testiramo taman i taj vid komunikacije.

Tako je, pa ond ovako.

Prilozi

• Screenshot_20210816-154056_Chrome.jpg
    Screenshot_20210816-154056_Chrome.jpg
    163.8 KB · Pregleda: 68
Sada pojuri Poštu, oni i imaju neki model žalbi, pitanja itd, a ove u MUP-u ne možeš da uhvatiš ni za glavu ni za rep, ni kada su u fizičkom obliku, a kamoli elektronskom :)

Javiću da li su mi i kada odgovorili na pitanje.

Zvao call centar Poste, kazu ostavljen mi izvestaj, danas zadnji dan da preuzmem u posti. Strasno, nikakav izvestaj ostavljen nije.

Ima li negde jasno i AKTUELNO uputstvo kako se instališe sve što treba za korišćenje el.potpias?!?

I gde se bre skidaju potrebni TrustEdgeCardMW i slično?!?

Adresa koja se spominje na svi živim vodičima je http://ca.mup.gov.rs/download.html , ali taj adresa je mrtva.
Sada je aktuelna ova: http://ca.mup.gov.rs/ca/ca_cyr/start/pocetna/
...ali tu nigde nema download sekcije.

Nisam baš totalni IT duduk, ali sa ovim ne mogu da se snađem.
Trebalo bi neko da napravi sw wizzard koji će da provede korisnika kroz instalaciju sertifikata.

Ja sam pratio ovo uputstvo https://euprava.gov.rs/usluge/6093 i u ovom delu postoji link https://euprava.gov.rs/elektronsko-potpisivanje koji vodi do stranice gde su linkovi za skidanje aplikacije za potpisivanje.

Isprati ovaj prvi link, i trebalo bi da je tu sve.

Ovo dole su samo isečci sa tih stranica.

Који су услови да бих користио ову услугу?​

Да бисте користили ову услугу, неопходно је да:

• поседујете важећу личну карту Републике Србије
  • будете пријављени на Портал еУправа квалификованим електронским сертификатом
  • имате инсталирану апликацију за електронско потписивање на Вашем рачунару, како бисте могли да потпишете захтев за замену пре слања. Апликацију за електронско потписивање можете да преузмете ОВДЕ.
  • потврдите да није дошло до значајне промене и да сте сагласни са преузимањем фотографије из личне карте у сврху израде возачке дозволе (због преузимања фотографије лична карта не сме бити старија од 5 година)
  • потврдите да Вам стара возачка дозвола није издата са уписаним здравственим ограничењима

Преузмите инсталцију:

Znači 3 dana nakon podnošenja su je poslali, pa je posle bilo do Pošte. Kod mene je to čekanje već u 15. danu. Pisao sam im preko onih poruka, pa ću da vidim za 1-2 dana da li će da odgovore, da testiramo taman i taj vid komunikacije.

Na poruku poslatu kroz samu aktivnost niko mi nije odgovorio.

Jutros sam poslao komentar preko kontakt stranice euprave, i naveo koji mi je broj slučaja i prepisao poruku koju sam poslao kroz aktivnosti.

U roku od 30 minuta mi je došla nova poruka kroz aktivnosti i na email.

"Поштовани/а,

Дошло је до промене статуса Вашег захтева.
Нови статус: ОБРАЂЕН

Коментар: Пратите испоруку Возачке дозволе преко сајта ПТТ Србије, Ваш број пошиљке :VM00----------

Срдачан поздрав!"

Pokušavam da nađem pošiljku na sajtu pošte po datom broju, ali pošiljka ne postoji.

Sada ću sa Poštom da proverim da li su opšte poslali, pa je istekao rok pošiljci ili još nisu ni poslali pošiljku.

Javljam dalji update informacija.

Sada se pojavila i pošiljka na Poštinom track and trace-u, bez da sam im poslao ikakvu poruku. Znači verovatno je do MUP-a, ali ih je euprava pogurala posle poslatog mail-a ka eupravi.

Sada pratimo poštu.

Ja sam pratio ovo uputstvo https://euprava.gov.rs/usluge/6093 i u ovom delu postoji link https://euprava.gov.rs/elektronsko-potpisivanje koji vodi do stranice gde su linkovi za skidanje aplikacije za potpisivanje.

Ovo konkretno je instalacija softvera EupravaRSDigitalSignature_x64 koja je za elektronski potpis, nije za Autentifikaciju.

No ipak, ušao sam im u trag...

Za autentifikaciju je potreban TrustEdgeCardMW, ali njega su sada zavukli na drugu lokaciju. Nalazi se tamo gde i Aplikacija za lične karte: http://ca.mup.gov.rs/ca/ca_cyr/start/kes/
Konkretno uputstvo se nalazi ovde: http://ca.mup.gov.rs/ca/ca_cyr/star...78-d8db20a35658/Uputstvo+TrustEdge+v2.2.6.pdf

Sva on-line uputstva za korišćenje el.sertifikata za autentifikaciju se pozivaju na adrese MUP-a koje su mrtve. Sada važe neke nove adrese, a linkovanje sa početne MUP-a je besmisleno (osim možda onome ko ga je napravio). Zanimljivo je da ni Google ne zna za linkove MUP-a, i nema pojma gde se može downlodati TrustEdgeCardMW.

Ja sam nedavno skidao valjda tu aplikaciju nisam obracao paznju kako se zove, ali sam pratio upustva na eupravi. Ako se ne snadjes mogu u ponedeljak da ti je uploadujem ili posaljem.

Ok hvala, ali snašao sam se. Bezvezna im je navigacija na sajtu eUprava.

Grozni su ti euprava sajtovi kako spolja tako i iznutra. A sada znam i zasto. Mozda bude bolje u buducnosti, videcemo.

Izgubih silno vreme trazeci resenje o porezu na stan u pdf formatu kako j stizalo u sanduce. U esanduce stiglo u martu al ga vise nema, na sajtu lokalne administracije nigde linka ka tome nego neka kao dugovanja, neke nebuloze. A to pronaci vrlo kompikovano.

User experience nije bas nula nego jak kec od deset.

Do rešenja za porez na imovinu se dolazi preko nekog linka gore levo. Jeste malo nelogično nazvano, ali ceo portal nema previše opcija, pa se nadje.

Ne znam zbog čega ne naprave sajt za porez na imovinu gde možeš da vidiš koliko duguješ, koliko je uplaćeno itd.
Svi detalji praktično na jednom mestu, online, kao što postoji i za praktično sve ostale usluge.
A zapravo namerno komplikuju da bi krajem godine pravili kilometarske redove zbog opomena/dugovanja nastalih iz ko zna kojih razloga, čekanja satima i natezanja sa njima, obožavaju to. Novogodišnji ritual koji ne žele da menjaju.

Pa napravili su. Vidi se svaka uplata i svako zaduženje kao i to da li imaš dug ili ne. Jedino su se ogradili da to što dobiješ na sajtu nije javna isprava ili tako nešto. Format zapisa im je daleko od jasnog i razumljivog, treba se malo udubiti da se razume šta je šta, ali nije baš ni nuklearna fizika.

Ups, nisam znao, treba da odem na neki od šaltera da pokupim parametre za aplikaciju.

jedno pitanje vezano za e-porezi aplikaciju
kada se ulogujem vidim sebe licno i sebe kao ovlascenog zastupnika svoje firme
kada izabrem firmu sve vidim kao i ranije, ali kada izaberem sebe licno kao fizicko lice nista se ne desava
ranije je sve radilo ok, ima li neko slican problem ili mozda zna sta moze biti po sredi?

Pa napravili su. Vidi se svaka uplata i svako zaduženje kao i to da li imaš dug ili ne. Jedino su se ogradili da to što dobiješ na sajtu nije javna isprava ili tako nešto. Format zapisa im je daleko od jasnog i razumljivog, treba se malo udubiti da se razume šta je šta, ali nije baš ni nuklearna fizika.
Konfuzno je pre svega zato što nas zadužuju pre rešenja, a nakon izdavanja rešenja dobijamo knjižna odobrenja za ona prva zaduženja. Na nekim opštinama imam još i kreditno za plaćanje prethodne godine u roku, pa kada sve to doda i odbije, ne znaš više šta plaćaš. Ja imam određeni problem u glavi, pa teško trpim da nisu sve nule ili bar više nula, pa za prve uplate gadjam da sam 100 ili 1000 u pretplati, a poslednju ratu tako da mi godina bude završena sa 0.00.

Nazad
Vrh Dno