Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Ovde je malo širi problem.
Baze matičnih knjiga nisu ažurne.
Euprava ne izdaje automatski izvod već se isti šalje lokanom matičaru. A on šta izda izda?!
E sad, zamislite da tražite stanje u poreskoj upravi i da neko uzima da presabira kartice po stavkama poreza?
21 vek, informatika na sve strane?
Mene je sramota u sedmoj deceniji tih zaposlenih.

Poslednja izmena od urednika:
Stigao mi sms da sam upisan za A kategoriju, sa ID brojem, šifrom i uputsvom koje glasi: Prijava: - euprava, prijava korisnika, ID broj, šifra.
Pretpostavljam da prvo treba da se registrujem na eupravu što sam i pokušao ali registracija nikako ne prolazi.
Ime, prezime, jmbg, prebivilište, upload lične karete obe strane sa upisanim brojem od lične karte, šifra sa osam karaktera, najmanje jednim velikim slovom, brojem i specijalnim znakom, saglasan sa uslovima korišćenja, i da nisam bot, klik na "registruj se" i ništa. Niti informacije da sam nešto pogrešio niti potvrde da sam se registrovao.
Pomislio da se nisam registrovao ranije oko covida i vakcina pošto imam na mejlu poruke od euprave, ali taj mejl se ne nalazi u njihovoj bazi kada sam probao ući preko "prijave". Da li je nešto do njih i koji je najbolji način kontaktirati ih? Da li preko fb, twitera? Ili sačekati ponedeljak i otići do auto škole...

Da li proveravate izvode iz matične knjige rodjenih koji stižu od euprave?
Žena juče naručila izvod za sebe i ćerku.
Pogrešna prezimena u oba izvoda!
Naravno, ne samo dokumenta sa eUprave, nego bilo koja dokumenta kada dobijem obavezno preletim preko svih podataka da budem siguran da je sve kako treba. Meni se lično nikada nije desilo da mi nešto bude pogrešno, ali ženinom ocu su pre par godina prilikom izdavanja lične karte uneli potpuno pogrešan matični broj (ne jedna dve cifre, nego baš baš omašili)...

Dokumenta se sva proveravaju pod obavezno. Iz licnog iskustva pricam kad sam morao po novu saobracajnu zbog pogresno unetog broja sasije automobila. Gubljenje vremena i zivaca zbog tudjih gresaka (mada realno i moja sto nisam proverio).

Prethodnih dana menjao telefon i probao backup ID broja i nije funkcionisalo. Kao da ne prepoznaje bekapovani fajl.

Ako misliš na ID iz Consent aplikacije, radi bez problema. Pre par sati baš prebaciš backup fajl sa jednog telefona na drugi, učita ga instant.

Kako, šta se desi kada odabereš fajl?

Rešio sam problem tako što sam na euprava ponovo generisao parametre, pa se prijavio na aplikaciju.

Ako imaš ispravno instaliran softver sertifikacionih tela probaj da se prijaviš na portal eUprava, link je https://euprava.gov.rs/ pa Moja eUprava - Prijava, iz iskustva sa tim portalom mislim da je najbolja opcija koristiti Google Chrome, takođe grešku koju si dobio (priložena slika) možeš rešiti tako što ćeš da isprazniš keš iz Browser-a, restartuje ga i probaj ponovo da se prijaviš
Treba i ja da pomognem starijoj osobi za eagrar. Ako ima LK sa čipom izvađenu pre nedelju dana, samo login preko euprava, ne treba email nalog i slično?

Potreban je sertifikat na LK, nije dovoljan samo čip.
I naravno, čitač kartica na računaru.

I strpljenje, ako su ti pobrisali sve kulture na svim parcelama, sa brojevima stabala i procentima pod mrežom i navodnjavanjem.

eAgrar, prilikom registracije poljoprivrednog gazdinstva, nisam mogao da unesem očeve parcele u registar, jer u katastru parcele nisu vezane za očev JMBG. Katastar nesređen.

Možeš da uploaduješ dokaz o vlasništvu nad parcelom. Kod mene je sve parcele prevukao iz starog registra, uprave za trezor. Samo je kulture pobrisao.

I kod mene je povukao sve parcele u vlasništvu nosioca gazdinstva, moje majke, ali očeve, koji se vodi kao član domaćinstva nije povukao, čak ne mogu ni ručno da se unesu. Probaću da slikam izvod iz katastra i da pošaljem.

Nemam ovde čitač da se logujem, ali mislim da tamo baš imaš opciju za upload dokumenta za dokaz o vlasništvu nad parcelom.
Skini PDF-ove sa e katastra, pa pokušaj.

Koliko shvatam, otac mu nije upisan u katastru kao vlasnik parcela ili mu nije upisan JMBG.

Napisao sam zahtev i uploadovao pdf iz katastra nepokretnosti. Sad čekam rezultat.

Dokumenta se sva proveravaju pod obavezno. Iz licnog iskustva pricam kad sam morao po novu saobracajnu zbog pogresno unetog broja sasije automobila. Gubljenje vremena i zivaca zbog tudjih gresaka (mada realno i moja sto nisam proverio).
Ovo je malo off, ali samo da upozorim učenike u temi. Bilo koji dokument da preuzimate u mup-u obavezno sve pregledajte dok još stojite za šalterom. Ne kada izađete, nego dok još stojite za šalterom. Ako je uz pitanju saobraćajna dozvola kod koje broj motora nije odštampan na sam dokumenat, morate dobiti i očitanu saobraćajnu odštampanu na papiru. Ako tada uočite grešku vi ne plaćate ispravku. Ako se greška uoči kasnije vi iz svog džepa plaćate ispravku/novi dokumenat. Meni su u saobraćajnoj upisali pod pogonsko gorivo: dizel/gas. Ja video i nova saobraćajna na njihov račun.

Potreban je sertifikat na LK, nije dovoljan samo čip.
I naravno, čitač kartica na računaru.
Zar postoji LK sa čipom a bez pina? Prvi put čujem, nisam to znao. Skoro svi koje znam su dobili i PIN uz čip, znači da ima i el.sertifikat. Ili grešim, pa pin može da služi za još nešto?

LK sa čipom je USLOV da bi se dobio kvalifikovani elektronski sertifikat, ali se ne dobija standardno, mora se pisati zahtev.
Znači, ne postoji LK bez čipa a sa KES, ali postoji sa čipom a bez KES.

Сертификат се накнадно убацује на захтев.
За то треба Пин који се добија уз личну карту.

Jel dobio neko iz Nisa resenje za porez za ovu godinu?
Proveravam sanduce na eupravi, ali nema nista. Mozda zbog najavljenog poskupljenja od 29%??
Navodno su poceli da salju i stampana, a el. resenja bi trebalo da stignu ranije?

Meni je juče stiglo, Bg.

porez.png

И мени је стигло, да ли па прихватим или да одбијем?
Хтео бих да имам и у сандучету и штампано.

Prihvatio, ne prihvatio, za valjda 14 dana se smatra da ti je uručeno.
Meni prvi put kad je stiglo elektronski, papir više ne stiže. Već godinama.

Pozdrav, da li znate zašto bi MUP samoinicijativno opozvao elektronske sertifikate na čipu lične karte?

Opozvan i moj i od supruge, vadili u isto vreme i trebalo bi još 4 godine da važi. Pre pola godine -desetak meseci kada se logovao poslednji put radilo sve kako treba.

Ni ja ni ona nismo podnosili zahtev za opoziv, niti smo mašili PIN ili slično, te stvarno ne razumem po kom osnovu i kada i zašto nam je taj opoziv izvršen…

Nazad
Vrh Dno