Šta je novo?

Događaj u senci

...

jedan detalj se retko pominje ... a to je da i uvoznicima odgovara neko ko ce da im odvlaci lager jer tako oni ispunjavaju targete. Svi bre sve znaju, samo se prave.

...

jedan detalj se retko pominje ... a to je da i uvoznicima odgovara neko ko ce da im odvlaci lager jer tako oni ispunjavaju targete. Svi bre sve znaju, samo se prave.

Jedna stvar je ispuniti target koji im da proizvodjac/lokalna kancelarija, koji su uzgred receno cesto i potpuno nerealni. (Veoma) Losa strana strana takvog ispunjavanja targeta je sto nije lose ponekad te stvari i naplatiti :). Ipak treba kupiti i sledecu turu robe.

Actavis je pukao iz jednostavnog razloga što je to kompanija sa Islanda koji je je, ako gledamo sa aspekta upliva stranog kapitala, "najzaduženija" država Evrope, tj. država koja je posle pucanja berze zabeležila najveći odliv kapitala, pa je shodno tome pretilo da u jednom trenutku država proglasi bankrot, ali ju je EU spasila.
Dakle, poenta je da ništa nema na veresiju, a SEKA je upravo i nastala zbog gramzivosti i težnje da se i bez realnih osnova upiše profit, tj. uzmu parice.
Actavis je ovde više kolateralna šteta (kao i ceo Island, zato im je i pomogla EU, s obzirom da im je tržište xtremno dobro uređeno), ali nemoj da se brineš, s obzirom da je u pitanju farmaceutika koja nema šanse da skvikne.

Namerno sam te pitao za Actavis zato što nisu "alavi" ameri, nije auto-industrija već jedna od najprofitabilnijih i najsigurnijih industrija, jedna od tri najveće firme u toj industriji (sa najvećim rastom), nisu prevaranti i hoštapleri - pa eto desilo im se - i zato sam ti i rekao: nije baš sve crno-belo.

SEKA je posledica trošenja "nepostojećih" para, tj. para bez pokrića - ameri su tu šampioni - mi se borimo za podijum.

Kada bi svima nama dospelo na naplatu u jednom danu sve što smo dužni (kerdit za kola, kuću, stan, televozore, belu tehniku, kompjutere, letovanje, revolving dozvoljeni minus ....) bilo bi masovnih samoubistava na Terazijama.

Zasto je neko djubre ako trazi da mu se vrate pare?
....
Da zavrsis ne moze se nista prebaciti onom koji je pustio menicu ( tacka )

Duksa druže, ti u klin ja u ploču ...

Niko nije đubre niti mu treba prebaciti zato što hoće svoje pare - samo je fazon što ih ovako neće videti ni on ni ostali.

Jes da nije tema, ali zar neko stvarno misli da neka farmaceutska kompanija nije prevaranstka ili hoštaplerska :)? Pa cela industrija je najgora od svih, rame uz rame sa bankama, s tim što te banke makar ne lažu.

Poslednja izmena:
Jes da nije tema, ali zar neko stvarno misli da neka farmaceutska kompanija nije prevaranstka ili hoštaplerska :)? Pa cela industrija je najgora od svih, rame uz rame sa bankama, s tim što te banke makar ne lažu.

Ja sam više mislio na prevarante u onom "valjačkom", "šibicarskom" fazonu kao 4um računari.

Da, farmakomafija, jel tako?
Nemojte da padate na te sitne šibicarske fore koje se valjaju po medijima kako su svi u farmaceutici ogrezli u korupciju (koje ima ohoho, verujte mi, ali nisu svi uključeni), a država će se potruditi sve to da istera na čistac. Upravo je država jedan od glavnih generatora korupcije, kako u farmaciji, tako i drugde, pri čemu postoje i kompanije koje se trude da posluju "čistih ruku" (verovali ili ne, ja radim u jednoj od najpoznatijih), ali zbog sveopšte prisutne histerije ne mogu da dođu do izražaja. Moja kompanija je prošle godine bila najveći pojedinačni donator srpskom zdravstvu (20 mil eura), dok je po profitu bila na 13. mestu, što ipak nešto govori (naravno ne da loše radimo, već da smo društveno odgovorna kompanija).
Ali da ne idem još više u off, poenta je da i ovde ima kompanija koje rade kako treba, kako u IT-u, tako i u drugim sferama i dobro je da ih bude sve više, a da oni kao što je 4um i treba da propadnu zbog lošeg sistema poslovanja.

Da, farmakomafija, jel tako?
Ali da ne idem još više u off, poenta je da i ovde ima kompanija koje rade kako treba, kako u IT-u, tako i u drugim sferama i dobro je da ih bude sve više, a da oni kao što je 4um i treba da propadnu zbog lošeg sistema poslovanja.

ali poenta i jeste sa velikom cifrom zbog koje je 4um pukao. Neko je tu fino omastio brk. Nije los sistem poslovanja, vec planski sisteem poslovanja, ako mene pitas :d

Što se Actavisa konkretno tiče, on i jeste u vlasništvu jednog prilično "neobičnog" biznismena koji se zove Thor Bjorgolfsson i najbogatiji je Islanđanin već duže vreme a obogatio se muljanjem sa (svojim) investicionim fondovima. Detalji su lako dostupni na Netu.
Znamo šta je posle bilo sa investicionim fondovima. Tako da je tu negde i odgovor na pitanje.

ali poenta i jeste sa velikom cifrom zbog koje je 4um pukao. Neko je tu fino omastio brk. Nije los sistem poslovanja, vec planski sisteem poslovanja, ako mene pitas :d

Kakvo crno mašćenje brkova? Ako ne vraćaš lovu jer si je uložio u drugi, u ovom slučaju isplatiiji, biznis umesto da vratiš nekome ko to isto može da uradi da ima svoje novčanice na broju onda si stvarno ludo hrabar. Zašto kažem hrabar? Pa konkretno u ovom slučaju su uložene pare u nekretnine umesto da se vrate onome čije su, postoji menica tj dokaz da si nekom dužan, ako ne vratiš prvo ti se pusti menica, pa se obratiš sudovima, ako ne ide zna se šta se radi - dokazi na gomilu, prelomiš u glavi da nekome moraš da daš 15-25% i taj neko sa ekipom naplati dug, a vala ih ima dosta kod nas i uvek 'naplate' dug... Velikim parama se ne igra tek tako.

Ili se jednostavno Forum obrati Komercijalnoj banci za kredit i u kao garanciju položi novoizgrađene nekretnine i dobije neverovatan kredit.

Baš tako, Forum ponovo radi i očekujte ih od sutra na TV-u sa novim popustima. Pa dragi dobavljači računarske opreme, da vas vidim sada, radite li sa dunđerima ili sa nama?

Poslednja izmena od urednika:
osecam da cim 4um izadje iz blokada/e (ako vec nije) da ce opet distibuteri da ih zovnu u fazonu: "pa de ste prijatelji stari, nismo dugo poslovali... imam opet neku robu za tebe... odlozeno, pa naravno!!! 6 meseci.."

@BaneR... lazu i banke... npr, retroaktivno menjanje ugovora i povecavanje marzhi? rings a bell?!?

Ili se jednostavno Forum obrati Komercijalnoj banci za kredit i u kao garanciju položi novoizgrađene nekretnine i dobije neverovatan kredit.

Baš tako, Forum ponovo radi i očekujte ih od sutra na TV-u sa novim popustima.

Kako sad tek imamo osnova da ih mrzimo... :d:d:d

Videćemo koliko će oporavak biti dugog daha ili će, što reče neko, uskoro biti povoljnih stanova kod Komercijalne banke. :D

Cekaj kako bese ono kad trazis kredit u banci
1. Da posluje duze od dve godine.
2. da ima pozitivan saldo
3. da nije bio u blokadi duze od
hehehhehe
Ma kakav Cern ovde kod nas se rasteze i prostor i vreme.

U proseku 500e je pala cena kvadrata u Bg i NS.

Dajte ljudi, vratite se na temu...

Naravno, nego kako se zove sada ona firma Dunđerrum Računari? Računar dobijate sa dve fosne i jednom klocnom :) A ko uzme ultimate gamer dobija i novu ogradicu na terasi. Dokle smo mi došli, računare kupujemo po gradilištima (zgrada gde je Forom Gradnja Computers se još radi), uz kupus i salatu (MAXI itd), ne daj bože da poželiš da pitaš nešto u vezi računara koji bi da kupiš, usta ti zapuše sa nekom rotkvom ili svežim malterom. O Bože smiluj se našim računarima.

A koliko kostaju placevi? Ono...kao....koliko evritjca za jedan ar?

Dajte ljudi, vratite se na temu...

Izvini, ali ovakve izjave su upravo i dovele do ovoga u čemu se nalazimo

"Ne talasaj", "ne filozofiraj", "opusti se", "vidi što ona ima sise"...

Ako mislite da cene kvadrata nemaju veze sa ovim, onda se grdno varate.

Naša kvazi-ekonomija za šta je zaslužena kvazi-država je u jednom trenutku dovela do toga da je bilo potpuno suludo baviti se bilo kojim poslom u porđenju sa investicijama u nekretnine. U preduizmačkom poslu se više zarađuje nego u trgovini drogom.

Kakve veze ovo ima, neko će se zapitati? Pa prosto, što niko normalan nije hteo svoje pare da gurne u vatru, pitajući se šta će sa njima biti.

Bezbroj preduzeća su svoja likvidna sredstva prebacili u nekretnine, jer je tamo bila veća zarada (čitaj, uvećanje vrednosti). Ali posle par meseci ili koju godinu, desilo se prosto da je cela privreda isušena i da je likvidnih sredstava prosto nestalo. Što je za sobom povuklo dugove, otpuštanja, smanjenu kupovnu moć...

Poslednja izmena:
^^
Paaa, jesi u pravu ali nema veze sa IT-jem. Barem nama tako kažu kad nam obrišu post :)

Pa ako je neka IT firma, obrtna/likvidna sredstva gurnula u pravljenje nekog nepotrebnog magacina, onda to itekako ima veze sa ITom... sa svim negativnim posledicama takvog poteza.

Ok, ima veze, ali i dalje stoji da se zbog ovakvog "off"-a briše post.
Šalu na stranu, mislim da je Bane izneo ono što se realno dešava, tj. da se kapital preliva tamo gde može da se umnoži, pa je tako brdo eura skliznulo u nekretnine, a sada kad je prodaja stala, svežeg novca jednostavno nema, pa su 4um računari između ostalog zbog toga u minusu.
Ovim ne opravdavam način na koji trguju, jednostavno konstatujem uzrok.
Nema para, tačka.

Pa ako je neka IT firma, obrtna/likvidna sredstva gurnula u pravljenje nekog nepotrebnog magacina, onda to itekako ima veze sa ITom... sa svim negativnim posledicama takvog poteza.

Ovo ima veze s IT-em isto onoliko koliko bi imalo veze da pricamo u kom shopu radi naj cica.

Još samo obrazloženje, pa da ovo možemo da zovemo diskusijom ;)...

Pa obrazlozi ti zasto ima veze propadanje jedne kompanije kojoj je prodaja primarna delatnost (ali ne i jedina) sa IT-em? Jedino sto je to kompanija koja prodaje hw i nikako drugacije. Propadaju i kompanije koje prodaju paprike pa bi to bilo totalni off na ovom forumu. A ovakvih threadova ima mali milion kako Vam samo vise nije dosadno ....

Losi potezi pojedinca se ne mogu odraziti na ceo IT sektor, tako da iz primera Foruma se moze samo izvuci ekonomsko iskustveni zakljucak, ali ne i neki zakljucak vezan sa ITom (bar po meni). Ovo je meni vise ekonomska nego IT tema i slazem se da imamo razlicite poglede na istu.

Bane tebi je svaka izjava dovela dovde gde se nalazimo. :D
Jel ti ovo uzrecica ili ti ozbiljno mislis >?

Sve na svetu je na neki način povezano :).Sto ne znaci da cemo ovde pricati sta god nam padne na pamet.
Pa ne , ozbiljno, dajte nesto sto nema veze sa It-em i lako cu da nadjem povezanost ali naravno da necmo zbog toga o tome ovde da pisemo :)

Poslednja izmena:
Pa obrazlozi ti zasto ima veze propadanje jedne kompanije kojoj je prodaja primarna delatnost (ali ne i jedina) sa IT-em? Jedino sto je to kompanija koja prodaje hw i nikako drugacije. Propadaju i kompanije koje prodaju paprike pa bi to bilo totalni off na ovom forumu. A ovakvih threadova ima mali milion kako Vam samo vise nije dosadno ....

Losi potezi pojedinca se ne mogu odraziti na ceo IT sektor, tako da iz primera Foruma se moze samo izvuci ekonomsko iskustveni zakljucak, ali ne i neki zakljucak vezan sa ITom (bar po meni). Ovo je meni vise ekonomska nego IT tema i slazem se da imamo razlicite poglede na istu.
Prvo, ne piše se "kako Vam samo nije dosadno", nego "kako vam samo nije dosadno"...

Drugo, ja ne znam šta ti nije jasno u tome da su se isisala sredstva iz tekućeg/dnevnog/likvidnog/kratkoročnog poslovanja i gurnula u nekretnitne (dugoročno).

Tek takvo tumbanje aktive po ročnosti nije moglo da izađe na dobro.

Ja konkretno o Forumu nisam pričao, ali stvari gledam na malo globalnijem planu i u tome nema ništa loše.

weasel - pošto me baš vučeš za jezik i pitaš :D, da... ja ne mislim da je problem ni ekonomska kriza, ni politička situacija, ni bilo šta... nego isključivo glupost i neznanje običnog malog čoveka ubeđenog da "nije ništa do njega", "šta on tu može" i "ne tiče me se" i koji zbog hleba i igara i možda nekog LCD TV će da bude temelj/zupčanik sistema koji nas sve pravi budalama...

Slobodno napišite da filozofiram i širim utopiju i stvari gledam globalno, ali moja mišljenja su doktorati za 170 postova ovde koji se odnose na to da je vlasnik Foruma lopov... pa što ste ga pustili...

Vrh Dno