Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Blokirana mi narudzbina sa iHerba.

Javili mi iz otp banke da je

IHerb oznacen kao rizican sajt, i da ako zelim da obavim tu uplatu, moram eksplicitno to da im odobrim.

Kad sam pitao zasto je oznacen, nisu znali da mi kazu.

Jeste skoro narucivali, niste imali problema, jel to samo kod otp?

Pre neki dan mi stigao paket. Nikakvi problemi do sada a narucivao sam preko 20x. Inteza.

Pre neki dan mi stigao paket. Nikakvi problemi do sada a narucivao sam preko 20x. Inteza.

I ja sam narucivao godinama Sa iherba preko otp,

Ali juce kazu da je oznacen kao rizican.
Naručujem preko Rajfajzen banke, iRačun, za sada bez problema. Račun mi služi baš za onlene naručivanja i na njemu držim uvak malu svotu novca.

Cak iako ti je tekuci u drugoj banci?

Prebacis novac sa tekuceg na tu karticu jel?

Jel uzimaju proviziju neku, troskove?

@Explorer777 Prebacim sa moje glavne banke preko koje primam platu, na iRačun, putem naloga za prenos, tj.uplate na račun u drugoj banci. IRačun (besplatno održavanje) ima vezane Visa kartice i služi mi za kupovinu preko interneta. Jest da za inostranstvo uzimaju 1% provizije, ali sve su to mali iznosi, jer kupujem za ličnu upotrebu.

Zna li neko gde sad može da se uradi analiza hrane na teške metale, s obzirom da ne rade poljoprivredni i veterinarski fakultet?

Trebalo bi da to rade područni Instituti za javno zdravlje. Nekada su se te institucije zvale Higijenski zavodi.

Да ли је до дуге зиме, или се тело не опоравља више као пре, али све више осећам мање повреде.
Прво метатарзална кост стопала, после пар трчања опет креће, струје помажу, али осећај као да се враћа сваки пут, лош начин гажења, али тако газим целог живота, блага супинација. Први пут ми се десило да осећам бол приликом самог трчања, не после пар дана. Фокус је био на промени обуће и подлоге, сада сам опет у потрази за још мекшим патикама.
Онда пре неки дан на фудбалу, при обичном шуту и ослањању на стајну ногу, неки чудан осећај на горњем делу стопала, као пуцање сајле, јак бол, али ево пролази после пар дана. Шта ли се десило немам појма, нисам могао да савијем прсте после тога уопште.

Какво је ваше мишљење о колагену, и ако је добро, имате ли неку препоруку. Доста сам читао на нету, али више теорије, мање искуства.

Strong nature završava posao.

Kakva je situacija sa

Da li je marka ok, radnja pouzdana?

Ogistra je super bukvalno danas za sutra salju ako porucite pre 14h. Inace ima i happy hour izmedju 14 i 15h gde je sve snizeno 15%

Sta znam, uzimao sam taj Magnezijum, Ashwagandu, Probiotike i Whey od istog proizvodjaca i nije bilo nekih problema. Firma je valjda u Svajcarskoj a proizvodne pogone imaju u Sloveniji

Posto mi u poslednje vreme ne prija surutka, napravio bih pauzu sa whey-om par meseci sa ovom veganskom zamenom koja ima kompletnu AK listu.

Ima li neko iskustva sa njim ili generalno veganskim proteinima, jer bi mi ovo bio prvi put da uzimam.

Reći da je protein iz biljnog porekla glupost je kao reći da vegani ne mogu da izgrade mišiće, dakle fakutalno netačno. To da li se nekome nešto isplati je ipak pitanje za tu osobu jer zavisi koliko novca neko ima i spreman je da potroši.

Biljni proteini imaju nižu biodostupnost, ali nisu beskorisni i na kraju sve te aminokiseline pomažu u sintezu proteina i sve druge funkcije za koje naše telo koristi aminokiseline. Dakle, ako je pitanje šta je bolje:
Da jedeš 150g proteina iz mesa, jaja i drugih visoko biodostupnih izvora ili:
da jedeš 150g proteina iz mesa, jaja i drugih visoko biodostupnih izvora i da popiješ 50g proteina graška, bolje je ovo drugo za skoro sve osim što imaš trošak za isti.

Ljudi piju te proteine mesecima na postu ili na veganskoj ishrani i oni prave razliku, ono što im malo fali u kvalitetu se nadoknađuje kvantitetom.

Bukvlano niko nije rekao da je protein biljnog porekla glupost, vec da je prasak od 80% proteina iz graška glupost što i jeste.

Protein iz graška je možda glupost u poređenju sa whey proteinom, ali ako čovek ne može da pije whey, protein iz graška je dobra zamena. Dakle, ako neće da pije whey, dobra je zamena. Jeste skuplji, jeste manje biodostupan ali reći da je glupost je vrlo površna ocena, a ja opet ponavljam konkretan savet za njega je (pošto mu surutka ne prija) da slobodno pije biljni protein jer je bolje sa njim nego bez njega.

Ako nekoga zanima još, prekopiraću odlomak iz chat gpt-ja jer me mrzi da kopam studije ali mit je da su veganski izvori proteina beskorisni, već ih samo treba više, npr ako jedeš 150g proteina iz mesa, za isti efekat na proteinsku sintezu ti treba 200g biljnih (i da malo uklapaš izvore). Nikakav zagovornik veganizma nisam, već samo istine radi.

"Pea protein is quite bioavailable, though not quite as high as some animal proteins. Its protein digestibility-corrected amino acid score (PDCAAS) is around 0.82–0.93 (out of a perfect 1.0), depending on how it’s processed. For comparison: Whey protein: 1.0 Soy protein: about 0.98 Pea protein: 0.82–0.93 Rice protein: ~0.50–0.70 So pea protein is very solid, especially among plant proteins. It's rich in essential amino acids but a little bit low in methionine (an amino acid), which slightly affects the "completeness" score. Some products mix pea protein with rice or hemp to balance that out."

Da ponovim : Bukvlano niko nije rekao da je protein biljnog porekla glupost.

Prašak proteina iz graška je glupost i ne može nikad biti zamena za whey, mozda za neki blend, za whey nikako.

Savet za njega je da jede hranu, a ne da baca pare na glupost kao što je prašak od proteina graška.

I ja da ponovim, ja mislim da ta tvoja tvrdnja nije tačna, da je površna, da se sa njom ne slaže nauka i praksa. Jednostavno, biljni proteini bilo da su u formi praška ili hrane imaju svoje mesto, jesu manje biološke vrednosti ali nisu beskorisni, narodski rečeno treba ih samo više. Da li će neko da ih konzumira je odluka za pojedinca, ali mislim da se i nauka slaže da nisu glupost.

Elem, ja radim u teretani, trenirao sam i savetovao desetine (ako ne i stotine ljudi) i navešću vrlo konkretan primer sa sportistom sa kojim radim više godina (u pitanju je državni prvak u rvanju) koji strogo posti svaki post, dakle ne može da konzumira whey, ove godine je na svoju posnu ishranu pio svaki dan 50g baš tog vegan proteina koji je naveden i jedino ove godine nije izgubio ni kilažu ni mišiće tokom posta. Dakle tih dodatnih 50g proteina dnevno su pokrili manjak koji nastaje suženim izborom hrane i po prvi put je post izgurao bez (vidljivog) gubitka mišićne mase. Neka forumaši izvuku iz ovoga šta hoće.

Whey je "brz protein" ne zamena za obrok.

Blend protein moze biti zamena za obrok.

Ni jedna nauka ne potvrđuje da prašak proteina graška može biti zamena za whey jer su dijametralno suprotne stvari iako su oba proteini, to sto neko nije izugbio kilograme na prasku od graska ne potvrđuje ništa. Nisam ni ja na mnogo cemu gubio kilograme pa ne znaci da je to zamena za whey.

Nazad
Vrh Dno