Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Moji roditelji ceo zivot piju kafu i nikad nisu imali problema sa holesterolom.
Ja preko 10 god pijem jednu ili dve turske bez secera dnevno i rezultati krvi su odlicni, holesterol uvek u normali.

@amdpower
Da li si proveravao u kakvom stanju ti je jetra, bar ALT, AST, bilirubin, ako ne i ultrazvuk?
Jetra igra veoma vaznu ulogu u nivou holesterola u krvi. Ako sa jetrom nesto nije u redu, velika je sansa da nivoi holesterola takodje nece biti u redu. Sto se tice suplemenata za jetru, jedan od najboljih na nasem trzistu je Hepalife. Uz korigovanu ishranu i ovaj suplement, npr. masna jetra moze prilicno da se dovede u red za 3 meseca.
Najvaznije bi bilo da pronadjes uzrok svog problema, a ne da se bavis samo posledicama. Prilikom trazenja uzroka, na tvom mestu bih krenuo od pregleda jetre.

Edit:
@Castorpoluks
2000-3000mg omega 3 nije preporucljivo uzimati, osim ako lekar na osnovu nalaza ne savetuje tako. Uglavnom se savetuje od 250mg do najvise 1600mg za muskarce (za zene do 1100), najcesce je dovoljno, odnosno optimalno oko 500mg dnevno, za vecinu ljudi... Previse omega 3 moze da bude stetno. Slicno je i sa belim lukom, dobar je, ali u malim kolicinama.

Poslednja izmena:
Pre manje od godinu dana,AST,ALT,Bilirubin su mi bili u redu,
Nesto malo povecani trigliceridi i povecan holesterol,onaj losi mi je bio veci nego danas,
pa je spadao,pa se ponovo podigao ali jos nije u toj meri,sad su i trigliceridi otisli preko 4 uvek su bili oko 2 ili 3.
Masnu jetru sam imao pre dve ili tri godine,sad je ok.
Jedem dosta hleba,slatkisa,gazirano,sad sve to izbacujem iz upotrebe pa cemo videti.Mada tu je i stres.
Uzimam integralni hleb,doruckujem zitarice sa nemasnim mlekom,jednom dnevo pijem kakao,zeleni caj,
uzecu neke nove suplemente mada sam uzimao tablete jabukovog sirceta,omega 3,crveni pirinac...
Posto slabo pijem alkohol sad prelazim na jednu casu piva ili vina dnevno.🙂

Poslednja izmena:
@amdpower
Korekcija ishrane je svakako dobrodosla, tj. neophodna je dugorocno gledano.
Evo sad sam na brzinu guglao: 50% ljudi sa masnom jetrom (a da nisu alkoholicari) ima normalne ALT i AST nalaze... A posto jetra igra kljucnu ulogu u nivou holesterola, mislim da je najbolje da odes na detaljan pregled iste. 🙂

Mozda ti je pobeglo,pre manje od godinu dana nisam imao masnu jetru,bila je ok,kao i rezulati vezani za nju,sem holesterola i triglicerida.

Aha, sad vidim... Onda nesto drugo pravi taj problem. Mozda da jos neko vreme budes na korigovanoj/zdravijoj ishrani (uz umerene doze suplemenata), pa onda opet da proveris holesterol i trigliceride? Ako opet ne budu dobri, da nadjes dobrog internistu za savet, tj. kako da uz pomoc dobrog lekara otkrijes uzrok.
Generalno, uvek treba teziti ka trazenju uzroka problema, a ne bas mali broj lekara se bavi samo posledicama...

^To je najgora vrsta lekara, sto se bave samo posledicama i odmah guraju lekove, koji obicno imaju i neke nuspojave... Tako poznajem nekoliko slucajeva, dobiju jedan lek, pa zbog nuspojave istog, dobiju jos jedan lek, pa za godinu dana piju preko 5 vrsta lekova, a zdravlje im sve losije...
Sta god da je u pitanju, najpre treba uvesti zdrave navike (zdravija ishrana, fizicka aktivnost, umereno sa suplementima), pa traziti uzroke... Onda ako je ikako moguce, prirodnim putem srediti problem. Ako nije, klasicni lekovi da budu poslednja opcija.

Da li je stevia zdrava zamena za secer?
Ili je bolji kokosov secer?

Poslednja izmena:
Ови око мене ,,шећераши'' сви користе стевију,тако да мислим да то није без везе,а то ти је и моја препорука.Са друге стране увијек можеш пробати и друге алтернативе,ако не будеш био задовољан првим избором.

Да,да и у том случају исто важи.

Nju svi preporucuju, nikad nisam probao, ali bi trebalo da je okej. Za kokosov secer nemam misljenje.
Ako je neko "navucen" na secer, nek smanji postepeno i nakon nekog vremena se moze lagano bez njega (vestacki).

Volim slatko ali mogu bez secera,vec duze vremena kafu,caj pijem bez njega.
Evo sad sam presao na wellness a steviju cu uzeti za limunadu.

Mhm. Ako je tako onda uzmi steviju i ne brini. Ja vec 4 meseca nista slatko nisam okusio i super se osecam, ne trazi mi se uopste.
Velnes ima dosta secera, negde sam davno citao da se ne preporucuju.

Stark integrno klasik,hrono,suvo grodje nemaju dodati secer koliko vidim,kao i wellness no sugar sa pomorandzom i cokoladom i ovaj koji ja uzimam kakao,cimet i cokolada.

VitaCost je u poslednje vreme katastrofalan kao prodavnica, a danas je njihov bezobrazluk dostigao maksimum. Naručim proizvode 09.06, sve uredno platim karticom i čekam da pošalju, Prošlo 8 dana od poručivanja ne šalju i ne javljaju se. Pošaljem email ništa, a onda se juče setili da pošalju paket i to nije sve. Danas su pokušali da već kupljene proizvode ponovo naplate i skinu novac sa kartice.

Stiže mi poruka na Viber da je pokušana transakcija, ali ja ne vidim ni koje pokušao ni šta je pokušao da skine (HalkBank) je u pitanju.

VITACOST.png
Odmah nazovem banku, zaista sve pohvale, lepo se ispričamo, odmah je usledila blokada kartice. VitaCost je danas napravio token (tako su mi objasnili) i pokušao ponovo da skine sredstva sa računa. Prvi put sam platio 70$ (09.06), a danas je pokušano za 1$ više da naplate, tačnije 71$.

I tu nije kraj 🙂 Oni su u jednoj email poruci navodno tražili dodatnu verifikaciju, a razlog nisu naveli.

R2.png

Nije jasno kome je ovaj gore email bio namenjen, a još čudnija situacija se javlja u drugoj email poruci.

R1.png
Ovo je samo moje lično iskustvo, a limit na kartici uvek postavljen jer od ovakvih stvari samo limit može da spasi, inače ostade ja kratak za 71$ da nije bilo limita. Užasno kakva je usluga, katastrofalna i pored toga što je sve regularno, prodavnica registrovana, radi po zakonu, ali ovakve stvari su moguće, a njihova je podrška jedna od najgorih, ako ne i najgora.

Ne da će biti slađa, ali ti neće biti gadna, crnu čokoladu nemoj žvakati nego pusti da se otopi na jeziku.

VitaCost je u poslednje vreme katastrofalan kao prodavnica, a danas je njihov bezobrazluk dostigao maksimum. Naručim proizvode 09.06, sve uredno platim karticom i čekam da pošalju, Prošlo 8 dana od poručivanja ne šalju i ne javljaju se. Pošaljem email ništa, a onda se juče setili da pošalju paket i to nije sve. Danas su pokušali da već kupljene proizvode ponovo naplate i skinu novac sa kartice.
Hvala ti za heads-up. Redovno naručujem, pa ću da obratim pažnju 😕

Preporuka za L-teanin?

Ima li nekih aktuelnih kodova za myprotein sajt mimo onog sa sajta za 20%?

Ispravite me ako grešim ali na navedenu cifru posle popusta dodajemo 32% da bi regulisali carinu i porez?

Jel ima svrhe da uzmem nesto ovako? Uzimao bi ujutru pre brzog hoda i predvece pre treninga?

Po meni, ne vredi nista od tih fat burnera... Pre par godina sam probao neki Solgarov preparat koji po sastavu lici na ovaj prvi iz tvog linka, nista mi nije pomogao. Bacenih 4000din.😅

Nazad
Vrh Dno