lepo me covek isprozivao, bar sam se podsetio zasto ne pisem nista od kraja 2017. kao i nekolicina clanova.....da ja zelim nekom zlo i da sam zloban.....a u najmanju ruku sam u istoj nevolji......avaj probati cu sto karace, za ostalo mozete sami da se inforimisete.........u medijima je trenutno najzastupljenija prica o frilenserima ali bitno je razumeti da su u istom loncu svi koji su imali bilo kakve uplate na racune a da to nije plata(plata koja vam je uplacena je NETO odbijena od BRUTO dela sa koje su skinute sve obaveze koje imate)...u glavnom se radi o deviznim uplatama...jer po zakonu sve mora da se oporezuje ZAREZ porez nije jedina globa koja mora da se plati po zakonu iz 2019. OBAVEZAN je i PIO.....jos jednom da naglasim pricam o delu koji vazi DO stupanja na snagu novog zakona gde je kripto prepoznat.......cilj mojeg posta je samo blagovremeno informisanje ljudi ako vec nisu a ne neka zloba, ja bi najvise volio da je to 20% ili 15% ali ne ide tako i to nisu moje reci ......i na kraju vreme ce pokazati kada se masovno pocnu dobijati pozivi......
PS. kavo bi tek prozivanje dobio da sam napisao da ko nije prijavio porez u roku od 30danu u poreskom je prekrsaju i sledi novcana kazna.....nisam napisao u prvom postu ali sad namerno jesam....svako dobro
Nisam te izprozivao vec napisao da ono sto pises nije istina.
Freelenseri nemaju veze sa kriptom, oni su ulozili rad i njima to i jeste porez od zarade, kod kripta nije ulozen nikakav rad i ne moze se tretirati kao porez na zarade.
Prvo nas ti informises koji si se informisao iz medija a posle kazes da se sami informisemo.
"Clan 74, stav 11
Izuzetno od stava 10. ovog člana, u slučaju prenosa digitalne imovine koju je obveznik stekao učestvovanjem u pružanju usluga računarskog potvrđivanja transakcija u informacionim sistemima koji se odnose na određenu digitalnu imovinu (tzv. rudarenje digitalne imovine),
koja je bila predmet oporezivanja u skladu sa članom 85. stav 1. tačka 16) ovog zakona,
nabavnom cenom smatra se osnovica na koju je plaćen porez na drugi prihod u smislu člana 85. ovog zakona."
"clan 85, stav 1, tacka 16
svi drugi prihodi koji nisu oporezovani po drugom osnovu ili nisu izuzeti od oporezivanja ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu;"
"Clan 86
Stopa poreza na ostale prihode iznosi 20%."
Eto, ne mora da se informises iz medija, mozes da procitas zakon. U zakonu je cak predvidjena i situacija u kojoj je neko vec placao porez po starom i kojom bi se izbeglo dvostruko oporezivanje.
Sto se kazne tice, nema potrebe da te iko proziva, tu si u pravu, 30 dana je rok za podnosenje poreske prijave. Jedino je problem sto niko u poreskoj upravi ne zna koji je to obrazac, bar je tako napisalo nekoliko clanova koji su pokusali da podnesu prijavu.
Porez mora i treba da se placa.