Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bio jednom jedan laza na ovom forumu koji nas je uvjeravao da kripto nema buducnost i da ce sve propasti. Nekoliko godina poslije kripto je i dalje tu jaci nego ikad samo laze nema. Bar na ovom dijelu foruma :)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Jao Laaaaaza, gde se njega seti :d
Jos kad se setim kako je pricao pre 7-8 godina da struja mora da nam skoci bar 5x jer je ovakva cena neodrziva, on valjda iz Svice najbolje zna. Isto tako ta prica kako BTC propadam pa navodi nekih profesora dinosaurusa koji su pricali isto... Majko mila.
I tako, secamo se Laze kao izvor bisera, kao sto ce jos neki da budu.

Ali ti ico coini su isto bili pump i dump..cak i taj stellar sto ti uvek spominjes...sad je samo druga prica, neki defi ce ostati tu neki nece...
Bukvalno ista prica samo druga varijanta...
Kripto establisment...96% coinova nema nikakvu upotrebu...

Preko 99% zapravo, uključujući tu i BTC. Ali potreba za stabilnim novcem je sasvim realna i postajaće samo veća kako inflacija širom sveta bude rasla. Što znači da će nešto morati tu potrebu da zadovolji. Videćemo šta.

I nije samo po njima, mnogi su radili analize i imaju isti zakljucak. I bez tih analiza polovini ljudi je to isto jasno ;)

Tapatalk from Poco loco

I 2000-te su ljudi uletali na berzu, ulagalil sve sto imaju u svakakve IT projekte od kojih je 99% nestalo. Cak se ni Yahoo akcije nisu nikada vratile na staro iako kompanija nije potpuno propala. To sto neke velike zveri i fondovi ulazu u btc ne znaci da btc 100% postaje valuta buducnosti ili digitalno zlato. Svi se oni nadaju da uzmu profit. Propadale su i velike banke, a da ne propadne neki fond. Ionako pare nisu njihove.

Mislim da ce znacajnija korekcija na berzi da se odigra tek sledece godine. A btc ce da se igra dok ga ne povuce stock market.

I nije samo po njima, mnogi su radili analize i imaju isti zakljucak. I bez tih analiza polovini ljudi je to isto jasno ;)

Ekonomski stručnjaci: svetska ekonomija mora večito da raste kako bi pokrivala dug koji se stalno uvećava.
Tehnički problem: ekonomija ne može večito da raste kad su resurski planete ograničeni.
Genijalno rešenje: pravićemo se da nije tako!

Ekonomski stručnjaci: Bitcoin će rasti na milione dolara.
Tehnički problem: Bitcoin mreža ne skalira uopšte i nije sposobna da obradi dodatne transakcije koje bi nastale usled porasta korisnika.
Genijalno rešenje: pravićemo se da nije tako!

Ako Dump pobedi, ja sam bullish. Ako izgubi, taj je tip koji svašta može da uradi. Dovoljno je samo da ne dozvoli stimulus do kraja mandata kako bi uvalio vruć krompir sledećoj administraciji.

Nesto najpametnije receno ovde u prethodnih x strana. Bice interesantno gledati rezultate live i kako se market krece (sto SPX futures, sto crypto).

To sto fondovi ulazu u BTC ne mora nista da znaci, osim cinjenice da ih niko ne kontrolise kad trguju crypto-om, dok su kod trgovanja akcijama pod lupom SEC-a.

I na kraju sta je zakljucak?
zar niste govorili pred Americke izbore cijena ide dole?

Evo primicu se izbori BTC cak malo probio 14k na kratko, sta dalje? ocekuje se pad sutra? hajde da i to ispratimo....

Ista ova priča će se voditi i kada BTC bude bio 140.000 dolara za par godina.

Bas tako , a neki samozvani mega trejderi i dalje nece kupiti stan, jer ce cena pasti [emoji3]

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Ima onaj vic kad dolazi milicija kod ciga i vide da je krao staro gvožđe.
Murijak: Kakva ti je ovo šina ovde?
Cigo: Ma donela deca odnekle, igrala se.
Murijak: Donela deca šinu od 200 kila?
Cigo: Ma šta zna dete šta je 200 kila?

E to tako i ovde. :) Zanemarimo fiziku i sve je u redu.

I na kraju sta je zakljucak?
zar niste govorili pred Americke izbore cijena ide dole?

Evo primicu se izbori BTC cak malo probio 14k na kratko, sta dalje? ocekuje se pad sutra? hajde da i to ispratimo....

VIX je na ~38, sto je najvise od juna meseca, u martu je bio ~80, a pre cele ove krize se kretao oko ~12. Ako Trump izgubi, on je jos 79 dana u office-u do predavanja administracije, sta se za tih 79 dana moze izdesavati verovatno niko ni ne zna, pa ce verovatno VIX reagovati zbog neizvesnosti. Ukoliko Trump pobedi, inicijalno nemam pojma sta ce se desiti, ali postoji mogucnost za eventualno kolebanje ukoliko pobeda ne bude cista, ali sama Trump-ova pobeda je jasan bullish indikator. Ako padne dogovor za stimulus check, moze se ocekivati rast kada ta vest bude objavljena.

Mislim da se previše važnosti pridaje američkim izborima.

Apsolutno. Moze da ima uticaja hoce li blagi pad ako berze odreaguju ili ne ali posle nedelju dana vracamo se na staro. Mnogo ce veci uticaj biti Paypal nego bilo sta da se desi na izborima.

Mreza tehnicki uzasno ali uzasno sporo napreduje. Prvo LTC odradi sve pa ako sve bude ok onda moze na BTC. BTC mreza ni ovog puta nece podneti veliki broj transakcija ali to nece zaustaviti cenu sigurno. A to sto pricas bilo je i prosli put. Mreza zaglupela, krenuo segwit, cena otisla u nebesa. Sad ce mimble wimble na LTC, nadam se i na BTC odmah posle toga... Radi se. Polako doduse ali napreduje se. Daleko smo jos od masovne primene tako da nije frka.

VIX je na ~38, sto je najvise od juna meseca, u martu je bio ~80, a pre cele ove krize se kretao oko ~12. Ako Trump izgubi, on je jos 79 dana u office-u do predavanja administracije, sta se za tih 79 dana moze izdesavati verovatno niko ni ne zna, pa ce verovatno VIX reagovati zbog neizvesnosti. Ukoliko Trump pobedi, inicijalno nemam pojma sta ce se desiti, ali postoji mogucnost za eventualno kolebanje ukoliko pobeda ne bude cista, ali sama Trump-ova pobeda je jasan bullish indikator. Ako padne dogovor za stimulus check, moze se ocekivati rast kada ta vest bude objavljena.

Vidit cemo u narednim danima da li stvarno ista izbori uticu na cijenu BTC-a, mnogo ljudi ima oprecna misljenja jedni da ce uticati drugi da nece, ali eto brzo ce i to pa cemo vidit.

Da bi btc dostigao te visine o kojima vi pričate, prvo mora tehnički da napreduje. Mreža nije mogla da podnese $15-20k prošli put, šta bi se tek desilo na $140k..

Sent from my MI 8 using Tapatalk
Zašto mora? Da li je zlato je lako za manipulisanje i da li svaka kuća ima poluge u podrumu ili pravi zlatni nakit?
I dalje se misli da BTC mora imati upotrebnu vrednost... Ne mora, dovoljno je da ga kritična masa ljudi smatra vrednim bez Ama baš ikakve upotrebne vrednosti...

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Zato što ako ga ljudi ne kupuju, nema vrednost. A ne možeš da ga kupiš ako dođe na 20k. Prošli put su se sve menjačnice zatvorile bukvalno za nove registracije, plus si morao da čekaš pola dana za transakciju.
Zlato, s druge strane, ima vrednost i ako ga ne kupimo ti ili ja. Jer su tamo neke glavešine na čelima velikih država i korporacija tako odredile.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Vidit cemo u narednim danima da li stvarno ista izbori uticu na cijenu BTC-a, mnogo ljudi ima oprecna misljenja jedni da ce uticati drugi da nece, ali eto brzo ce i to pa cemo vidit.
Mislim da će doći do tzv. self fulfilling prophecyja (samoispunjavajuće mi zvuči čudno). Svi očekuju da će se nešto desiti, pa će odreagovati na bilo koji trzaj i to stvara pokret. Isto kao i vesti o hakovanju menjačnica, zabrani kripta u Indiji i sl. Realno, svet i dalje ide.

Naravno, u ovo ne uplićem berze i njihovo stanje, tj. stanje svetske privrede, ali rekao bih da se crypto iskristalisao kao legitiman deo svačijeg portfolija i da ga generacije koje su već ili sada stasavaju i počinju da vode kolo, vide ga kao novo zlato.

Zlato, s druge strane, ima vrednost i ako ga ne kupimo ti ili ja. Jer su tamo neke glavešine na čelima velikih država i korporacija tako odredile.

Upravo ovaj deo je bitan. Ceo državi vrh Finske ima u proseku, koliko, ni 35 godina. Zlato jeste paradigma jednog standarda, ali nije oduvek bilo tako i nije svugde bilo tako. A vreme teče, svest o tome šta je bitno (ne samo iz ugla materijalne vrednosti) se vremenom menja. Ako ne za 180°, a ono se definitvno prilagođava.

Za 10 godina će TikTok generacije upravljati državama.

Da je TPS bitan kao sto pojedini govore, BTC bi davno izgubio prvo mjesto a neki high tps shitcoin bi bio No1.

Cekamo ETH 2.0 kao scaling solution i furamo wbtc ;)

offtopic:
Jel ima neka tema o buducoj naplati poreza na kripto itd?

Da je TPS bitan kao sto pojedini govore, BTC bi davno izgubio prvo mjesto a neki high tps shitcoin bi bio No1.

Cekamo ETH 2.0 kao scaling solution i furamo wbtc ;)

TPS je nebitan zato što mi još nemamo zagušenje BTC mreže, sve za sad fercera, vidiš da i ovde među kripto entuzijastima koji bi trebalo da znaju više od proseka, pola ljudi nema blage veze da je to uopšte problem, negiraju ga kao globalno zagrevanje. :) Sve i da BTC razvoj ide kako treba (a ne ide, diveloperi ako među sobom dve progovore, treću će se posvađati i forkovati projekat) ne možeš ti sad tu nešto da izmisliš, PoW je sam po sebi kilav i neefikasan proces. Efikasni novčići će tek biti bitni kada dođe vreme da se kripto zaista i koristi, zato i vidiš da se projekti kao Dash ili Stellar agresivno reklamiraju u Južnoj Americi ili Africi recimo, ljudi tamo pate od inflacije i treba im stabilni novac. Mi se ovde za sad samo kockamo i boli nas uvo, najvredniji novčići su oni za koje je najviše ljudi čulo.

I slažem se sa tobom da će ETH 2.0 verovatno biti efikasna mreža budućnosti, konkurenti su napredniji i tehnički bolji, ali su zakasnili, Ether je do sad postao institucija. I takođe se slažem da će wrapped BTC na Etherium mreži verovatno biti glavna kriptovaluta budućnosti, koliko god nenormalno zvučalo da tokene jedne raspale beskorisne mreže koristimo na drugoj dobroj mreži.

Poslednja izmena:
BTC bukvalno treba da sluzi kao zamena za zlato, njemu nista vise ne treba bukvalno, nikakva dalja primena. Za sve ostalo postoje daleko napredniji altovi.
Cena zlata i ovako je krenula polako na dole, zadnjih nedelju dana dampuje se zlato, srebro i platina. Na duze staze kupovina zlata je ok ali ako gledamo poredje je u poslednjih ne znam koliko godina odnos zlata i btc-a se povecava u korist btc-a i to drasticno. Cuvanje zlata je skupo i neprakticno, btc je tu kao savrseno resenje. Sve vise ce se ici ka tome. Sada je naprimer savrsen trenutak da se predje iz zlata i btc.

Tapatalk from Poco loco

Dal ce pad, dugo nije bio

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

BTC bukvalno treba da sluzi kao zamena za zlato, njemu nista vise ne treba bukvalno, nikakva dalja primena. Za sve ostalo postoje daleko napredniji altovi.

Pa ako su ti altovi bolji od BTC, zašto oni ne bi bili i zamena za zlato? Šta čini BTC boljim od njih za tu svrhu?

Cena zlata i ovako je krenula polako na dole, zadnjih nedelju dana dampuje se zlato, srebro i platina. Na duze staze kupovina zlata je ok ali ako gledamo poredje je u poslednjih ne znam koliko godina odnos zlata i btc-a se povecava u korist btc-a i to drasticno. Cuvanje zlata je skupo i neprakticno, btc je tu kao savrseno resenje. Sve vise ce se ici ka tome. Sada je naprimer savrsen trenutak da se predje iz zlata i btc.

Ja ne znam koji ti to chart gledaš. Nikakvog dampa zlata nema u zadnjih nedelju dana, a cena zlata prema BTC je u zadnje dve godine prilično stabilna, uz poneki šiljak nagore tu i tamo. Mislim, radovao bih se ja jako da mu cena padne pošto se oblizujem da kupim, ali neće to da se desi.

Pa ako su ti altovi bolji od BTC, zašto oni ne bi bili i zamena za zlato? Šta čini BTC boljim od njih za tu svrhu?

Samo uvreženo mišljenje da je BTC to, isto kao što je i zlatu dodeljena ta funkcija kao zajedničkom imenicu bogatstva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno