Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Da li postoji adekvatna tema na benchu o poslovanju, investicijama i/ili biznis idejama ?

Uopštena tema o biznisu i investiranju ne postoji. Ovo je dugo vremena bio forum strogo usmeren na računare i IT, i rasprava o kriptosima je došla tako što se u početku kopalo na PC-u, pa su ljudi razmenjivali iskustva. Moderacija bi prvo trebalo da odobri nove teme za diskusuiju.

Imaš u bench club-u jednu temu o investiciji koja je nekima od nas samo od početka godine donela višestruko veću dobit od tih 15%, a skoro da je risk free.

Meni je hit kako tri coina koja su postala FET(ASI) i dalje održavaju isti odnos za konverziju od kako su usvojili to pravilo...

Niko se ne oglasava od ponedeljka. Obicno kad je ovakvo mrtvilo i ovakav sentiment kad su svi letargicni i bude raketa! :)

I Hope Please GIF

Za ostale altove ne treba gledati pojedinacne grafikone vec total 3 ( marketcap bez btc i eth). Total 3 nije daleko od ath. Ova kolicina novca u altovima 2021 je bila dovoljna da sve skoci 10x i vise. To sto altovi ne skacu ne znaci da nema novca u altovima vec da ih ima milion i svaki dan iskacu novi. Total 3 je cak na visem nivou nego u martu 2024. Previse se nakotilo prevara i samo cede novac.
Treba smanjiti ocekivanja i nikako ne holdati altove duze vreme.

Prilozi

• Screenshot_2025-05-29-15-00-21-205_com.android.chrome.png
    Screenshot_2025-05-29-15-00-21-205_com.android.chrome.png
    136.6 KB · Pregleda: 42
Svodi se na ono sto godinama pricam, kome uopste trebaju toliki altovi osim cinculatorima i prodavcima magle.
Kripto su poistovetili sa BTC, a sve ostalo shitcoini i scam.

Tuzno, ali tako je. ETH uopste nema potrebu da kosta 2500$, kada je proizvodna cena blizu 0$. Imas oko 4,5% godisnje na oroceno i zdravo.
Cena moze samo da mu pada. Jos na to dodajte "koine novih tehnologija" i glupavo ponasanje njegovog tvorca i eto... Majmun usao u tenak.

Ako krenete sa pricom da nije tako i da su te orocene ETH ljudi debelo platiti... nisu, ne pravite se ludi, vernici su vecinom oni koji su ga jeftino iskopali, a sada im je tesko da ga se rese iz niskih pobuda i razloga. Ko je kupio ETH da bi ga stejkovao, promasio je posao i investiciju.

Apropo price da BTC nece vise ispod 100k...
Tako su i arapi pricali za sirovu naftu, kad je premasila 100$ za barel. Pa ipak, znamo epilog. Nista nije u kamenu upisano povodom toga.

Eth jedino drzi mala nada da će povratiti vrednost prema BTC-u. U svemu ostalom je omanuo.

Svodi se na ono sto godinama pricam, kome uopste trebaju toliki altovi osim cinculatorima i prodavcima magle.
Kripto su poistovetili sa BTC, a sve ostalo shitcoini i scam.

Tuzno, ali tako je. ETH uopste nema potrebu da kosta 2500$, kada je proizvodna cena blizu 0$. Imas oko 4,5% godisnje na oroceno i zdravo.
Cena moze samo da mu pada. Jos na to dodajte "koine novih tehnologija" i glupavo ponasanje njegovog tvorca i eto... Majmun usao u tenak.

Pokušavaš da primeniš zdravu logiku na nešto što nema nikakve logike. Kriptosi ne vrede zbog bilo čega fundamentalnog, već prosto jer ljudi smatraju da će moći nekom da ih zavale skuplje nego što su ih platili. Time je najočiglednija prevara koja generiše veliki hype zapravo odlična investicija, dok je neki projekat koji tiho pokušava da uradi nešto korisno bacanje para.

Ljudi pokušavaju da naprave neku razliku između "ozbiljnih" kriptosa i prevara, ali suštinske razlike zapravo nema. Ili drugim rečima, i oni developeri koji rade sa iskrenom verom da čine nešto korisno i oni koji svesno rade na Ponzi šemi zapravo proizvode jednak value.

Pokušavaš da primeniš zdravu logiku na nešto što nema nikakve logike. Kriptosi ne vrede zbog bilo čega fundamentalnog, već prosto jer ljudi smatraju da će moći nekom da ih zavale skuplje nego što su ih platili. Time je najočiglednija prevara koja generiše veliki hype zapravo odlična investicija, dok je neki projekat koji tiho pokušava da uradi nešto korisno bacanje para.

Ljudi pokušavaju da naprave neku razliku između "ozbiljnih" kriptosa i prevara, ali suštinske razlike zapravo nema. Ili drugim rečima, i oni developeri koji rade sa iskrenom verom da čine nešto korisno i oni koji svesno rade na Ponzi šemi zapravo proizvode jednak value.
Upravo to je sustina desavanja u svetu kripta.

BTC nije opstao jer je bio samo revolucionarna ideja (sto dobrim delom i jeste), vec zato sto je moguce kontrolisati ga u dovoljnoj meri da se mega hajpuje.
Nacela Bitkkoina su odavno pregazena i ponistena, ni anonimnost, ni decentralizacija ni bilo ste drugo, samo blockchain je ostao kao inovacija.
Nakon ulaska velikih para i kontrole od strane institucija, cena je projektovana na visoko, jer nisu oni tu zbog nas da nam daju, vec da nam otmu pare.

Danas kada neko kaze "bavim se kriptom" ljudi iz obicnih sfera ga vide kao negativca sa mnogo losih atributa. Kripto je postao podloga za razne prevarante i otimace novca.

Dakle, BTC raste jer su tako projetovali "veliki" a vrlo je moguce da ce porasti u narednih 10 godina toliko da nece imati potrebe da mu pratimo cenu, osim onako iz zabave, jer ce ceo bitkoin posedovati samo jako mali broj ljudi.

Nakon ulaska velikih para i kontrole od strane institucija, cena je projektovana na visoko, jer nisu oni tu zbog nas da nam daju, vec da nam otmu pare.

Podseti me sad na dijalog koji sam vodio sa Sajem tamo davne 2017. Ja mu kažem da u kriptu nema budućnosti, jer kad uđe svako ko se bude polakomio, cena više ne može da raste i time nestaje smisao držanja kripta, kraj balona. On je bio dalekovid, pa mi kaže da je to sve samo početak, sutra neće šilovati kripto Pera i Žika, već institucije, pa će balon porasti mnogo veći. U kripto će ući banke, pa ćemo pokrasti ljudima štednju. Ući će penzioni fondovi, pa ćemo pokrasti ljudima penzije. Ja sam bio u fazonu kao da će neko da te pusti tako nešto da se desi, ali kao što vidiš, bio Saj 100% u pravu.

Ja nisam bio toliki kripto vernik nikada. Svaka cast Saju, znam koliko je optimistican po tom pitanju.
Kad mi je neko pricao da ce BTC vredeti 1000$ ja sam mu u sali pisao uput da ide da pregleda glavu. Ziva istina. A ispade "look who's talking now :)"

Nadam se da istrajao u svojim stavovima, koji su se pokazali itekako tacni.
Ja, zbog mojih, gorko i duboko se kajem.

Bolje će proći oni koji uložiše u Dafiment banku (Jezda i Dafina) nego oni koji sad ulaži u kripto 🙂

@ArrowSat @morbius
Gospodo nisu Vasa razmisljanja neosnovana ali ako stvarno mislite tako, stanite iza svojih reci i zatvorite temu jednom za svagda, u Vasim glavama.
Ako ste dokoni, gubite vreme na nekoj drugoj temi, ima ih milion:censored:
Hvala!!!

Nazad
Vrh Dno