Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Prilozi

• IMG_20240629_183748.jpg
    IMG_20240629_183748.jpg
    15.6 KB · Pregleda: 122
Sigurno nisu krenule: Raiffeisen Bank,Banka Intesa i MTS banka(racun plus).

Nije mi najjasnije kako nisu "krenule" i šta se one tu pitaju, ako su u zakonskoj obavezi da od 1.6. izdaju beskontaktnu DINU. Što se mene lično tiče, u RF-u mi krajem avgusta ističu sve kartice i ide redovna zamena. Ako DINA ne bude beskontaktna, pišem prigovor NBS-u.

Postanska je svoje dine zamenila na vreme iako im nije istekao rok dok mts uvaljuje i dalje stare dine sa cipom.

Novi dizajn (potencijalno beskontaktne) Dine u OTP Banci. Ne znam kada kreću da izdaju nove kartice. Slika je izvučena iz fajlova novog update-a mbank aplikacije.
IMG_0521.png

E šteta, zato sam rekao potencijalno :/

Sigurno nisu krenule: Raiffeisen Bank,Banka Intesa,MTS,NLB i OTP.

još mi nije jasno zašto dele nove kartice ako nisu beskontaktne, obaveza NBS je od 1.6.
u Yettelu istekle mi krajem juna i u julu sam dobio novu beskontaktnu

Nije mi jasno zaŝto vilenite oko datuma 01.06....Narodna banka je to produžila do kraja godine...i bitno je da to krene da se uvodi...bez datuma....jer šta da rade banke sa postojećim karticama...

Pitanje je da li su banke i bile u obavezi. Ima li negde da se procita dokument u kome pise da postoji obaveza za banke da izdaju beskontaktnu Dinu?
Ja pretragom nalazim samo recenicu: "Od 1. juna 2024. banke ce izdavati beskontaktnu Dina karticu". Medjutim ovakva izjava ne povlaci nikakvu obavezu banke da to uradi.

• Like
Reagovanja: uji
Jedino što se u saopštenju navelo, je da u skladu sa planiranim aktivnostima, do 31. marta bi trebalo da banke omoguće prihvatanje beskontaktnih Dina kartica, a od 1. juna i izdavanje. Taj plan aktivnosti ili dokument o planiranim aktivnostima, kako god, koliko shvatam nije javno dostupan, niti se NBS konkretno išta oglašava. Sve je bilo još čudnije kada je taj dan D došao i niko od medija nije o tome fanfarozno izveštavao, a obično tako bude, jer jedva čekaju da skupljaju jeftine poene na sitnicama. Samo je nedelju dana iza toga na N1 objavljeno uopšteno o Dina karticama žvaćući prežvakanu temu i to je sve.

Gde pise da je nbs produzila do kraja godine izdavanje beskontaktne dine?

Član 9. Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica je propisano da, ako korisnik platnih usluga želi platnu karticu uz tekući račun, tom korisniku mora bez naknade biti izdata platna kartica kod koje se u domaćim platnim transakcijama obrada, netiranje i poravnanje naloga za prenos izdatih na osnovu njene upotrebe obavljaju u platnom sistemu koji je registrovao svoje poslovanje u Republici Srbiji. Obavezna kartica može biti Dina kartica ili kartica bilo kog drugog brenda koja ispunjava uslov da se obrada, netiranje i poravnanje transakcija obavlja u Srbiji.

Ovo je jedino Dina kod nas. To piše u zakonu. A da li će biti beskontakna ili ne nije zakonska obaveza.

Novi dizajn (potencijalno beskontaktne) Dine u OTP Banci. Ne znam kada kreću da izdaju nove kartice. Slika je izvučena iz fajlova novog update-a mbank aplikacije.
Pogledajte prilog 450628
Jeste, OTP je krenula pre dve nedelje sa ovakvim beskontaktnim karticama (neki navode da su dobili obične pa verovatno je došlo do utroška starih zaliha).
1000011296.jpg
Da ne idem u offtopic kroz Yettel temu, danas sam obavio plaćanje na Ingenico ICT 220, s tim što je kartica prislonjena na pinpad IPP 280 (od nedavno su dobili novi umesto 220). Pretpostavljam da je to rešenje za provlačenje beskontaktne Dine na starim terminalima.

Sigurno nisu krenule: Raiffeisen Bank,Banka Intesa,MTS i NLB.

Jeste, OTP je krenula pre dve nedelje sa ovakvim beskontaktnim karticama (neki navode da su dobili obične pa verovatno je došlo do utroška starih zaliha).
Pogledajte prilog 452662
Da ne idem u offtopic kroz Yettel temu, danas sam obavio plaćanje na Ingenico ICT 220, s tim što je kartica prislonjena na pinpad IPP 280 (od nedavno su dobili novi umesto 220). Pretpostavljam da je to rešenje za provlačenje beskontaktne Dine na starim terminalima.
otvoricu za koji dan Fluo paket online, pa javljam da li sam dobio novu beskontaktnu

• Like
Kako mi je sa julom istekla stara dina Procredit mi je automatski poslao novu koja je sad, bar po ovoj oznaci na njoj beskontaktna.
Medjutim meni ona tako ne radi. Posto se ranije nisam susretao sa ovim nisam bio siguran da li ja nesto ne radim kako treba ili je neki drugi problem.
Bio sam do poslovnice (posto mi je bilo usput) i pitao i dobio odgovor da bi trebalo da radi i beskontaktno. Da probam jos malo na vise mesta pa da vidim dali ce negde proci.
Evo proslo je od toga vec nedelju dana i situacija se nije promenila.
Bipne ono nesto, krene da se konektuje i samo na kraju odbije transakciju. Ne trazi pin niti nista.
Ako ima neko ideju zasto a svakako cu ici ponovo da vidim kada mi bude usput.

hvala.

Kako mi je sa julom istekla stara dina Procredit mi je automatski poslao novu koja je sad, bar po ovoj oznaci na njoj beskontaktna.
Medjutim meni ona tako ne radi. Posto se ranije nisam susretao sa ovim nisam bio siguran da li ja nesto ne radim kako treba ili je neki drugi problem.
Bio sam do poslovnice (posto mi je bilo usput) i pitao i dobio odgovor da bi trebalo da radi i beskontaktno. Da probam jos malo na vise mesta pa da vidim dali ce negde proci.
Evo proslo je od toga vec nedelju dana i situacija se nije promenila.
Bipne ono nesto, krene da se konektuje i samo na kraju odbije transakciju. Ne trazi pin niti nista.
Ako ima neko ideju zasto a svakako cu ici ponovo da vidim kada mi bude usput.

hvala.
Prvi put moraš ubaciti ili u bankomat ili preko čipa na terminalu. Nakon toga može na prislanjanje ali zne na svim terminalima (ananas aparat nije prihvatao u novembru)

Prvi put moraš ubaciti ili u bankomat ili preko čipa na terminalu. Nakon toga može na prislanjanje ali zne na svim terminalima (ananas aparat nije prihvatao u novembru)
Vec je koriscena i na bankomatu i na terminalima. Jedino ako za svaki uredjaj mora prvo klasicno pa onda tek moze beskontaktno. To niti mi je neko rekao niti bi mi ikad palo na pamet.

Prilozi

• x20240807_084341.jpg
    x20240807_084341.jpg
    185.2 KB · Pregleda: 70
Neće svaki model aparata tj. POS terminal da prihvata beskontaktnu Dinu. Moja beskontaktna iz Yettel bank prolazi na oko 50% prodajnih mesta. Tamo gde ne prolazi jednostavno ispiše na displeju ODBIJENO. Isti taj aparat prihvati tu karticu na ubacivanje u slot. @uji je testirao različite situacije i negde je objavio na kojim modelima radi a na kojima ne.

Tako je. Upravo to sam hteo da navedem. Sada sam u Amanu zagledao malo bolje, ovaj koji mi je bliži takođe ima Ingenico ICT 220, ali bez PinPad-a i prolazi. Međutim, druga obližnja Aman radnja na suprotnom kraju je sa ICT 250 i tu odbija pa moj zaključak je da samo poslednje revizije istih su kompatibilne sa aktuelnim standardima, dok starije ne funkcionišu. Ono što je realno i za očekivati je da se takvi terminali u budućnosti zamene.

Neće svaki model aparata tj. POS terminal da prihvata beskontaktnu Dinu. Moja beskontaktna iz Yettel bank prolazi na oko 50% prodajnih mesta. Tamo gde ne prolazi jednostavno ispiše na displeju ODBIJENO. Isti taj aparat prihvati tu karticu na ubacivanje u slot. @uji je testirao različite situacije i negde je objavio na kojim modelima radi a na kojima ne.

Onda je sigurno to. Zahvaljujem na info.
Juce sam probao u lidlu. Uveli su neke smousluzne kase. Sve nova oprema i tu mi isto nije proslo.

Poslednja izmena:
  • Like
Onda je sigurno to. Zahvaljujem na info.
Juce sam probao u lidlu. Uveli su neke smousluzne kase. Sve nova oprema i tu mi isto nije proslo.
Verovatno treba da se update-uje software POS terminala kako bi prihvatao DinaCard kartice. To delom zavisi i od poslovođe objekta, a delom i od pružaoca usluga POS terminala.

Poštanska Dina UnionPay ne prolazi na Petrol pumpama i u Lidlu kada se proba bezkontaktno zaglupi im kasu na 2 minuta :)
Nisam očekivao da domaća kartia ne prolazi na pumpi koja posluje u Srbiji,po meni vrlo čudno...

Meni je nacionalna (9891) Yettel Dina prošla u Lidlu bez problema (čini mi se da je kod njih Ingenico IPP 350). Moguće je da su UnionPay kobrendirane i dalje nepoznanica za njihove terminale, mada ne bi trebalo. Uzimajući u obzir da su oni postavili ograničenje do 4000 dinara za sve beskontaktne transakcije (bez obzira na to što po difoltu je Visa do 5000 i Dina 6000 dinara bez pina), verovatno moraju naknadno da ažuriraju firmware kod problematičnih terminala.

Ćao ljudi, pitanjce, jel Poštanska šalje Dina kartice na kućnu adresu ili mora lično da se uzme u filijali, ističe mi uskoro, pa da znam da li da se jurim na šalteru ili će ipak stići poštom?

Nazad
Vrh Dno