Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Odlično! Barem smo sigurni da se odredba odnosi i na biznis kartice, kao i kreditne.

NLB je od 2022. zamenila Discovery kobrendiranu sa nacionalnom karticom. Pravo je pitanje kakve će se reizdavati za Račun Plus, odnosno da li su sada beskontaktne nacionalne ili kobrendirane sa UnionPay. Sumnjam da će ostati Discover, pošto priča nije išla u smeru licenciranja beskontaktnog plaćanja za njihovu kartičarsku grupaciju.

videćemo
ja bih više voleo da ostane discover pa makar ne bila beskontaktna

Да ли је могуће плаћање у иностранство том нашом discaver дином?
U teoriji da, a u praksi zaista ne znam, jer kod mene u unicredit banci nemaju discover 🥹

Ovo je tekst sa sajta NLB banke.

Prilozi

• Screenshot_20240607_231202.jpg
    Screenshot_20240607_231202.jpg
    161.2 KB · Pregleda: 90
Да ли је могуће плаћање у иностранство том нашом discaver дином?
U teoriji da, na fizičkim prodajnim mestima bi trebalo da prolazi svuda gde prihvataju Discover/Diners/Pulse (to je jedna firma i ista prihvatna mreža).

Primetio sam danas u kineskoj radnji da njihov terminal prihvata Dina karticu, ako taj podatak nešto znači...

Jel neko testirao prihavatanje Dine u ApplePay i plaćanje u zemlji i inostranstvu?

Jel neko testirao prihavatanje Dine u ApplePay
Poštanska za sad preko ApplePay jedino radi sa Masterom, tako da je realno očekivati prvo Visa kartice pa tek onda UnionPay. Kako su za sad jedina banka za koju se pouzdano zna da izdaje UPI kobrendiranu, manja je verovatnoća da će ih ApplePay podržati.
i plaćanje u zemlji i inostranstvu?
Probao sam online na više inostranih prihvatnih mesta preko Discover u Komercijalnoj i mts, kartice su odbijane i uz više nego dovoljno sredstava na tekućem. Zato se ograđujem da možda teoretski može preko na fizičkim prihvatnim mestima.
Kako u Poštanskoj još uvek imam nacionalnu sa rokom važenja do 2028. ne mogu da potvrdim da li UnionPay kartica radi za inostrana plaćanja.

U teoriji da, na fizičkim prodajnim mestima bi trebalo da prolazi svuda gde prihvataju Discover/Diners/Pulse (to je jedna firma i ista prihvatna mreža).
Ја сам прошле године пробао да платим том нашом Dina Discover/Diners/Pulse у Немачкој у њиховом великом супермаркету REWE, и када сам убацио картицу само је одбило трансакцију аутомацки. Плаћао самвозне карте пре DB апликације и ту је пролазило увек али на физичким терминалима није... сад не знам да ли сам баш ја налетео на такве радње где немају Discover/Diners/Pulse, али бих волео да ми неко каже ако су му у иностранству негде прошле трансакције преко POS-a
Poštanska za sad preko ApplePay jedino radi sa Masterom, tako da je realno očekivati prvo Visa kartice pa tek onda UnionPay. Kako su za sad jedina banka za koju se pouzdano zna da izdaje UPI kobrendiranu, manja je verovatnoća da će ih ApplePay podržati.

Probao sam online na više inostranih prihvatnih mesta preko Discover u Komercijalnoj i mts, kartice su odbijane i uz više nego dovoljno sredstava na tekućem. Zato se ograđujem da možda teoretski može preko na fizičkim prihvatnim mestima.
Kako u Poštanskoj još uvek imam nacionalnu sa rokom važenja do 2028. ne mogu da potvrdim da li UnionPay kartica radi za inostrana plaćanja.
Хвалаза инфо Уји 👍🏼

• Like
Reagovanja: uji
Od Poštanske ne očekujem takav iskorak, ali ukoliko UP brendirane kartice budu izdavale neke druge bank onda bi trebalo da može i Apple Pay da se doda.
Mnogo gube na funkcionalnosti ukoliko nema podrške za ApplePay (koji inače dozvoljava UnionPay kartice, npr od kineskih banaka). Tako da nije problem do AP već samo do naših banaka.

• Like
Reagovanja: uji
Zato i dalje postoji gomila firmi koje posluju u Srbiji a ne primaju Dinu za online placanja (npr. Wolt). Jasno mi je da je to u neku ruku tehnicko ogranicenje zbog payment servisa koji koriste, ali to nas ne bi trebalo da bude briga, a ni drzavu koja bi trebalo da ih primora da nadju resenje.

Bas sam citao za POS terminale kod Banka Intese zanimljivu cinjenicu, a to je da poslodavac plaća 1,8 dinara za svako kartično plaćanje sa Dina karticom (nije bitan iznos transakcije), dok za MasterCard iznosi 0,17 posto od iznosa transakcije, a za Visu je oko 0,09 posto. Jednom rečenicom ću reći, postadoše neki ljudi bogataši. 😮

Primer: Iznos 100 dinara POS terminal

Dina = 1,8 dinara
Mastercard = 0,17 dinara
Visa = 0,09 dinara

Trebalo bi da Dina ima znacajno manje provizije, ako se nesto nije promenilo u poslednjih godinu dana.

Bas sam citao za POS terminale kod Banka Intese zanimljivu cinjenicu, a to je da poslodavac plaća 1,8 dinara za svako kartično plaćanje sa Dina karticom (nije bitan iznos transakcije), dok za MasterCard iznosi 0,17 posto od iznosa transakcije, a za Visu je oko 0,09 posto. Jednom rečenicom ću reći, postadoše neki ljudi bogataši. 😮

Primer: Iznos 100 dinara POS terminal

Dina = 1,8 dinara
Mastercard = 0,17 dinara
Visa = 0,09 dinara

To je samo (manji) deo provizija koje se plaćaju na POS transakcije.

Imam Intesa POS i nigde nemamo minimal fee, već je uvek procenat. Ali na više mesta sam video da za transakcije ispod xxx (uglavnom 200-250 dinara) nije moguće plaćanje karticama.

Istovremeno sam primetio da beogradska autobuska stanica više ne prima samo dinu, već funkcioniše kao i ostale institucije 21. veka. 😂 Mali korak za čovečanstvo, veliki za...
Da modernizovali su se od nedavno :)
RIP za lopovski bankomat kod ulaza na autobusku stanicu!

Danas dobio SMS od OTP da mi je stigla nova Dina i reko ajde baš da vidim da li je možda beskontaktna međutim ništa od toga
Svakako i ne koristim ni Dinu ni račun u toj banci ali eto iz radoznalosti je pokupih

Ja na Visa koju imam u DE dobijam i u Srbiji 1% saveback, tako da mozda inostrane kartice imaju vecu proviziju

Da, kartice izdate u stranim bankama imaju veću proviziju, a najskuplje se strane, poslovne kartice.

U nekom trenutku, sa povećanjem prometa i boljim ponudama za trgovce, to se sve izjednači ili razlike budu zanemarljive, ali u osnovi, banke prave razliku.

Danas dobio SMS od OTP da mi je stigla nova Dina i reko ajde baš da vidim da li je možda beskontaktna međutim ništa od toga
Svakako i ne koristim ni Dinu ni račun u toj banci ali eto iz radoznalosti je pokupih
Zar nije obavezno od 1.6. izdavanje nfc kartica?

Isti dizajn - Unicredit

Prilozi

• Screenshot_20240628_135707.jpg
    Screenshot_20240628_135707.jpg
    74.2 KB · Pregleda: 64
Znači za sada sigurno: Banka Poštanska štedionica, Yettel.Bank, Erste Banka, Addiko Bank i Unicredit Bank

Sigurno nisu krenule: Raiffeisen Bank i Banka Intesa

Nazad
Vrh Dno