Šta je novo?

DHL carina

Drugaru su poslali poklon iz firme, tj na nekoj licitaciji je platio polovni laptop 300 eur i 70 eur za slanje.

Oni na fakturi naveli 800 eur… to sa uvoznim troskovima ispada jos skoro 300 eur (carina 10+ na sve to pdv 20 i spedicija ~30 eur).

Ne isplati mu se sve to.

Pa je pitanje - da li moze da odbije prijem paketa i da li ce DHL to da vrati posiljaocu?

Da li tada ima nekih troskova?

Zena porucila neke stvari za bebu preko UK sajta. Stigao mail od DHL-a gde traze 50 formi koje nam ne pada na pamet da popunjavamo. Ona je to platila online i ocekivali smo samo da ce stici i eventualno carina i PDV.

Koje su nam opcije?

Koje su nam opcije?
Sa DHL nema mnogo zezanja. Nažalost.

Opcija A: Popunite dokumentaciju i pošaljete im. Ako je ispod 50€ vrednosti, platićete samo PDV. Mada uglavnom DHL ne naplati ništa u tom slučaju. Ali ako je preko 50€, onda se plaća PDV, carina i troškovi špedicije (oko 4000din). U prevodu, dranje kože s leđa.

Opcija B: Kažete im da vrate paket pošiljaocu.

85e je vrednost, izaci ce na 140e. Ako vratimo posiljku oprostili smo se od tih 85e verovatno, tako da cemo popuniti.

Ja sam porucivao prethodno proteine sa MyProtein vise puta, isto iz UK i ne secam se da sam nesto popunjavao. Ovo sad su neke stvarcice za bebu 🤦‍♂️

Ako je ispod 50€ onda u 99% slučajeva ne traže ništa od dokumentacije, samo kurir donese.

moras da popunis dokumentaciju, posaljes screenshot sms-a transakcije gde se vidi da je manje od 50€.

inace ako vratis paket nazad trazis refund, ne mozes da se oprostis od para ako nisi dobio proizvod.

jeli na sajtu pise da salju DHL Express?
ako pise, onda ste znali da ce biti skup shipping sa svim troskovima

Kolegi su juče poslali poslovni laptop iz Irske. Jel postoji mogućnost da na to ne plati porez ili koja je već procedura?

Kolegi su juče poslali poslovni laptop iz Irske. Jel postoji mogućnost da na to ne plati porez ili koja je već procedura?
Ne može nikako da ne plati ništa. Na carini se sve plaća regularno.
Ako je PR ili firma onda može da prijavi kao osnovno sredstvo, to se reguliše naknadno, ali nema veze sa carinom.

Sve ce da plati, pa neka mu refundiraju. Ako nisu poslali kao DDP

Ne moze firma koja nije nasa da refundira PDV. Ne moze ni nasa ako je poslato fizickom licu. Mora lice (pravno/fizicko) biti u sistemu PDVa.
Carinu svi placaju.

Firme mogu da urade privremeni uvoz i razresenje privremenog uvoza ali DHL ranije to nije radio za fizicka lica. A i te usluge kostaju kao sama carina+PDV pa su beskorisne 🙂

Dobra strana je sto moze posle da unosi/iznosi taj laptop slobodno cak i da ga pitaju 😉
Firme obicno to srede sa DHLom. Ako su manje onda expensing.

Poslednja izmena:
Mi to placamo odmah, kad saljemo van EU, iako vise praktikujemo lokalne fabrike da daju laptop sa svog lagera.

Platio sam robu ukupno 46e sa besplatnim slanjem.

Sada mi DHL trazi full carinjenje, +10% Carina +20% PDV + 3159 din njihove usluge. Iako je sve ukupno placeno ispod 50e.

Kontaktirao sam prodavca, kazu da oni ne mogu da napisu vrednost postarine 0, vec su napisali onoliko koliko to obicno kosta 35e.

Znaci, sada cu morati da platim sve dodatne troskove i na vrednost koju nisam ni platio?

DHL jes ne odgovara...

DHL traži dokumentaciju ponekad i kad ne treba da se carini. A možda je problem i što je prodavac zeznuo nešto kod popunjavanja dokumentacije. Mada i u tom slučaju se ne carini. Ali ti šalješ dokaz plaćanja i fakturu tako da bi trebalo da se carini po tome.

23.5 evra je porucena roba i 24 evra je transport DHL-om (obicnim) iz Nemacke. Zbog cega je ta posiljka otisla na carinu kad ni sa transportom ne prelazi 50 evra? Ukupno je tacno 47.49 evra.

pa zbog toga sto svaka roba ide na carinu.

pa zbog toga sto svaka roba ide na carinu.

Cekajte, koju epizodu propustam, gomilu robe sam porucila preko EBay i AliExpress-a i nikad mi nije na carinu otisla roba osim ako nije bila preko 50e vrednosti.
Samo je Temu neka posebna prica, koliko sam primetila on uvek prolazi kroz neku carinu, samo je nikad nisam platila.

85e je vrednost, izaci ce na 140e. Ako vratimo posiljku oprostili smo se od tih 85e verovatno, tako da cemo popuniti.

Ja sam porucivao prethodno proteine sa MyProtein vise puta, isto iz UK i ne secam se da sam nesto popunjavao. Ovo sad su neke stvarcice za bebu 🤦‍♂️

MyProtein stigne Poštom kao i GymBeam, pa ti tamo naplate. Za DHL nije baš 50 papira, imaš 2-3 dokumenta, nije strašno 🙂Zapravo za tebe je možda i bolje što traže sve to, jer prilažeš i dokaze o plaćanju. To je obično bolje, nego da carina radi neke procene i slično.

Na treking-u poste ovo mi je najfriskije sto nije ni prislo carini

23.12.2025 04:43:19
10200 ГПЦ БЕОГРАД
Отпремa

19.12.2025 07:21:53
RSBEGC
Отпремa

19.12.2025 07:15:12
11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА

Приспелa
15.12.2025 11:58:00
HU-HU1005
Пријем​

A kad posiljka ide na carinu bude ovako

30.12.2025 08:43:13
11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА
Зa цaрину

29.12.2025 13:15:14

11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА
Приспелa​

Na treking-u poste ovo mi je najfriskije sto nije ni prislo carini

23.12.2025 04:43:19
10200 ГПЦ БЕОГРАД
Отпремa

19.12.2025 07:21:53
RSBEGC
Отпремa

19.12.2025 07:15:12
11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА

Приспелa
15.12.2025 11:58:00
HU-HU1005
Пријем​

A kad posiljka ide na carinu bude ovako

30.12.2025 08:43:13
11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА
Зa цaрину

29.12.2025 13:15:14

11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА
Приспелa​

Pište da je prošlo carinu. RSBEGC je sorting centar carina, samo što nije carinjeno već su ga prosledili dalje. Nekada, iako piše, "za carinu" to se ipak ne ocarini. Koliko vidim dosta su pooštrili to sa pošiljkama iz Kine.

To nema veze sa DHL-om, jer su oni uvek carinili sve. Ranije je bila i opcija zbirnog carinjenja o čemu se korisnik izjansni i trošak je bio manji, ne znam da li to sada praktikuju ili sve ide na full uslugu špedicije.

Meni je stigao SMS da ocekujem isporuku 25.12. ako roba ne podleze carinskoj proceduri.
Paket sam platio ispod 50e, te sam ga i ocekivao taj dan. ( Ranije sam porucivao ispod 50e preko DHL i stizalo je bez dodatnih troskova )

Medjutim, sutra dan dobijam mail:

"Poštovani,
Najavljeno je prispeće pošiljke pod brojem **** koja podleže carinjenju i sa Vaše strane je potrebno da izmirite sve troškove koji nastaju u carinskom postupku, ukoliko se opredelite za carinjenje iste.
Carinjenjem nastaju sledeći troškovi:
1.Carinske dažbine koje se obračunavaju po stopi od 10 % na ukupnu realnu vrednost robe sa dodatom vrednošću transporta
2.PDV koji se obračunava po stopi od 20% na ukupnu realnu vrednost pošiljke i dodatim iznosom pomenutih carinskih dažbina
3.Usluga posredovanja u carinskom postupku iznosi 3159.00 RSD"

"Ukoliko ste saglasni da kompanija NOVOŠPED PLUS DOO vrši carinjenje i obavezujete se da platite sve troškove koji nastaju u postupku carinjenja Vaše pošiljke, molimVas da dostavite neophodnu dokumentaciju putem email-a:
1. Nalog za carinjenje, u prilogu maila – kompletno popuniti i potpisati
2. Kopija lične karte sa obe strane ili očitana lična karta (može i fotografija prednje i zadnje strane lične karte)
3. Potvrda kupovine - order confirmation sa sajta gde je roba kupljena sa iskazanom vrednošću robe, transporta i ukupnim iznosom kupovine
4. Dokaz o plaćanju robe, izvod iz banke, swift , sms poruka od banke gde se vidi da su novčana sredstva skinuta sa računa ili neki drugi vid dokaza da je izvršena uplata prema prodavcu
5. Izjava o vrednosti – popuniti i potpisati, u skladu sa orderom, navesti sve stavke sa ordera i sve dodatne troškove koji se mogu naći na orderu u valuti navedenoj na orderu (pod dodatnim stavkama se podrazumeva: trošak transporta, popust, kupon, itd.)"

Postavio sam pitanje na taj mail zbog cega je pokrenuta ova preocedura, i poslao SMS iz banke gde se vidi da je placeno ispod 50e. Ali nisam dobio nikakav odgovor. Zvao sam ih i dva puta telefonom, bez konkretnih informacija...

Sta sada da radim, ako posaljem dokumentaciju onda prihvatam da platim sve dazbine? Koliko sam racunao dazbine izadju vise od vrednosti same robe.

Pište da je prošlo carinu. RSBEGC je sorting centar carina, samo što nije carinjeno već su ga prosledili dalje. Nekada, iako piše, "za carinu" to se ipak ne ocarini. Koliko vidim dosta su pooštrili to sa pošiljkama iz Kine.

To nema veze sa DHL-om, jer su oni uvek carinili sve. Ranije je bila i opcija zbirnog carinjenja o čemu se korisnik izjansni i trošak je bio manji, ne znam da li to sada praktikuju ili sve ide na full uslugu špedicije.
E to mene zanima, kad se samo "prosledi dalje" a kad ide "na carinu"? Isto random, kao i sve u ovoj drzavi ili?

Poslao mi je prijatelj iz Njemačke, izdavač, oko 5kg knjiga iz svoje kolekcije, dakle privatno, nije trgovina. Vrijednost sa shippingom preko DHL je oko 190 evra, mislim da je stavio sve uredno. Čitajući ova iskustva, kapiram da je trebalo da koristim mail forwarding, na koliko harača bih mogao da računam? Ako traže dokumentaciju (sve je po jedan primjerak knjige), šta konkretno bi to značilo?

Je li poslao DHL Expresom (kurirska sužba) ili običnim DHL-om (pošta)? Ako je DHL Epress dobićeš SMS i mail od njih ako treba da se carini. Odeš na sajt iz linka, preuzmeš dokumentaciju, popuniš, skeniraš i uploaduješ. Kada završe carinjenje dobiješ račune na koje koliko da uplatiš i to je to. Na knjige bi trebalo da se plaća samo 20% PDV plus njihova usluga 3159 din.

Znači kako god okreneš skoro 70% vrijednosti knjiga je slanje i dažbine... bolest, čista bolest.
EDIT: Rekao bih po statusima da je običan paket, jer tracking ide preko Deutche Post i Pošte Srbije.

Imao sam sličnu nedoumicu nedavno, jer sam hteo da poručim veći broj knjiga u tvrdom povezu direktno od izdavača, samo je FedEx (Flying Cargo) bio u pitanju:

Za knjige su dažbine 10% PDV i carina od 1%. ALI, pošto je FedEx (verovatno isto važi i za DHL) u pitanju, moraćeš da platiš i troškove špedicije. Znači troškovi za transport tih knjiga bi bili: Transport + 10% PDV od deklarisane vrednosti + 1% carina + špedicija.

Meni nema nikakve logike da se naplaćuje špedicija kada ne podleže carinskoj proceduri, ali prenosim kako mi je rečeno.

Prethodnih godina su mi već slali po jednu ili dvije knjige, i bukvalno mi je donosio poštar na vrata bez komplikacija i troškova, iako su bile velike umjetničke knjige sa po 200-300 stranica. Ništa, javljam kako je prošlo kad stigne.

Stiglo sve zdravo i čitavo danas, bez dodatnih troškova. Išlo je preko pošte, malo se oteglo dok je u DE stiglo na avion, ali je protrčalo carinu i stiglo u NS za manje od dan.

Nazad
Vrh Dno