Šta je novo?

DHL carina

Drugaru su poslali poklon iz firme, tj na nekoj licitaciji je platio polovni laptop 300 eur i 70 eur za slanje.

Oni na fakturi naveli 800 eur… to sa uvoznim troskovima ispada jos skoro 300 eur (carina 10+ na sve to pdv 20 i spedicija ~30 eur).

Ne isplati mu se sve to.

Pa je pitanje - da li moze da odbije prijem paketa i da li ce DHL to da vrati posiljaocu?

Da li tada ima nekih troskova?

Zena porucila neke stvari za bebu preko UK sajta. Stigao mail od DHL-a gde traze 50 formi koje nam ne pada na pamet da popunjavamo. Ona je to platila online i ocekivali smo samo da ce stici i eventualno carina i PDV.

Koje su nam opcije?

Koje su nam opcije?
Sa DHL nema mnogo zezanja. Nažalost.

Opcija A: Popunite dokumentaciju i pošaljete im. Ako je ispod 50€ vrednosti, platićete samo PDV. Mada uglavnom DHL ne naplati ništa u tom slučaju. Ali ako je preko 50€, onda se plaća PDV, carina i troškovi špedicije (oko 4000din). U prevodu, dranje kože s leđa.

Opcija B: Kažete im da vrate paket pošiljaocu.

85e je vrednost, izaci ce na 140e. Ako vratimo posiljku oprostili smo se od tih 85e verovatno, tako da cemo popuniti.

Ja sam porucivao prethodno proteine sa MyProtein vise puta, isto iz UK i ne secam se da sam nesto popunjavao. Ovo sad su neke stvarcice za bebu 🤦‍♂️

Ako je ispod 50€ onda u 99% slučajeva ne traže ništa od dokumentacije, samo kurir donese.

moras da popunis dokumentaciju, posaljes screenshot sms-a transakcije gde se vidi da je manje od 50€.

inace ako vratis paket nazad trazis refund, ne mozes da se oprostis od para ako nisi dobio proizvod.

jeli na sajtu pise da salju DHL Express?
ako pise, onda ste znali da ce biti skup shipping sa svim troskovima

Kolegi su juče poslali poslovni laptop iz Irske. Jel postoji mogućnost da na to ne plati porez ili koja je već procedura?

Kolegi su juče poslali poslovni laptop iz Irske. Jel postoji mogućnost da na to ne plati porez ili koja je već procedura?
Ne može nikako da ne plati ništa. Na carini se sve plaća regularno.
Ako je PR ili firma onda može da prijavi kao osnovno sredstvo, to se reguliše naknadno, ali nema veze sa carinom.

Sve ce da plati, pa neka mu refundiraju. Ako nisu poslali kao DDP

Ne moze firma koja nije nasa da refundira PDV. Ne moze ni nasa ako je poslato fizickom licu. Mora lice (pravno/fizicko) biti u sistemu PDVa.
Carinu svi placaju.

Firme mogu da urade privremeni uvoz i razresenje privremenog uvoza ali DHL ranije to nije radio za fizicka lica. A i te usluge kostaju kao sama carina+PDV pa su beskorisne :)

Dobra strana je sto moze posle da unosi/iznosi taj laptop slobodno cak i da ga pitaju ;)
Firme obicno to srede sa DHLom. Ako su manje onda expensing.

Poslednja izmena:
Mi to placamo odmah, kad saljemo van EU, iako vise praktikujemo lokalne fabrike da daju laptop sa svog lagera.

Vrh Dno