Veći je problem što je UE3 engine sa svojim "divnim bojama" i što su ljudi znali da od "zlatnih tonova" nema ništa i da će biti piš braon žuto od kad je ta divna dizajnerska odluka doneta. A i cela igra u jednoj nijansi jeste malo preterivanje.
...to crveno i zuto je pustinja... plavo i zeleno je cyberOkosnica cyber punk zanra je upravo dominacija jednog kolorita, a to nikako ne mora da bude samo plava. Bladerunner i Deus Ex 1 nisu njegovi jedini predstavnici.
Kultni low budget film "Hardware" iz 1990. je vrsno cyber punk ostvarenje, a u njemu, zamisli, sve vreme dominira prljavo narandzasta (ili "pis braon zuto", kako si ti preveo).
...to crveno i zuto je pustinja... plavo i zeleno je cyber
![]()
ovako na to gleda jedan cyborg![]()
A sto je onda plava oficijelna boja cyberpunka?
meni su ovde of jedino mange i ovaj concept art ... ko deca da su se igrala^Mnogo dobar link. Bilo bi zanimljivo videti kako bi ispala prvobitna verzija igre (eto ideje za dobar Crysis 2 mod). Dizajn vuče na japanske mange, u najpozitivnijem mogućem smislu.
Gracias, señor Colt
Edit:
ccc, koji oftopik.
Jel ima moderatora na ovom forumu ljudi božji?![]()
Niko ne kaze da ne bi bilo tacno, nego da ti filteri izazivaju frustracije a tu su uglavnom samo zato sto je to kul staviti, a da li ima smisla i koliko to vec utice na psihu igracu to vec niko ne pita. I kao sto sam rekao u onom postu, toliko piss filtera moze samo maximalno da isprazni coveka, jer uporedjivanje igre gde zujis par sati u monitor gde je sve je koloritno monotono i gledanje od par minuta u jednu sliku ne moze nikako da se poredi. To sto oni traze neki razlog da je to Barokna umetnost je njihova stvar. Uostalom, ima gomila primera sa igrama, gotovo nikakve impresije na igraca ne ostavljaju ove "piss filter" igre, prosti primeri su Crysis, Far Cry, Mirrors Edge i ostalo gde je sve sareno i pozitivno i ohrabri igraca da ponovo predje i ostane lepo u secanju, dok nesto tipa GRAW ne da ne bi vise igrao zbog onih jadnih boje, nego mi je muka da uopste razmisljam o toj igri jer je boja i piss filter uzas prvo sto mi pada na pamet.
...to zagadjenje, pustos i rusevine po meni nisu cyberpunk... Cyberpunk, kao i punk, bi trebao biti u glavi, i ako je cyber onda je to svet vestacke inteligencije, stampanih ploca, igara, automata, kompjutera, interneta, neona, zelenih displeja, monitora, plavicaste svetlosti koju prave, svemira, itd
...tako sam ja to zamislio...
Postapokalipsu ne vezujem za to... mozda jedino kao posledicu cyber utopije.
Ti si izgleda alergičan na žutu boju koliko vidim, kao uostalom i jedan solidan broj ljudi ovde... A da ima smisla ima i da utiče na psihu utiče. To što ti ne vidiš poentu u tome, ne znači i da je nema... Što se tiče primera koje si naveo, ja samo mogu da dodam da si zaboravio da navedeš gomilu drugih igara koje nisu nimalo intenzivne u boji a koje su takođe bile gamski koloristički koncipirane i pored toga jesu veliki hitovi, za koje sam sasvim siguran i da su ih ljudi više puta igrali... Ja ih neću nabrajati namerno sada,
već ću umesto toga samo da ti poručim da su sve ove igre namenski tako rađene kako bi u koloritu bile bliže bojama kakve su u realnosti. A u realnosti je zapravo jako malo intenzivnih boja čak i danas kada je moguće proizvesti iste. Dakle ovde se radi o psihološkom efektu, po kome određenoj grupaciji ljudi godi da u igrama imaju intenzivne boje, i to je povezano sa osećajem ugodnosti prilikom igranja obzirom da ova grupacija očekuje od video igara nadrealni ugođaj najvećim delom. A inače, mislim da većini ljudi zapravo gode intezivne boje ali to važi samo za kraće vremenske intervale do momenta posle čega se vrlo brzo javalja zapravo zasićenje na psihološkom nivou (iako toga većina u prvi mah nije ni svesna). Međutim postoji i druga grupacija ljudi kojoj ovo nimalo ne prija, šta više izaziva upravo osećaj nelagode u mučnine. Evo konkretno, meni je recimo Far Cry izazivao osećaj nelagode zbog drečavog i neuravnoteženog kolorita pa sam ga igrao uvek pod cool ili pod advanced filterom i to je verujem zato što konkretno ja nisam neko ko je operisan od osećaja za boju, već naprotiv... prilično sam ubeđen da boju doživljavam daleko intezivnije od ogromne većine ljudi, pa mi je zato kolorit koji je po defaultu bio ponuđen izgledao drastično prenaglašeno, kičasto i mučno. Osim toga intenzivne boje u kombinaciji sa animacijom kakva je prisutna u video igrama prilično sam siguran da će pre dovesti do osećaja nelagode od gamski i harmonično uravnoteženih situacija u koloru... Tako da ta tvoja teza o nekakvom mentalnom pražnjenju cenim da baš i ne stoji do kraja jer intezivne i šarenolike boje u mnogome mogu jako da dekoncetrišu tj. imaju upravo neženji efekat o kome zapravo i ti sam govoriš... A takođe da su se autori recimo odlučili nekim čudom za crveni filter, opet sam prilično siguran da bi to zapravo drastično manjem broju ljudi smetalo i to samo zato što crvenu bolju ne bi niko mogao da okrakteriše kao pissing-filter... I evo zakačiću dole upravo svoj jedan rad, pa neka svako sam stavi na probu tu svoju tezu... No da ne dužim, jer ionako nema baš previše smisla, pravi zaključak po ovom pitanju verujem da bi se mogao izvesti tek po nekakvoj zahtevnijoj globalnoj studiji. Ovako čitava ova diskusija ostaje u granicama individualnog ukusa o kome definitivno nema smisla raspravljati...
Uostalom, većina ljudi ovde se i nije izjasnila po pitanju inteziviranog i šarenolikog odnosno vedrog kolorita u igrama o čemu si pisao, već je u načelu zauzela stav da je ovaj nastavak trebao koloristički da prati prvi deo koji je u globalu bio pretežno plavičast u gami. Ja to vidim isključivo i samo kao puku projekciju a ne realnost ili činjenicu, na šta su koliko vidim određeni pojedinci fino i argumentovano već ukazali i rekli da zapravo u cyberpunku plava i zelena boja nemoraju da budu dominantne boje tj. drugim rečima da ove boje nemaju tapiju na ovaj žanr. Ovaj utisak da to tako treba da bude, je puka konstrukacija za koju je kriva mahom filmska industrija koja je sve što ima veze sa cyber okruženjem u najvećem broju slučajeva uvek bojila u plavo i to pre svega isključivo iz praktičnih razloga. I zato kad se kaže primera radi Cyborg, mi odmah imamo asocijaciju na plavu boju! I ja je imam, iako sam svestan da to zapravo baš i nema mnogo smisla... ,)
Yeah right, ocigledno slabo se ti next-gen igras. Na svaku petu ili ko zna koju dodje jedna igra koja se trudi da ima normalan kolorit, sve ostale su sablonske i kod njih vazi moto "ako konkurencija ima ogroman bloom, blur i kolorit koji vuce na sivo, to cemo i mi u nasu igru." Kakvo crno priblizavanje realnosti, pa secam se kad je izaso Dirt 1, nisam mogao da poverujem da su bili toliki slepci kakav je kolorit igra imala, igra koja se odvija u realnosti i treba da ima najrealnije boje. I sto je najgore i sada im igre izgledaju isto uz samo malo smanjen taj isti postprocesing...
A to sto pricas za Far Cry, pa on i ima boje koje teze realnosti, to sto je tad slab postprocesing bio, to je druga stvar, ta igra se trudila da ima realne boje koliko je mogla. I da, boje u stvarnosti mogu da budu veoma drecave, pogotovo u prolece kada sve olista kod nas, kad zraci sunca upadaju gotov pod pravim uglom, uglavnom pred kraj proleca, a takodje verujem i da na nekom tropskom ostrvu pesak i boje sljaste u podne.
No nebitno, tvoja suma posta je da pokazes da ima ljudi koji vole "Unreal" filter, sto se slazem, ne kazem da nema, ali znam da najvecoj vecini, ne da im smeta bilo kakvo "licenje igre jedna na drugu" i farbanje samo zato sto je to trenutno "next-gen" in, nego je to vec uglavnom svima opste poznato. A to sto se traze razlozi da bi se to opravdalo je smesno, jer se ova igra sudeci po svemu do sada vidjenom, toliko uprostila i usla u fazon gotovo svake druge genericke igre koja izlazi za sve 3 platforme.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari