Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Ja sam isto uzeo za 200e. Tada sam ga uzeo bez razmisljanja, sada bih ozbiljno razmislio da li bih isao na 23" ili ostao na starom monitoru

Kod mene je presudila rezolucija koju ovaj model ima od 1920x1200. Ja licno ne volim toliko wide kao full HD od 23'' ;)

E ljudi, odma da kazem, da ne bi krenuli sa onim "procitaj predhodnih 30 stranica", jesam procitao sam ih... Meni brinu neke stvari oko kojih cete mi nadam se pomoci.
Trenutno imam Acer P225HQL, i sada zelim da kupim novi monitor. Definitivno sam se odlucio za DELL jer ga svi hvale, ali tu nastaje problem. Imam kinte i za ovaj 24", ali me interesuje da li ce biti problem da se mozda naviknem?
Sadasnji monitor mi je 16:9, pa se plasim da ce mi biti problem da se naviknem na 16:10. Koristim komp iskljucivo za igranje igrica, i ponekad za gledanje filmova. Da li da uopste dresim kesu i uzimam 24" ili je on nepotreban.
Znam da ce mi razlika biti ogromna bilo koji monitor da uzmem od ova 2, ali posto se monitor ne uzima svaki dan, ne zelim da se kajem. Znaci oce li mi biti problem 16:10, i da li je to ok za igranje. Takodje koja je revizija trenutno aktuelna, i postoji li neka koje moram da se cuvam?
I jos jedno pitanje, da li da uzimam DVI to HDMI kabel, jer sam negde procitao da dobija bolju sliku ako se poveze na HDMI u kompu.

Hvala vam unapred....

Poslednja izmena:
Kako mi da znamo da li ti mozes da se naviknes ili ne :). Ja kad sam uzeo ovog Della (24") moj ortak nije mogao da igra Modern Warfare MP kod mene, bilo mu preveliko, ulazio mu monitor u lice, i sta jos ne. Ja ga imao 6 meseci, prodao i uzeo 32" :). Ako je vise za igranje i manje za filmove onda ti je bolji 16:10, ali razlika u ceni ne opravdava razliku u velicini, tako da ja ni u ludilu ne bih uzeo dvajes' cetvorku. Sto se tice DVI to HDMI kabla, to pitaj weasela preko privatne poruke on najbolje zna :D (salim se dobices ban). Salu na stranu, ne kupuj dodatne kablove komplikujes stvari i trosis pare bespotrebno, digitalni signal je i monitor je i nije 3d, tako da je apsolutno nebitno.

Koliko sam ja sad shvatio (a to je malo :) ) to je da uzmem 23" jer ne vredi 24" te pare?

Uzmi 24".

Ako je vise za igranje i manje za filmove onda ti je bolji 16:10, ali razlika u ceni ne opravdava razliku u velicini, tako da ja ni u ludilu ne bih uzeo dvajes' cetvorku.

Ovo ne stoji, za igre je svakako bolji odnos 16:9, a rekao bih da isto vazi i za filmove. Posto je za igrice, drzati se 16:9.

16:10 je za sve bolji, osim za filmove, zbog rezolucije ostaje malo neiskoriscenog prostora, dok je kod 16:9 to u vecini slucajeva popunjeno kod filmova. U svemu ostalom, rad, igre, surf na internetu... je 16:10 mnogo bolji. Sta vise, ja posedujem ovog U2412M godinu dana vec i imam samo reci hvale za njega. Kada odem kod nekog drugara koji ima isto 24" ili 23" sa 16:9 odnosom stranica, meni deluje mnogo zbijeno i nepregledno, pogotovo dok surfujes moras mnogo cesce da skrolujes. Dok je obrnuta situacija, ti drugari kad dodju kod mene, niko se nije zalio na odnos stranica i velicinu :) U istoj sam dilemi i ja bio pre kupovine, u to vreme razlika izmedju 2312HM i 2412M je bila oko 70e, ali sam posle malog razmisljanja, prelamanja, dodao novac i ipak uzeo 24". Posle godinu dana, kao sto sam pomenuo, imam samo reci hvale za njega i smatram da nikako nisam pogresio sto sam se odlucio za 24" 16:10. Ako si u nedoumici, imas novac... go for U2412M ;)

16:10 je za sve bolji, osim za filmove, zbog rezolucije ostaje malo neiskoriscenog prostora, dok je kod 16:9 to u vecini slucajeva popunjeno kod filmova.

Zasto je neki 16:9 bolji za filmove? Pa ista povrsina je prekrivena filmom na 16:10... mozda iz tvog posta neko zakljuci da je slika (film) vaci na 16:9 jer nema crnih linja... pa cisto da razjasnimo to ljudima :) a te crne linije taman sluze da prevod lepo legne ne crnu pozadinu :)

Ja trnutno imam 22" koji je 16:10 i mogu ti reci da je to samo prednost... u firmi imam ispred sebe 16:10 i 16:9 jedan do drugog i tih 2-3cm razlike u visini stvarno mnogo znaci... Tako da kada resim da menjam monitor, kupujem samo 16:10...

Zanimljivo. A sirinu slike cemo zanemariti?

HAHAH WIN. Uporedjuju 16:9 i manji 16:10. Pa kako moze da bude fer da u prikazu 16:10 samo skrate sa levo i desno vidljivost, a ne povecaju po vertikali? Kad je vec radio neko subjektivan stranicu mogao je za 16:9 da stavi 3 puta vecu sliku, da ljudi slucajno ne pogrese i kupe 16:10 xD. Ovom logikom 21:9 je najbolje resenje, najvise prikazuje (nema veze sto treba da bude 5 inca veci, to se ne gleda, uporedjujemo monitore iste vertikale :D).
Ovo je njihov nacin poredjenja:
http://www.displaywars.com/22-inch-16x9-vs-20,4-inch-16x10
Ovako bi normalna osoba uradila:
http://www.displaywars.com/22-inch-16x9-vs-22-inch-16x10

Sto je najgore covek je pitao za 23" 16:9 i 24" 16:10, tako da tek nema logike ovo sto ste mu linkovali. Druze ako ti se isplati da das tu razliku od 70-90 koliko vec evra za 1", onda uzmi veci. Ja to ne bih nikad radio ali pare su tvoje a vidim da si zapeo tako da.. ;)

Poslednja izmena:
Hm, da, da kazem jos nesto u vezi 24" 16:10, mozda ce nekome znaciti, ali ima dosta starijih igara koje nemaju podrsku za wide screen i imaju maximalnu rezoluciju 1600x1200. Takve rezolucije 16:10 prikazuje bez problema, jer ima 1920x1200 odnos pixela, dok 16:9 ima 1920x1080, pa si u vecini slucajeva primoran da igras u 1280x1024 za 16:9 monitorom ;)

HAHAH WIN. Uporedjuju 16:9 i manji 16:10. Pa kako moze da bude fer da u prikazu 16:10 samo skrate sa levo i desno vidljivost, a ne povecaju po vertikali? Kad je vec radio neko subjektivan stranicu mogao je za 16:9 da stavi 3 puta vecu sliku, da ljudi slucajno ne pogrese i kupe 16:10 xD. Ovom logikom 21:9 je najbolje resenje, najvise prikazuje (nema veze sto treba da bude 5 inca veci, to se ne gleda, uporedjujemo monitore iste vertikale :D).
Ovo je njihov nacin poredjenja:
http://www.displaywars.com/22-inch-16x9-vs-20,4-inch-16x10
Ovako bi normalna osoba uradila:
http://www.displaywars.com/22-inch-16x9-vs-22-inch-16x10
Ti poredis velicinu displeja, a ne graficki prikaz u igrama. Danasnje igre su optimizovane za 16:9, upravo zato sto je takvih monitora najvise. Naravno da monitor iste dijagonale sa odnosom 16:10 ima generalno vecu povrsinu prikaza - ali to ne igra ulogu u igrama, sto se i vidi na linku. I naravno da je monitor 16:10 bolji i prijatniji za rad u svemu ostalom, upravo zbog vece povrsine - ali ne i u igrama.

Ok ajde da zamislimo 2x22 inca 16:9 i 16:10, prvi ima rezoluciju 1920x1080, drugi ima rezoluciju 1920x1200. Na drugom sigurno neces videti manje sa leve i desne strane u odnosu na prvi (kako ti i wiki tvrdite), nego ces videti VISE gore i dole.

Dobro, onda izvoli navedi koje to moderne igre imaju 1920x1200 u native resolution?

Ukljuci neku igru i promeni rezoluciju na 1920 x 1080, zatim napravi screenshot. Kad vratis na nativnu rezoluciju videces u cemu je razlika.

Ne razumem na sta ciljas??? Upravo igram Diablo na 1920x1200 i 1920x1080, na ovom prvom imam dodatne delove slike koji se na drugom ne vide (na povrsini gde bi bili barovi da gledam film @1080p), umesto da mi je slika isecena i da na 1920x1200 monitoru fale delovi levo i desno. U Starcraftu je isto tako. Sta je uopste nativna rezolucija igrice???

Aj molim te pejstvuj oba screenshota. Ove sam nasao na battle netu posto ne posedujem diablo 3.

prvi: 1920 x 1200 i drugi: 1920 x 1080
13znD7.jpg 1cxGy4.jpg

Po ovome se vidi da je 1920 x 1080 nativna rezolucija za diablo, tj vidi se da 1920 x 1200 prikazuje vecu povrsinu slike u igri ali ne i vecu vidjlivost.

Poslednja izmena:
Na drugoj slici 1920x1200 desno od meseca, tj ono brdo, vise se vidi nego na prvoj.

Poslednja izmena:
Pogresno sam napisao, prva je 1920 x 1200 druga je 1920 x 1080.

Ispravicu

Aj molim te pejstvuj oba screenshota. Ove sam nasao na battle netu posto ne posedujem diablo 3.

Po ovome se vidi da je 1920 x 1080 nativna rezolucija za diablo, tj vidi se da 1920 x 1200 prikazuje vecu povrsinu slike u igri ali ne i vecu vidjlivost.

Ovo je meni, nije unutar igre :D. I meni cinematici imaju black barove, to se podrazumeva da nece da prave dodatni "content" za ljude sa drugim aspect ratiom. Ali teren ne funkcionise ovako. Modeli zavise od rezolucije, kao i ikonice u windowsu. Ako su 23" 16:9 i 24" 16:10 isti po horizontali, a 24" samo veci po vertikali (znaci isti dot pitch), velicina charactera i SVEGA ce biti ista, samo ces dobiti dodatni teren gore i dole. Na 21:9 na cinematicima ces imati crno levo i desno, kao i u meniju (posto ih zabole da prave detalje slike za 0.01% igraca), a u samoj igri niti ce ti sta biti vece niti manje, nego ces videti dodatan teren levo i desno u odnosu na 16:9. Po tebi on ce da razvuce sliku po horizontali, a onda po vertikali koliko stane?? Nema poente skalirati prema rezoluciji strane koja je razlicita, umesto ne dirati po rezoluciji strane koja je ista i samo dodati teren u piksele koji ne pripadaju 1920x1080 rezoluciji (znaci ili gore i dole, ili levo i desno). Mogao bih da ti objasnjavam kako bi bilo mutno da se igras sa stvarima koje vec imaju svoju rezoluciju ali nemam potrebu za ovime.

Objasni mi sta se desava u 2560x1600? Da li se doda teren po obodu ili se sve stretchuje po verikali a sta je visak po horizontali se odsece? Daj molim te...

Neces dobiti dodatni kontent sa vecom vertikalom ako igra nije pravljena za tu rezoluciju tj. aspect ratio, ono sto mozes da dobijes sa vecom rezolucijom je veci kvalitet slike.
BTW net je pun informacija, sve ovo nadjes na guglu za 2 min, nema potrebe da te ja ubedjujem.
Ako nemas black barove verovatno nisi ukljucio leterbox mode, jos jedan screenshot ovog puta sa diablo foruma in game.

2a1lEh.jpg 2dCcEg.jpg

Jedna je stvar kako si ti zamislio da bi to trebalo da izgleda, realnost je drugacija. Opet gledas i poredis velicinu samog displeja, a ne graficki prikaz u igrici. Evo jos primera sa drugog foruma:
16:10
tesv20120222172005951.jpg

16:9
tesv20120222172429941.jpg

screen3zw.jpg

screen4cp.jpg

hl220120222174034982.jpg

hl220120222174111095.jpg

xr3da20120222173338517.jpg

xr3da20120222173401619.jpg

Slobodno izvoli naci igru gde je prisutan prikaz o kome ti govoris, dakle u korist 16:10, a da je izasla u poslednjih 10 godina.

Neces dobiti dodatni kontent sa vecom vertikalom ako igra nije pravljena za tu rezoluciju tj. aspect ratio, ono sto mozes da dobijes sa vecom rezolucijom je veci kvalitet slike.
BTW net je pun informacija, sve ovo nadjes na guglu za 2 min, nema potrebe da te ja ubedjujem.
Ako nemas black barove verovatno nisi ukljucio leterbox mode, jos jedan screenshot ovog puta sa diablo foruma in game.

Pogledajte prilog 97974 Pogledajte prilog 97975

Evo sad sam preko tvojih slika nasao source i procitao sta ljudi pricaju i daju primere... ja sam siguran da kad sam zamenio Viewsonic 27" za ovaj Dell da sam u SCu dobio vecu vidljivost terena (cim pocne igra na nekim mapama znam sta vidim). U pravu ste, osim toga sto sam ja zamislio kako bi trebalo da izgleda. Sta se desava sa 21:9? Prikaze ono na sredini a odsece gore i dole po 30% (mrzi me da racunam)? Ja ne verujem sta sam upravo saznao, ne vidim ni jedan pozitivan razlog zasto bi ovo funkcionisalo kako trenutno funkcionise D:

Za starcraft 2 si pogresio, ako racunamo da si igrao u nativnoj rezoluciji tog monitora tj. 1920 x 1080. To je verovatno bio subjektivan utisak jer si imao monitor od 27 incha koji ima dosta veci dot pitch, sto znaci da su modeli i teren bili veci u odnosu na dell-ov monitor. Sto se tice 21:9 mislim da za sada radi samo stretching po horizontali, nista vise.

E ljudi manite se...kupio sam danas ovaj monitor, i slika je do j* :D Interesuje me kakva su vama podesavanja za kontrast i brightness i da li postoji neki driver da se skine???

Vrh Dno