Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Monitor je za svaku pohvalu , boje su odlicne , nema isijavanja kod mene sa strane , podesavanja sam uzeo sa neta .

Veci je mnogo od 22 i 23 " .

Po meni odlican za cenu koja nije mala 213e ( 25200 ) u Bellu

Kad se setim da me je prethodni monitor 19" 5:4 odnos i TN ekran koštao 215€, što je bila superniska cena u tom momentu, ja sam hepi.

pih,neslavno se zavrsio moj pokusaj kupovine ovog monitora...

procitavsi na ovom forumu iskustva par ljudi,kako su svoj primerak dell-a kupili u emmiju,i kako su dobili neotpakovan primerak,koji se pred njima prvi put otvorio i posle su ga testirali u radu pre kupovine,pokusao sam i ja u tom emmiju..(u kozjackoj)

medjutim,ispostavilo se da u celoj prodavnici imaju samo jedan (?) sivi U2412M i to onaj koji stoji izlozen na polici....ja objasnim da bih hteo da ga isprobam pre kupovine,tj ako je moguce da ga pogledam negde u nekoj mracnoj prostoriji kako radi i da li ima probijanja osvetljenja,prodavac mi rece da tako nesto ne mogu da izvedu jer nemaju nigde mracnu prostoriju gde bi mogli da ga ukljuce,jedino da mi tu ugasi sva svetla,ali posto je bio dan,nema od toga vajde....

i taj jedini primerak koji je bio ukljucen je imao neku,valjda,800x600 rezoluciju,zbog svitcha kako kazu,pa ni njega nisam mogao ljudski da pogledam.....a i ko zna koliko tu stoji,a i ko zna gde je bio pre nego sto je postavljen u izlogu...

jos poce prodavac da mi slaze neku pricu,kako je to idealan monitor za zamracene prostorije,kako nema uopste probijanja svetlosti,mozda malo ali to je do ips tehnologije itd,itd.....ispadoh kao neki cudak koji hoce da isproba monitor pre kupovine...

i rekose mi jos,da mogu da ga uzmem,pa za par dana ako nadjem neki problem da ga vratim.....a ja sam sumnicav prema takvom poslovanju...

mislim,ako se ispostavi da npr ima vise probijanja svetla u mracnoj prostoriji(gde bih ga koristio),sta mislite da li bi ga bez problema vratio i oni mi dali drugi primerak?

izgleda da mi je tako jedini nacin ga ga ljudski isprobam pre(tj nakon) kupovine....

Poslednja izmena od urednika:
i rekose mi jos,da mogu da ga uzmem,pa za par dana ako nadjem neki problem da ga vratim.....a ja sam sumnicav prema takvom poslovanju...

mislim,ako se ispostavi da npr ima vise probijanja svetla u mracnoj prostoriji(gde bih ga koristio),sta mislite da li bi ga bez problema vratio i oni mi dali drugi primerak?

izgleda da mi je tako jedini nacin ga ga ljudski isprobam pre(tj nakon) kupovine....

Ukoliko narucis preko interneta, tj sajta prodavnice, imas pravo po Zakonu da raskines jednostrano ugovor o kupovini ukoliko nisi zadovoljan, u roku od 14 dana. Jedina tvoja obaveza u tom slucaju je da uredjaj vratis prodavcu.

Meni je stigao nov, neotpakovan, a nakon otpakivanja i povezivanja i paljenja - nema nigdje probijanja pozadinskog osvjetljenja niti bilo kakvih stuck or dead piksela. Slika k'o bombona. ;)

Jel to bila neka akcija u Emiju po 199 eur pa ste uzeli po toj ceni?
Gledam sada po domacim prodavnicama i najniza cena koju sam nashao je 218eur...

Moj je stigao iz Bel Computers-a, a njima iz Ewe(-ti-ga-n)a... :d :d :d

Ja sam moj uzeo odavno u desku, sad sa gledao imaju ga jos.kod njih cesto ima neka akcija za koju kupac sazna tek kad pozove, ja sam moj dobio sa 5% popusta

kupio sam konacno ovaj monitor i posle par dana koriscenja utisci su za sada sasvim OK(odlicne boje,nema ghostinga,uglovi gledanja OK,itd)....ali u jednoj stvari me nije odusevio....

a to je tzv tinting na skroz crnoj pozadini u zamracenoj prostoriji(posto uglavnom tako koristim komp)......mislim,ne gledam u crnu sliku,vec npr prilikom igranja igara gde ima dosta tamnih scena,vidi se to probijanje u donjem levom i desnom uglu...ne toliko da smeta ne znam kako,ali ipak se vidi.....

sada,koliko gledam na net-u,vidim da se to,relativno cesto,pojavljuje na IPS panelima..........valjda...

zanima me da li ima neko sa ovim monitorom ko nema AMA bas ni malo tog probijanja,tintiga itd,na tamnim pozadinama i povrsinama?

Nema... resenje ti je da ga podesis tako da ga gledas pod uglom od 90 stepeni u sredinu. Znaci digni ga sto blize visini ociju, ako ne mozes, onda tiltuj gornji deo ka nazad. Tako ces dobiti najbolji moguci rezultat. Onda cekaj da prodje jedno nedelju-dve da se jos vise naviknes na to malo sto je ostalo i to ti je to. Svaki put kada vidis to pod nekim uglom sa strane, seti se na sta je TN licio i proci ce te sve brige :p.

Pazi nije baš jasno šta (sve) imaš kao problem?

Ima:
clouding/backlight bleeding kojeg nažalost uvek ima malo kod LCD-a (IPS, TN, MVA, PVA, PLS...), i nećeš naći bez - samo može manje ili više od primerka do primerka; i
tinting koji nije poželjan (bela pogotovo a i crna kao da imaju nijanse boja); i
white glow koji je neizbežan bez A-TW filtera...

Ja to nemam.

evo slika govori vise od hiljadu reci.....u pitanju je horor igra Call.of.Cthulhu.Dark.Corners.of.the.Earth koja obiluje mracnim scenama......(a ja za baksuz najvise volim da igram takve igre).....slikano je danju u zamracenoj prostoriji....a ako bi bio mrkli mrak,kao npr nocu,kada su pogasena sva svetla osim monitora,mozda bi se to probijanje za nijansu jos vise videlo.......slikacu nocas po mraku,pa cu videti...

IMG_1952.jpg

IMG_1953.JPG

IMG_1957.JPG

napominjem da se to probijanje svetla vidi SAMO u sto mracnijim scenama,gotovo potpuno crnim.....cim se pojavi neko osvetljenje narocito u tim donjim uglovima,to probijanje svetla potpuno nestaje,tj ne vidi se.....inace,na ovaj monitor sam presao sa philipsovog 19incanog CRT monitora,gde tako nesto uopste ne postoji...

znaci,najproblematicniji je donji desni ugao,a zatim i levi.......kako vam se cine te slike i sta mislite o tome?.....da li je to "normalno" probijanje i to ima svaki IPS ili nije bas normalno?.......tj da li da menjam monitor?

i zanimljivo,monitor mi je made in china rev A05 proizveden aprila 2012......kad pre stigose do pete revizije??

Poslednja izmena:
Slikaj direktno ispred "probijanja" a ne centar monitora, da vidimo da li je samo white glow ili probijanje...

evo ispred probijanja,tj u dva donja ugla...

IMG_1961.JPG

IMG_1962.JPG

da napomenem,sada sam smanjio kontrast na 30,a na onim slikama sa centra monitora kontrast je bio na 55....

Izgleda da je ipak samo white glow, ne bi rekao da imaš neko probijanje ili je onda vrlo malo. Evo neka ocene i oni koji imaju baš ovaj model, a veruj mi sijalo bi da je probojanje! :d
A to lako proveriš, kada se udaljiš na 2+ metra od monitora ako nestane onda je definitivno white glow. Ono što i dalje isijava jeste probijanje.

1) Koliko sam mogao da zapazim ovaj model ni nema probijanje svetlosti. Barem par komada koji su meni prosli kroz ruke, model na testu, a ni ovaj nema.
2) Ako se intenzitet te svetlosti/refleksije menja kada se pomeras u odnosu na monitor, onda je glow. Ne zavisi probijanje od tvog polozaja u prostoriji.
3) Ako je sivo/belo onda je probijanje. Ako je srebrno, onda je glow.

Ako sednes tacno ispred njega i gledas u sredinu, na obe strane bi trebalo da ima simetricno glow. Ako na desnoj strani ima mnogo vise (koliko mogu da vidim), onda to ili nije glow ili nesto nije u redu, ne bi trebalo.

ovo je sa oko metra udaljenosti POTPUNO crna pozadina,odprilike aparat je bio u sredini monitora....mozda koji cm levo ili desno......(crni skrinsejver)

IMG_1965.JPG

primetio sam kada smanjim brightnes na 30 ili manje,to osvetljenje(sta god bilo) izgleda manje.....fabricki brightnes mi je bio na 75....

i rekao bih da se menja intezitet svetlosti u odnosu na to kada se pomeram u odnosu na monitor....e sad,ili je srebrno ili sivkasto....

Kod mene je sjajnost na uobičajeno na 36, kontrast na 75, sad sam stavio sjajnost na 75 radi testa i nema probijanja na Blank skrinsejveru i crnoj slici na MPC-HC, samo odsjaj kad se gleda pod dovoljno kosim uglom. Zamračio sam prostoriju skroz.

pa dobro,kako vam se cini ovaj moj primerak monitora sto se tice tog glow-a,probijanja iitd,itd na osnovu ovih slika i informacija koje sam dao?....da li ima razloga da zamenim monitor,tj da li bi na drugom primerku sve to bilo bolje?

ja nesto nemam iskustva sa IPS monitorima,pre ovog sam koristio CRT monitor gde nikakvog glowa nema.....moj burazer koji ima neki TN viewsonic kaze da ovo nije nista strasno niti neobicno...

sem toga,nikakvu drugu manu monitoru nisam nasao....ghostinga vidim po malo samo kada po beloj pozadini misom brzo i energocno mrdam neki prozor,pa se malo mute slova na njemu,ali u igrama,filmovima se to uopste ne primecuje....boje su odlicne,uglovi gledanja OK(mozda bude za nijansu svetlije kada se gleda bas sa strane),monitor mi deluje kvalitetno sto se tice zavrsne obrade,nista ne krcka,pucka itd,itd.....

Brat ti je u pravu, poslusaj ga, uzivaj u monitoru jer je bolji od skoro svakog koji se prodaje u ovoj zemlji...

Upravo tako, i da ne valja, bolje nema xD

Onda definitivno imaš samo white glow i sve je u redu sa tvojim primerkom - čim se menja kada pomeraš glavu :D
Uživaj!! :wave:

uzeo danas, za ove pare odlican monitor, a taj white glow bas zna da pokvari zabavu :)

Pitanje, cemu DP moze da posluzi na ovom monitoru? Jel to zbog rezolucije koju monitor ima u smislu da bi dvi bio nedovoljan / pravio problem ili moze jos nesto da se uradi sa ovim ulazom :)

Ako je DVI kabl single-link, u tom slucaju bolje je povezati preko DP, jer single link moze da podrzi (valjda) 1920x1080. Ako je dual-link, onda nema potrebe intervenisati. Dobija se i DP kabl u paketu?

Ako je DVI kabl single-link, u tom slucaju bolje je povezati preko DP, jer single link moze da podrzi (valjda) 1920x1080. Ako je dual-link, onda nema potrebe intervenisati. Dobija se i DP kabl u paketu?
:) DP je tu radi veće kompatibilnosti /HDMI di bio bolji, ali nije ugradjen), a DVI SL je taman na maksimumu specfikacija (1920x1200). U paketu je SL DVI kabl.

Nazad
Vrh Dno