Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Za HP:

Na slici idu redom dark subpixel, bright subpixel i prljavšitna unutar panela koja takođe nije dozvoljena po garanciji.
c00291201.gif

Dark sub-pixel defect - In this image, a dark spot on a white background results from a green sub-pixel, which is in the "off" or dark state.
Bright sub-pixel defect - In this image, a bright spot on a black background is caused by sub-pixels (in this case, a red sub-pixel) in the "on" state.
Debris trapped within the LCD structure can result in dark spots, but under magnification these are distinguished from an "off" sub-pixel, as the shape of the contaminating particle is visible.

Piše lepo da može da ima maksimalno 4 dark subpixela i to je to. PERFORMANCE monitor ne sme da ima ni jedan jedini bright subpixel i u tome jeste prednost. ne treba nikakva dopuna sa dark subpixelima, ako ima 1 svetao subpixel menja se ceo monitor.

Inače i svi ostali HP monitori nevezano da li su performance monitori ili ne smeju da imaju full dead pixel (sva tri subpixela stuck - bela tačka ili sva tri ugašena - crna tačka).

Poslednja izmena:
Za HP:...
...PERFORMANCE monitor ne sme da ima ni jedan jedini bright subpixel i u tome jeste prednost. ne treba nikakva dopuna sa dark subpixelima, ako ima 1 svetao subpixel menja se ceo monitor.
Izvini, ali to ne piše na sajtu. Stoji "Total combined bright and dark sub-pixel defects 4 maximum", dakle kombinovano mora da ih bude 4 defektna, od toga može da bude nula svetlih podpiksela.

Rastumači mi citiranu odredbu. Doslovan prevod glasi: "Ukupno kombinovanih svetlih i tamnih podpiksela - 4 najviše". Ako je dovoljan i jedan svetao podpiksel, bez potrebe da ga prati još 3 tamna, čemu uopšte pomenuta rečenica služi?

Poslednja izmena:
Jedna je stranica na kojoj su definisane garancije za sve serije monitora. Posle je razvrstano šta važi za koju.
Imaš definisane četiri stvari za sve vrste monitora:
Bright sub-pixel defects A maximum - koliko maksimalno sme da bude svetlih subpiksela - za Performance monitore 0.
Dark sub-pixel defects B maximum - koliko maksimalno sme da bude tamnih subpiksela - za Performance monitore 4.
Total combined bright and dark sub-pixel defects C maximum - koliki je maksimalni dozvoljeni broj defektnih subpiksela, bilo tamnih ili svetlih. Taj broj je uvek manji ili jednak od A+B.
Full Pixel Defects pixel defects: 0 allowed - za svaki HP monitor važi da ne sme da ima ovakav piksel, bez obzira koja je serija.

Bilo koji uslov da monitor ispunjava, menja se kompletan monitor. Ne čeka se da se ispuni više kriterijuma, več da se ispuni bilo koji.

Ako ima više od 0 svetlih subpiksela menja se. Ako ima više od 4 tamna podpiksela menja se.

Treća kategorija je prlično glupa tj. nepotrebna za Performance seriju jer će prva dva kriterijuma uvek da budu ispunjena pre trećeg, ali ima smisla za ostale serije monitora. pošto se dokument ne odnosi samo na performance seriju nego i na ostale serije, svuda su definisali tj. copy/paste sve kolone tj. uslove i samo menjali brojeve. Za obične serije recimo menja se ako imaš više od 2 svetla, 5 tamnih ili ti je zbir svetlih i tamnih veći od 5, tako da tu treći kriterijum ima smisla. Za Performance nema.

Ako ima ijedan crni ili beli ceo piksel zaglavljen menja se.

Poslednja izmena:
Zapravo, taj konkretan odeljak se odnosi baš na performance seriju. Postojanje treće odredbe kontrira prvim dvema, totalno. Možda je copy/paste ostalih sekcija, ali kapiram da bez problema mogu da o'lade svakkoga, ako im dune i da se pokriju legalno. Jednostavno, informacija sa sajta u ovom obliku je... neprecizna.

Ne kontrira prvim dvema, nego je nepotrebno.
Piše ti lepo za Performance monitore da:
1. nije dozvoljen ni jedan svetli subpiksel,
2. nije dozvoljeno da ima više od 4 tamna subpiksela,
3. nije dozvoljeno da zbir svetlih i tamnih bude veći od 4 (prva dva kriterijuma za zamenu će uvek nastupiti pre trećeg).

Pošto radim u firmi koja je HP ovlašćeni servis, NIKADA nam se nije od HP vratila odbijena garancija zbog loših piksela, uvek je bila priznata. Kod HP-a monitor se ne vraća lokalnom distributeru već se vraća HP distributivnom centru, a HP DHL-om šalje zamenu odmah po prijavi slučaja. Ukoliko monitor koji je vraćen HP-u ne odgovara, tj. kvar nije u garanciji, HP naplati penal servisnom centru. Ne zavisiš od lokalnih uvoznika, distributera i sl.

Ali zato u principu zamena potraje bar 7-10 dana (uglavnom zahvaljujući našoj carini i špediterima). Kad i ako jednom uđemo u EU, cela procedura će se ubrzati.

Ali kao što rekoh, nikad tu nije bilo vraćanja ako je bilo mrtvih piksela koji ispunjavaju one kriterijume u dokumentu koji si postovao.

Poslednja izmena:
Piše sve i svašta, i to je problem. Piše i da nije dozvoljen ijedan svetli podpiksel i da je u totalu dozvoljeno do 4 loša (kombinacija i svetlih i tamnih). Problem je što ta odredba stoji i postoji. Pogotovu u našim uslovima. Zamišljaj situaciju da dolazim u garantnom roku 4.-5. put da zamenim monitor. Prodavcu prekipi i o'ladi me pokazujući na ovu odredbu. Ako je nepotrebna, neka je uklone. Dokle god stoji, postoji šansa da bude i primenjena.

Poslednja izmena:
Piše sve i svašta, i to je problem. Piše i da nije dozvoljen ijedan svetli podpiksel i da je u totalu dozvoljeno do 4 loša (kombinacija i svetlih i tamnih). Problem je što ta odredba stoji i postoji. Pogotovu u našim uslovima. Zamišljaj situaciju da dolazim u garantnom roku 4.-5. put da zamenim monitor. Prodavcu prekipi i o'ladi me pokazujući na ovu odredbu. Ako je nepotrebna, neka je uklone. Dokle god stoji, postoji šansa da bude i primenjena.

Ako te prodavac o'ladi pozoveš HP Call centar, prijaviš koji te servis "o'ladio", pa će oni da o'lade njih, a ako su uslovi za garanciju ispunjeni biće ti rešen problem, bilo preko tog ili nekog drugog servisnog partnera.

Da sam ja u pitanju, našao bih način da rešim (možda se i vidi da ne odustajem lako :D), ali je neozbiljno da kompanija njihovog ranga ne vodi računa o ovakvim stvarima. U jednom redu stoji da se toleriše 0 svetlih piksela, u sledećem da je potrebna kombinacija od 5+ svetla i/ili tamna da bi se smatralo da je kvar.

Ne prevodiš tačno.
U prvom redu stoji da ne sme da ima svetlih subpiksela.
U drugom redu stoji da ne sme da ima više od 4 tamna. Dakle može da ima 1, 2, 3 ili 4 tamna subpiksela.
U trećem da zbir svetlih i tamnih ne sme da bude više od 4. Dakle dozvoljeno je da ima 0 svetla i 1 taman, 0 svetla i 2 tamna, 0 svetla i 3 tamna, 0 svetla i 4 tamna. To su jedine moguće kombinacije na Performance seriji. Treći red je višak, al je definisan i za ostale serije, pa je definisan i na ovoj.

Poslednja izmena:
Tebi, kao upućnome u internu politiku HP je to jasno, ali ne i kupcu koji pročit asa sajta i kojeg prodavac može da odbije ako mu se svidi i da se pokrije. A svi znamo koliko su, bar naši, kupci obavešteni (svega 3% ispitanika je znalo svoja prava, ako me sećanje služi dobro).

Činjenica je da bi trebali da izbace treći red za Performance seriju, jer nema svrhe uz prva dva. Al dobro.

A što se tiče obaveštenosti naših prodavaca kad su u pitanju proizvodi, volim nekad da prošetam po radnjama i izigravam kupca pa zapitkujem stvari koje bi trebali da znaju. Uglavnom će svaki prodavac da navodi neke gluposti kako bi sebe poštedeo 5 minuta posla, lakše mu da proba da te otkači. Ljudi vrlo često posle toga pljuju neki brand - po forumima ćeš često čitati ne valja marka XYZ, odma se pokvarilo, garancija nikakva, a to realno nema veze sa proizvođačem, već sa time da se mnoge stvari kod nas uvoze preko nezvaničnih kanala i da nemaju nikakvu podršku od proizvođača, pa kad nešto crkne, prodavac gleda da sebi smanji trošak. Priča nije konretno vezana za ovo, već za opšte stanje s tehnikom u Srbiji.

ali,prijatelju,ti nikako da kazes STA je to konkretno bolje kod tog HP-a u odnosu na DELL-a sto se tice samog ekrana i slike koju pruza......(ok,spomenuo si da je bolja zavrsna izrada HP-a,da je kvalitetnija plastika,ali kao sto je neko spomenuo retko ko kupuje monitor da bi gledao u plastiku od koje je napravljen,gleda se u ekran a sigurno necu da igram basket sa tim monitorom)

znaci,sta po tebi ima taj HP bolje sto se tice same slike?....da li mu je bolji odziv?....da li ima zivlje i prirodnije boje?....da li su mu bolje crna i bela boja?....da li ima manje pozadinskog probijanja?

inace,onako informativno sam postavio pitanje u vezi multimedije,filmova i igara na gigatronovom sajtu sto se tice tog HP-ovog monitora,i evo sta je odgovor...(doduse,oni su prilicno negativno raspolozeni i za DELL-ov monitor sto se ovoga tice)

pitanje: da li imate ovaj monitor na lageru? kakav je za igre i filmove?

Gigatron [23/03/2012]
ima jos 1 kom u HP store , ne bih uzimao IPS ekran za igre , ako Vam za to koristi monitor nema potrebe za ovim , uzmite neki jefitniji , jer ako se ne bavite dizajnom obradom slika itd, ovaj monitor Vam ne treba

U2311H i HP ZR 2440w imaju lepsi prikaz bolja u odnosu na U2412M model. Koristio sam sva tri tj korsitim trnutno U2311 i pomeuti HP a imao sam i taj dell 2412m pa sak m ga vratio i video sam razliku jednostavnim uporedjivanjem.
Meni je sve bitno i kvlitet izrade i tehnicke karakteristike samog panela naravno,ali nema tu prvog mesta sve mi je podjednako vazno.

U2311H i HP ZR 2440w imaju lepsi prikaz bolja u odnosu na U2412M model. Koristio sam sva tri tj korsitim trnutno U2311 i pomeuti HP a imao sam i taj dell 2412m pa sak m ga vratio i video sam razliku jednostavnim uporedjivanjem.
Meni je sve bitno i kvlitet izrade i tehnicke karakteristike samog panela naravno,ali nema tu prvog mesta sve mi je podjednako vazno.

Moram da se slozim, posto sam promenio nekoliko monitora u prethodnih par meseci, izmedju ostalih i u2311, u2412m, zr22w, zr24w. Najbolji prikaz boja, nakon kalibracije je bio na zr24w, pa onda na u2311, pa zr22 i tek na kraju u2412m.
U2412m sam vratio posle nepunih 7 dana koriscenja jer su mu se pojavila 3 mrtva(crna) piksela i 2 zaglavljena. Zamenjen je odmah i na zamesnkom modelu je bilo 3 mrtva piksela. Pa sam odustao od istog modela.

Nešto mi čudno, šetao danas po Ušću i svratio u Comt***e shop, vidim Dell U2412M piše cena i ispod garancija 2 godine. Pogledam malo bolje, za sve Dell-ove u radnji garancija 2 godine.

Koliko znam Dell daje 3-godišnju garanciju, tako da ne bi smeli po zakonu da daju manju garanciju od one koju daje proizvođač? Ili grešim?

Nešto mi čudno, šetao danas po Ušću i svratio u Comt***e shop, vidim Dell U2412M piše cena i ispod garancija 2 godine. Pogledam malo bolje, za sve Dell-ove u radnji garancija 2 godine.

Koliko znam Dell daje 3-godišnju garanciju, tako da ne bi smeli po zakonu da daju manju garanciju od one koju daje proizvođač? Ili grešim?

Dell daje garanciju 3 god, negde je za 2412 2god to verovatno nasi uvoznici odlucili tako, nasi tu muvaju nesto.

Oni kao radnja ti daju 2 godine, za 3. godinu nemas nista s njima nego saljes kod uvoznika. Bezobrazno, al sta da se radi

Oni kao radnja ti daju 2 godine, za 3. godinu nemas nista s njima nego saljes kod uvoznika. Bezobrazno, al sta da se radi

Valjda uvoznik daje garanciju a ne radnja. Onaj 2412 iz deska sto sam uzeo imao je 3god tako je pisalo. neke firme daju 2 to znam.
Ma nije sta da se radi treba zaobilaziti takve radnje i to je to.

Da, ali radnje smanje da se ne bi zezale s reklamacijama. Nije to nista novo, cesto se to desava.

Da, ali radnje smanje da se ne bi zezale s reklamacijama. Nije to nista novo, cesto se to desava.

Pa ja mislim da kad reklamiras nesto posle npr. god dana koriscenja a ima 3god to ne nosis u radnju nego u ovlasceni servis.
Pa servis onda odlucije da li nesto popravlja ili radi zamenu.
Ali 2 god gar za 2412 je cist kriminal, on treba da ima 3 kolio daje dell.

Valjda uvoznik daje garanciju a ne radnja. Onaj 2412 iz deska sto sam uzeo imao je 3god tako je pisalo. neke firme daju 2 to znam.
Ma nije sta da se radi treba zaobilaziti takve radnje i to je to.

I u DESK-u ti je ista prica oko ovoga dve/tri godine garancije... monitor kao ima regularne tri, ali u prve dve zavrsavas direktno sa radnjom, u najkracem mogucem roku, te im je to kao pogodnost. Ako vec zagazis u trecu godinu koriscenja/garancije, onda se ide regularno u servis, pa sve svojim tokom. Bila je vec diskusija na ovu temu u nekom topicu, ne mogu da se setim gde.

P.S. Ili je bar tako bilo nekada... sad gledam DESK-ov sajt, za U2412M stoji regularno "DESK garancija - 3 godine":
http://www.desk.rs/racunari/detalji/monitor-tft-24-dell-u2412m/52765/1?i=0&st=2

Ipak, za manjeg brata, U2312HM, stoji i dalje onih "DESK garancija - 2 godine":
http://www.desk.rs/racunari/detalji/monitor-tft-23-dell-u2312hm/52766/1?i=0&st=2

A DELL i jedan i drugi monitor, te i jedan i drugi imaju (regularnih) 3 godine garancije...

vrlo zanimljivo :) sta li bi se desilo da posle 2.5g vrisne Dell i ti odneses u servis a oni nemaju da ti zamene novim niti mogu da ga poprave i sta? serviseri izvurnu dzepove i istale se? :)

vrlo zanimljivo :) sta li bi se desilo da posle 2.5g vrisne Dell i ti odneses u servis a oni nemaju da ti zamene novim niti mogu da ga poprave i sta? serviseri izvurnu dzepove i istale se? :)

Ti odneses u servis ako vrisne oni tamo kazu
1.Moze da se popravi poprave ga i vrate ti.
ili
2.Kazu ne moze da se popravi, napisu ti zamena i lupe pecat, sa tim papirom ti ides u radnju gde si kupio i oni ti ili daju novi ili vrate pare ako nemaju taj model a ti ne pristanes na ponudjeno, ili ako je radnja vrisnula sto se danas cesto desava,odes kod uvoznika i dalje resavaju oni.

Ja sam razumeo da tako ide ta procedura.

Poslednja izmena od urednika:
hvala na objasnjenju mada me u principu nije ni interesovalo. ja ne bih kupio robu sa tako kreativno resenim garancijama.

procedura je da ja hocu crno na belo 3 godine garancije, a to sto bi neko dao 2 godine, a da ti prica da imam jos jednu kod uvoznika, to bas i ne uliva neko poverenje.

hvala na objasnjenju mada me u principu nije ni interesovalo. ja ne bih kupio robu sa tako kreativno resenim garancijama.
Nisam ja ni hteo da ti bilo sta objasnjavam vezano za ovo posto to vec sam sve znas bolje nego ja, ja sam samo napisao ,ono kako sam ja razumeo to sa tim garancijama kako fukcionise neovisno koliko one traju.
Naravno slazem se. ja ne bi ni kupio kod nekoga ko mulja sa tim stvarim dali je 2 ili je 3, pa je dve ako ovo pa ako ono. Treba kupovati kod normalnih firmi a ne kod prevrtaca kanti.

Slazem se 3god nema tu nista nejasno tamo gde muljaju sa dve, kazu kao jeste 3 ali u psrincipu dve, samo se zahvalis izadjes iz radnje. :)

Najgora stvar je sto su ovi nasi preprodavci podigli cene za Logitech proizvode, tipa sada misevi viseg ranga G500 i G700 nemaju vise 3 godine garancije nego 2?? Nije to samo do Win WIn-a recimo, nego i u atom-u, gotovo svuda. Ovo od kako je WD krenuo sa rezanjem garancija sa 3 na 2 za hardove, izgleda da ovi nasi poceli da rezu na sve zivo. Tehnicki ispod 2 godine ne smeju zakonom da spuste, da smeju ne bi mi imali ni mesec dana garancije. Kad se setim ranije garancija na periferije bila 7 dana :S

Najgora stvar je sto su ovi nasi preprodavci podigli cene za Logitech proizvode, tipa sada misevi viseg ranga G500 i G700 nemaju vise 3 godine garancije nego 2?? Nije to samo do Win WIn-a recimo, nego i u atom-u, gotovo svuda. Ovo od kako je WD krenuo sa rezanjem garancija sa 3 na 2 za hardove, izgleda da ovi nasi poceli da rezu na sve zivo. Tehnicki ispod 2 godine ne smeju zakonom da spuste, da smeju ne bi mi imali ni mesec dana garancije. Kad se setim ranije garancija na periferije bila 7 dana :S

Konkretno na Dell monitore garancija bi moral biti 3god. Kada sam se raspitivao za 2412 a to je bilo pre 2 ned od prilike. Da l ise tu nesto promenilonakon toga ne znam nisam pratio. Kazem u desku sam kupio bio 2412 i dobio 3god garancije na njega.
Posle sam ga reklamirao tj vratio pa sam umesto njega uzeo HP Zr u Atomu i dobio takodje 3god garancije.

Konkretno na Dell monitore garancija bi moral biti 3god. Kada sam se raspitivao za 2412 a to je bilo pre 2 ned od prilike. Da l ise tu nesto promenilonakon toga ne znam nisam pratio. Kazem u desku sam kupio bio 2412 i dobio 3god garancije na njega.
Posle sam ga reklamirao tj vratio pa sam umesto njega uzeo HP Zr u Atomu i dobio takodje 3god garancije.

Ja moj 2412 kada sam uzimao negde oktobra prosle godine cim se pojavio, garancija je bila 3. Ja mogu da razumem da neko daje garanciju 2 godine na jeftinije modele, tipa Philips od 90e, ali za srednju klasu monitora kakav je Dell U2412M, to je cist bezobrazluk.

Ja moj 2412 kada sam uzimao negde oktobra prosle godine cim se pojavio, garancija je bila 3. Ja mogu da razumem da neko daje garanciju 2 godine na jeftinije modele, tipa Philips od 90e, ali za srednju klasu monitora kakav je Dell U2412M, to je cist bezobrazluk.

A kod nas ti je sve moguce.
Mada ja imam utsak da i pored te zelje za muvanjem ovdasnjih prodavaca i uvoznika ili sta god, kupci vise ne nasedju na takve fazone, i oni polako to shvataju.

ljudi,da li neko ima podatak koja je najsvezija i najnovija revizija ovog moniotra?.....i gde na samom monitoru pise koja je revizija?

i da li se na net-u negde mogu naci karakteristike svake revizije?..(npr sta je drugacije u reviziji 01 u odnosu na 00 itd)....na samom dell-ovom sajtu nikakve revizije i ne spominju....(?)

da li je uopste bitno obracati paznju na ove revizije prilikom kupovine?

Nazad
Vrh Dno