Šta je novo?

Dell U2311H IPS

Yup, slazem se, kod kuce koristim 22"@1680x1050, na poslu 21,5"1920x1080 i ne primecujem veliku razliku, sedim na oko 70cm od monitora, mozda i dalje.

Meni je prelazak sa 22"@1680x1050 na 24"1920x1080 značio drastičnu promenu i trebalo bi je vremena da se naviknem, a prelazak sa 22"@1680x1050 na 21,5"1920x1080 bi mi bio (samo)ubistvo za oči, prosto ne mogu da verujem da "ne primećuješ veliku razilku". Verovatno imaš izuzetno dobar vid. :)

Što se približavanja monitora tiče, neće da može jer mi je 22" već stajao max blizu. Kod mene je postavka sledeća: podloga za miša, odmah iznad tastatura, odmah iznad monitor. Dakle podloga, tastatura i postolje monitora se međusobno dodiruju ivicama i tako sam navikao, godinama. Čak i da podlogu i miša izmestim desno pored tastature, nikako mi ne odgovara da tastaturu približavam. Dakle, ima prostora samo da se monitor udalji, bliže ne može jer ga tastatura "blokira". :)

Poslednja izmena:
Sustina je da vidis celu povrsinu monitora, a da ne pomeras glavu levo-desno. To nije moguce izvesti ako je monitor previse blizu ociju ili ako je prevelika dijagonala. Vratni deo se jako brzo zamara i dolazi do bolova.

@marko_n & co.
Postoji želja da se što veća radna površina smesti na displej, ali to mora da parti i adekvatno povećanje površine displeja, inače će biti sadržaj presitan.
Sad sam se uverio u to i ne odgovara mi.

Trenutno koristim 1920x1080 rezoluciju na 17" laptop-u, povećao sam DPI, ali nije to to. Vidim da ima sve više 15.6" laptopova sa 1920x1080 rezolucijom što je tek ubistveno za oči. U principu što veća rezolucija bi bila prednost da DPI podešavanje radi savršeno, ovako treba gledati da krupnoća prikaza odgovara pri native rezoluciji i defaultnom DPI podešavanju.
Dakle, slažeš se da default-ni DPI i 1920x1080 na 23" monitoru ne idu zajedno?

DPI settings je system wide i podešava se kako je prikazano na onom linku koju sam ti postavio u prethodnom postu.

Evo šta sam konkretno uradio i koji je bio rezultat (XP):

a) Rekao si da DPI povećam u Display Properties, Settings, Advanced, DPI setting. Uradio sam to.

b) Zaključio sam da je isto kada se umesto na Settings ode na Appereance i kao font size izabere Large ili Extra large. Plus ovde mogu da se povećaju i besmisleno sitne ikone klikom na Effects, Use Large Icons.

a) ili b), svejedno rade sledeće: povećava se tekst ispod ikona, tekst title bara, right click menija, tekst menija u aplikacijama, toolbar-a, kao i prikaz sadržaja u sistemskim prozorima (My Computer), dakle skori sav sistemski tekst.

Međutim, ovim se ne povećava tekst/prikaz unutar Notepada, Worda ili web strane. Dakle, moram iz FireFoxa da zumiram svaku web stranu, u Wordu da zumiram, itd. Takođe se ne povecava prateći tekst u levoj strani My Computer-a. (verovatno još toga, ovo je na prvi pogled).

Ovo vidim kao polovično rešenje. Imam program Styler kojim mogu da upravljam veličinom ikona, razmakom između njih i slično, za doterivanje (nisam koristio).

Ako sam nešto prevideo, kaž'te! ;)

Dakle, slažeš se da default-ni DPI i 1920x1080 na 23" monitoru ne idu zajedno?

Rekao bih da je to stvar ukusa i kvaliteta vida, ukratko rečeno individualna stvar. Moje lično mišljenje je da 23"@1920x1080 sitno, odnosno da 22" monitor sa rezolucijom 1680x1050 pri defaultom-om DPI-u ima optimalan prikaz sadržaja.

Što se tiče DPI settings, odmah rekoh da ne radi savršeno, mada u Win7 verovatno radi bolje nego na XPu.

Kad menjaš dpi treba apsolutno sve da ti se poveća, mada nisam 100% siguran neka neko ispravi. Ne mogu sada da probam jer nemam xp cd pri ruci a traži mi, a davno je bilo kad sam to probavao. Znači ako je baš toliki problem, menjaš dpi a ne ono što si ti radio.
A default dpi i 1920x1080 na 23 itekako idu zajedno, koliko je samo 22" monitora sa tom rezolucijom a tek 23"... I recimo samo ovaj monitor prati koliko ljudi će ga još kupiti i biti prezadovoljno ;). Ja opušteno se naslonim i lepo sve čitam bez naprezanja jer je sve vrlo oštro i čitko. A prešao sam sa 17" crt i 1024x768 koji ima ogromnu pixelčinu, sad kad je pogledam džaba što je veliko kad je mutno i grozno.
Ako hoćeš komfor da se toliko udaljavaš onda si zamenio cifre, trebalo je umesto 23 da gledaš tv od 32 cola i da spremiš 2-3 puta više novca ;).

Reče da je radio:
a) Rekao si da DPI povećam u Display Properties, Settings, Advanced, DPI setting. Uradio sam to.

To bi trebalo da je to. Moguće da na XPu ne funkcioniše kako treba.

Ja imam 24" full hd monitor i to vec vise od godinu dana i neke stvari su i na njemu previse sitne i ako je 1" veca dijagonala nego kod ovog Dell-a, ko hoce stvarno maksimalnu dobit od full hd rezolucije preporucujem mu 26" monitor, 24" je stvarno neki minimum, ali kazem jednostavno neke stvari su previse sitne pocevsi od ovog teksta ovde na forumu, pa da ne nabrajam dalje.
Isprva sam želeo 24" monitor, veličina koja mi treba i taman se uklapa u prostor. No, uzeo sam ovaj 23" Dell zbog silnih pohvala.

Inače imam 37" LCD TV koji nema veze sa kompom (nije spojen) i zato ga nisam ni uvodio u "priču". Suština je da nisam znao da ću da se susretnem sa ne malim problemom: prevelikom native rezolucijom na monitoru, koju ne mogu da rešim prelaskom na manju.

Zaista, slika je kristalno jasna samo u native rezoluciji (full HD), čak i neprijatno oštra za moj ukus. Zato sam i dalje na 1440x900 sa mutnijim prikazom, jer izbegavam fullHD zbog neprijatnosti. Onda kad se umorim, priključim stari dobri Samsung 913N 19" 4:3 kojem je ovo 7. god kako radi ;).

Kad menjaš dpi treba apsolutno sve da ti se poveća, mada nisam 100% siguran neka neko ispravi. Ne mogu sada da probam jer nemam xp cd pri ruci a traži mi
Meni se to nije desilo na XP-u SP3, tražio je Install CD, stavio sam i napisao šta se povećalo. Sadržaj Worda, FireFoxa i sl. ostao je mali i sve ručno mora da se zumira. Svaka stranica, svaki put. :sceptic:

Poslednja izmena:
Pa imaš u meniju da fino podešavaš oštrinu (samo ne znam da li to zavisi od veze), a čudno mi je da ti je "neprijatno oštra" :) slika sa vga kablom (ako sam dobro skontao da je tako povezano). Gledaj ti to da povežeš preko dvi ako možeš.

@Prostreet, marko_n

Ne znam da li ima veze sa operativnim sistemom (koristim OS X i kod kuće i na poslu), ali stvarno nisam primetio neku drastičnu razliku, oba monitora su sa IPS panelom, jedan je LG iz potpisa, drugi je iMac display. Što se vida tiče, da kucnem u drvo, još me dobro služi, iako godina buljim u monitore, počev od Philips 104C koji mi je pržio rožnjače 2-3 godine. :)

^ Trenutno mi je Dell zakačen za laptop a on nema DVI. VGA slika je super-oštra u fullHD, u svim drugim rezolucijama je malo do mnogo mutna i vidi se ponekad "titranje" ekrana. Izgleda da zaista ni jedna druga rezolucija sem fullHD -- nije opcija.

Najčudnije mi je što ne mogu da pređem u 1600x900. Kad izaberem tu rezoluciju, monitor pređe u 1440x900. Hm?
Ako izaberem 1280x768 monitor pređe u 1366x768.

Ne znam kako monitor "saopšti" grafičkoj karti koje modove podržava. Grafička prikaže jednu listu rezolucija za 15" laptop na kojem je, drugu za povezani Samsung 913N 19", a treću za Dell. (Sakriva nepodržane modove.) Ako je tako, zašto neke rezolucije ne mogu da dobijem kada ih izaberem? Koristim VGA kabl.

Ilustracija: prva slika -- sve podržane rezolucije moje grafičke. Druga slika -- dostupne rezolucije kad priključim Dell monitor.

Prilozi

• laptop-sve podrzane rezolucije.PNG
    laptop-sve podrzane rezolucije.PNG
    73.5 KB · Pregleda: 91
  • laptop-podrzane rezolucije za Dell U2311H.PNG
    laptop-podrzane rezolucije za Dell U2311H.PNG
    44.1 KB · Pregleda: 78
@Prostreet, marko_n

Ne znam da li ima veze sa operativnim sistemom (koristim OS X i kod kuće i na poslu), ali stvarno nisam primetio neku drastičnu razliku, oba monitora su sa IPS panelom, jedan je LG iz potpisa, drugi je iMac display. Što se vida tiče, da kucnem u drvo, još me dobro služi, iako godina buljim u monitore, počev od Philips 104C koji mi je pržio rožnjače 2-3 godine. :)

Itekako ima veze i sa operativnim sistemom. OS X odlično skalira svoj UI sa rezolucijom ekrana, dok je win poprilično problematičan što se tiče toga, tj. sve se svodi na to da sve postaje sitnije. Valjda će to srediti u win 8.

Poslednja izmena:
@owim

Aj izmeri rastojanje od očiju do monitora ako ti nije teško.

Pa očigledno je to problem, pošto držiš monitor na samoj granici rastojanja optimalnog za rad, ako uzmemo u obzir veličinu piksela. Kao što neko reče, ili primakni monitor (na 50-ak cm) ili ga menjaj sa LCD TV-om. :)

^ Imam LCD TV 37" fullHD, ne želim da ga spajam s kompom.

Mogu da se primakem Dell-u na 50cm, iako to nije preporučljivo rastojanje, postoji formula.

Zaključak: jedino što mogu je fullHD i DPI uvećanje, kao polovično rešenje, napisah već zašto i nisam srećan zbog toga. Šta bi uradio na mom mestu? Hvala.

Po svemu sto si naveo, ja bih da sam na tvom mestu zamenio monitor za veci.

Mogu da se primakem Dell-u na 50cm, iako to nije preporučljivo rastojanje, postoji formula.

Pa postoje formule za sve i svašta, ali rastojanje na kom bi trebalo da stoji monitor (ili TV) zavisi kako od dimenzija istog, tako i od rezolucije. Jedina stvar koja ih objedinjuje je pixel pitch, i po meni to je najrelevantniji kriterijum za procenu. Ako se rezolucija ne menja, sa većim monitorom ide i veća veličina piksela, a samim tim i veće rastojanje od očiju. Drugim rečima, ako si imao TV od 32" sa rezolucijom 1920×1080, i zameniš ga sa 52" isto 1080p, naravno da ćeš ga gledati sa veće razdaljine. Međutim, ako imaš monitor od 15,6" 1366×768 i radiš u AutoCAD-u recimo, paleta sa alatkama ti zauzima pola prostora, i želiš da povećaš površinu za crtanje. Možeš da uzmeš 21,5" 1920×1080 i da ne diraš rastojanje monitora od očiju, dobićeš isto kao sa 15,6" samo veću površinu (kao da si sa A5 sveske sa kvadratićima prešao na A4). Možda ćeš pomerati malo glavu levo - desno, ali to je daleko prihvatljivije od besomučnog panovanja i zumiranja. (U slučaju da ga odmakneš samo zato što je veći monitor, morao bi da smanjiš rezoluciju da bi jasnije video panel, i opet bi ti radna površina bila kao na 15,6"). Ako uzmeš 24" 1920×1080, dobiješ isto to, samo možeš da odmakneš malo monitor. Ako zameniš sa 32" 1920×1080, suštinski ne dobijaš veću površinu za crtanje, već ćeš samo moći da odmakneš još više monitor. U prevodu, ako ti na 15,6" (pixel pitch 0.253 mm) laptopu odgovara 50 cm rastojanje recimo, 21.5" (0.248 mm) drži isto na 50 cm ili bliže, 24" na, lupam, 60 cm i 32" (0,363 mm) na 1,xy m. Imaš ovde kalkulator, pa isprobaj različite varijante ako te interesuje.

Ja nijedan monitor na kom sam radio nisam držao dalje od 60 cm (što ne važi za filmove i igre). Ništa ispod 27" ti ne bi suštinski promenilo, tako da bih ostavio native rezoluciju i samo ga približio, da sam na tvom mestu. :)

Drugari, kupio sam ovaj monitor prosle nedelje, a imam i Dell laptop, dakle oba proizvoda imaju onaj cudan izlaz-ulaz sto lici na HDMI a nije, da li neko zna gde mogu da kupim taj kabl i koliko kosta?

To ti je mini display port. Najeftiniji je na ebay, uzimao sam ja sebi za Mac laptop.

sent by tapatalk

ljudi meni se monitor sam zakljucao,ne mogu vise da udjem u onaj menu?! kad pokusam izleti mi onaj katanac! sta da radim? Inace postao mi je skroz cudan monitor i sto se tice standby moda,znaci treba mu pola minute da udje u normalan mod tj dok se upali,stvarno ne znam sta mu se desava..

Moze li neko da mi objasni zasto je Dell UltraSharp U2410 24" skuplji za 300 evra od ovog Dell U2311H IPS 23" razlika u jednom inch-u

jednom incu , panelu , i broju lampi za osvetljaj kao i nacinu prikaza boja....

@ravenoss
Jos ljudi se zali na to ima i snimak na jutjubu. Verovatno je softverska greska u samom monitoru. Posalji meil Dellu da vidis sta ce ti reci. Najjednostavnije ti je da vratis monitor. Imas 14 dana od dana kupovine da ga vratis no questions asked.

hm,cek bre to je ispada softwerska greska??? omg,pa dal je moguce? nema nacin da se otkljuca?

upravo sam odgledao snimak na yt i uspeo da ga otkljucam drzeci taster menu jedno 10ak sekundi,hm kako se meni cini nema laga kao na yt snimcima,znaci kod mene se je sam zakljucao ali nije skroz zakucao kao kod likova na yt...ne znam dal da ga menjam ili cekam da prodju 14dana pa posle da se upucam :d valjda nece situacija postajati gora i gora :S:

Proprati ga jos neki dan. Ako ne laguje meni i monitor lepo radi nemas o cemu da brines. Ako jos nesto pocne da se desava pravac radnja.

Ma naravno,nego bas sam se nesto smorio na samu pomisao da mora da ga vracam itd...nema veci smor :d medjutim da kucnem u drvo,fino se ponasa sad,nema lagovanja,ugasio sam ga jedno 10x i upalio,sve radi kako treba `za sad`..

HITNO!
Sutra mi stize Dell U2311h monitor pa me zanima kojim programima da ga istestiram na mrtve piksele, tinting i probijanje pozadinskog osvetljenja. Ovo naravno sve u prodavnici pre nego sto ga platim.
Zahvalan za sugestije i linkove.

Nazad
Vrh Dno