Šta je novo?

DDr3 1600mhz vs 2400mhz test!

Ne vredi, bolje od ovoga ne moze kod mene...ne pomaze klokovanje.

Screenshot (826).png

lepo ja rekoh da cackamo mecku,sace delevic,demios i ekipa da kace pet gegaherci :)

@Vuk40

Nema leba, probao da spustim ove moje na 9-10-9-24 CR1 kao sto si mi rekao i popijem u Batman AK red screen, pa potom blue screen pa jos jedan pri dizanju sistema.

10-11-10-30 CR2
10-11-10-24 CR2.png

9-10-9-24 CR1
9-10-9-24 CR1.png

Odlicna raprava sto se tice latencija memorija :happy:
jer, bolje latencije memorije imaju odredjeni uticaj na rezultate u testovima.
E, sad,
setio sam se gde bi moglo da se testira brzina memorije, u Crysis 3, ima bas na pocetku igre, onaj most koji treba preci, dok pada kisa i duva vetar. Ta scena je mozda i najzahtevnija sto se tice GPU u celoj igri, gde fps moze drasticno da padne u odnosu na druge delove igre.
Uradio sam SS, nadam se uskoro da cu da naucim i da snimam video snimke.
Crysis 3, Very High, 4XMSAA.
2.400mhz
1a.jpg 2a.jpg

1.600mhz
1a.jpg 2a.jpg

Dakle, razlika izmedju brze memorije sa boljim latencijama VS sporija memorija sa losijim letencijama, je oko 15%.
Odlican rezultat, definitivno se svakim novim testom potvrdjuje da memorija ima dosta uticaja na perfomanse.:rtfm:
Kasnije cu i da testiram kad dodjem kod one travuljine.

Poslednja izmena:
@Vuk40

Nema leba, probao da spustim ove moje na 9-10-9-24 CR1 kao sto si mi rekao i popijem u Batman AK red screen, pa potom blue screen pa jos jedan pri dizanju sistema.

10-11-10-30 CR2
Pogledajte prilog 194932

9-10-9-24 CR1
Pogledajte prilog 194933

Ti imas odlicnu plocu...mozda bi trebalo da ostavis na CL10 a da dignes na 2000mhz.
Trebalo bi da ove nase mogu na +400mhz...negde 2200mhz uz trazenje latencija.
Mozda da dignes napon na 1.6v?

pre ce biti da vas kolje ipak slabiji amd-ov IMC...

Sve pohvale reviewsrb za entuzijazam, visa vremena pa se i ja malo igram sa 4690k i Savage 2400. Odmah da kazem da od 2800 sa istim latencijama nema nista. Sad mnogo vise zavisi od integrisanog memorijskog kontrolera u samom CPU nego od memorije itself :) Kada menjate latencije, menjate samo prve cetiri stavke a sve ostalo ostaje na auto? Mislim mozda moze na 2800 ali sa ko zna kojim latencijama sto mi nije u interesu za gaming.

PS
Black Mambu sam sa 1866 terao na 2400 doduse CL 12 ili 11 ne secam se... Cini mi se da je Kingston jedan od najgorih za OC, bas smara ili on ili mem kontroler integrisan u CPU-u

Da sve testove za memoriju mozes naci samo na intelu.
Ja nisam recimo mogao preko 1866 na bilo kojim latencijama...nece i nece.

to je to,toliko te imc pusta,preko toga da cacnes BCLK ali ne nadaj se da ce tu rezultat biti nesto spektakularan.

ljanmi:

nema to veze sa tvojim IMC-om,ako je Z plojka (a jeste 100 posto) prosto te zapadala krs memara.inace da,pipas samo standardne stvari tipa cl,trcd itd ostalo ne pipaj,ako imas (a imas) xmp profil prvo njega ucitaj pa cacni ostalo.

Sve pohvale reviewsrb za entuzijazam, visa vremena pa se i ja malo igram sa 4690k i Savage 2400. Odmah da kazem da od 2800 sa istim latencijama nema nista. Sad mnogo vise zavisi od integrisanog memorijskog kontrolera u samom CPU nego od memorije itself :) Kada menjate latencije, menjate samo prve cetiri stavke a sve ostalo ostaje na auto? Mislim mozda moze na 2800 ali sa ko zna kojim latencijama sto mi nije u interesu za gaming.

PS
Black Mambu sam sa 1866 terao na 2400 doduse CL 12 ili 11 ne secam se... Cini mi se da je Kingston jedan od najgorih za OC, bas smara ili on ili mem kontroler integrisan u CPU-u

Odlicno,
a koja kartica je u pitanju ?

to je to,toliko te imc pusta,preko toga da cacnes BCLK ali ne nadaj se da ce tu rezultat biti nesto spektakularan.

ljanmi:

nema to veze sa tvojim IMC-om,ako je Z plojka (a jeste 100 posto) prosto te zapadala krs memara.inace da,pipas samo standardne stvari tipa cl,trcd itd ostalo ne pipaj,ako imas (a imas) xmp profil prvo njega ucitaj pa cacni ostalo.
To mu je...sve sam zategao koliko je moglo, CPU 3.6ghz, NB 2500mhz, 1866 CL9, GPU 1530/4000....
Samo se pitam koliko jos ovo jadno napajanje moze da drzi sve...jos uvek duva mlako?

ako su naponi dobri neka duva koliko hoce,sta bre mazite ta napajanja kao da su vam iz oka ispala...

@Umart
Ma ja ovo moje ne stedim! :D Posto je digitalno, pratim koliko komponente trose i pri gamingu ovih bas zahtevnijih igara prebacim 500w.

@Vuk
Mislis da bi moglo nesto da se iscupa? Ja ih drzim na A.M.P. posto mi X.M.P. daje slabije brzine.

Odlicno,
a koja kartica je u pitanju ?

Na koju karticu mislis?

Ovako, ovo je najbolje sto sam uspeo da izvucem od "izvikanog" Kingstona, Patriot je u ovoj cenovnoj klasi po mom iskustvu neverovatno bolji za OC ali 'ajd sad.
Kingston Savage@2400 CL11 2x8Gb na 2500MHz-a na default latenciji nece da radi, mislim mozda mogu da zbudzim nesto aliii to mu je MAX sto se kaze i pitanje je koliko ce biti stabilan, povecavanje voltaze ne pomaze cak ni na 1,770 :( . Na CL12@2600 compatibility mod iz MSI UEFI BIOS-a nije hteo ni da cuje a kamoli za performance mod CL12@2600, postalo je jasno da dalje nema potrebe ni pokusavati. Znaci tesko sranj*e. Mislim mozda i nije za nekoga ko hoce da ubode samo, upali XMP profil i da ne razmislja dalje, ja sam drugaciji tip, volim drugacije da klokujem. Iskreno malo sam se razocarao imajuci prethodna iskustva sa vise Patriot kitova, Kinston Dza, Bu, reklame, prelepi hladnjaci, deset godina garancije itd, itd... :lupko:
Sad ove latencije su max sto moze@2400 i svaku sam "rucno" trazio i testirao dokle moze da ide, ispod te hercaze memorija nije pokazala neku flexiblinost tj nisam nikako uspeo da izvucem 2133@CL9 npr. Ne razumem se previse u tajminge, mozda bih trebao da postavim drugacije latencije da izvucem MAX benefit od brzine?

Ha, ja mislio radis test sa grafickom i memorijom, ovo je znaci samo klok memorije i zatezanje letencija...

Poslednja izmena:
perapk:

to ti je manje vise to,sad da probas da utezes cl i ct ako vec nisi,a ako treba jos veci takt,jedino sa bclk,jer taj IMC kod fx-a slabo voli preko nominalnih taktova...

Pa na ovih 10-12-12-14 na 2400 imace dobar skok u igrama.
To je odlicno za 2400 mislim da tesko mozes manje latencije da ubodes.

Na koju karticu mislis?

Ovako, ovo je najbolje sto sam uspeo da izvucem od "izvikanog" Kingstona, Patriot je u ovoj cenovnoj klasi po mom iskustvu neverovatno bolji za OC ali 'ajd sad.
Kingston Savage@2400 CL11 2x8Gb na 2500MHz-a na default latenciji nece da radi, mislim mozda mogu da zbudzim nesto aliii to mu je MAX sto se kaze i pitanje je koliko ce biti stabilan, povecavanje voltaze ne pomaze cak ni na 1,770 :( . Na CL12@2600 compatibility mod iz MSI UEFI BIOS-a nije hteo ni da cuje a kamoli za performance mod CL12@2600, postalo je jasno da dalje nema potrebe ni pokusavati. Znaci tesko sranj*e. Mislim mozda i nije za nekoga ko hoce da ubode samo, upali XMP profil i da ne razmislja dalje, ja sam drugaciji tip, volim drugacije da klokujem. Iskreno malo sam se razocarao imajuci prethodna iskustva sa vise Patriot kitova, Kinston Dza, Bu, reklame, prelepi hladnjaci, deset godina garancije itd, itd... :lupko:
Sad ove latencije su max sto moze@2400 i svaku sam "rucno" trazio i testirao dokle moze da ide, ispod te hercaze memorija nije pokazala neku flexiblinost tj nisam nikako uspeo da izvucem 2133@CL9 npr. Ne razumem se previse u tajminge, mozda bih trebao da postavim drugacije latencije da izvucem MAX benefit od brzine?

Pusti Prime95 Blend test da proveris stabilnost memorije 5~6 sati je vise nego dovoljno, meni je Prime na 1866mhz izbacio gresku posle nekoliko minuta pa sam morao da je spustim na 1800mhz, danas sam je testirao i prosla je 5 sati testa bez greske.

Imam P67 Hydra + 3570K na 4.1 GHz. Citajuci ove vase testove, resio sam malo da se pozabavim svojom memorijom :) Imam 2 modula od po 4 GB, Hynix i Kingston, 1333 MHz, 9,9,9,24, dual channel, T1, 1.55V. Malo sam se igrao sa podesavanjima, i uspeo da nateram da rade na 1866 MHz, 10,10,10,27, DC, T1, 1.55V (nisam mogao da verujem da moze ovoliko, pre Hydre sam imao 1156 komplet gde nije moglo da se prebaci 1400 MHz).

Da li da jos zatezem latencije (na CL 9 nece da rade na 1866 MHz, da ih spustim na 1600 MHz i probam CL 9), da li da dizem napon, ili je ovo dovoljno? Da li se dobija nesto ovim klokovanjem?

Poslednja izmena:
da te sram za tih 4,1ghz... :d 1866mhz je generalno sweetspot po pitanju cistog takta,preko toga iziskuje najcesce labavije klokove pa ponistavas dobijeno samim taktom...a dobija se u igrama/softveru koji su vise cpu i mem zahtevniji,naslovi koji su pretezno gpu bound su gluvi za ovu rabotu.

generalno,po mom iskustvu skoro svaki ddr3 je raspolozen da radi na bar 1,65v.e sad,ne reaguje kao cpu na napon,i tek je tu silikonska lutrija sta te zapadne.u prevodu - kolji taj cpu i batali memoriju. :)

Necu da koljem cpu :D , mislim da i nije neki primerak, 4.1 GHz je na 1.3V, vec na 4.2 GHz trazi vise napona, nema potrebe, ovo mi je sasvim dovoljno, ubrzao sam i malo memoriju uz par klikova i to je to, nego reko' da pitam da li je to to, ili da teram jos malo :)

Imam P67 Hydra + 3570K na 4.1 GHz. Citajuci ove vase testove, resio sam malo da se pozabavim svojom memorijom :) Imam 2 modula od po 4 GB, Hynix i Kingston, 1333 MHz, 9,9,9,24, dual channel, T1, 1.55V. Malo sam se igrao sa podesavanjima, i uspeo da nateram da rade na 1866 MHz, 10,10,10,27, DC, T1, 1.55V (nisam mogao da verujem da moze ovoliko, pre Hydre sam imao 1156 komplet gde nije moglo da se prebaci 1400 MHz).

Da li da jos zatezem latencije (na CL 9 nece da rade na 1866 MHz, da ih spustim na 1600 MHz i probam CL 9), da li da dizem napon, ili je ovo dovoljno? Da li se dobija nesto ovim klokovanjem?

Pa, ako mislis na gaming, ako je kartica 380 u pitanju, ne znam,
trebalo bi nesto malo bolje da radi masina u igrama, na 1866mhz sa tim letencijama, sad koliko, vido,) si u testu, koliko sam, recimo ja dobio, od 2% - 15%, u Cpu i memorijskim bound igrama i scenama.
Recimo, mozes i da testiras,( ako imas volje), imas dosta bencheva u ovoj temi, izaberi neki koji daje najvecu razliku izmedju memorija i probaj 1333 Vs 1866 i onda ces precizno da znas, koliko moze da bude neki napredak.

Poslednja izmena:
Necu da koljem cpu :D , mislim da i nije neki primerak, 4.1 GHz je na 1.3V, vec na 4.2 GHz trazi vise napona, nema potrebe, ovo mi je sasvim dovoljno, ubrzao sam i malo memoriju uz par klikova i to je to, nego reko' da pitam da li je to to, ili da teram jos malo :)
Probaj 9-10-9-24 to bi bilo za 1866 neki najbolji ucinak, ja sam dobio preko 10fps u GTAV.

i ja sam smeo da se zakunem da je najosetljivije bilo u GTAV ali niam detaljno testirao pa nisam hteo da tvrdim,a i pre je bilo na 4gb 1333mhz. :)

Neće CL 9 na 1866 MHz, možda da bude T2 ili veći napon, a to neću.

Sto neces, te memorije su danas toliko dobro napravljene i nema sanse da crknu kada proizvodjaci daju u masi slucajeva po 10 godina garancije ili cak dozivotnu garanciju! Slobodno probaj 1,7V za memoriju ako ce da reaguje na napon uopste. Ova moja ne reaguje na napon tako da sam je ostavio na XMP default naponu od 1,65V da je reagovala bez problema bih joj dao i 1,77V :)

Ovo su mi neki stari moduli, bez garancije, bez oklopa, tako da ih ne bih silovao, do 1.55 V i dosta.

Ovo su mi neki stari moduli, bez garancije, bez oklopa, tako da ih ne bih silovao, do 1.55 V i dosta.

Ja bih ovako iz zezanja, setovao napon na 1,7V i pookusao malo OC cisto da vidim da li reaguju. Od probanja nece da im bude nista, druga stvar oklopi su samo sminka, cipovi se ne greju uopste bar tako kazu ljudi, nisam pipao licno rukom ali probacu kad mi stigne kuler pa startujem Linx. Onda kada vidim da li reaguju i koliki su benefiti razmislio bih. Nista vise, ne nagovaram te da klokujes memoriju.

Nazad
Vrh Dno